27 januari 2008

Peter James - Op dood spoor (2007)

James is een waardige opvolger van Harvey
(Door Arno Ruitenbeek)

Peter James heeft met zijn derde thriller Op dood spoor bewezen een waardige opvolger van John Harvey te zijn. Zijn inspecteur Roy Grace doet niet onder voor Harveys Charlie Resnick, terwijl in het Brighton & Hove van James net zulke interessante zaken spelen als het Nottingham van Resnick.

De beide hoofdrolspelers zijn niet met elkaar te vergelijken - Grace is een a-culturele politieman in hart en nieren. Resnick een antiheld, een morsige brombeer die zich veel liever met jazz dan met bloed en geweld bezighoudt. Maar nu Harvey zijn Resnick een abrupte boekendood heeft laten sterven, moeten we wel verder met Grace. En dat is geen straf.

Het debuut Doodsimpel, waarvan nu een aantrekkelijk geprijsde paperback is verschenen, de prachtig verpakte opvolger De dood voor ogen en de nieuwste, Op dood spoor, het zijn stuk voor stuk detectives van het hoogste niveau.

Een seriemoordenaar, daar draait het dit keer om. Eerst wordt de vrouw van een bekende, rijke zakenman uit de Engelse kustplaats verkracht en vermoord, dan verlaat zijn vermeende minnares op dezelfde nare wijze dit aardse bestaan. De ondernemer zelf, Brian Bishop, wordt snel de hoofdverdachte, mede doordat zijn DNA bij de slachtoffers is gevonden en zijn auto is gezien op weg naar de eerste plaats delict. En omdat hij verdwijnt uit het hotel waar de politie hem in eerste instantie als gedupeerde getuige heeft ondergebracht. De ontknoping is onverwacht, ondanks de sterke aanwijzingen over de dader.

Een tweede verhaallijn kennen we uit de vorige boeken over Grace - de verdwijning van de vrouw van de hoofdpersoon. Iemand die sterk op haar lijkt, duikt op in Duitsland. Doordat Grace haar daar achterna gaat, komt zijn relatie met pathologisch medewerker Cleo in het gedrang. En dat is niet het enige gevaar dat Cleo bedreigt. Het rechercheteam van Grace bestaat uit een kleurige schakering lieden, die allen hun positieve bijdrage aan deze roman leveren. James, ga zo door en we wachten met spanning op de verfilming van 'Doodsimpel'.

Peter James - Op dood spoor. Vertaling: Ineke de Groot. Uitgeverij De Fontein, 413 pag.

Geen opmerkingen: