25 juli 2021

Omgedraaide piramide (nieuws, 2021)

Thrillerauteur Walter Lucius overleden  



Thrillerauteur Walter Lucius is donderdag 22 juli overleden, meldt het Noordhollands Dagblad. De schrijver, scenarist, producent en regisseur is 67 jaar geworden. Volgens de krant leed de auteur al enige tijd aan ernstige depressies.

Walter Lucius
is het pseudoniem van Walter Goverde. Hij werkte als regisseur voor theater. Voor televisie maakte hij dramaproducties, documentaires en items. Met Odyssee Producties, zijn audiovisuele bedrijf, realiseerde hij projecten voor een aantal ministeries, zoals de inburgeringsfilm Naar Nederland. 'Ik was de drummer van een band die daarna regisseur werd van theater en televisie, toen zijn eigen scripts begon te schrijven en eindigde als auteur van spannende boeken' meldde hij op zijn website. 'De dingen konden heel wat minder verrassend lopen.'

Onder de naam Walter Lucius schreef hij zijn thrillerdebuut De vlinder en de storm. Het zou het eerste deel worden van de Hartland-trilogie. Centraal in de boeken staan de belevenissen van twee onderzoeksjournalisten: de van oorsprong Afghaanse Farah Hafez en de Nederlands-Amerikaanse Paul Chapelle. In de thrillers zijn meerdere verhaallijnen en maatschappelijke thema’s als asielbeleid en integratie verwerkt.

Met zijn debuut won Lucius in 2013 de Schaduwprijs, de prijs voor het beste Nederlandstalige spannende debuut. Sinds 2012 was Lucius fulltime schrijver. In De vlinder en de storm wordt een Afghaans misbruikt jongetje in het Amsterdamse Bos. Er blijkt een wereld van kindersmokkel en machtsmisbruik schuil te gaan. Journalisten Farah Hafez en Paul Chapelle krijgen te maken met Farah de roddelpers en de invloed van het Nederlandse bedrijfsleven.

In 2016 verscheen zijn nieuwe thriller Schaduwvechters. In dit tweede deel van de Hartland-trilogie komen Farah Hafez en Paul Chapelle terecht in de wereld van kindersmokkel en machtsmisbruik. Bij hun onderzoek raken ze verstrikt in een internationaal crimineel netwerk en een levensgevaarlijk politiek spel rondom de Russische gasleveranties. Bij het netwerk is ook een hooggeplaatst Nederlands politicus betrokken. 

In september 2019 verscheen het derde deel, De stad en het vuur. Het boek kreeg vijf sterren in de VN Detective- en Thrillergids en belandde op de shortlist voor de titel Thriller van het Jaar. De Hartland-trilogie viel ook internationaal in de smaak. De rechten van de boeken zijn aan ten minste zeven landen verkocht. Lucius was in Frankrijk een Bekende Nederlander: hij gaf er regelmatig lezingen over zijn boeken. 

'Ik was scenarioschrijver, maar een trilogie – een verhaal in drie boeken die ook afzonderlijk van elkaar te lezen moeten zijn – is echt even different cake' zei Lucius in een interview met Het Parool na het uitkomen van De stad en het vuur. 'Maar goed dat ik dat niet wist. Ik had de hele plot wel van tevoren uitgedacht, met in het derde deel het ‘grote geheim’ dat wordt onthuld. Als je een afzonderlijk boek schrijft, werk je naar de plot; je zet het boek op en gaat dan als een piramide naar de top. Ik heb de piramide noodzakelijkerwijs omgedraaid.'

Lucius erkende dat het een nadeel is om het eerste deel al gepubliceerd te hebben als je de rest nog moest schrijven. 'Want ik kon niets daaruit meer ongedaan maken, terwijl dat soms voor de plot wel handiger was geweest. Toen ik het tweede deel aan het schrijven was, waren er desperate momenten waarin ik dacht: o nee, wat heb ik het mezelf moeilijk gemaakt. Ik had het beter kunnen doen zoals mijn grote voorbeeld Stieg Larsson, die zijn drie Millennium-boeken al af had voor ze werden gepubliceerd.'

'Maar dát gebeurde pas na Larssons dood', merkte de interviewer op.

Lucius: 'Dát deel wil ik dan graag overslaan.'

(Bron: Noordhollands Dagblad, Het Parool)

Geen opmerkingen: