Met zijn derde thriller De man in Westerbork staat John Kuipers op de longlist van de Gouden Strop. Wellicht wint hij in mei zijn tweede. Maar nu al kondigt zijn uitgeverij Cargo thriller oorlogsthriller nummer vier aan. Ook in Het goud van Seyss-Inquart, dat in augustus verschijnt, moet Charlie Swieninck aan de bak. Op zoek naar de daders van een gewelddadige roofoverval.
Winter 1943. Bij een overval op een juwelier vallen twee doden en wordt een grote hoeveelheid kostbare sieraden buitgemaakt. De Duitse instanties vermoeden dat het verzet achter deze daad zit, maar het lukt ze niet de zaak op te lossen.
Hoofdinspecteur Charlie Swieninck probeert zijn onderzoek uit te voeren terwijl hij zich staande moet houden onder Duits gezag. En wil hij wel dat de schuldigen gepakt worden als het werkelijk het verzet is dat achter de moorden zit?
Voor wie vragen heeft bij de naam Seyss-Inquart: Arthur Seyss-Inquart, geboren als Artur Zajtich (1892), was een Oostenrijks jurist en nazi-politicus. Hij behoorde aanvankelijk tot de 'gematigde' vleugel van de Oostenrijkse nazi's, maar ontwikkelde zich, als Rijkscommissaris van Nederland in het door de Duitsers bezette Nederland, tot een van de kopstukken van het regime.
Seyss-Inquart bevond zich onder de 22 oorlogsmisdadigers die tijdens het Proces van Neurenberg werden berecht. Hij werd op 1 oktober 1946 schuldig bevonden aan oorlogsmisdrijven en misdaden tegen de mensheid en ter dood veroordeeld. Het vonnis werd ruim twee weken later ten uitvoer gelegd. Zijn naam werd door Nederlanders opzettelijk verbasterd tot (onder andere) Zes-en-een-kwart. Ook werden bijnamen gebruikt als 'Seys Hinkelepink', 'Seyss Hinkwat' en 'Judas Mankabenus'. Deze bijnamen verwijzen naar het feit dat Seyss-Inquart mank liep.