15 september 2016

Uitgeput (nieuws, 2016)

FORSYTH HANGT TYPEMACHINE IN DE WILGEN

De Britse schrijver en voormalig MI6-agent Frederick Forsyth zal geen thrillers meer schrijven. De auteur heeft geen thema's meer waar hij zich over kan uitlaten. En zijn vrouw vindt hem te oud.


Na een dozijn boeken, waarvan er zeventig miljoen exemplaaren zijn verkocht, vindt Frederick Forsyth het welletjes. Hij hangt zijn typemachine in de wilgen. Van zijn hand verschijnen er geen thrillers meer omdat zijn vrouw vindt dat hij niet meer in staat is om naar avontuurlijke locaties af te reizen. 'Het heeft me uitgeput, maar ik vind er ook niks aan om thuis in mijn werkkamer een romantisch verhaaltje te verzinnen', aldus de 78-jarige schrijver, die vorig jaar nog in zijn memoires erkende dat hij intensief voor de geheime dienst MI6 had gewerkt. Zijn autobiografie The Outsider is zijn zwanenzang, stelt Forsyth.

'Ik heb ook geen onderwerpen meer waar ik over wil schrijven', zegt Forsyth, die een opleiding tot gevechtspiloot volgde voordat hij in 1961 bij het persbureau Reuters aan de slag ging en sinds 1970 boeken schrijft. Na zijn laatste reis naar Somaliƫ om research te doen voor de thriller The Kill List, zei zijn vrouw: 'Je bent nu veel te oud, deze plaatsen zijn verdomd gevaarlijk en je rent niet meer zo snel als je jaren geleden deed.' Hij probeerde nog online informatie over het land te vinden, maar de resultaten vielen hem zwaar tegen. 'Ik vond slechts statistieken, maar geen sfeer.'

Forsyths eerste thriller, The Day of the Jackal, verscheen in 1971 en was direct een succes. Het boek gaat over een aanslag op het leven van de Franse president Charles de Gaulle door rechts-extremisten die boos waren om de president ermee instemde dat Algerije onafhankelijk werd. De verfilming met in de hoofdrol Edward Fox werd een klassieker.

Forsyth zegt zich nu te gaan richten op een campagne ten behoeve van Alexander Blackman. Deze Britse marinier zit een levenslange gevangenisstraf uit voor het doden van een gewonde Afghaanse rebel in 2011.

Bron: Hebban

Geen opmerkingen: