30 september 2015

Observatietechniek (nieuws, 2015)

OUD-BASKETBALLER DUNKT BOEK OVER SHERLOCKS BROER

De 218 centimeter metende Amerikaanse oud-basketballer Kareem Abdul-Jabbar is zijn leven lang al een fan van Sherlock Holmes. Nu komt hij met een roman over Mycroft, de mysterieuze oudere broer van 's werelds beroemdste speurder.

Mycroft Holmes heet de detective die Abdul-Jabbar heeft geschreven in samenwerking met scenarioschrijver en 'script adviseur' Anna Whitehouse. Het boek vertelt het verhaal van Mycroft die werkzaam is voor het Britse ministerie van Oorlog. Dan wordt hij door zijn verloofde Georgiana, die opgroeide in Trinidad, op de hoogte gebracht van vreemde verdwijningen op dat Caribische eilanden. Daarnaast brengen geesten kinderen zo ver dat ze zelfmoord plegen. Georgiana raakt in paniek en reist af naar Trinidad, gevolgd door Mycroft en zijn beste vriend Cyrus Douglas.

De nu 68-jarige Kareem Abdul-Jabbar, met 38.387 punten zo goed als zeker de best scorende basketballer in de NBA aller tijden, schreef eerder kinderboeken. Hij studeerde Engels en geschiedenis en geldt als een groot kenner van de Amerikaanse historie. Abdul-Jabbar heeft een enorme collectie jazzmuziek en schreef in 2003 een boek over een regiment zwarte soldaten, tot dan toe onderbelicht was gebleven in de gangbare geschiedschrijving.

De oud-basketballer liet weten dat hij voor het eerst met Sherlock Holmes in aanraking kwam toen hij naar oude films keek waarin Basil Rathbone de rol van de speurneus vertolkte. Volgens Abdul-Jabbar waren de deductische vaardigheden van Holmes' geestelijk vader Arthur Conan Doyle zelfs van positieve invloed op zijn basketbalspel. 'Ik ontdekte bij mijzelf dat ik Holmes' observatietechniek gebruikte om mijn eigen spel te verbeteren en de zwakheden bij mijn tegenstanders te zien.'

Mycroft Holmes komt voor of wordt genoemd in vier verhalen van Conan Doyle. Volgens Sherlock Holmes beschikt Mycroft net als hij over de gave om deductief conclusies te trekken uit kleine aanwijzingen. Hij schijnt hier zelfs beter in te zijn dan Sherlock. Hij gebruikt zijn gave echter nooit optimaal, en mist het doorzettingsvermogen om zelf een zaak op te lossen.

Mycroft Holmes is afgelopen vrijdag verschenen bij Titan Books.

(Bron: The Guardian)

Geen opmerkingen: