27 november 2014

Boekverbranding (nieuws, 2014)

THRILLERPRIJS VOOR NOORSE SCHRIJVER

De Noorse schrijver Jørn Lier Horst heeft met zijn in 2012 verschenen boek 'Jakthundene' de Martin Beck Award 2014 gewonnen voor de beste vertaalde misdaadroman. Jury's lopen met Horst weg. Eerder won de schrijvende rechercheur al de Glazen Sleutel en de Gouden Revolver.

De Amerikaanse bestsellerauteur James Patterson maakt zich zorgen om de toekomst van de onafhankelijke boekhandel en de bibliotheken in zijn land. Om zelfs de aandacht van president Barack Obama te trekken organiseerde hij een boekverbranding.

Thrillerschrijver Robert Galbraith, pseudoniem van de Schotse bestsellerauteur J.K. Rowling, staat op de 142 titels tellende longlist van de International Impac Dublin Award. Met honderdduizend euro de grootste prijs voor in het Engels verkrijgbare romans, al zal een eventuele bekroning met een cheque natuurlijk 'peanuts' zijn voor het creatieve brein achter de Harry Potter-serie.

Goed nieuws voor de diehard fans van de Britse misdaadserie 'Luther'. De onconventionele rechercheur keert terug op televisie. Voor de BBC worden twee extra episodes gefilmd. John Luther, het buitenbeentje van het Londense politiekorps, krijgt weer een aantal zaken op zijn bordje. In maart 2015 starten de opnamen van twee speciale afleveringen over de onverschrokken onrechtbestrijder. Idris Elba, die op indrukwekkende wijze gestalte gaf aan de figuur van Luther, is ook nu weer van de partij.

Thrillerveteraan Jacob Vis is met zijn boek 'De Zwarte Duivel', over lugubere praktijken in en rond Het Ronde Huis in Nunspeet, genomineerd voor De Diamanten Kogel. Behalve Jacob Vis staan ook zijn landgenoot Roel Janssen ('Fout goud'), Toni Coppers ('Dood water'), Wim Menheer ('In het oog van de lens') en Jonathan Sonnst ('Heden rood, morgen dood') op de shortlist. Coppers werd recent nog onderscheiden met de Hercule Poirotprijs. De winnaar wordt begin december bekendgemaakt.

De zwarte rechercheur Samuel Marlowe inspireerde de schrijvers Raymond Chandler en Dashiel Hammett tot het creëren van hun beroemde detectives Philip Marlowe en Sam Spade. Dat concludeert historica Louisa Ransil op basis van correspondentie tussen Marlowe en de twee auteurs. De Jamaicaan Samuel Marlowe was een rechercheur die in de jaren dertig van de vorige eeuw zijn werkgebied had in Los Angeles en omgeving. Hij onderzocht moordzaken in societykringen en vermissingen van beroemdheden. Rond die tijd werden in misdaadromans de detectives Sam Spade en Philip Marlowe geïntroduceerd.

Ze heeft thrillers als 'Het Tulpenvirus' en 'De Watermeesters' op haar naam staan. Maar nu waagt Daniëlle Hermans zich ook aan een roman, die komend voorjaar in de schappen ligt. De auteur vindt het ook tijd voor een andere naam. Daniëlle wordt Daan. 'Het bedrog van Quisco' heet de roman van Daan Hermans (1963) die in maart 2015 bij uitgeverij Ambo|Anthos verschijnt. Eerdere boeken van Hermans werden op de markt gebracht door uitgeverij A.W. Bruna.

Of het project uiteindelijk in een bloedige broedertwist zal uitmonden, staat in de sterren geschreven. Maar het plan is er: Auteurs Daan en Thomas Heerma van Voss gaan voor het eerst samen een boek schrijven. En daarmee verkennen ze meteen een voor hen onbekend terrein: het thrillergenre. Bij Prometheus verschijnt in het voorjaar van 2015 de psychologische thriller 'Ultimatum'. Het boek gaat over de oud-psychiater Aron Mulder, die na de onopgehelderde moord op zijn vrouw een teruggetrokken bestaan leidt. De geruchten dat hij de hand zou hebben gehad in de moordzaak, joegen eerst zijn cliënten weg en vervolgens zijn zoon Alexander, die naar New Orleans verhuisde en daar een andere identiteit aannam.

Het manuscript van 'Dark Reservations' van de Amerikaanse debutant John Fortunato is bekroond met de Tony Hillerman Prize 2014. De winnaar ontvangt een cheque ter waarde van 10.000 dollar en een contract voor publicatie van het boek bij uitgeverij St. Martin's Press. De prijs is vernoemd naar Tony Hillerman (foto), de bekendste misdaadauteur in de Amerikaanse staat New Mexico. John Fortunato was als inlichtingenofficier werkzaam bij het Pentagon tijdens de eerste jaren van de War on Terrorism en is nu Special Agent bij de FBI.

De Zweedse bestsellerauteur Henning Mankell is, zoals bekend, ernstig ziek. Hij lijdt aan kanker in een vergevorderd stadium. Na de eerste schrik besluit hij de dagelijkse strijd tegen de ziekte te beschrijven. Uitgeverij De Geus brengt in februari 2015 Mankells autobiografie onder de titel 'Drijfzand. Een ode aan het leven' op de markt.

In een volgens de uitgever 'verhitte' veiling is de thriller 'Anders' van Anita Terpstra verkocht aan de Duitse uitgeverij Blanvalet. Uitgeverij Cargo meldt dat vijf 'gerenommeerde' Duitse uitgevers de vertaalrechten van 'Anders'  voor hun fonds probeerden te bemachtigen. Ze prezen de gelaagdheid van deze vierde thriller van Terpstra. '''Anders' is niet alleen heel slim geconstrueerd en zeer spannend'’, schreef een Duitse uitgever. ''In essentie gaat het erom wat het betekent om een familie te hebben. Hoe goed ken je eigenlijk je eigen kind?'' Deze pijnlijke vraag durft moeder Alma uit 'Anders' nauwelijks te stellen als haar verdwenen zoon na zes jaar weer terugkomt.

Geen opmerkingen: