30 december 2019

Exclusief (nieuws, 2019)

Martina Cole mag wel naar Harrogate, maar niet naar Bristol Groot-Brittannië is het luilekkerland voor liefhebbers van het spannende boek. Zo organiseert bijna elke zichzelf respecterende regio een meerdaags thrillerfestival. Daar zitten overigens ook wel eens vervelende kantjes aan. Exclusiviteitsovereenkomsten bijvoorbeeld.

Zo moet de Britse bestsellerauteur Martina Cole, die was gevraagd om in juni naar CrimeFest te komen, afzeggen voor dit festival in Bristol. Ze was namelijk ook al geboekt voor het Theakston Old Peculier Crime Writing Festival, dat in juli zijn tenten opslaat in Harrogate. Daar zou ze verschijnen als 'special guest' en dat houdt ook in dat je je neus niet laat zien dat op andere thrillerfeestjes.

Harrogate International Festivals hanteert een dergelijke auteursclausule voor de ongeveer vijf procent van de schrijvers die worden uitgenodigd. CrimeFest bestempelt de handelswijze van Theakston als 'roofzuchtig'.

Harrogate benadrukt dat 95 procent van de uitgenodigde schrijvers niet onder de exclusiviteitsclausule vallen. En die bepaling is 'alleen maar om te garanderen dat de komst voor zowel auteurs als bezoekers is vastgelegd'. De organisatie zegt verder dat deze overeenkomst uitvoerig besproken is met de auteurs die het aangaat. Anders dan een conventie of een commerciële onderneming is Harrogate een kunstfestival dat niet uit is op winstbejag. Om het circus draaiende en op peil te houden leunt het festival zwaar op ticketverkoop. Die is alleen succesvol als het publiek kan rekenen op een degelijk programma, zo is de redenering. Harrogate moet ook kosten maken om de auteurs een vergoeding en accommodatie te bieden.

De Schotse bestsellerauteur Ian Rankin is bereid gevonden om het programma voor het Theakston-festival samen te stellen. Het volledige programma wordt komend voorjaar bekendgemaakt. Op CrimeFest dus geen Martina Cole, maar in ieder geval hebben Robert Goddard en Laura Lippman toegezegd wél te zullen komen.

Bron: The Bookseller, Crimefest 

Geen opmerkingen: