Peter Römer gebruikt Rijksmuseum als spannend decor
Voor uitgeverij De Fontein bouwt hij de succesvolle Baantjer-reeks verder uit. En met zijn vrouw Annet Hock schreef hij voor A.W. Bruna twee thrillers. Voor de laatste uitgeverij brengt hij Peter Römer nu in zijn eentje een standalone thriller uit. De lezers mogen vanaf januari 2021 bepalen over Een meesterstuk een meesterstuk is.
'Wat speelt er zich allemaal af in de kunstwereld waar wij geen weet van hebben? Na het lezen van Peter Römers thriller Een meesterstuk staat één ding vast: een bezoek aan het Rijksmuseum zal nooit meer hetzelfde zijn.' Aldus uitgeverij A.W. Bruna.
Veel van de schilderijen die in het museum hangen bevatten meer afbeeldingen dan je op het eerste gezicht kunt zien. Er schuilen kunstwerken onder de kunstwerken! In tijden dat kunst minder heilig was werden er geregeld doeken versneden en hergebruikt of domweg overgeschilderd. Ook door meesters als Rembrandt en Van Gogh. Met moderne technologie kan worden ontdekt wat er onder eeuwenoude schilderijen verborgen zit. Maar het is niet altijd in ieders belang dat dat bekend wordt..
Met dit gegeven heeft Römer 'een pageturner met de allure van een internationale actiethriller' geschreven die zich afspeelt in Amsterdam, Den Haag, Sint-Petersburg, Genève en Parijs.
Over Een meesterstuk: Jacques en Anton, twee oude vrienden, vinden kort na elkaar de dood. De een pleegt zelfmoord, de ander sterft twee maanden later aan een hartaanval. Een tragische samenloop van omstandigheden, naar het zich laat aanzien. In elk geval legt niemand een verband met de opzienbarende ontdekking die de twee mannen kort daarvoor hebben gedaan. Wat ook niet kan, want ze hebben hun vondst angstvallig geheim gehouden... dachten ze.
Dertig jaar later wordt op klaarlichte dag de Amsterdamse kunsthandelaar Louis Post in zijn winkel in de Nieuwe Spiegelstraat vermoord. Professor Arjen Hageveld denkt te weten waarom. Het heeft te maken met het schilderij van de relatief onbekende achttiende-eeuwse schilder Isaac Pietersz waar een van zijn studenten al maandenlang onderzoek naar doet. Een schilderij met een geheim dat de professor enkele dagen eerder met de kunsthandelaar had gedeeld.
Katja Hiemstra heeft in eerste instantie geen flauw idee hoe opzienbarend de ontdekking is die ze tijdens haar afstudeerproject heeft gedaan. Voor haar heeft het schilderij van Pietersz vooral persoonlijke waarde – het doek heeft ooit toebehoord aan haar grootvader Anton. Maar het proces dat zij onbewust in gang heeft gezet, valt niet meer te stoppen. Er staat veel op het spel, te veel, en niemand – niet in Genève, niet in Sint-Petersburg en zeker niet in Den Haag – kan zich veroorloven te verliezen...
Peter Römer is acteur, regisseur en schrijver. Hij bedacht en produceerde de zeer populaire tv-serie Baantjer en zette na het overlijden van de auteur de succesvolle boekenserie over rechercheur De Cock van bureau Warmoesstraat voort.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten