25 juli 2015

Meer voor mannen (nieuws, 2015)




RUWE BOLSTERS

Je hebt literaire thrillers, Scandi-noir, legal thrillers, politieromans, cozy mysteries, historische en psychologische thrillers. Je zou bijna vergeten dat er een ander, buitengewoon testosteronrijk genre bestaat: de actiethriller. Het zogeheten meer-voor-mannenboek. Een inventarisatie wat er de komende maanden zoal op dat gebied uitkomt.


'Meer boek voor mannen' meldt het stickertje op het omslag van Kill Zone, de eerste, recent uitgekomen actiethriller in de Sniper-serie van de Amerikaanse oud-militair Jack Coughlin. Was hij als scherpschutter actief tijdens de Irakoorlog, nu schrijft hij met scherp en met kennis van zaken 'hyperrealistische' thrillers. Een echt op de mannelijke lezer toegesneden thriller, zo geeft het plakkertje van uitgeverij Karakter - met een knipoog naar de mannenzender RTL - al aan.

In Kill Zone schrijft Coughlin over Kyle Swanson, de beste scherpschutter van de U.S. Marines en misschien wel diens alter ego. Swanson krijgt de opdracht om een Amerikaanse generaal in veiligheid te brengen. De hooggeplaatste militair wordt in het Midden-Oosten gevangen genomen door terroristen die hem binnen enkele dagen dreigen te onthoofden. Hoe actueler en realistischer wil je het hebben? Vlak voordat het zwart voor zijn ogen wordt, hoort de generaal zijn gijzelnemers tot zijn verbijstering Amerikaans-Engels spreken. Wie zouden het in vredesnaam zijn?

Karakter heeft vertrouwen in Coughlin, want de Uithoornse uitgever heeft nu ook al de tweede thriller van Coughlin aangekondigd. In augustus verschijnt van diens hand Onder schot. Opnieuw een piefpafpoefthriller die zich in het Midden-Oosten afspeelt. In de Green Zone van Bagdad wordt een Iraakse wetenschapper vermoord als hij op het punt staat om een gruwelijk geheim te onthullen dat Saddam Hoessein meenam in zijn graf: het Paleis van de Dood, een plek waar islamitische militanten hebben gewerkt aan een chemisch wapen dat bijna voltooid is. De moordenaar van de wetenschapper is ooit getraind door de Britten. Held Kyle Swanson moet deze slechterik zien uit te schakelen. Coughlin schrijft de thrillers overigens niet in zijn eentje. Hij krijgt hierin bijstand van Donald A. Davis, auteur van militaire thrillers.

Bij Karakter staan nog meer ruwebolsterblankepitthrillers in de planning. Machtsvirus (verschijning oktober) is de vierde thriller die zij van de Amerikaanse tv-producent en terrorisme-expert Brad Thor op de markt brengt. Thors protagonist heeft Scot Harvath, een antiterrorisme-expert. Hij moet zijn kennis en kunde aanspreken als er een wereldwijde crisis dreigt, die begint als er een vier seconden durend videofilmpje naar de Amerikaanse regering wordt gestuurd. Op dat filmpje staat kennelijk iets dat een geheim comité met een verwoestende agenda in diskrediet brengt. Dat comité dat zich aanvankelijk onaantastbaar beschouwde, zet allerlei geheime mechanismes in gang.

Ook van Karakter is De illusionist van scenarioschrijver Drew Chapman (februari 2016). Hier heet de held Garret Reilly, wiens gave is dat hij ziet wat anderen niet zien: cijfers, patronen een land aan de rand van de afgrond. In een eerder avontuur, Ondergronds, wist hij te voorkomen dat een grootschalig internationaal conflict uitbrak. Nu ontdekt hij een serie gebeurtenissen die leiden tot een logistieke bom, een kwaadaardig virus dat ver weggestopt zit in het Amerikaanse economische systeem, maar dat de kracht om sociale en economische structuren lam te leggen.

Andere uitgevers begeven zich eveneens op het testosteronthrillerpad. 'Mijn soort boek', zo bestempelt Lee Child de thriller Het jachtseizoen van de Schot Mason Cross, een uitgave van Luitingh-Sijthoff. Een Carter Blake-thriller, genoemd naar de held van het verhaal. Op hem wordt door de FBI een beroep gedaan als Caleb Wardell, de beruchte Chicago Sniper, vlak voor zijn executie tijdens een gevangenenexport ontsnapt. Blake moet samen met de ambitieuze FBI-agente Elain Banner Wardell zien op te sporen, die moordend door de VS trekt. Maar de twee begeven zich in een wespennest. Het jachtseizoen is Cross' eerste thriller. Eerder publiceerde hij korte verhalen.

Eveneens een debutant in het thrillergenre is Tod Goldberg. Van hem verschijnt bij uitgeverij Q in januari 2016 de maffiaroman Gangsterland. Volgens The New York Times komt Goldberg met deze thriller dicht in de buurt van grootmeester Elmore Leonard. In Gangsterland is Sal Cupertine een legendarische huurmoordenaar in dienst van de maffia in Chicago. Bij een klus die in het honderd loopt, vermoordt hij drie FBI-agenten. De maffia smokkelt Sal vervolgens naar Las Vegas. Daar ondergaat hij plastische chirurgie en zijn nieuwe identiteit wordt die van rabbijn David Cohen. Hij groeit snel in zijn nieuwe rol, citeert rijkelijk uit de Thora, al slipt er wel eens een tekst van Bruce Springsteentussendoor. Maar ook in Las Vegas heeft de maffia plannen met hem.

Xander Uitgevers gooit in oktober Malaria van de Britse financieel journalist Nick Louth in de strijd. 'IJzingwekkend realistisch' staat op de cover van de thriller waarvan er in het Verenigd Koninkrijk al ruim een kwart miljoen exemplaren zijn verkocht. Wetenschapper Erica Stroud-Jones heeft een revolutionair middel uitgevonden om de ziekte malaria uit te roeien. Wanneer ze op het punt staat har onderzoek op een congres in Amsterdam te presenteren, verdwijnt ze spoorloos. Haar vriend Max Carver gaat op zoek naar zijn verdwenen vriendin. Hij vindt haar dagboek en ontdekt haar geheim: aan het redden van miljoenen mensen kleeft ook een gruwelijk gevaar.

Amsterdam-Stockholm is de titel van een nieuw deel in de serie rond de geheime Europol-unit OpCop van de Zweedse schrijver Arne Dahl. Het boek dat in januari 2016 verschijnt bij uitgeverij De Geus, begint in Amsterdam waar de unit een grachtenpand observeert, waarin vermoedelijk een groep criminelen huist. De bende heeft niet alleen de macht over bedelaars in heel Europa, maar ook connecties met mensenhandel. Held Paul Hjelm van OpCop is genoodzaakt tijdens zijn onderzoek steeds onorthodoxere methodes toe te passen.

Van bestsellerauteur Olen Steinhauer (The Tourist) brengt uitgeverij Ambo|Anthos in oktober Met geslepen messen op de markt. In deze thriller met 'hitchcockiaanse spanning' vliegt CIA-man Henry Pelham naar een zonovergoten villadorp bij San Francisco voor een diner met Celia Favreau, ex-geliefde en ex-collega bij de dienst. Zij is inmiddels getrouwd en moeder van twee kinderen. Pelham hoopt antwoord te krijgen over de zaak-Flughafen, die destijds eindigde in een drama. Wat gebeurde er toen en wie heeft informatie gelekt die 128 mensen het leven kostte?

De onschuldige heet de tweede thriller van Taylor Stevens met in de hoofdrol Vanessa Michael Munro, de vrouwelijke tegenhanger van Jack Reacher. In dit boek, dat in oktober bij uitgeverij Boekerij verschijnt, neemt onze heldin een klus aan die niet van gevaar ontbloot is. Zij moet ene Hannah zien te bevrijden die acht jaar geleden op vijfjarige leeftijd werd ontvoerd door The Chosen, een beruchte sekte met communes over de hele wereld. Hannah zou nu gesignaleerd zijn in Buenos Aires.

Ook het nieuwste boek van oud-SAS-militair en thrillerschrijver Andy McNab wordt weer door uitgeverij A.W. Brunauitgebracht. In januari verschijnt zijn thriller met de lekker kort bekkende maar verre van originele titel Noodtoestand. De auteur vat een actueel thema bij de horens. Terwijl teruggekeerde jihadisten een steeds groter gevaar vormen, staat er in Groot-Brittannie een nieuwe politiek leider op. De populist Vernon Holt belooft een streng antiterreurbeleid en een keihard optreden tegen etnische minderheden die naar geweld grijpen. Hij wint de verkiezingen, maar maakt ook veel vijanden. Tom Buckingham - ex-SAS, nu in dienst van MI5 - gaat undercover om een aanslag van voormalige militairen op Holt te voorkomen. Tegelijkertijd moet hij zien uit te vinden wat oligarch Oleg Umarov, afkomstig van de Krim, als financier van Holt van plan is.

Dit verhaal verscheen eerder op Hebban.nl

Kroon (nieuws, 2015)

VERFILMING VAN THRILLER VERBROKEN IN AANTOCHT

De thriller Verbroken van Linda Jansma wordt verfilmd. De filmrechten van het in juni verschenen boek zijn verkocht aan Incredible films.


Incredible films produceerde o.a. de verfilming van het boek De Ontsnapping van Heleen van Royen die op dit moment in de bioscopen draait en die inmiddels al meer dan 275.000 bezoekers trok. Producente Danielle Raaphorst kwam Verbroken op het spoor door een recensie in De Telegraaf waarin werd aangegeven dat het boek om een verfilming schreeuwde. Na lezing was ze direct enthousiast. 'Dit actuele verhaal is heel filmisch beschreven met prachtige verhaallijnen en thema’s en zou zomaar kunnen gebeuren in Nederland.'

Verbroken is het zevende boek van Linda Jansma. Hoofdpersoon Mara de Wolff, ethisch hacker en eigenaresse van computerbeveiligingsbedrijf SecuryComp, ontdekt tijdens een routineklus voor haar werk informatie die niet voor haar ogen is bestemd. De gegevens brengen niet alleen haarzelf, maar ook duizenden Nederlanders in gevaar. Ongewild raakt ze betrokken bij een complot dat haar voor een duivels dilemma stelt: meewerken of haar kinderen, die door haar ex-man naar het buitenland zijn ontvoerd, nooit meer terugzien.

Linda Jansma (1967) is enorm blij met het nieuws: 'Dit is natuurlijk een mooie kroon op mijn werk.' Jansma, auteur van onder andere Kwetsbaar en Tweestrijd, belandde met haar boeken onder meer op de longlist voor De Diamanten Kogel en De Gouden Strop. Ze won in 2011 De Schaduwprijs voor haar debuut en maakte afgelopen jaar deel uit van de jury van deze prijs.

Adrenalineverhogend (nieuws, 2015)

UITGEVER LICHT TIPJE MILLENNIUM-SLUIER OP

Eind augustus wordt wereldwijd een nieuw deel aan de Millennium-serie van wijlen Stieg Larsson toegevoegd. Hoogste tijd, vindt een uitgever, om alvast iets van de inhoud van de thriller vrij te geven.


Voor wie het nieuws rond de verschijning van de nieuwe Millennium-thriller heeft gevolgd, is het geen verrassing meer dat het intrigerende personage Lisbeth Salander ook in dit deel haar opwachting maakt. De immer rusteloze hacker besluit om deel te nemen aan een grootscheepse cyberaanval op de computersystemen van de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA, zo laat uitgeverijMacLehose Press nu weten.

De Britse uitgever van de door David Lagercrantz geschreven thriller heeft besloten enkele details van de verhaallijn van Wat ons niet zal doden te onthullen. Er rust een zwaar embargo op de follow-up van Stieg Larssons Millennium-trilogie. Het boek dat op 27 augustus uitkomt, heeft de zegen gekregen van de erfgenamen van de in 2004 overleden auteur, maar is vooraf al hevig bekritiseerd door Eva Gabrielsson, Larssons levenspartner. Om hackers geen kans te geven voortijdig iets over de inhoud te pakken te krijgen, schreef Lagercrantz de nieuwe thriller op een computer zonder verbinding met het internet. Hij gaf persoonlijk het manuscript af bij de Zweedse uitgeverij Norstedts, die het verhaal vervolgens per koerier verstuurde naar de tientallen internationale uitgeefhuizen in 35 landen die de thriller komende maand uitbrengen.

MacLehose Press liet weten dat onderzoeksjournalist Mikael Blomkvist van het blad Millennium en Lisbeth Salander aan het begin van het verhaal al 'een lange tijd geen contact met elkaar hebben gehad'. Het verhaal begint als op een avond Blomkvist een telefoontje krijgt van professor Frans Balder, een autoriteit op het gebied van kunstmatige intelligentie. Balder zegt zeer gevoelige informatie te hebben over de Amerikaanse inlichtingendiensten en heeft contact gehad met een jonge vrouwelijke hacker die erg veel lijkt op iemand die Blomkvist maar al te goed kent.

Balder vraagt Blomkvist zijn verhaal te publiceren, een beangstigend verhaal, aldus MacLehose Press. De professor zegt bescherming te krijgen van de Säpo, de Zweedse geheime dienst. Maar belangrijker voor hem is dat zijn levenswerk voor het nageslacht bewaard blijft. Mikael Blomkvist hoopt met deze informatie de scoop te hebben die hijzelf en Millennium zo hard nodig hebben. Maar zijn onderzoek brengt grote gevaren met zich mee.

Het blijkt dat Balder heeft samengewerkt met Salander. De hacker doet onder haar oude codenaam Wasp een poging om de systemen van de NSA te kraken, 'een krankzinnige onderneming', aldus MacLehose Press, 'waarbij ze groot gevaar loopt'. Salander is vervolgens het doelwit van meedogenloze cybergangsters, die zichzelf de Spiders noemen. Geweld en terreur in de besneeuwde straten van Stockholm liggen op de loer. Volgens MacLehose Press is het boek 'buitengewoon adrenalineverhogend, briljant ingewikkeld en uitermate fascinerend'.

Van de Millennium Trilogie van Stieg Larsson zijn wereldwijd tachtig miljoen exemplaren verkocht.

Shaken (nieuws, 2015)



ACROBATIEK MET EEN HELIKOPTER

Een achtervolging met een vliegtuigje, ontploffingen, acrobatiek in de lucht met een helikopter, een supersnelle auto: de nieuwe trailer van de aankomende James Bondfilm Spectre zit vol spektakel. Het is de eerste lange trailer van Spectre die filmmaatschappijen Sony en MGM hebben uitgebracht.

Spectre is de 24e James Bondfilm en markeert de vierde keer dat de Britse acteur Daniel Craig de rol van geheim agent 'met bevoegdheid tot doden' heeft. In de film keert een oude bekende slechterik uit het verleden van Bond terug om de rokkenjagende spion het leven zuur te maken. Ook Christopher Waltz, de Oostenrijkse acteur die buiten de Duitse taalgebieden bekendheid vergaarde in films van Quentin Tarantino als Inglourious Basterds en Django Unchained, speelt mee.

Een cryptische boodschap doet James Bond spoorslags afreizen naar Mexico City en vervolgens naar Rome. Daar heeft hij een rendez-vous met Lucia Sciarra (Monica Belluci), de aantrekkelijke weduwe van een beruchte crimineel. Vervolgens ziet Bond kans in het geniep een geheime bijeenkomst bij te wonen, waar hij het bestaan ontdekt van een misdadige organisatie, genaamd SPECTRE. Ondertussen wordt in Londen aan Bonds stoelpoten gezaagd door het nieuwe hoofd van het Centrum voor Nationale Veiligheid. Hij trekt de acties van Bond in twijfel en vraagt zich af of MI6 nog wel moet blijven bestaan.

De film draait vanaf begin november in de bioscopen.


Serie (nieuws, 2015)



'DE WAAL & BAANTJER' DOOR ALS 'BUREAU RAAMPOORT'

Na twaalf politieromans van het onder de vlag van 'De Waal & Baantjer' wordt de reeks voortgezet onder een andere naam: 'Bureau Raampoort' . Op SBS6 is dit najaar de gelijknamige televisieserie te zien.


Na de meer dan succesvolle pilotafleveringen in 2014 (meer dan 1 miljoen kijkers) gaat eind september de tv-serie Bureau Raampoort van start. Thomas Acda en Tim Haars spelen opnieuw de hoofdrollen in de reeks, die gebaseerd is op de boeken van Simon de Waal. De laatste schreef net als bij de pilots mee aan de scenario's.

De politieroman Bureau Raampoort, die half september in de boekhandel ligt, is het eerste deel in de nieuwe reeks van De Waals hand. In de hoofdrol wederom de Amsterdamse rechercheurs Peter van Opperdoes en zijn jongere collega Jacob, die de lezer al kent uit de succesvolle De Waal & Baantjer-reeks, die De Waal samen met Appie Baantjer schreef en waarvan een dozijn delen verscheen. Van de serie zijn inmiddels ruim 200.000 exemplaren verkocht.

Simon de Waal (1961) is auteur, scenarist, regisseur en ook nog rechercheur zware misdaad. Hij schreef de thrillers Cop vs Killer en Pentito, die beide werden genomineerd voor de Gouden Strop. Met Pentito sleepte hij De Diamanten Kogel in de wacht. Met oud-rechercheur Baantjer begon hij in 2009 aan de De Waal & Baantjer-reeks. Baantjer, die in 2010 overleed, heeft de wording van de eerste drie delen meegemaakt.

Pittige karakters (nieuws, 2015)





'KRUISING TUSSEN DE WREKERS EN INDIANA JONES

De stichting die de nalatenschap van Agatha Christie beheert, heeft de tv-rechten op haar oeuvre weer in handen. Een nieuwe serie, gebaseerd op haar boeken, doet de breinaalden van Miss Marple in de ban en belooft in plaats daarvan vuistgevechten, achtervolgingen en expliciete geweldsscènes.

Weg met 'de kleine grijze cellen' van Hercule Poirot, die het klusje wel even zullen opknappen. In de prullenbak met die gezellig tikkende breinaalden van Miss Marple. De toekomst van televisiebewerkingen van het oeuvre van Agatha Christie belooft een en al actie. De Christie Estate heeft weer het beheer over de tv-rechten over het werk van de Queen of Crime en voorziet dynamische en snelle series.

Meer dan twintig jaar waren Hercule Poirot en Miss Marple bekende verschijningen op de televisie. Hun voorspelbare avonturen waren vertrouwd kijkvoer voor het hele gezin. Deze zomer brengt de BBC de eerste afleveringen van de nieuwe serie Partners in Crime op het scherm, gebaseerd op de avonturen van Tommy en Tuppence, de wat minder bekende speurders die aan het brein van Agatha Christie ontsproten zijn. De reeks die zich afspeelt in begin jaren vijftig van de vorige eeuw, wordt gepresenteerd als 'een mix van De Wrekers en een Indiana Jones-thriller'.

David Williams, die de rol van Thomas Beresford (alias Tommy) voor zijn rekening neemt, is een van de initiatiefnemers van de reeks, meldt The Observer. ''Ik wilde geen wereld van namaak op het scherm hebben. De bad guys zijn hier écht slecht. Mensen worden gedood.'' Voor Mathew Prichard, de kleinzoon van Christie en voorzitter van Agatha Christie Ltd., is de nieuwe serie een uitgelezen kans om jonger publiek aan zich te binden en te laten kennis maken - voor zover dat al niet is gebeurd - met het werk van zijn grootmoeder. In het pittige karakter van Prudence Beresford (beter bekend als Tuppence) ziet Prichard wel iets van zijn oma terug. ''Zij was erg op deze twee helden gesteld'', zegt hij. Christie schreef vier boeken en een bundel korte verhalen over het duo. Prichard: ''Tommy en Tuppence debuteerden in haar tweede boek en ze waren er, vijftig jaar later, in haar laatste detective. Als mijn oma zichzelf wilde vermaken, schreef ze over Tommy en Tuppence.''

Waarlijk vaarwel (nieuws, 2015)

LIZA MARKLUND IS KLAAR MET ANNIKA BENGTZON

Ze verkocht dertien miljoen thrillers over Annika Bengtzon. Nu neemt de Zweedse thrillerauteur Liza Marklund na elf avonturen afscheid van de misdaadjournaliste. ''Mijn personage heeft het einde van haar reis bereikt.''

''Ik leef al met Annika sinds de zomer van 1997'', laat Liza Marklund weten. ''Toen ben ik begonnen met over haar te schrijven. Achttien jaar lang heb ik elke dag met haar doorgebracht.''

Aanvankelijk was alles anders, stelt de auteur. ''Mijn kinderen waren klein, zaten op de kleuterschool. Internet was nog iets nieuws, op tv waren de eerste realityshows te zien, mobiele telefoons zaten nog maar net in de handtas. We zijn samen volwassen geworden, Annika en ik.''

Deze zomer studeert het jongste kind van Marklund af. ''Mijn personage heeft het einde van haar reis bereikt.'' Lezers die haar elfde Bengtzon-thriller IJzer en bloed zullen lezen, zullen ontdekken dat het onmogelijk is om nog een boek over de misdaadjournaliste te schrijven. Marklund: ''Dit is een waarlijk vaarwel.''

In IJzer en bloed, dat in oktober 2015 bij uitgeverij De Geus verschijnt, krijgt Annika Bengtzon een verontrustend berichtje van haar zus Birgitta: 'Annika, help me!'. Daarna wordt het stil. Birgitta is verdwenen. Terwijl de krant waar Bengtzon de ondergang nabij is en ze volledig in beslag wordt genomen door een rechtszaak over een gruwelijke moord op een dakloze, is ze gedwongen op zoek te gaan naar haar zus. Daarbij zal ze haar eigen turbulente verleden onder ogen moeten zien.

Liza Marklund (1962) wordt de leading lady van de Zweedse crime genoemd. Van haar serie over Annika Bengtzon werden in dertig landen in totaal meer dan dertien miljoen exemplaren verkocht. Naast haar schrijfwerk runt Marklund haar eigen uitgeverij, is ze ambassadeur voor Unicef, maakt ze documentaires voor televisie en schrijft ze artikelen over vrouwen- en kinderrechten. Met haar man en kinderen woont ze afwisselend in Zweden en Spanje.


Andere nieuwe titels:

Arne Dahl - Amsterdam-Stockholm (januari 2016). Derde deel van de OpCopreeks. Een zomer lang observeert Paul Hjelm met de geheime Europol-unit OpCop vanuit een leeg grachtenpand in Amsterdam een woning aan de overkant van de gracht. Daar zitten de vermoedelijke leiders van een groep criminelen die niet alleen de macht heeft over bedelaars in heel Europa, maar ook connecties met mensenhandel schijnt te hebben. Ondertussen wordt de Franse Eurocommissaris bedreigd en afgeperst. Alles wijst erop dat hier rechts-extremisten achter zitten. Paul Hjelm is genoodzaakt in zijn onderzoek onorthodoxe, ja zelfs onethische middelen toe te passen.

Fred Vargas - IJsmoord (januari 2016). Nieuwe thriller van de winnares van de Europese Prijs voor Misdaadliteratuur 2012. In Parijs worden kort na elkaar twee doden aangetroffen. Alles wijst op zelfmoord, op één ding na: het vreemde symbool dat in de buurt van beide slachtoffers wordt gevonden. Is het de letter H, of moet het soms een guillotine voorstellen? Commissaris Adamsberg ontdekt later nog een overeenkomst: jaren geleden hebben beide slachtoffers deelgenomen aan dezelfde, met mysteriën omgeven reis naar IJsland.

Sara Blædel - De verdwenen Deense (november 2015). In Engeland wordt een vrouw vermoord aangetroffen in haar eigen keuken. Ze is van dichtbij doodgeschoten. De politie ontdekt dat deze vrouw, Sophie, een ogenschijnlijk doodgewoon leven leidde met man en tienerdochter. Maar ze blijkt Deens te zijn geweest en in dat land stond ze al achttien jaar op de lijst van vermiste personen. De Britten schakelen de hulp in van de Deense rechercheur Louise Rick. Haar onderzoek leidt tot nieuwe vragen. Waarom had Sophie een Zwitserse bankrekening? En wie zijn die Denen die daar grote sommen geld op hebben gestort? Sara Blædel is de meest gelezen thrillerauteur van Denemarken met wereldwijd meer dan één miljoen verkochte boeken.

14 juli 2015

Bloed in de polder (nieuws, 2015)

SIMON DE WAAL SCHRIJFT GESCHENKBOEKJE

Scenarioschrijver en thrillerauteur Simon de Waal is door de Stichting CPNB gevraagd het geschenkboekje te schrijven voor Juni - Maand van het Spannende Boek 2016. De oplage van het boekje zal ongeveer een half miljoen exemplaren bedragen.

Terwijl hij besprekingen voerde over de serie Bureau Raampoort, werd Simon de Waal afgelopen week 'overvallen' door een delegatie van de stichting CPNB. Directeur Eppo van Nispen tot Sevenaer deelde de hogelijk verbaasde schrijver vervolgens officieel mee dat hij is uitgekozen als Auteur van de Maand van het Spannende Boek 2016.

De Waal is sinds 2010 de eerste mannelijke auteur die het geschenkboekje mag schrijven. Zijn voorganger was Charles den Tex. Zijn boekje Onmacht verscheen vijf jaar geleden in een recordoplage van 865.000 exemplaren. Na Den Tex werden het Italiaanse duo Monaldi & Sorti, Simone van der Vlugt, Loes den Hollander en Tess Gerritsen ingehuurd als geschenkauteur. Dit jaar was de eer weggelegd voor Marion Pauw, zij schreef het geschenkboekje Grijs gebied.

Sinds begin jaren '80 is Simon de Waal rechercheur zware misdaad bij de Amsterdamse politie waar hij op bureau Warmoesstraat samenwerkte met Appie Baantjer. Nadat hij in 1991 was gevraagd als adviseur bij een speelfilm, kreeg hij interesse voor het scenarioschrijven. Zo heeft hij scenario's geschreven voor televisieseries als Baantjer, Unit 13, Grijpstra & De Gier, Smeris, Noordzuid en Russen. Voor het scenario van de film Lek ontving de Waal in 2000 een Gouden Kalf.

Naast scenario’s schrijft hij ook thrillers: Cop vs Killer (2004) en Pentito (2008) werden beide genomineerd voor De Gouden Strop. Pentito won in België de Diamanten Kogel (2008). De verfilming van Cop vs Killer (2012 en geregisseerd door de Waal) won een Gouden Kalf voor de hoofdrolspeler Jeroen Willems. In 2009 startte hij een reeks policiers met Baantjer, die tijdens het schrijven van deel drie overleed. In 2014 was de pilot van Bureau Raampoort, gebaseerd op deze reeks van De Waal, een succes bij SBS6; de serie wordt vanaf eind september uitgezonden. Ondertussen werkt De Waal aan The Fear of God, welke hij wederom zelf zal verfilmen. Boek en film staan gepland voor najaar 2016.

Bloed in de polder
Het zal de Nederlandse misdaadauteurs plezieren dat de Stichting CPNB heeft gekozen voor Bloed in de polder als motto van Juni - Maand van het Spannende Boek 2016. De Hollandse thriller staat daarin centraal. De misdaadliteratuur van Nederlandse bodem kent een stevige stamboom, stelt de CPNB: van P. Tesselhoff Jr. - die in 1900 het eerste Nederlandse misdaadverhaal schreef - tot Havank, Janwillem van de Wetering en Baantjer naar Tomas Ross, René Appel, Charles den Tex, Simon de Waal natuurlijk en Michael Berg om enkele hedendaagse bloedverwanten te noemen. Ze worden terzijde gestaan door hun zusters in het kwaad, zoals Saskia Noort, Simone van der Vlugt, Esther Verhoef, Marion Pauw, Loes den Hollander, Corine Hartman en Marelle Boersma.

Nederland als plaats delict werpt een andere blik op de Hollandse gezelligheid en tolerantie, meent de CPNB. Zowel in fictie als in de realiteit, getuige true crime boeken zoals De ontvoering van Alfred Heineken (Peter R. de Vries) en Mocro Maffia (Wouter Lamans en Marijn Schrijver).

Het is de tweede keer dat de CPNB de Nederlandse thriller in het zonnetje zet. In 2001 voerde de boekpromotoer een soortgelijk thema, maar dan onder het motto Crime.nl.

(foto Simon de Waal: copyright Geert Snoeijer)

08 juli 2015

Cameo (nieuws, 2015)

BIJROL JOHN LE CARRÉ IN VERFILMING EIGEN THRILLER

John le Carré krijgt een bijrol in de verfilming van zijn eigen spionageroman The Night Manager. De miniserie wordt volgend jaar door de BBC uitgezonden.


In The Night Manager, in Nederlandse vertaling verschenen onder de titel De ideale vijand, zal John le Carré zijn gezicht laten zien tijdens een scène in een restaurant. In die scène moet ook hoofdrolspeler Tom Hiddleston aan de bak. In The Night Manager raakt een Britse ex-militair betrokken bij de internationale wapenhandel.

In de serie spelen ook acteurs als Hugh Laurie (House),Olivia Colman (Broadchurch) en Tom Hollander (Pride and Prejudice) mee. The Night Manager is de eerste roman van Le Carré in meer dan twintig jaar die voor televisie bewerkt wordt. De opnamen zijn afgelopen voorjaar begonnen. Het is overigens niet de eerste keer dat de schrijver opduikt in de verfilming van een van zijn thrillers. Zo was hij kort te zien tijdens een kerstborrel in de verfilming van zijn boek Tinker Tailor Soldier Spy uit 1974.

In The Night Manager wordt de Britse militair Jonathan Pine (Hiddleston) door een medewerker van de geheime dienst (Colman) gerekruteerd om te infiltreren in de kringen van een wapenhandelaar (Laurie). The Night Manager is vertaald in meer dan 20 talen en verkocht alleen al in de VS meer dan een miljoen exemplaren sinds de publicatie in 1993.

Op de kaart (nieuws, 2015)

THRILLER ALS OPVOEDKUNDIG INSTRUMENT

Sinds het wereldwijde succes van Stieg Larsson is het jaarlijkse aantal uitgebrachte Zweedse misdaadromans naar ongekende hoogten gestegen, zo'n 130 per jaar. De meerderheid van die thrillers onderscheidt zich overigens niet bovenmatig. In de bundel Een duistere schaduw zijn wél auteurs opgenomen die het verschil maken.

Het auteursechtpaar Maj Sjöwall en Per Wahlöö zette in de jaren zestig en zeventig de Zweedse thriller internationaal op de kaart. Zij waren de eersten die braken met de toen salonfähige misdaadroman. Hun thrillers werden in het begin door critici te ruw, deprimerend, zwartgallig en meedogenloos gevonden. Desondanks werden de tien politieromans van het koppel bestsellers. Dat succes was grotendeels te danken aan de onverbloemde politieke boodschap in hun verhalen. De twee waren linksgeoriënteerde activisten die in hun boeken de achterliggende motieven van de misdrijven koppelden aan de sociale achtergrond van de slachtoffers en misdadigers.

Na het duo Sjöwall-Wahlöö roerden zich meer auteurs die sociale kritiek in hun thrillers verpakten, staat te lezen in het uitstekende en leerzame betoog van samensteller John-Henri Holmberg aan het begin van de verhalenbundel Een duistere schaduw. Daarin zijn zeventien nog niet eerder vertaalde verhalen van Zweedse thrillerauteurs samengebracht, waaronder Superbrein, een niet eerder gepubliceerd stuk van Stieg Larsson.

Toen vanaf 2008 de thrillers van Larsson in vertaling verschenen, waren veel critici verbaasd over de negatieve beschrijving van Zweden als een tot monster getransformeerde welvaartsstaat, die de rechten en vrijheden van zijn eigen burgers inperkte ten gunste van verworven macht en privileges. Maar die kritische benadering door thrillerauteurs bestond al langer. Sinds de Beck-romans van Sjöwall en Wahlöö was de misdaadliteratuur door de linkse beweging omarmd als middel voor politieke analyse, educatie en verandering. Criminoloog Leif G.W. Persson is een van de toonaangevende auteurs die heeft bijgedragen aan de sociaal-kritische toon van de Zweedse misdaadliteratuur. Sommige thrillerauteurs hebben een achtergrond in radicale bewegingen. Zo was Stieg Larsson een trotskist en Henning Mankell een maoïst.

Maar het is niet allemaal maatschappijkritiek wat de klok slaat in de Zweedse misdaadliteratuur, stelt Holmberg. Zo zijn er Håkan Nesser en Åke Edwardson die met de sociaal-realistische traditie braken. Nesser situeerde zijn misdaadromans onder meer in Maardam, een fictieve stad, een samensmelting van Zweden, Duitsland, Polen en Nederland. Daarin wordt de nadruk gelegd op de psychologische ontwikkeling van de personages. Edwardson geeft de voorkeur aan psychologische vraagstukken. Volgens Holmberg behoort Åsa Larsson tot de meest originele misdaadauteurs van dit moment. En hij tipt ook Malin Persson Giolito, de dochter van Leif G.W. Persson, als toonaangevende thrillerschrijver.

Een duistere schaduw bevat verhalen van Tove Alsterdal ('een auteur met een grote psychologische scherpzinnigheid', aldus Holmberg), Rolf & Cilla Börjlind (de meest productieve scenarioschrijvers van Zweden), Åke Edwardson, Inger Frimansson, Eva Gabrielsson (de levenspartner van Stieg Larsson), Anna Jansson (auteur van thrillers over hoofdinspecteur Maria Wern), Åsa Larsson, Magnus Montelius, Dag Öhrlund, Malin Persson Giolito, Sjöwall & Wahlöö, Sara Stridsberg, Johan Theorin, Veronica von Schenck en Katarina Wennstam. Bijzonder is het verhaal Een onwaarschijnlijke ontmoeting, een coproductie van Henning Mankell en Håkan Nesser, waarin hun beider protagonisten Kurt Wallander en Van Veeteren elkaar tegen het lijf lopen.