25 juli 2015

Meer voor mannen (nieuws, 2015)
RUWE BOLSTERS

Je hebt literaire thrillers, Scandi-noir, legal thrillers, politieromans, cozy mysteries, historische en psychologische thrillers. Je zou bijna vergeten dat er een ander, buitengewoon testosteronrijk genre bestaat: de actiethriller. Het zogeheten meer-voor-mannenboek. Een inventarisatie wat er de komende maanden zoal op dat gebied uitkomt.


'Meer boek voor mannen' meldt het stickertje op het omslag van Kill Zone, de eerste, recent uitgekomen actiethriller in de Sniper-serie van de Amerikaanse oud-militair Jack Coughlin. Was hij als scherpschutter actief tijdens de Irakoorlog, nu schrijft hij met scherp en met kennis van zaken 'hyperrealistische' thrillers. Een echt op de mannelijke lezer toegesneden thriller, zo geeft het plakkertje van uitgeverij Karakter - met een knipoog naar de mannenzender RTL - al aan.

In Kill Zone schrijft Coughlin over Kyle Swanson, de beste scherpschutter van de U.S. Marines en misschien wel diens alter ego. Swanson krijgt de opdracht om een Amerikaanse generaal in veiligheid te brengen. De hooggeplaatste militair wordt in het Midden-Oosten gevangen genomen door terroristen die hem binnen enkele dagen dreigen te onthoofden. Hoe actueler en realistischer wil je het hebben? Vlak voordat het zwart voor zijn ogen wordt, hoort de generaal zijn gijzelnemers tot zijn verbijstering Amerikaans-Engels spreken. Wie zouden het in vredesnaam zijn?

Karakter heeft vertrouwen in Coughlin, want de Uithoornse uitgever heeft nu ook al de tweede thriller van Coughlin aangekondigd. In augustus verschijnt van diens hand Onder schot. Opnieuw een piefpafpoefthriller die zich in het Midden-Oosten afspeelt. In de Green Zone van Bagdad wordt een Iraakse wetenschapper vermoord als hij op het punt staat om een gruwelijk geheim te onthullen dat Saddam Hoessein meenam in zijn graf: het Paleis van de Dood, een plek waar islamitische militanten hebben gewerkt aan een chemisch wapen dat bijna voltooid is. De moordenaar van de wetenschapper is ooit getraind door de Britten. Held Kyle Swanson moet deze slechterik zien uit te schakelen. Coughlin schrijft de thrillers overigens niet in zijn eentje. Hij krijgt hierin bijstand van Donald A. Davis, auteur van militaire thrillers.

Bij Karakter staan nog meer ruwebolsterblankepitthrillers in de planning. Machtsvirus (verschijning oktober) is de vierde thriller die zij van de Amerikaanse tv-producent en terrorisme-expert Brad Thor op de markt brengt. Thors protagonist heeft Scot Harvath, een antiterrorisme-expert. Hij moet zijn kennis en kunde aanspreken als er een wereldwijde crisis dreigt, die begint als er een vier seconden durend videofilmpje naar de Amerikaanse regering wordt gestuurd. Op dat filmpje staat kennelijk iets dat een geheim comité met een verwoestende agenda in diskrediet brengt. Dat comité dat zich aanvankelijk onaantastbaar beschouwde, zet allerlei geheime mechanismes in gang.

Ook van Karakter is De illusionist van scenarioschrijver Drew Chapman (februari 2016). Hier heet de held Garret Reilly, wiens gave is dat hij ziet wat anderen niet zien: cijfers, patronen een land aan de rand van de afgrond. In een eerder avontuur, Ondergronds, wist hij te voorkomen dat een grootschalig internationaal conflict uitbrak. Nu ontdekt hij een serie gebeurtenissen die leiden tot een logistieke bom, een kwaadaardig virus dat ver weggestopt zit in het Amerikaanse economische systeem, maar dat de kracht om sociale en economische structuren lam te leggen.

Andere uitgevers begeven zich eveneens op het testosteronthrillerpad. 'Mijn soort boek', zo bestempelt Lee Child de thriller Het jachtseizoen van de Schot Mason Cross, een uitgave van Luitingh-Sijthoff. Een Carter Blake-thriller, genoemd naar de held van het verhaal. Op hem wordt door de FBI een beroep gedaan als Caleb Wardell, de beruchte Chicago Sniper, vlak voor zijn executie tijdens een gevangenenexport ontsnapt. Blake moet samen met de ambitieuze FBI-agente Elain Banner Wardell zien op te sporen, die moordend door de VS trekt. Maar de twee begeven zich in een wespennest. Het jachtseizoen is Cross' eerste thriller. Eerder publiceerde hij korte verhalen.

Eveneens een debutant in het thrillergenre is Tod Goldberg. Van hem verschijnt bij uitgeverij Q in januari 2016 de maffiaroman Gangsterland. Volgens The New York Times komt Goldberg met deze thriller dicht in de buurt van grootmeester Elmore Leonard. In Gangsterland is Sal Cupertine een legendarische huurmoordenaar in dienst van de maffia in Chicago. Bij een klus die in het honderd loopt, vermoordt hij drie FBI-agenten. De maffia smokkelt Sal vervolgens naar Las Vegas. Daar ondergaat hij plastische chirurgie en zijn nieuwe identiteit wordt die van rabbijn David Cohen. Hij groeit snel in zijn nieuwe rol, citeert rijkelijk uit de Thora, al slipt er wel eens een tekst van Bruce Springsteentussendoor. Maar ook in Las Vegas heeft de maffia plannen met hem.

Xander Uitgevers gooit in oktober Malaria van de Britse financieel journalist Nick Louth in de strijd. 'IJzingwekkend realistisch' staat op de cover van de thriller waarvan er in het Verenigd Koninkrijk al ruim een kwart miljoen exemplaren zijn verkocht. Wetenschapper Erica Stroud-Jones heeft een revolutionair middel uitgevonden om de ziekte malaria uit te roeien. Wanneer ze op het punt staat har onderzoek op een congres in Amsterdam te presenteren, verdwijnt ze spoorloos. Haar vriend Max Carver gaat op zoek naar zijn verdwenen vriendin. Hij vindt haar dagboek en ontdekt haar geheim: aan het redden van miljoenen mensen kleeft ook een gruwelijk gevaar.

Amsterdam-Stockholm is de titel van een nieuw deel in de serie rond de geheime Europol-unit OpCop van de Zweedse schrijver Arne Dahl. Het boek dat in januari 2016 verschijnt bij uitgeverij De Geus, begint in Amsterdam waar de unit een grachtenpand observeert, waarin vermoedelijk een groep criminelen huist. De bende heeft niet alleen de macht over bedelaars in heel Europa, maar ook connecties met mensenhandel. Held Paul Hjelm van OpCop is genoodzaakt tijdens zijn onderzoek steeds onorthodoxere methodes toe te passen.

Van bestsellerauteur Olen Steinhauer (The Tourist) brengt uitgeverij Ambo|Anthos in oktober Met geslepen messen op de markt. In deze thriller met 'hitchcockiaanse spanning' vliegt CIA-man Henry Pelham naar een zonovergoten villadorp bij San Francisco voor een diner met Celia Favreau, ex-geliefde en ex-collega bij de dienst. Zij is inmiddels getrouwd en moeder van twee kinderen. Pelham hoopt antwoord te krijgen over de zaak-Flughafen, die destijds eindigde in een drama. Wat gebeurde er toen en wie heeft informatie gelekt die 128 mensen het leven kostte?

De onschuldige heet de tweede thriller van Taylor Stevens met in de hoofdrol Vanessa Michael Munro, de vrouwelijke tegenhanger van Jack Reacher. In dit boek, dat in oktober bij uitgeverij Boekerij verschijnt, neemt onze heldin een klus aan die niet van gevaar ontbloot is. Zij moet ene Hannah zien te bevrijden die acht jaar geleden op vijfjarige leeftijd werd ontvoerd door The Chosen, een beruchte sekte met communes over de hele wereld. Hannah zou nu gesignaleerd zijn in Buenos Aires.

Ook het nieuwste boek van oud-SAS-militair en thrillerschrijver Andy McNab wordt weer door uitgeverij A.W. Brunauitgebracht. In januari verschijnt zijn thriller met de lekker kort bekkende maar verre van originele titel Noodtoestand. De auteur vat een actueel thema bij de horens. Terwijl teruggekeerde jihadisten een steeds groter gevaar vormen, staat er in Groot-Brittannie een nieuwe politiek leider op. De populist Vernon Holt belooft een streng antiterreurbeleid en een keihard optreden tegen etnische minderheden die naar geweld grijpen. Hij wint de verkiezingen, maar maakt ook veel vijanden. Tom Buckingham - ex-SAS, nu in dienst van MI5 - gaat undercover om een aanslag van voormalige militairen op Holt te voorkomen. Tegelijkertijd moet hij zien uit te vinden wat oligarch Oleg Umarov, afkomstig van de Krim, als financier van Holt van plan is.

Dit verhaal verscheen eerder op Hebban.nl

Geen opmerkingen: