01 juni 2016

Bar slecht (nieuws, 2016)

NEDERLANDSE THRILLERSCHRIJVER KOMT ER NIET MEER AAN TE PAS

Het is bar slecht gesteld met de mannelijke misdaadauteur van Hollandse bodem. Hij komt niet of nauwelijks voor in de verkooplijsten en ook leden van de bibliotheek laten hem massaal links liggen.


(Door Peter Kuijt)

De Nederlandse thriller is sowieso een stuk minder gewild dan enkele jaren geleden, zo blijkt uit cijfers die de Stichting CPNB openbaar heeft gemaakt. Het bestverkopende spannende boek in de periode mei 2015 tot en met april 2016 was het met enorm veel publiciteit omgeven thrillerdebuut van de Britse Paula Hawkins, Het meisje in de trein. Vorig jaar was in de Top 60 de eerste plaats nog voorbehouden aan Esther Verhoefs De kraamhulp.
 
In de dertien edities van het dossier Spannende Boeken, die de CPNB tot nu toe heeft gepubliceerd staat een buitenlandse auteur bovenaan de bestsellerlijst. Naast Verhoef was Saskia Noort de enige Nederlandse schrijver die de lijst aanvoerde. Zij deed dat overigens wel drie keer: in 2007, 2009 en 2012. Andere collega-schrijvers op de eerste plaats waren Nicci French (2004, 2008, 2013), Dan Brown (2005, 2006, 2014) en Stieg Larsson (2010, 2011).

Het aantal oorspronkelijk Nederlandstalige thrillers in de lijst heeft sinds vorig jaar een flinke val gemaakt, zo blijkt uit de cijfers. Stonden er in 2009 nog meer dan 25 spannende boeken van Nederlandse schrijvers in de Top 60 en schommelde dat aantal de laatste jaren nog tussen de 20 en 25, nu tellen we slechts vijftien titels. Daarvan zijn er elf geschreven door vrouwelijke auteurs, de overige vier zijn de twee non-fictietitels Mocro maffia (van Marijn Schrijver en Wouter Lamans) en Verraad (Jan Meeus) en de politieromans Een schim in de nacht en De Cock en de vermoorde onschuld van respectievelijk geschenkauteur Simon de Waal en zijn al weer zes jaar geleden overleden kompaan Appie Baantjer.  

Het thrilleraanbod is de laatste jaren groter geworden, constateerden redacteur Wanda Gloude van uitgeverij Ambo|Anthos en Hebban-hoofdredacteur Sander Verheijen vorige week in een artikel in NRC Handelsblad. Volgens Verheijen telt Nederland alleen al tussen de twee- en driehonderd thrillerauteurs.

Die aanwas is vooralsnog niet terug te vinden in de CPNB-cijfers. Op de thrillerconsument zou je gerust een variant van het spreekwoord ‘Wat een boer niet kent, dat vreet-ie niet’ kunnen toepassen: ‘Wat onbekend is, wordt niet gelezen’. Naast een paar nieuwelingen die met de nodige publiciteit zijn gelanceerd (Paula Hawkins, David Lagercrantz, Terry Hayes, S.K. Tremayne), kiest de lezer toch voor vertrouwde bekende namen. De Deense auteur Jussi Adler-Olsen is de meest voorkomende auteur van dit jaar met vijf titels. Van vijf auteurs zijn drie of meer titels genoteerd. Zij schreven 17 titels, oftewel 28,3% van de lijst. Naast Adler-Olsen zijn dat Suzanne Vermeer, Nicci French, David Baldacci

Esther Verhoef komt twee keer in de Top 60 voor, evenals Samuel Bjørk, Lars Kepler, het echtpaar Cilla en Rolf Börjlind, Rosamund Lupton, Stephen King, Tess Gerritsen, Jo Nesbø en Linda van Rijn. Van de zestig titels zijn er overigens 28 door een man en 23 door een vrouw geschreven. Acht boeken zijn door een duo geschreven en van de enige overige auteur, S.K. Tremayne, is het geslacht officieel onbekend. Volgens Wikipedia zou de Britse journalist Sean Thomas zich achter dit pseudoniem schuilhouden

De kraamhulp
Kijken we naar de Top 60 van meest uitgeleende boeken, dan zien we dat De kraamhulp van Esther Verhoef het populairst is onder bibliotheekleden. De Brabantse schrijfster is populair onder de leners: op plaats 2 staat haar voor de Gouden Strop genomineerde thriller Lieve mama. Verhoef staat nog met twee andere titels in de Top 60: Déjà vu en Alles te verliezen.

De hoogstgeplaatste buitenlandse auteur in de lijst is Nicci  French. Het Britse auteursechtpaar staat met Denken aan vrijdag op plaats 5.

Onder boekenleners is leesvoer van Hollandse bodem, oftewel bloed in de polder, nog populairder dan onder kopers. Met 36 titels voert het aantal oorspronkelijk Nederlandstalige titels de lijst aan. Het Engelstalige boek staat met 15 titels op de tweede plaats, gevolgd door thrillers, negen in totaal, uit Scandinavië.

De bibliotheek lijkt de uitgelezen plek om ‘nieuwe’ schrijvers uit te proberen, zonder er al te veel kosten aan kwijt te zijn. Maar juist hier geldt: onbekend maakt onbemind. Sterker nog, een formuleschrijver als Suzanne Vermeer komt met 8 titels in de Top 60 voor, Loes den Hollander heeft zes boeken in de lijst staan. Van acht auteurs zijn drie of meer titels genoteerd. Zij schreven samen 33 titels van de lijst. Naast de al genoemde auteurs Verhoef, Vermeer en Den Hollander zijn dit Nicci French, Simone van der Vlugt, Linda van Rijn, David Baldacci en Marion Pauw.

Ook voor de leners van boeken geldt dat de titel van dit stuk de lading dekt. Er komt maar één Nederlandse thrillerschrijver in de Top 60 voor. Die eer is voor René Appel. Hij staat met De kortste nacht op plek 46.

Top 60 Meest Verkochte Thrillers

Over de periode mei 2015 tot en met april 2016

1.Paula Hawkins - Het meisje in de trein
2. David Lagercrantz - Wat ons niet zal doden
3. Esther Verhoef - Lieve mama
4. Karin Slaughter - Mooie meisjes
5. Nicci French - Denken aan vrijdag
6. Jussi Adler-Olsen - De grenzeloze
7. Samuel Bjørk - Ik reis alleen
8. Suzanne Vermeer - Costa del Sol
9. Suzanne Vermeer - Sneeuwengelen
10. Terry Hayes - Ik ben Pelgrim
11. David Baldacci - De geheugenman
12. John Grisham - De verdediging
13. Nicci French - Als het zaterdag wordt
14. David Baldacci - De schuldigen
15. Rosamund Lupton - Zusje
16. S.K. Tremayne - IJstweeling
17. Marijn Schrijver & Wouter Lamans - Mocro maffia
18. Lars Kepler - Playground
19. Tess Gerritsen - Meisje vermist
20. Stephen King - De eerlijke vinder
21. Lars Kepler - Stalker
22. Linda Jansma - Houvast
23. Laura Lippmann - Verdwenen zusjes
24. Samuel Bjørk - De doodsvogel
25. Nicci French - Donderdagskinderen
26. Linda van Rijn - Viva España
27. Lee Child - Daag me uit
28. Sophie Hannah - De lege kamer
29. Dan Brown - Inferno
30. Esther Verhoef - De kraamhulp
31. Harlan Coben - De vreemde
32. Camilla Läckberg - Leeuwentemmer
33. Jan Meeus - Verraad
34. Jo Nesbø - De zoon
35. Saskia Noort - Debet
36. Elizabeth George - Dag des oordeels
37. Jussi Adler-Olsen - De vrouw in de kooi
38. Jussi Adler-Olsen - Het Marco-effect
39. Loes den Hollander - Aangetast
40. Suzanne Vermeer - Mont Blanc
41. Jo Nesbø - Bloed op sneeuw
42. Jussi Adler-Olsen - Dossier 64
43. Karin Slaughter - Veroordeeld
44. Guillaume Musso - Bericht uit Parijs
45. Marion Pauw - We moeten je iets vertellen
46. Stephen King - De bazaar van boze dromen
47. Tess Gerritsen - Speel met vuur
48. Cilla Börjlind & Rolf Börjlind - Zwarte dageraad
49. Simon de Waal - Een schim in de nacht
50. Linda van Rijn - Blue Curacao
51. Jussi Adler-Olsen - De noodkreet in de fles
52. A.C. Baantjer - De Cock en de vermoorde onschuld
53. Mark Greaney - Verdenking van verraad
54. Cilla Börjlind & Rolf Börjlind - Springvloed
55. Rosamund Lupton - Dochter
56. Hjorth Rosenfeldt - Het stille meisje
57. David Baldacci - De ontsnapping
58. Nora Roberts - Terug naar huis
59. Stephen King - Mr. Mercedes
60. M.J. Arlidge - Iene Miene Mutte


(Bron: CPNB)

Geen opmerkingen: