09 september 2024

Een dode man bij de poort (nieuws, 2024)

Thrillerschrijvers maken moordspel voor museum



Het Friese thrillerschrijversduo Rifka Faber heeft voor het Fries Scheepvaart Museum in Sneek het moordspel Moord bij de Waterpoort geschreven. Het spel kan worden gespeeld tijdens de Museumnacht op zaterdag 28 september.

Moord bij de Waterpoort
speelt zich af in Sneek in de 19e eeuw. Op een herfstige septemberavond wordt bij de Waterpoort een dode man gevonden. Deelnemers aan het spel gaan in het museum op zoek naar zes verdachten, om te ontdekken wie van hen de moord gepleegd heeft. De verdachten en hun verhalen zijn door het schrijversduo verzonnen, maar een paar zijn wel gebaseerd op historische figuren uit Sneek. Ook de collectie van het museum wordt betrokken bij het spel, want de mogelijke moordwapens zijn allemaal te zien.

Rifka Faber is een pseudoniem van Erik Betten en zijn vrouw Corien Feenstra. Hun eerste thriller Fatale oplossing komt in januari 2025 uit bij uitgeverij Boekerij. In de thriller staat Chris Griffioen centraal, een ambitieuze arts-assistente met hart voor de zaak en een grondige hekel aan onrechtvaardigheid. Feenstra werkt al jaren als verpleegkundige in een ziekenhuis en gebruikt haar medische kennis om te zorgen dat alles wat Chris Griffioen meemaakt realistisch blijft.

Erik Betten schreef eerder de thrillers Quarantaine - waarmee hij in 2019 de Schaduwprijs voor het beste debuut won - en De prijs. Naast schrijver is hij sinds vorig jaar conservator tentoonstellingen bij het Fries Scheepvaart Museum. 'Het maken van dit moordspel is een mooie kruisbestuiving', zegt Betten op de site van Groot Sneek. 'We hopen hiermee op een laagdrempelige manier veel Snekers voor de historie van hun prachtige stad te kunnen interesseren.'

Vrijwilligers van het museum zullen op 28 september de verdachten spelen. Het schrijversduo is aanwezig om vastgelopen deelnemers op het juiste spoor te helpen. Het spel is geschikt voor iedereen van 12 jaar en ouder. Starten kan tussen 19 en 22 uur, het spel uitspelen duurt ongeveer een uur. De entree tijdens deze museumnacht is € 5,50 per persoon.

(Bron: Groot Sneek)

Geen opmerkingen: