De Deflo-doctrine is nog steeds niet doorbroken. De in 2018 overleden misdaadschrijver zei ooit dat geen enkele thrillerauteur de Hercule Poirotprijs voor de tweede keer zou winnen. 'Kijk maar naar de lijst met winnaars van de afgelopen jaren.' Ook vandaag kwam daar geen verandering in. Jo Claes won de prijs voor de eerste keer voor zijn thriller De prijs van de twijfel.
'Eindelijk, ja. Ik kreeg stilaan het gevoel dat ik niet goed bezig was', aldus Jo Claes tegen verslaggevers van het magazine Knack dat de prijs sinds 1998 financiert. Claes stond eerder op de shortlist, in 2014 en 2017, toen wonnen Toni Coppers en Hilde Vandermeeren.
'Dat ik hem nu pas krijg, voor het achttiende boek waarin hoofdinspecteur Thomas Berg de hoofdrol speelt, vind ik ook positief', aldus Claes. 'Het bevestigt mijn vermoeden dat ik nog steeds fris uit de hoek kan komen.'
In De prijs van de twijfel duikt de broer van Thomas Bergs vriendin op in het onderzoek naar een vermoorde Poolse arbeider. Het slachtoffer wordt met een gapende wond aan het hoofd gevonden op een bouwterrein in Leuven. Korte tijd later overlijdt de man in het ziekenhuis.
Hoofdinspecteur Thomas Berg en zijn team vermoeden dat de moord te maken heeft met een loods vol dure oldtimers die dicht bij de plaats delict staat en eigendom is van Simon Bonen, de broer van Freya, sinds een halfjaar Bergs vriendin. Als er een tweede slachtoffer valt, komt zowel Berg als zijn relatie met Freya zwaar onder druk te staan omdat werk en privéleven almaar meer door elkaar beginnen te lopen. Berg heeft moeite om de nodige professionele afstand te bewaren en komt terecht in een chaos aan emoties. Daardoor dreigt hij zijn greep op het moordonderzoek te verliezen.
Jo Claes (1955) woont en werkt in het Belgische Leuven. Zijn schrijversloopbaan begon met De Stenen Toren (1986) dat werd bekroond met de Debuutprijs. Datzelfde jaar verscheen ook zijn novelle De dwaling en in 1987 de roman Postume dood. In de jaren 90 publiceerde hij nog enkele prozawerken met een klassieke verhaallijn en een doordachte plot.
Sinds 2002 publiceert hij ook non-fictie over hagiografie, mythologie en iconografie. Bekend is het drieluik Sanctus, Sancti en Sanctorum. Daarnaast publiceerde hij werken over de Bijbel, de apocriefe evangelies, de Griekse mythen en de Romeinse sagen.
In 2008 verscheen zijn eerste misdaadroman over de Leuvense inspecteur Thomas Berg, De zaak Torfs. Daarna volgden onder andere De blinde vlek, Dood in december, Het oog van de naald, Tot de dood ons scheidt en Getekend vonnis. Met De mythe van Methusalem won hij in 2014 de Gouden Strop én de Hercule Poirot-publieksprijs. Deze docent Nederlands-Engels noemt zowel zijn leraarschap als zijn schrijverschap een roeping. Claes organiseert in Leuven regelmatig Thomas Berg-wandelingen.
Voor zijn overwinning ontvangt Claes een cheque van 5.000 euro en een gepersonaliseerde pen van Montblanc. Ex-winnaars Bavo Dhooge en Dominique Biebau visten deze keer achter het net. Ook Gert Erauw, Geert Libeer, Barbara De Smedt en Sofie Delporte waren genomineerd.
Patrick Conrad (79) viel eveneens in de prijzen. Hij ontving een Lifetime Achievement Award voor zijn hele oeuvre. Voor Moço won hij in 2015 nog de Hercule Poirotprijs.
Patrick Conrad (79) viel eveneens in de prijzen. Hij ontving een Lifetime Achievement Award voor zijn hele oeuvre. Voor Moço won hij in 2015 nog de Hercule Poirotprijs.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten