13 januari 2018

Naar nieuw hoogtepunt (nieuws, 2018)




Anniko van Santen opnieuw juryvoorzitter


Televisiespresentatrice Anniko van Santen leidt opnieuw de jury van de Gouden Strop. Dat heeft ze vandaag via NPO Radio 2 laten weten.

Van Santen was in 2017 ook al de voorzitter van de Stropjury. Voor de presentatrice van Opsporing Verzocht was het juryvoorzitterschap ‘het hoogtepunt van 2017’, ze verving Huub Stapel halverwege het jurytraject.

Anniko van Santen verheugt zich erop ook dit jaar de stapels thrillers te lezen: ‘Er worden zo ontzettend veel goede en vooral razend spannende thrillers in Nederland geschreven', laat ze weten.  De prijzen voor de beste Nederlandstalige spannende boeken worden bekendgemaakt bij de start van de Spannende Boeken Weken (6 t/m 24 juni). Op 9 mei maakt Anniko van Santen in RTL Late Night de nominaties voor De Gouden Strop bekend. In de RTL Late Night uitzending van 6 juni wordt de naam van de winnaar geopenbaard. Dan wordt ook de winnaar van de Schaduwprijs, het beste thrillerdebuut, door juryvoorzitter Peter Römer onthuld.

De Gouden Strop en de Schaduwprijs zijn een initiatief van het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs (GNM). De Gouden Strop, de prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige spannende boek, bestaat 32 jaar en is genoemd naar het gelijknamige boek van Joop van den Broek. Aan De Gouden Strop is een geldprijs van 10.000 euro verbonden en een sculptuur van de hand van Marianne van den Heuvel. Vorig jaar won Tot stof van Felix Weber. Kort geleden maakte de Stichting Gouden Strop bekend in gesprek te gaan met een nieuwe geldschieder.

De jury bestaat naast juryvoorzitter Anniko van Santen dit jaar uit: Jos van Cann (recensent VN’s Detective & Thrillergids en auteur van de Moordgids), Marian van Leth (oud-directeur BiblioNu Venray/Horst), Els Roes (Thriller & Zo, recensent VN’s Detective & Thrillergids) en Herma Schipperheijn (Boekhandel Augustinus Nijmegen). In de jury zitten dit jaar dus maar twee 'echte' recensenten.

Herinnert u zich deze nog? Felix Weber (r.) krijgt in juni 2017 uit handen van Humberto Tan de Gouden Strop overhandigd (Foto: Chris van Houts)
Voor de samenstelling van de jury van de editie van 2018, is de Stichting CPNB wel creatief met de reglementen omgegaan. Die schrijven immers voor 'dat de voorzitter jaarlijks wisselt'. Ook de bepaling dat slechts één jurylid twee jaar achter elkaar zitting mag nemen, telt dit jaar kennelijk niet mee. Zowel Els Roes als Marian van Leth was in 2017 ook al van de partij. En dat de jury dit jaar slechts twee recensenten telt, komt wat armoedig over. 

De Schaduwprijs wordt in 2018 voor de 22ste keer uitgereikt. De prijs werd in 1997 ingesteld door het GNM om aankomende schrijvers in het genre te stimuleren. De prijs is vernoemd naar 'De Schaduw', de legendarische hoofdpersoon uit de detectiveromans van Havank. De winnaar ontvangt een geldbedrag van duizend euro en een kunstwerk van Daan Jippes. Vorig jaar won Bling bling van Jan Van der Cruysse. De jury bestaat naast juryvoorzitter Peter Römer (thrillerauteur en voorzitter GNM) dit jaar uit: Michel van Bergen Henegouwen (thrillerauteur), Linda Jansma (thrillerauteur), Marian Lerchbaumer (Bibliotheek Kennemerwaard) en Isa Maron (thrillerauteur).

De uitreiking van de Gouden Strop in 2017, in een krappe tien minuten bij RTL Late Night, werd destijds met weinig enthousiasme begroet. Vele auteurs misten de allure die bij een prijs als de Gouden Strop zou horen. Bestsellerauteur Saskia Noort kondigde vervolgens aan met een eigen thrillerprijs te komen. Hoewel er volgens bronnen met diverse partijen over deze nieuwe onderscheiding wordt onderhandeld, wordt de kans steeds kleiner dat deze er ook echt zal komen.    

Geen opmerkingen: