12 december 2016

Meyer, Strop en Schaduw (nieuws, 2016)

EXIT VOOR DE AVOND VAN HET SPANNENDE BOEK

In 2017 is er geen Avond van het Spannende Boek. Dit heeft de Stichting CPNB laten weten. Deze avond gold als start van de Spannende Boeken Weken (voorheen Maand van het Spannende Boek). Tijdens dit evenement worden de belangrijkste thrillerprijzen, de Schaduwprijs en de Gouden Strop, uitgereikt en de auteur van het geschenkboekje voorgesteld.

Wanneer en waar de winnaars van de thrillerprijzen dan wel worden bekendgemaakt, is nog onduidelijk. Daarover volgt in het voorjaar meer nieuws, aldus de boekpromotor.

De laatste jaren werd de 'avond' steeds meer uitgekleed. Begon het in 2007 met een groots opgezet festijn met interviews, discussies, muziek en de uitreikingen in de Melkweg in Amsterdam voor schrijvers én lezers, dit jaar was het slechts een voor boekenvakkers toegankelijke bijeenkomst in een voormalig mortuarium in de hoofdstad.

Inmiddels zijn wel de nieuwe jury's van de Gouden Strop en de Schaduwprijs bekend. De Stropjury bestaat uit voorzitter Huub Stapel, Els Roes (Thriller & Zo, recensent VN’s Detective & Thrillergids), Marian van Leth (directeur BiblioNu Venray/Horst), Erik de Vries (recensent VN’s Detective & Thrillergids) en Soraya Vink (thrillerredacteur en recensent bij Hebban.nl). 

De jury van de Schaduwprijs bestaat uit Peter Römer (auteur en nieuwe voorzitter GNM), John Brosens (auteur, GNM bestuur), Isa Maron (auteur, GNM bestuur), Linda Jansma (auteur, GNM bestuur) en Marian Lerchbaumer (Bibliotheek Kennemerwaard). Beide prijzen zijn een initiatief van het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs (GNM) en worden aan het begin van de Spannende Boeken Weken-campagne uitgereikt.

De Gouden Strop bestaat volgend jaar 31 jaar en is genoemd naar het gelijknamige boek van Joop van den Broek. Aan De Gouden Strop is een geldprijs van € 10.000 verbonden en een sculptuur van de hand van Marianne van den Heuvel. De Schaduwprijs wordt in 2017 voor de 21ste keer uitgereikt. De prijs werd in 1997 ingesteld door het GNM om aankomende schrijvers in het genre te stimuleren. De prijs is vernoemd naar 'De Schaduw', de legendarische hoofdpersoon uit de detectiveromans van Havank. De winnaar ontvangt een geldbedrag van € 1.000 en een kunstwerk van Daan Jippes.

De auteur van het geschenkboekje voor de Spannende Boeken Weken 2017 is de Zuid-Afrikaanse thrillerschrijver Deon Meyer.

Geen opmerkingen: