08 januari 2008

De woestijn in (nieuws, 2008)

CLIVE CUSSLER MOET DOKKEN

Een Amerikaanse rechter heeft geweigerd in te gaan op een verzoekschrift van auteur Clive Cussler die 5,3 miljoen euro eist van de producers van de film 'Sahara'. De 76-jarige schrijver van avonturenromans zit sinds 2004 achter Crusader Entertainment aan, omdat hij vindt dat de producent de afspraak heeft geschonden dat de schrijver over het script mocht oordelen.

De film, losjes gebaseerd op het gelijknamige Dirk Pitt-avontuur uit 1992, met in de hoofdrollen Matthew McConaughey en Penelope Cruz, werd een commerciƫle flop. Volgens Cussler kwam dat doordat de producers zich niet aan het originele verhaal hebben gehouden. Crusader stapte op zijn beurt naar de rechter omdat men vond dat Cussler zich negatief had uitgelaten over 'Sahara' en had opgeroepen de film te boycotten.

In mei vorig jaar sprak de rechter zich uit in het voordeel van de productiemaatschappij en veroordeelde Cussler tot het betalen van ruim drie miljoen euro aan Crusader. Daarop wendde de auteur zich opnieuw tot de rechter, nu met een gewijzigde klacht. Hij vond dat Crusader hem miljoenen verschuldigd was voor de filmrechten van een boek, dat echter nooit werd verfilmd. De rechter in Los Angeles heeft nu ook die eis verworpen.

Volgens Crusaders advocaat Marvin Putnam betekent de uitspraak dat Cussler met geld over de brug moet komen. Cusslers raadsman Bert Fields meent echter dat zijn cliƫnt de zaak niet heeft verloren. ,,De rechter moet zich nog steeds uitspreken over de vraag wie de winnende partij is in deze kwestie. Als de rechter een besluit neemt, zal blijken dat Cussler deze zaak uiteindelijk wint.''

Geen opmerkingen: