21 augustus 2016

Achterover drukken (nieuws, 2016)

THRILLERAUTEUR VEROORDEELD WEGENS FAILLISSEMENTSFRAUDE

De Amsterdamse ex-advocaat Ewoud Lietaert Peerbolte, die onder de naam Ed Sanders meerdere thrillers schreef, is wegens faillissementsfraude onlangs veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaar, waarvan een halfjaar voorwaardelijk. Dit meldt Vrij Nederland.


'De Amsterdamse rechtbank, die al op 25 mei vonnis wees, was strenger dan het Openbaar Ministerie. Peerbolte kreeg fors meer dan het OM had geëist (vijftien maanden, waarvan vijf voorwaardelijk). Volgens de rechters heeft Peerbolte ten minste 1,5 miljoen euro achterovergedrukt uit zijn bedrijf CB-NL Development dat in 2013 failliet werd verklaard. Een hard gelag voor de crediteuren van de failliete investeringsmaatschappij: ze hadden nog een kleine acht miljoen euro van de schrijvende zakenman te goed. Aangifte van de curator leidde tot een strafzaak tegen Peerbolte.

Ed Sanders (Den Haag, 1944) werd in 1998 voor de Gouden Strop genomineerd met zijn financiële thriller De frontrunners. In zijn thrillerdebuut schetst de auteur de handel en wandel van Eduard Grahl, een Amsterdamse uitgever. Met zijn als hobby begonnen beleggingsclubje Investment Associates doet Grahl, door uitbundig gebruik te maken van voorkennis, lucratieve zaken op de beurs. Dan gaat het plotseling mis met zijn imperium: een jonge assistent-controller 'hackt' er binnen het concern lustig op los en dringt binnen in de financiële administratie van het bedrijf. Gegevens over Grahls fraude speelt hij door aan het OM.

In een interview uit 1998 liet Sanders weten De frontrunners niet te hebben geschreven om er rijk van te worden. 'Om die reden moet je er ook niet aan beginnen. Als je er 2.500 van verkoopt, heb je het goed gedaan. Het zullen er geen 150.000 worden, daar heb ik mijn boek te ingewikkeld voor gemaakt met te veel verhaallijnen.'

Sanders schreef hierna nog drie thrillers: Amsterd@m online, De geldmakers en De zoon van St. Petersburg.

Bron: Hebban.nl

Geen opmerkingen: