29 september 2019

Oogje in het zeil (nieuws, 2019)

De oude man en een envelop met contanten De literatuur heeft thrillerauteur Jim Grant, beter bekend als Lee Child, ontdekt. De schrijver is gevraagd zitting te nemen in de jury van de prestigieuze Booker Prize. En de Japanse literaire grootmeester Haruki Murakami bestempelt Child zonder blikken of blozen als 'de beste hedendaagse thrillerauteur'. Child is er verder heel gewoon onder gebleven: hij schrijft onverstoorbaar door.

Op 29 oktober verschijnt bij uitgeverij Luitingh-Sijthoff het vierentwintigste avontuur van de boomlange held. Of zoals de afdeling promotie het omschrijft: 'Weer een spannende thriller vol bad guys, drugs en heerlijke Jack Reacher situaties.'

Thrillerheld Reacher is een voormalig militair agent en opgeleid om altijd een oogje in het zeil te houden. Hij zit in een Greyhoundbus en kijkt naar een oudere man die slaapt in zijn stoel en die een dikke envelop met contanten uit zijn zak heeft hangen.

Een andere passagier kijkt ook... uiteraard met de gedachte snel rijk te worden. Wanneer de overvaller eindelijk een poging waagt, schiet Reacher te hulp. De oude man is hem dankbaar, maar weigert Reachers aanbod om hem thuis te brengen. Hij is kwetsbaar, bang en zit duidelijk in grote problemen.

Elders in de stad strijden twee meedogenloze, rivaliserende criminele bendes – de ene Albanees, de andere Oekra├»ens – om de macht. Hebben ze de controle over de oude man en diens leven? Zal Reacher toekijken en slechte dingen laten gebeuren? Of kan hij de situatie zo be├»nvloeden dat die in ieders voordeel is?

Van de Jack Reacher-thrillers van Lee Child (1954) zijn er twee met klaterend succes verfilmd. In 2013 kreeg Child voor zijn gehele oeuvre de Diamond Dagger Award en in 2017 ontving hij de International Thriller Award for Lifetime Achievement.

Geen opmerkingen: