25 maart 2016

Ronderenner (nieuws, 2016)

ALMAR OTTEN PRESENTEERT EN REKENT AF

Almar Otten was er vorig jaar als de kippen bij om het gerucht dat hij zou zijn gestopt met schrijven de kop in te drukken. Hij zette zijn ontkenning kracht bij met de uitgave van een nieuwe thriller Vriendendienst. En sinds deze week kan er al weer een nieuw spannend boek aan oeuvre worden toegevoegd.


Almar Otten (1964), die voor zijn thriller Blauw goud werd bekroond met De Diamanten Kogel, meldde in augustus vorig jaar dat hij bezig is 'met twee spannende projecten'. Wat die behelsden, kon hij nog niet vertellen. Maar de projecten moesten eind deze maand hun beslag hebben gekregen. Otten, toen: 'Het lijkt er echter wel op dat deze zaken een (voorlopig) einde van mijn thrillerschrijverschap zijn.'

Een van die projecten blijkt het deze week verschenen boek De renner van het Bergkwartier te zijn. Het is zijn tiende thriller die zich afspeelt tegen de achtergrond van zijn woonplaats. De basis van het boek wordt gevormd door een verhaal dat eigenlijk het hoofdbestanddeel zou zijn van deel 5 van de serie van Zeven Deventer Moordzaken. Na deel 4 heeft Almar Otten het stokje voor die serie echter overgedragen aan collega-auteur Marcel Verreck en is dit verhaal zoekgeraakt in een digitale uithoek van zijn computer.

Het is geen toeval dat de hoofdpersoon in het verhaal een wielrenner is. Weinig mensen weten dat Ottens schrijfcarrière 17 jaar geleden is begonnen met het winnen van een gloednieuwe Fausto Coppi racefiets in een schrijfwedstrijd van een Tour de France wielerblad. Daarnaast fietst Otten zelf graag een rondje Salland. De reden dat Otten het verhaal heeft opgediept uit zijn digitale rommelzolder is het initiatief voor de organisatie van De Ronde van Vedett (25 t/m 27 maart). een wielerdriedaagse met een cultureel randelement, aldus de organisatoren. Hij las daarover in de zomer van 2015 en wist meteen dat het nu of nooit was voor het verhaal over de wielrenner.

Voor de jaarwisseling had hij de ruwe aanzet voor de Deventer Moordzaak omgezet in een boek. Het was echter te kort dag om het onder te brengen bij een uitgever. Otten heeft daarom besloten om de vormgeving, de productie en de distributie deze keer geheel in eigen hand te houden. Met de hulp van familie, buren en vrienden is het gelukt om het boek op tijd in de boekwinkels van Deventer en omgeving te krijgen.

Het boek wordt deze week maar liefst drie keer officieel gepresenteerd. Vandaag stelt Otten het boek voor aan het voltallige college van B&W van Deventer. Het boek gaat tenslotte ook over een ambitieuze wethouder die Deventer op de kaart wil zetten door de start van de Tour de France naar de Brink te halen. 's Avonds is de boekpresentatie onderdeel van de opening van het weekend van de Ronde van Vedett in cultureel café De Hip (Brink). Almar Otten is ook de maker van de grote wielerquiz die op die avond wordt gehouden. Op zaterdag 26 maart helpt Otten een handje in boekhandel Praamstra. Hier
rekent Otten de hele dag af met de fans in de winkel. Dan is er alle tijd voor een praatje en een handtekening.

Geen opmerkingen: