11 augustus 2015

Huishoudartikel (nieuws, 2015)EXPERTS WETEN DADER EERDER TE VINDEN DAN HERCULE POIROT

Al een kleine honderd jaar vermaken lezers zich met de mysteries van Agatha Christie. Een team van wetenschappers zegt nu de formule te hebben gevonden, die antwoord geeft op de vraag: wie heeft het gedaan?


Ter gelegenheid van de 125ste geboortedag van Agatha Christie heeft een aantal deskundigen een houvast ontwikkeld waarmee de lezer eerder achter de identiteit van de dader kan komen, dan de tijd die Hercule Poirot of Miss Marple er voor nodig hebben. Tijdens hun onderzoek, in opdracht van het Britse tv-kanaal Drama, werden 27 boeken van de schrijfster (in totaal schreef ze er 83) tegen het licht gehouden. Daar zaten klassiekers als Moord op de Nijl (1954) en Moord in de Orient Express (1959) bij.

De deskundigen concludeerden dat de belangrijkste aanwijzingen lagen in de locatie waar het boek is gesitueerd, het belangrijkste vervoermiddel in de roman en de manier waarop het ongelukkige slachtoffer aan zijn of haar eind is gekomen. Onderzoeker Dominique Jeannerod van de universiteit van Belfast zei dat er lang gediscussieerd is over de vraag of de Queen of Crime een bepaald patroon volgde. 'We verzamelden gegevens, onder andere over het aantal keren per hoofdstuk dat er een verdachte wordt genoemd en het aantal opmerkingen over vervoer en we analyseerden op welke wijze een verdachte ter sprake kwam.' De onderzoekers signaleerden een bepaald patroon in de boeken van Christie. 'Trends verschenen toen we onze gegevens groepeerden via jaar, speurder, het geslacht van de verdachte, motief en doodsoorzaak.'

De experts gebruikten een analyseprogramma, genaamd Semantria, om thema's te ontdekken in het taalgebruik van Christie. 'De onderzoekers stelden bijvoorbeeld vast dat Christie in haar woordgebruik negatiever was als er een vrouwelijke verdachte in het spel was. Bij een mannelijke verdachte was ze meer neutraal of zelfs positief.' Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat als een slachtoffer was gewurgd, de dader in veel gevallen een man was. Bij een moord 'op het platteland', was er 75 procent kans dat de moordenaar een vrouw was. Vrouwelijke verdachten werden veelal ontmaskerd aan de hand van een huishoudartikel, terwijl mannelijke verdachten doorgaans in beeld kwamen na het verkrijgen van informatie of logisch nadenken.

(Bron: The Guardian)

Geen opmerkingen: