29 september 2016

In de prijzen (nieuws, 2016)

SAMUEL BJØRK SCHREEF BESTE THRILLER VAN HET JAAR

Karin Slaughter, Nicci French en Tess Gerritsen hadden het nakijken in de verkiezing van beste thriller van het jaar van website Hebban. Het tweede boek van de Noorse thrillerschrijver Samuel Bjørk, De doodsvogel, kreeg 23% van de stemmen, gevolgd door Karin Slaughter (19%) en Nicci French (12%). De beste Nederlander, Michael Berg, staat op plek 5. 

De beste boeken van het jaar-verkiezing werd voor de tweede keer georganiseerd. Naast die voor beste thriller waren er Hebban Awards in de categorieën Beste roman, Beste non-fictie en Beste Young Adult, die werden gewonnen door achtereenvolgens Hendrik Groen (Zolang er leven is), Hugo Borst (Ma) en Carry Slee (Kapot). Ook was er een Hebban Award voor beste debuutroman en die ging naar Lize Spit voor Het smelt.

Elke categorie bestond uit een shortlist van tien titels verschenen tussen 1 september 2015 en begin juli 2016. De shortlists werden samengesteld op basis van de statistische gegevens op Hebban.nl en een voorverkiezing onder meer dan 7.000 leden. Bij het stemmen konden lezers ook zelf boeken nomineren. Er werd bijna vijftigduizend keer gestemd.

Bron: Hebban

Geen opmerkingen: