15 december 2023

Bij een wiptoestel (nieuws, 2023)

Het Finse antwoord op Lars Kepler



Het is Nordic Noir van de bovenste plank, zegt HarperCollins Holland. De uitgever heeft het over Speelplaats, de in maart 2024 verschijnende thriller van A.M. Ollikainen. Achter dit pseudoniem gaat het echtpaar Aki en Milla Ollikainen schuil, het Finse antwoord op het Zweedse schrijversechtpaar Lars Kepler. De nieuwe thriller is na Waterkoud het tweede deel in de serie rond politiecommissaris Paula Pihlaja. 

Een oude vrouw wordt dood gevonden in een bos, hangend aan een boomtak. Politiecommissaris Paula Pihlaja ontdekt dat de vrouw terminale kanker had en haar appartement al had leeggemaakt, in het besef dat ze binnenkort zou sterven.

Haar dood wordt afgedaan als zelfmoord, maar Paula is het niet eens met deze conclusie. Er klopt gewoon iets niet…

Kort daarna wordt het lichaam van een beroemde bergbeklimmer gevonden bij een wiptoestel in een speeltuintje. Paula vindt hetzelfde soort zand dat op de plaats delict van de oude vrouw werd gevonden en realiseert zich dat er een verband is tussen de moorden.

Ze is nog maar net begonnen met het onderzoek als er een derde lichaam opduikt: een tienerjongen, opgehangen op een andere speelplaats. Loopt er een seriemoordenaar rond?

Aki en Milla Ollikainen verdienden ook alleen hun sporen als schrijver. Aki publiceerde drie romans, won verschillende literatuurprijzen en stond op de longlist van de Man Booker Prize. Milla publiceerde drie thrillers en won de verhalenwedstrijd van de Finnish Detective Society.

Met Waterkoud won het echtpaar de nationale Crime Writing Competition, waarvoor ze werden gekozen uit ruim 400 manuscripten. Ze wonen samen met hun twee kinderen in het zuiden van Finland.

Geen opmerkingen: