27 september 2019

Achter het altaar (nieuws, 2019)

Messias in aantocht De kop van dit bericht zal wellicht velen in een zekere staat van opwinding brengen. Maar lees eerst even verder voordat u vroom aandoende maatregelen treft. De genoemde Messias is niet dé Messias, maar de titel van een nieuwe thriller van de Vlaamse auteur Toni Coppers.

Het is overigens niet zo dat dé Messias onvermeld blijft in het boek. Hij deelt samen met een man een ongemakkelijke positie. Want op een kille ochtend doet een schoonmaakster in een kerk op het Antwerpse Zuid een gruwelijke ontdekking: aan het kruis achter het altaar hangt het lichaam van een echte man over het lichaam van Christus. Hij is opgehangen en gestikt.

Het blijkt het begin te zijn van een reeks mysterieuze moorden.

Coppers' protagonist commissaris Liese Meerhout en haar team hebben geen enkel aanknopingspunt: zoeken ze een psychopaat of is er een religieuze sekte aan het werk?

En is er misschien een verband met een onopgelost misdrijf van een jaar eerder, een al even bizarre zaak: een wandelaar zag toen in een bos een brandende man...

Uitgeverij Van Halewyck die het boek van Toni Coppers op 16 oktober op de markt brengt, noemt hem 'zonder twijfel Vlaanderens favoriete misdaadauteur'. Coppers won elke thrillerprijs die er te winnen valt en verkocht ondertussen al meer dan 100.000 exemplaren van zijn boeken. In 2018 vierde hij tien jaar schrijverschap.

De voormalige reisjournalist Coppers begon in 2005 als thrillerschrijver met Dixit, het als hilarisch bedoelde verhaal over communicatiegoeroe David Cleeffs, een jaar later gevolgd door de sequel op Dixit, Heilige Nachten. Het zijn eerder komische boeken dan thrillers, en ze nemen de wereld van de spindoctors, woordvoerders en 'communicatiedeskundigen' op de korrel.

Met Niets is ooit (2008) maakt Coppers zijn debuut als volbloed thrillerschrijver. Niets is ooit is het eerste deel in een nieuwe thrillerreeks rond Liese Meerhout, inspecteur Kunstcriminaliteit in Brussel. Het werd genomineerd voor de Hercule Poirotprijs 2008. In mei 2009 verscheen Engel, het tweede deel uit de reeks. Het derde boek rond Liese Meerhout, De geheime tuin,verscheen in 2010, een jaar later gevolgd door Iris was haar naam. Beide boeken werden genomineerd voor de Diamanten Kogel. In Iris verlaat Liese Meerhout de wereld van de kunst: ze wordt commissaris bij de Crim, de moordbrigade van Brussel.

Eind maart 2012 verscheen de vijfde misdaadroman rond Liese Meerhout, Stil bloed. Voor de eerste keer verlaat commissaris Meerhout de hoofdstad: het boek speelt zich bijna volledig af in Oostende. In 2013 verhuisde commissaris Liese Meerhout naar Antwerpen, waar ze bij de Moordbrigade aan de slag ging. In 2014 won Coppers de Hercule Poirotprijs voor zijn boek Dood water. In opdracht van de zender VTM werd de Liese Meerhout-serie in Antwerpen verfilmd tot een tv-serie, getiteld Coppers. De dertiendelige serie werd uitgezonden in 2016.

Geen opmerkingen: