22 oktober 2020

Een onverklaarbare bocht (nieuws, 2020)

Managementprofessor schrijft thriller over eeuwig leven  



De Vlaamse Steven Van Belleghem is een veelgevraagd spreker op congressen, workshops en 'business coaching sessies'. Hij schreef vijf managementboeken die bestseller werden. Nu gooit het over een andere boeg. Bij uitgeverij Manteau verschijnt op 5 november zijn fictiedebuut Eternal. Een spannend boek over de wereld in 2041.  

Door documentaires als The Social Dilemma en de grootschalige beïnvloeding via sociale media van de Brexit poll en de Amerikaanse presidentsverkiezingen is de wereld zich ondertussen beter bewust van de gevaren van nieuwe technologie.

Wat als dit nog maar het begin is?

Sociale media en reclame beïnvloeden onze hersenen op een indirecte manier. Wat als technologiebedrijven de mogelijkheid krijgen om onze hersenen rechtstreeks te manipuleren waardoor elke vorm van vrij denken uitgeschakeld wordt?

'Steven Van Belleghem bouwt een toekomstwereld op met de kennis die hij heeft van wat we over twintig jaar aan technologie kunnen verwachten', aldus uitgeverij Manteau. 'Het spannende plot met onverwachte wendingen maakt Eternal tot een boek dat je niet snel kunt wegleggen.'

Het verhaal: Het is 25 november 2041. Op de San Mateobrug in San Francisco maakt een zelfrijdende auto een onverklaarbare bocht naar links en rijdt abrupt het water in. Een dringende audioboodschap van de passagier blijkt dan ook nog eens geblokkeerd te zijn.

Romy Bell, collega van de passagier en projectleider bij het hightechbedrijf X-Com, besluit in een reflex op de vlucht te slaan; een keuze waar ze geen spijt van krijgt. In een paar uur tijd verandert de dag die het hoogtepunt van haar carrière had moeten zijn in een nachtmerrie vol beklemmende angst, slachtoffers en achtervolgingen.

Hoe ziet de wereld eruit in 2041? Volgens Van Belleghem zo: 
China is dé supermacht van de wereld.
Artificiële intelligentie en vergevorderde automatisering is onderdeel van het dagelijks leven.
De mensheid vertrouwt op technologie om alle aspecten van hun dagelijks leven te begeleiden.
Er is een groot vertrouwen in technologie omdat de overheid een ethische commissie heeft die 100% garantie biedt op eerlijke en positieve algoritmes.
De gezondheidszorg werkt proactief: zorgen dat mensen niet meer ziek worden.

'Ik heb deze thriller geschreven over een toekomst waarvan ikzelf denk dat het wel eens echt zou kunnen gebeuren', aldus Steven Van Belleghem, ondernemer, professor marketing aan de Vlerick Business School en docent aan de London Business School. Hij schreef vijf managementboeken die internationale bestsellers zijn en is een autoriteit als spreker en inspirator om bedrijven te laten nadenken over de toekomst en de impact van technologie op het zakenleven en de maatschappij.

Geen opmerkingen: