In het web van jeugdherinneringen
(Door Mieske van Eck)

Het lukt haar niet zich los te maken van gebeurtenissen in haar jeugd, die haar leven ingrijpend veranderden. Zij pijnigt haar hersenen om de herinneringen terug te halen aan haar jeugdvriendin Julia, die indertijd spoorloos verdween. Owen was hevig verliefd op Julia, die hem had afgewezen. Enige tijd later staken Owen en Isabel de plaatselijke supermarkt in brand. Owen is meerderjarig en moet naar de gevangenis. Isabel moet een tijdje naar een jeugdinrichting.
Als ze daar uitkomt vangt haar tante Maggie, schrijfster van een soort stoute plattelandromans, haar op. Ze moedigt Isabel aan te gaan reizen en uiteindelijk trouwt ze in Istanbul met een oud-piloot. Eenmaal terug in haar geboortestreek kan Isabel zich niet meer losmaken van haar verleden. Ze probeert te achterhalen of Owen Julia heeft vermoord, maar haar onderzoek levert weinig op.
De Britse schrijfster Susanna Jones maakt veel werk van sfeerbeschrijvingen en mengt fantasie en werkelijkheid op vaardige wijze. Ze laat zien hoe onbetrouwbaar het menselijk geheugen is en hoe onverbreekbaar banden uit het verleden kunnen zijn. Bovendien beschrijft ze hoe vernietigend roddel en achterklap in een plattelandsgemeenschap kunnen werken. Dat neemt niet weg dat de De club van vermiste meisjes een tamelijk ingewikkelde en weinig heldere roman is, die het meer van de psychologie dan van de spanning moet hebben.
Susanna Jones – De club van vermiste meisjes. Uitgeverij Cargo, 268 pag.
Bron: Brabants Dagblad
Geen opmerkingen:
Een reactie posten