11 augustus 2015

Ieder zijns weegs (nieuws, 2015)

THRILLERAUTEUR BREEKT MET UITGEVER NA 'LOZE BELOFTEN'

Als uitgever en auteur niet meer door één deur kunnen, heet dit doorgaans dat ze 'in goed overleg' uit elkaar zijn gegaan. Dat is niet het geval bij thrillerauteur Steve Hamilton. Hij brak na zeventien jaar met zijn uitgever omdat 'de passie' verdwenen was.


Steve Hamilton
Geschillen en conflicten tussen auteurs en uitgevers zijn niet ongewoon, zeker niet waar het gaat om marketing en pogingen om publiciteit rond schrijver en boek te genereren. Maar het komt nauwelijks voor dat de schrijver zijn uitgever een slag voor is en zijn boek terugtrekt voordat de uitgever de kans krijgt om het op de markt te brengen. Maar voor de Amerikaanse thrillerauteur Steve Hamilton was de maat vol. Hij maakte een eind aan een langdurige relatie met zijn uitgeverij St. Martin's Press.

Deze week werd bekend dat Minotaur Books, een imprint van St. Martin's Press de voorgenomen publicatie van Steve Hamiltons nieuwe thriller The Second Life of Nick Mason had afgeblazen. De uitgeverij bracht een korte verklaring uit waarin werd gesteld dat na een relatie van 'vele jaren' uitgever en schrijver hadden besloten 'ieder zijns weegs' te gaan.

Steve Hamilton liet daarop weten dat de verklaring van de uitgever 'misleidend' was. In tegenstelling tot wat St. Martin's Press suggereerde, was het de schrijver die had besloten om met de uitgever te breken. Hamilton, tweevoudig winnaar van een Edgar Award: 'Dit is mijn beslissing en van mij alleen. Elke andere suggestie is belachelijk.' De reden? Het ontbreken van een publiciteitscampagne om The Second Life of Nick Mason te promoten.

Hamiltons nieuwe boek gaat over een ex-gedetineerde die tegen wil en dank terugkeert in de onderwereld van Chicago. Op basis van de drukproef had Publishers Weekly al een sterrenrecensie klaar staan. Ook stonden er blurbs (aanprijzingen) op de cover van collega-auteurs als Michael Connelly, Lee Child en Don Winslow. De uitgever had aangekondigd dat er een eerste druk van 75.000 exemplaren zou zijn. Verder zou de uitgever advertenties plaatsen en een landelijke promotietournee voor Hamilton op touw zetten.

Volgens Hamilton waren dit allemaal loze beloften. 'Er was helemaal geen sprake van een landelijke campagne', laat hij aan Publishers Weekly weten. Hij vond dat hij niet langer bij St. Martin's Press kon blijven. De uitgever weigerde commentaar te geven op de beschuldiging van Hamilton. De schrijver zoekt nu naar een nieuwe uitgever. 'Ik wil samenwerken met een uitgever die gepassioneerd is over mijn werk en die ook werkelijk aan een plan werkt om mijn boeken onder een zo breed mogelijk publiek te promoten.'

De nu 54-jarige Steve Hamilton debuteerde in 1998 met A cold day in Paradise, de eerste in een serie rond Alex McKnight, een voormalige politieman uit Detroit. In deze reeks volgden nog tien boeken. Ook schreef Hamilton enkele standalone thrillers. Zijn boek The Lock Artist werd vertaald in zeventien talen, waaronder het Japans. Op Hamiltons website staat dat The Second Life of Nick Mason 'binnenkort' te verkrijgen is. In Nederland is Hamilton overigens onbekend.

(Bron: Publishers Weekly)

Geen opmerkingen: