02 augustus 2015

Uitgeschreven (nieuws, 2015)

TRUE CRIME AUTEUR ANN RULE OVERLEDEN

De Amerikaanse schrijfster Ann Rule, auteur van tientallen true crime boeken, is overleden. Haar bekendste boek was The Stranger Beside Me, waarin ze de periode beschreef dat zij en seriemoordenaar Ted Bundy collega's waren.

Ann Rule stierf zondag 26 juli op 83-jarige leeftijd. Haar dochter, schrijfster Leslie Rule, meldde op haar Facebookpagina dat haar moeder kampte met meerdere gezondheidsproblemen, waaronder hartfalen. Ze overleed enkele dagen nadat ze was opgenomen in het ziekenhuis. ''Ze is vredig heengegaan'', aldus Rule, ''ze heeft afscheid kunnen nemen van haar kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen.''

Ann Rule brak door met haar debuut The Stranger Beside Me uit 1980. Daarin beschreef ze gedetailleerd haar tijd samen met de latere seriemoordenaar Ted Bundy, met wie ze 's avonds een telefonische hulpdienst voor mensen met zelfmoordplannen bemande. Bundy was een van Amerika's bekendste serial killers, een necrofiel die dertig moorden bekende, gepleegd tussen 1974 en 1978. In haar boek, in Nederlandse vertaling in 1995 verschenen als Mijn vriend de seriemoordenaar typeerde Rule haar voormalige collega als 'een sadistische sociopaat, die geniet van andermans pijn en de controle die hij heeft over zijn slachtoffers, tot aan hun dood toe, en zelfs daarna'.

Rules grootvader was een sheriff in Stanton, Michigan. Zij bracht haar vakanties door bij haar grootouders, waar ze meehielp aan het bereiden van de maaltijden voor gevangenen. Volgens de biografie op haar website verbaasde ze zich over het feit dat 'zulke vriendelijke, ogenschijnlijk normale mannen achter de tralies zaten en dat de vriendelijke vrouw in de cel, die haar leerde haken, voor de rechter moest verschijnen wegens moord'. Dat was het begin van een levenslange fascinatie voor criminologie. Rule werkte korte tijd voor de politie in Seattle en begon in 1969 te schrijven voor tijdschriften als True Detective.

Haar boeken beschreven doorgaans waargebeurde misdrijven in en rond de staat Washington en Pacific Northwest, een regio in het noordwesten van Amerika. Zo schreef ze Small Sacrifices, een boek over de uit Oregon afkomstig kindermoordenaar Diane Downs. Haar meest recente boek, Practice to Deceive, gaat over een moordzaak op Whidbey Island.

Rule had vijf kinderen. In april van dit jaar werden haar twee zonen Michael en Andrew ervan beschuldigd hun moeder onder druk te hebben gezet om cheques ten gunste van hen uit te schrijven.

Geen opmerkingen: