01 augustus 2020

Christian Frascella - Het is te koud om te sterven (2020)

Detective tussen het wasgoed  




(Door Peter Kuijt)

‘Er is niets wat je kunt doen om niet te sterven. Je kunt alleen proberen niet slecht te sterven, te sterven zoals het hoort.’

Ziehier een uitspraak van de 40-jarige detective Contrera, die, omdat hij geen huur kan betalen, kantoor houdt in de wasserette van zijn vriend Mohamed. Die bevindt zich in Barriera, niet bepaald de meest elegante buitenwijk van Turijn. Of zoals Contrera zegt: ‘Barriera is een handelscentrum geworden. Hier komt de heroïne vandaan die de halve stad verdooft’. 

Contrera’s vader was een rechtschapen politieman, maar zoonlief werd uit het korps gezet wegens corruptie en het achteroverdrukken van een partij drugs. Sindsdien vergaart hij bewijzen van overspel door echtbrekers.

In Het is te koud om te sterven, de eerste thriller van de Italiaanse jeugdboekenschrijver Christian Frascella, vraagt Mohamed hem zijn verdwenen neef Driss op te sporen. In een besneeuwd Turijn gaat Contrera het gevecht aan met criminelen van diverse pluimage, een hufterige politiechef, een vijandige ex, een niet minder vijandige puberdochter en zichzelf.

Wie wil weten waarom Contrera zijn voornaam niet prijsgeeft, moet dit boek maar lezen. Maar niet alleen daarom.

De stijl is speels, het tempo zit er goed in en de karakters zijn stuk voor stuk geraffineerd neergezet. Wat bijzonder is, is de humor en de zelfspot van deze antiheld. Zelden leidt een thriller tot schaterlachen, maar dit is er zo een. Vooral de passages waar Contrera de woordenstrijd aangaat met Luca, de irritant eigenwijze zoon van zijn minnares Erica, zijn om te smullen.

Een goede keuze van de nog jonge uitgeverij Brooklyn.

Christian Frascella - Het is te koud om te sterven. Uitgeverij Brooklyn, 319  pag.

Deze recensie verscheen eerder in het AD.  


Geen opmerkingen: