27 januari 2008

Alexandra Marinina - Kringloop van geweld (2002)

Een ongemakkelijk kolfje naar de hand van Nastja Kamenskaja
(Door Aly Knol)

Een beetje thriller behoort met iets schijnbaar onbenulligs te beginnen, waarvan je in de verste verte nog niet kunt vermoeden hoe het in een groter misdadig geheel past, dat er onvermijdelijk zit aan te komen. Een andere techniek is het introduceren van zeer uiteenlopende figuren met hun eigen - op het eerste oog huiselijke - problemen, die echter onoverkomelijk hun tentakels uitslaan naar de meer duistere kanten van het bestaan. En dan moet natuurlijk op het eind alles logisch en verklaarbaar in elkaar grijpen.

In Kringloop van geweld gebeurt het allemaal, maar dan ook nog eens tegen een voor Nederlandse lezers nog altijd niet familiair en daarom prettig exotisch decor: het hedendaagse Moskou.

Een tamelijk domme en na├»eve poging tot chantage blijkt in Kringloop van geweld te leiden tot een moord, nog een moord en een zelfmoord om tenslotte uit te monden in een duivels project, waarbij zich op de kaart van de Russische hoofdstad het oneindige cijfer acht aftekent: twee lussen met in de ene veel meer criminaliteit dan gewoonlijk en in de andere juist veel minder. Een, zij het niet gemakkelijk, kolfje naar de hand van de inmiddels tot majoor bij de politie opgeklommen analiste/rechercheur Nastja Kamenskaja, als altijd koffieslurpend en sigarettenrokend.

Kringloop van geweld van de schrijfster Alexandra Marinina is de vijfde thriller met Kamenskaja in de hoofdrol die in het Nederlands is vertaald. In Rusland behoort Marinina, samen met Boris Akoenin en diens hoofdpersoon Erast Petrovitsj Fandorin, tot de succesvolste misdaadauteurs van nu. Van Marinina zijn sinds 1993 meer dan 23 miljoen boeken verkocht, in achttien verschillende landen. Verwonderlijk is dat niet. Marinina schrijft, ook al zijn haar boeken in het heden en in Rusland gesitueerd, in een ouderwetse traditie van het thrillergenre.

Haar hoofdpersonen zijn mensen van vlees en bloed en geen superhelden die het voortdurend van het grijpen naar de wapens moeten hebben. Rechercheur Nastja Kamenskaja kan zelf nagenoeg niet met wapens omgaan en lijdt aan slapeloosheid en ander menselijk ongemak, waarbij een huilbuitje nog wel eens wil helpen. Een scherpe geest bezit ze wel, soms iets te scherp voor de lezer om alles meteen te kunnen volgen, maar het valt uiteindelijk allemaal op zijn plaats, al is het altijd weer anders dan je dacht.

Marinina's boeken zijn apart te lezen, maar wie er echt van wil genieten doet er goed aan gewoon met deel een te beginnen. Dan wordt ook duidelijk welke bijzondere persoonlijke beslissing Nastja Kamenskaja in Kringloop van geweld neemt.

Alexandra Marinina - Kringloop van geweld. Vertaling Sylvia Nijland. Uitgeverij Luitingh-Sijthoff, 320 pag.

Deze recensie werd eerder gepubliceerd in april 2002

Geen opmerkingen: