27 februari 2023

De beste thrillers aller tijden #72 (nieuws, 2023)


De favoriet van... Martyn van Beek




Op 14 april 2022, de vijftiende verjaardag van De Spanningsblog, publiceerden we de lijst met De beste thrillers aller tijden. Tientallen spannendeboekenschrijvers uit Vlaanderen en Nederland noemden (mét toelichting) hun favoriete thriller. Maar de lijst is nog steeds 'under construction'. Met enige regelmaat wordt die dit jaar aangevuld met een tip van een schrijver. Vandaag wordt de lijst verrijkt met de keuze van schrijver Martyn van Beek.


Tom Clancy - Uitstel van executie

Opgroeien met Jack Ryan

(Door Martyn van Beek)

Als tiener ben ik opgegroeid met de thrillerserie van Tom Clancy over CIA-agent Jack Ryan.

Al deze boeken zijn mijn favoriet, om het sentiment en het gegeven dat je mee kunt leven tijdens zijn carrière, die hem zelfs tot president van de Verenigde Staten maakt.

Het boek Kardinaal van het Kremlin uit 1988 ben ik zelfs in Moskou gaan lezen. Ik wilde iedere locatie uit de thriller bezoeken. Zo zat ik tegenover de Amerikaanse ambassade met mijn boek op een bankje.

Alle boeken van Tom Clancy zijn uitermate goed. Uitstel van executie vind ik echter het hoogtepunt.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Flaptekst:

'Ik, John Patrick Ryan ... zweer plechtig dat ik trouw het ambt van president van de Verenigde Staten zal uitoefenen ...', zo luidt het explosieve einde van Tom Clancy's Ereschuld. In een verschrikkelijke aanslag op de Amerikaanse regering zijn niet alleen de meeste congresleden gedood, maar is ook president Durling om het leven gekomen. Op de schouders van Jack Ryan, de man die slechts vijf minuten eerder benoemd werd tot vice-president, rust nu een zware taak...

Maar hoe voer je een regeringsbeleid zonder regering? Waar moet je überhaupt beginnen? Voordat Ryan zelfs maar aan de behandeling van deze brandende vragen toekomt, ziet hij zich geplaatst voor de taak de geschokte natie tot rust te brengen, een massale staatsbegrafenis te organiseren, de argwaan van de wereldleiders weg te nemen en de juiste toedracht van de tragedie te onderzoeken. Maar dat is nog niet alles. Vele ogen zijn op hem gericht, vanuit Peking, Teheran en andere machtscentra van de wereld, en het zijn niet slechts vriendelijke blikken die hij toegeworpen krijgt...

Sommige opportunisten zien nu hun kans schoon voordeel te putten uit de complete chaos; sommige partijen grijpen de kans hun gram te halen, bezield als ze zijn met een diepgewortelde haat voor de staat of zelfs voor de nieuwe president zelf... Al deze elementen aarzelen niet direct toe te slaan en laten geen moment voorbij gaan om Jack Ryan te confronteren met een crisis die zijn gelijke in de wereldgeschiedenis niet kent...

De Amerikaanse thrillerauteur Tom Clancy overleed in oktober 2013 op 66-jarige leeftijd in een ziekenhuis in Baltimore. Nog steeds verschijnen onder zijn naam en die van de auteur die het boek echt heeft geschreven zogeheten technothrillers.

Clancy is wereldberoemd geworden door zijn oorlogsthrillers. Een aantal van die boeken is verfilmd, waaronder Patriot Games en Clear and Present Danger.

Thomas Leo (Tom) Clancy jr. die op 12 april 1947 in Baltimore werd geboren, wilde als kind al een militaire carrière volgen, maar een oogprobleem (hij droeg een zeer sterke bril) deed die wens teniet.

Begin jaren 80 was hij nog een onbekende verkoper van verzekeringen, met een passie voor de geschiedenis van de scheepvaart. Hij had Engels gestudeerd aan de Loyola Universiteit van Baltimore en droomde ervan een roman te schrijven. Zijn eerste poging, The Hunt for Red October uit 1984, schreef hij in zes weken tijd op een oude typemachine aan de hoek van de keukentafel.

De thriller kreeg goede kritieken, verkocht vrij goed en werd later ook verfilmd. Het was echter president Ronald Reagan die Clancy wereldberoemd maakte: het staatshoofd prees in een interview Red October aan als een 'perfect yarn' ('een prachtig verhaal'). De daaropvolgende succesvolle technothrillers maakten van Clancy een van de rijkste Amerikanen. In totaal schreef hij zo'n zeventig boeken, waarvan volgens een schatting van uitgeefconcern Penguin Group wereldwijd 100 miljoen exemplaren zijn verkocht.

Clancy was nogal conservatief van aard. Zo was hij van mening dat drugs volledig gecriminaliseerd moesten worden. 'Alles verbieden, op elk niveau', zei hij in een interview met persdienst GPD. 'Verreweg de meeste drugsgebruikers in de VS roken marihuana of snuiven coke bij wijze van vrijetijdsbesteding. Pak ze hun auto's maar af, veroordeel ze maar tot het aanvegen van straten in opvallende overalls. Dan leren ze het wel af.'

Zijn schrijvende voorbeeld was de Brit 
Frederick Forsyth. 'Na het lezen van zijn Dag van de Jakhals dacht ik: dat ga ik ook doen.' Hij schreef Ereschuld, waarin een Japanse Jumbo neerstort op het Capitool, vijf jaar voor de aanslagen van 11 september 2001. Japanse zakenlieden en de Indiase marine smeden een complot om de VS naar de afgrond te jagen. 'We live in a complicated world', aldus Clancy hierover.

In oktober 2001 bezocht Clancy Ground Zero in New York, de plek waar de WTC-torens hebben gestaan. Hoofdschuddend liep hij tussen de puinhopen en zei tegen verslaggevers: 'Dat zo veel mensen bereid zijn geweest voor hetzelfde doel tegelijkertijd te sterven. Elke schrijver die zoiets had bedacht, zou het manuscript als 'te ongeloofwaardig' van zijn uitgever terugkrijgen. Je kunt de realiteit niet meer bijhouden. Niemands fantasie reikt zo ver.'

Tegenover de BBC verklaarde Clancy destijds dat hij de plot van
Uitstel van executie besprak met een luchtmachtofficier. Clancy: 'Die keek me met grote ogen aan en zei dat ze nooit deze mogelijkheid hadden besproken.'

Behalve als schrijver werd hij in de VS ook gewaardeerd als militair deskundige. Hij werd vaak voor talkshows om iets uit te leggen. In die hoedanigheid werd hij ook drie keer op het Witte Huis ontboden: een keer door Reagan en twee keer door diens opvolger
 George Bush sr. Met president Bill Clinton had hij  niet zo veel op. Clancy was door-en-door Republikeins. 'Maar ach, dit land heeft een burgeroorlog overleefd, dus Clinton overleven we ook wel', zei hij destijds.


Martyn van Beek (Waalwijk, 1975) publiceert in mei van dit jaar zijn nieuwste thriller De jacht van de wolf, waarin een onervaren MIVD-agent jacht maakt op Russische spionenen. Van Beek debuteerde met Het verraad van Bali (2011), geschreven vanuit zijn liefde voor het tot twee maal toe door terroristische aanslagen geteisterde eiland. In de jaren daarna verschenen van zijn hand de thrillers De strijders van Ta'ab (2012) en De visser van Hoi An (2013).

In oktober 2016 verscheen de 'Storytel Original' 
Tweede kans, een in opdracht van Storytel speciaal voor audio geschreven serie. Deze serie is inmiddels ook in het Zweeds vertaald. Daarna verschenen er nog twee seizoenen. In 2019 verscheen Van Beeks vierde thriller Engel zonder vleugels, een thriller met een hoofdrol voor jeugdzorg, misdaadjournalist Eric de Winter en zijn stagaire Ayşe Beyaz. Vlak voor de zomer van 2020 verscheen de thriller Salomonsoordeel - weer met Eric en Ayşe in de hoofdrol.

In 2020 begon Van Beek bij Loft Books onder het pseudoniem 
Marit Vanström aan een serie thrillers rond rechercheur Lianne Bloemen. De Puzzelaar verscheen eind 2020 gevolgd door De Schuldige in 2021. Vanaf juli 2022 verschijnen er drie Kobo Originals van de hand van Van Beek, waarvan Het Jamaica dossier het eerste deel is.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

De beste thrillers aller tijden (werk in uitvoering): 

Isabel Allende - Het Huis met de Geesten (1982) favoriet van Anya Niewierra

Baantjer
 - De Cock en de wurger op zondag (1965): favoriet van P. Dieudonné
Richard Bachman (aka Stephen King) - De marathon (1979); favoriet van Ingrid Oonincx
Desmond Bagley - Op dood spoor (1970); favoriet van Frank van Zwol
Desmond Bagley - Vlucht in het verleden (1978); favoriet van Charles den Tex
Dan Brown - Oorsprong (2017; favoriet van Benny Baudewyns

Truman Capote - 
In koelen bloede (1966); favoriet van Hans Faber
John le Carré - Edelman, bedelman, schutter, spion (1974); favoriet van Almar Otten 
John le Carré Een volmaakte spion (1986); favoriet van Toni Coppers
John le Carré - Spion aan de muur (1963); favoriet van Willem Asman
Raymond Chandler Het lange afscheid (1953); favoriet van Bavo Dhooge
Agatha Christie - En toen waren er nog maar... (oorspronkelijke titel: Tien kleine negertjes) (1939); favoriet van Dominique Biebau en Corine Hartman
Agatha Christie - Het doek valt (1975); favoriet van Hilde Vandermeeren
Blake Crouch - Dark Matter (2016); favoriet van Erik Betten

Len Deighton - 
Voorspel in Berlijn (1983); favoriet van John Kuipers
Arthur Conan Doyle
 - De avonturen van Sherlock Holmes (1892); favoriet van Anne van Doorn

Umberto Eco
 - De naam van de roos (1980); favoriet van Jeroen Windmeijer en Jo Claes
Anne Eekhout - Mary (2021); favoriet van Lidewij Martens 
James Ellroy
 - Bloed op de maan (1984); favoriet van Jos Pierreux

Gillian Flynn - 
Teerbemind (2006); favoriet van 
Daniëlle Hermans
Frederick Forsyth - Geheim dossier Odessa (1972);   favoriet van Rudy Soetewey
John Fowles
 - De verzamelaar (1963); favoriet van Nicolet Steemers
Ken Follett Code Rebecca (1980); favoriet van Tomas Ross
Nicci French - Bezeten van mij (1999); favoriet van Anita Terpstra

Eva García Sáenz de Urturi 
De stilte van de witte stad (2016);  favoriet van Heleen van den Hoven
Jef Geeraerts - Diamant (1982); favoriet van Jac. Toes
John Grisham - Advocaat van de duivel (1991); favoriet van Jens Vern 

Terry Hayes - 
Ik ben Pelgrim (2013); favoriet van Carina van Leeuwen, Steven Van Belleghem en René van Rijckevorsel
Gerben Hellinga - Merg en Been (1985); favoriet van Peter Römer

Jean-Claude Izzo - 
Misdaad in Marseille (2007); favoriet van Bas Haan

Stephen King - 
De beproeving (1978); favoriet van Karin Hazendonk
Stephen King - 
De Shining (1977); favoriet van Nathalie Pagie
Stephen King
 - Misery (1987); favoriet van Wim Bax
Stephen King - Over leven en schrijven (2000); favoriet van Frederik Baas
Stephen King - 22-11-1963; favoriet van Saskia Oudshoorn

Herman Koch - Het diner (2009); favoriet van Marlen Visser
Tim Krabbé - 
Het gouden ei (1984); favoriet van Bram Dehouck 

Linda J. LaRosa & Barry Tanenbaum
 - De toevalsfactor (1978); favoriet van Jos van Cann
Ira Levin 
Een kus voor je sterft (1953); favoriet van Lieneke Dijkzeul en Saskia Noort
Gavin Lyall - Tylers oorlog (1981); favoriet van Peter de Zwaan

Henning Mankell
 - Honden van Riga (1992); favoriet van Gerard Nanne
Isa Maron - De Noordzeemoorden (2014); favoriet van Michael Berg
Daphne du Maurier - Rebecca (1938); favoriet van Simon de Waal

Jo Nesbø - 
Headhunters (2008); favoriet van Kasper van Beek

Thomas Olde Heuvelt - 
HEX (2013); favoriet van Marieke Damen

Marion Pauw
 - Daglicht (2008); favoriet van Loes den Hollander en Annet Hulst 

Ian Rankin
 - Gerechtigheid (2004); favoriet van Wouter Dehairs
Dolores Redondo De beschermengel (2013); favoriet van Soraya Vink
Ruth Rendell - Het stenen oordeel (1977); favoriet van René Appel
Michael Robotham - Leven of dood (2014); favoriet van Chantal van Mierlo

Sjöwall & Wahlöö 
Man op het balkon (1967); favoriet van Joop van Riessen
Martin Cruz Smith - Tokio Centraal (2002); favoriet van Chris Rippen
Rudy Soetewey - Getuigen (2013), favoriet van Anne-Laure van Neer 
Chevy Stevens - Vermist (2010); favoriet van Angelique Haak
Peter Straub - 
Komplot (1990); favoriet van Floris Kleijne 

Donna Tartt
 - De verborgen geschiedenis (1992); favoriet van Mariska Overman, Marion Pauw en Donald Nolet
Franck Thilliez - Het weeshuis 2012); favoriet van John Brosens
Scott Turow
 - De aanklager (1986); favoriet van Elvin Post

Mario Vargas Llosa - 
Het feest van de Bok  (2000); favoriet van Jacob Vis
Esther Verhoef
 - De kraamhulp (2014); favoriet van Ilse Ruijters

Thomas Willmann
 - Het duistere dal (2010);  favoriet van Isa Maron en Arjan Hoks

In navolging van (nieuws, 2023)

Uitgever past gevoelige teksten in James Bond-thrillers aan



Ian Fleming zou zeer waarschijnlijk shaken, not stirred in zijn graf in Sevenhampton liggen, als hij wist dat zijn uitgever vermeende racistische passages in zijn James Bond-boeken gaat verwijderen of aanpassen. En dat zeventig jaar nadat Casino Royale, het eerste verhaal over agent 007, is verschenen.

Uitgever Ian Fleming Books heeft volgens The Telegraph een groep 'sensitivity readers' gevraagd zich zich over thrillers te buigen. Deze proeflezers controleren teksten op content en woordkeuze die gevoelig kunnen liggen.

In de nieuwe uitgave zal het n-woord niet meer worden gebruikt. Dat wordt vervangen door omschrijvingen als 'zwarte persoon'. Ook is in sommige passages de etniciteit van personages weggelaten.

The Telegraph geeft enkele voorbeelden van andere aangepaste passages. Zo stond in de oorspronkelijke tekst van Live and Let Die (1954) in een beschrijving van een groep Afrikaanse mannen die in de goud- en diamantenindustrie werken dat zij 'behoorlijk gezagsgetrouwe kerels zijn, naar mijn mening, tenzij zij te veel hadden gedronken (pretty law-abiding chaps, I should have thought, unless they've drunk too much).' In de nieuwe versie zou volgens The Telegraph 'tenzij zij te veel hadden gedronken' zijn weggelaten.

Toen auteur Ian Fleming (1908-1964) nog leefde, gaf hij toestemming om sommige erotisch getinte passages uit zijn boeken te verwijderen of te censureren voor de Amerikaanse uitgaves. Ook stemde hij ermee in om enkele racistische passages in Live and Let Die aan te passen. 'In navolging van Ians aanpak, hebben wij gekeken naar voorbeelden van racistische termen in de boeken', laat de uitgever weten aan The Telegraph.

Sommige twijfelachtige teksten zijn wel gebleven. Zo spreekt Bond ergens over 'deze praatzieke vrouwen die denken het werk van een man te kunnen doen'. Ook een passage waarin wratten, alcoholisme en 'homoseksuele neigingen' worden beschreven als 'hardnekkige beperkingen' blijft staan.

22 februari 2023

Opgedroogd bloed (nieuws, 2023)

Nieuw Noors thrillertalent heet Anette Hemming




Uitgeverij Cargo weet het zeker: Anette Hemming is het nieuwe Noorse thrillertalent. Haar debuut De kaartenmaker, dat 26 april verschijnt, is volgens de uitgever uitermate geschikt leesvoer voor de fans van Jo Nesbø en Cilla & Rolf Börjlind: 'een onvoorspelbare en uiterst spannende pageturner'.

Wat als je weet waar je vermoord gaat worden?


In een buitenwijk van Oslo gaat Lisbeth Lind net aan haar keukentafel zitten voor het ontbijt als ze ziet dat er op de buitenkant van haar raam een vel papier is geplakt. Lisbeth staat op en opent het raam om het papier te pakken.

Als ze het van dichtbij bekijkt, blijkt het een handgetekende kaart te zijn – een plattegrond van haar huis met een groot kruis precies op de plek waar ze nu staat. Op de achterkant van het papier zit opgedroogd bloed. Met een angstig voorgevoel stopt Lisbeth de kaart in een la en begint aan haar dag.

De volgende dag wordt het lichaam van Lisbeth Lind gevonden in haar keuken.

De politie staat voor een raadsel. Waarom is ze vermoord? Rechercheur John Persvik gaat op zoek naar aanwijzingen, maar dan ontvangt Lisbeths ex-man ook een handgetekende kaart met een kruis, besmeurd met bloed…

Anette Hemming (1990) is geboren in een klein stadje dicht bij Oslo. Ze studeerde aan de BI Norwegian Business School. Volgens haar LinkedIn-account heeft ze zo'n 340 connecties en werkte ze onder meer als sales analyst bij DHL en content- en datamanager bij een Noorse voedselproducent. Sinds januari 2021 werkt ze als webmanager bij een Noorse overheidsinstantie op het gebied van innovatie en industrie.

Wordt verwacht 539 (nieuws, 2023)

Onervaren MIVD-agent jaagt op Russische spionnen



Je kunt niet veel actueler zijn als uitgever. In dezelfde week dat Nederland Russische diplomaten het land uitzet wegens spionage, kondig je een thriller aan waarin een MIVD-agent enkele FSB-medewerkers dient op te sporen. De jacht van de Wolf heet het boek van Martyn van Beek en is de start van een serie rondom agent Xander Duister. Het is nog wel even wachten tot 25 mei, want dan pas ligt deze uitgave van Volt in de winkel.

Als korporaal Xander Duister van het Korps Commandotroepen het einde van zijn diensttijd nadert, wordt hij gerekruteerd door de militaire inlichtingendienst, de MIVD. Zijn eerste opdracht is het opsporen van twee beruchte Russische FSB-agenten, die om nog onduidelijke redenen naar Nederland zijn gereisd en een groot gevaar vormen voor de binnenlandse veiligheid.

Xander ontdekt een link met een vermiste studente, die een wel heel bijzondere band met het Kremlin blijkt te hebben. Er ontstaat een kat-en-muisspel met de Russen, die Xanders onervarenheid in het inlichtingenvak gebruiken (lees: misbruiken) om hun doel te bereiken.

Wanneer de Russen besluiten om hun laatste troefkaart uit te spelen komt Xander oog in oog te staan met een, zoals de uitgever belooft, 'meedogenloze vijand'.

Martyn van Beek (Waalwijk, 1975) debuteerde met Het verraad van Bali (2011), geschreven vanuit zijn liefde voor het tot twee maal toe door terroristische aanslagen geteisterde eiland. In de jaren daarna verschenen van zijn hand de thrillers De strijders van Ta'ab (2012) en De visser van Hoi An (2013).

In oktober 2016 verscheen de 'Storytel Original' Tweede kans, een spannende, in opdracht van Storytel speciaal voor audio geschreven serie. Deze serie is inmiddels ook in het Zweeds vertaald. Daarna verschenen er nog twee seizoenen.

In 2019 verscheen Van Beeks vierde thriller Engel zonder vleugels, een thriller met een hoofdrol voor jeugdzorg, misdaadjournalist Eric de Winter en zijn stagaire Ayşe Beyaz. Vlak voor de zomer van 2020 verscheen de thriller Salomonsoordeel - weer met Eric en Ayşe in de hoofdrol.

In 2020 begon Van Beek bij Loft Books onder het pseudoniem Marit Vanström aan een serie thrillers rond rechercheur Lianne Bloemen. De Puzzelaar verscheen eind 2020 gevolgd door De Schuldige in 2021. Vanaf juli 2022 verschijnen er drie Kobo Originals van de hand van Van Beek, waarvan Het Jamaica dossier het eerste deel is.

Gesignaleerd 576 (nieuws, 2023)

Alice Feeney - Tot de dood ons scheidt



Bij uitgeverij A.W. Bruna ia de nieuwe thriller van Alice Feeney verschenen. 'Een psychologische locked-inthriller, voor liefhebbers van Gillian Flynn en Ruth', meldt de uitgever over Tot de dood ons scheidt. Het boek wordt binnenkort bewerkt tot Netflix-serie. geproduceerd door de maker van The Crown

Tien jaar huwelijk.
Tien jaar geheimen.
Een jubileum dat ze nooit meer zullen vergeten…


Adam en Amelia zitten in een flinke huwelijkscrisis. Als ze een weekendje in de Schotse Hooglanden winnen, zien ze een kans om nader tot elkaar te komen.

Elk jaar op hun trouwdag geven ze elkaar een nostalgisch cadeau – en elk jaar schrijft Amelia een brief aan Adam, die ze hem nooit laat lezen. Tot nu.

Ze weten allebei dat dit weekend hun huwelijk kan maken of breken. Maar ze hebben de reis niet zomaar gewonnen. Een van hen liegt, en er is bovendien iemand die hun geen ‘eind goed al goed’ gunt…

Lees hier een fragment.

Alice Feeney is schrijver en journalist. Ze werkte 15 jaar bij de BBC als verslaggever, redacteur en producer. Ze woonde in Londen en Sydney, maar is uiteindelijk neergestreken op het platteland van Surrey. Haar thrillerdebuut Soms lieg ik werd een internationale bestseller en wordt momenteel bewerkt tot tv-serie. Ik weet wie je bent is haar tweede boek.

21 februari 2023

Escapisme (nieuws, 2023)

Patrick De Bruyn schept karakters met langere houdbaarheidsdatum




De Vlaamse psycholoog/misdaadauteur Patrick De Bruyn slaat met zijn dertiende thriller Hoog spel een nieuwe weg in. 'Dit boek is de start van iets nieuws. De personages in dit boek kunnen nog wel enkele verhalen mee.'

Hoog spel
is een nieuwe start, vertelt Patrick De Bruyn in een interview met het Nieuwsblad. Hij is niet alleen overgestapt naar uitgeverij Pelckmans, in zijn komende boeken keren sommige karakters terug. 'Ik moet voor personages zorgen die sterk genoeg zijn om meerdere verhalen mee te gaan. '

Waren zijn eerdere karakters dikwijls verre van sympathiek en deden ze altijd de verkeerde dingen, nu is de toon in zijn boek wat luchtiger geworden. 'Mensen lezen al genoeg miserie als ze de kranten openslaan. Er zit een vorm van escapisme is mijn nieuwe boeken. Het is in elk geval de eerste keer dat ik mijn eigen personages na het schrijven van een boek nog niet beu ben.'

Patrick De Bruyn heeft psychologie gestudeerd, maar profileert zich als Vlaams misdaadauteur sinds 1998. Zijn boeken werden al vier keer genomineerd voor de Hercule Poirotprijs, twee keer voor de Diamanten Kogel en een keer voor de Gouden Strop. In 2010 won hij ook echt de Hercule Poirotprijs met Dodelijk verlangen.

Hoog spel vertelt het verhaal van Amy die na een moeilijke periode opnieuw aan het daten gaat en zo John ontmoet. John is onderzoeksjournalist en raakt fraude op het spoor met ontwikkelingsgeld. Tot John plots van de aardbodem verdwijnt. Dan staat de politie voor Amy’s deur en verandert haar leven in een thriller wanneer ze berichten op haar telefoon, een grote som geld op haar rekening en vingerafdrukken niet zomaar kan verklaren. 

Trailer
De uitgeverij en de auteur willen de publicatie van Hoog spel niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Ter promotie is een fraaie trailer gemaakt. 'Ik ben wel trots op die trailer waarvoor ikzelf het scenario heb gemaakt en de beelden gezocht', zegt Patrick De Bruyn. 'Het is eens iets anders dan de meestal - excusez le mot - saaie boektrailers die op boekenland worden losgelaten. En overigens heb ik nooit een boek gekocht omdat ik de trailer leuk vond. Maar bon... dit geheel terzijde.'

Voor de lezers van De Spanningsblog: zie hieronder.
 

17 februari 2023

Zestien seconden (nieuws, 2023)

TikTok geeft oude thriller een boost



Lloyd Devereux Richards publiceerde in 2012 de thriller Stone Maidens. Maar het boek van deze Amerikaanse auteur verkocht voor geen meter. Tot nu. Door een filmpje dat zijn dochter op TikTok plaatste veroverde het boek vorige week de eerste plaats op de thrillerbestsellerlijst van Amazon.  

Lloyd Devereux Richards
deed er veertien jaar over om zijn thriller te voltooien. Hij vertelt in Stone Maidens over een forensisch antropoloog van de FBI die onderzoek doet naar een seriemoordenaar, die vrouwen wurgt en hun lichamen dumpt in de ravijnen in de staat Indiana. Het boek kwam echter niet van de grond.

Zijn dochter wilde daar iets aan doen. Op TikTok postte ze onlangs een filmpje van zestien seconden over haar vader. 'Hij werkte fulltime', schreef ze erbij. 'Zijn kinderen stonden op de eerste plek, maar hij maakte tijd voor zijn boek. Hij is zo blij dat het boek gepubliceerd werd, ook al gaat de verkoop niet vlot. Ik zou toch graag zien dat enkele exemplaren verkocht worden. Hij weet niet eens wat TikTok is.'

Richards' boek schoot binnen de kortste keren naar de eerste plek op de lijst van beste thrillers over seriemoordenaars op Amazon. Het nieuws van zijn plotse roem overweldigde Richards, die moest huilen terwijl hij de vele positieve reacties op de TikTokpost las.

(Bron: VRT.be)

14 februari 2023

Gesignaleerd 575 (nieuws, 2023)

Karen Rose - Zonder angst



Bij uitgeverij De Fontein verschijnt 21 februari een nieuwe thriller van de 'romantic suspense-koningin' Karen Rose. Zonder angst is het nieuwe, los te lezen deel in de Sacramento-serie. Een sekteleider ontmaskeren is het doel van FBI-agent Gideon en zijn zus Mercy. 

FBI-agent Gideon en zijn zus Mercy zijn ooit ontsnapt aan de Eden-sekte van Ephraim, die zijn volgelingen geïsoleerd houdt van de buitenwereld, voor persoonlijk en seksueel gewin.

Ze hebben gezworen niet te zullen rusten voordat ze de sekte hebben ontmanteld en de volgelingen hebben bevrijd.

Met gevaar voor eigen leven zetten ze alles op alles om Ephraim ten val te brengen, daarbij geholpen door Gideons collega Tom Hunter en zijn nieuwe liefde, ex-legerarts Liza. Binnen de sekte woedt ondertussen een machtsstrijd tussen de leider en diens zoon, en de missie van Gideon en Mercy wordt met de dag grimmiger en gevaarlijker…

Lees hier een fragment.

Karen Rose scoort met haar thrillers wereldwijde bestsellers. Haar boeken werden meermaals bekroond.  Rose studeerde chemie aan de Universiteit van Maryland en sloot deze studie als ingenieur af. Daarna werkte zij in de levensmiddelentechnologie in Cincinati (Ohio). Aanvankelijk schreef zij daarnaast als hobby, maar later kon zij er haar werk van maken. De schrijfster, die debuteerde in 2003, woont en werkt in Florida. Dit jaar verschijnt haar 27ste thriller.

12 februari 2023

Gesignaleerd 574 (nieuws, 2023)

Eveline Karman - Verknipt




Bij uitgeverij De Fontein verschijnt op 14 februari de thriller Verknipt van Eveline Karman. Een, zoals de uitgever aangeeft, 'bloedstollende thriller over familierelaties en misleiding'. 

Schrijfcoach Marelle Boersma mocht vooraf al het boek lezen. Zij schrijft: 'Eveline Karman bewijst opnieuw dat zij het thrillerschrijven tot in de finesses beheerst.'

Centraal in het verhaal staat Emma Doyle. Zij worstelt al jaren met de dood van haar broer Arvid, met wie ze een intense band had. Het verdriet deed haar vluchten in drank maar inmiddels is ze, met hulp van een therapeut al weer geruime tijd clean.

De vondst van een ketting, op de plek waar haar broer zich van het leven benam, zet een zoektocht in gang naar wat er wérkelijk gebeurde op die noodlottige dag in de schuur achter de boerderij van haar ouders.

Het lijkt erop dat er mensen zijn die het verleden liever begraven laten. Mensen die tot het uiterste gaan om Emma ervan te weerhouden de waarheid boven tafel te krijgen. En welke rol speelt haar vader Jonathan eigenlijk in dit verhaal...?

Benieuwd? Lees hier een fragment.

Journaliste Eveline Karman schrijft columns en artikelen voor onder andere LINDA., GOOISCH Magazine, Grazia en Marie Claire. Met Verstrikt debuteerde ze in mei 2022 als thrillerschrijfster.

06 februari 2023

Nog steeds een streekromannetje (nieuws, 2023)



Is het geen literatuur, dan moet het wel een thriller zijn



'Een thriller is een ingewikkelde roman. Dat is namelijk een roman met een extra moeilijkheidsgraad, er hangt een plot aan.' Dat zei Peter de Zwaan ruim twee decennia geleden, na het winnen van de Gouden Strop. Tweevoudig Gouden Strop-winnaar Marion Pauw herhaalde het onlangs in soortgelijke bewoordingen in een artikel over de thriller die altijd en eeuwig in het verdomhoekje zit.

Marion Pauw kwam aan het woord in een Volkskrant-artikel van journaliste Anna van den Breemer, die debuteert met de thriller Het perfecte zusje. De schrijfster vroeg zich af waarom er in de literaire wereld nog steeds wordt neergekeken op het thrillergenre en de beoefenaars ervan en waarom de vrouwelijke thrillerauteurs beter verkopen dan hun mannelijke collega's.

In het verhaal mocht Tomas Ross nog even uitleggen wat hij bedoelde met vertrutting van het genre, een uitlating die hij in 2019 deed op deze blog, en waarna hij werd verketterd door schrijfsters. ‘Met die eerdere uitspraak doelde ik op de kwaliteitsvermindering van het genre, doordat uitgevers opeens massaal thrillers van vrouwen uitbrachten na het succes van Saskia Noort en Simone van der Vlugt.’ Veel ervan was ‘formulewerk, zoals in een bouquetreeks’, zegt de schrijver. ‘Maar er zijn ook genoeg goede vrouwelijke schrijvers, zoals Marion Pauw en Anya Niewierra.’

Sander Verheijen, eindbaas van Hebban.nl, noemt de 'vertrutting'-uitspraak een opmerking die geboren is uit
 'jaloezie van de oude garde Nederlandse thrillerschrijvers die zag dat hun markt, die al niet groot was, werd overgenomen door vrouwen'.

Dat thrillers minder aanzien genieten dan romans komt doordat recensenten in het Nederlandse taalgebied erg bezig zijn met of iets literatuur is of niet, meent Verheijen. ‘Dat zie je nergens ter wereld zo heftig als bij ons.’ En Ross zegt: 'In Nederland wordt de thriller door de literaire elite nog steeds gezien als een streekromannetje.

Waarom juist de thrillerschrijfster het zo goed doet in Nederland heeft volgens Verheijen te maken met een simpele rekensom. ‘Er zijn meer vrouwelijke lezers dan mannelijke. En vrouwen lezen vrouwen. Iedere lezer is toch op zoek naar herkenning.’ 

Van den Breemer verklaart waarom juist vrouwelijke thrillerauteurs inspiratie putten uit huis-tuin-en-keukensituaties: misdaad ís ook vaker persoonlijk voor vrouwen. Zij zijn ook beter om geloofwaardig over angstgevoelens te schrijven. 

Dat de thriller, een plotgedreven verhaal, minderwaardig lijkt te zijn, is onterecht, benadrukt Marion Pauw. ‘Eigenlijk zou ik willen beweren dat het schrijven van een goede thriller lastiger is dan het schrijven van een roman. Een actiescène elegant op papier krijgen is verschrikkelijk lastig.’ 

Lees hier het volledige artikel van Anna van den Breemer.

01 februari 2023

Gewoon gezellig (nieuws, 2023)

Opnieuw VN-recensent in jury Gouden Strop




Je moet er even het archief voor in, maar dan pas valt een constante op in de samenstelling van de jury van de Gouden Strop. Zowat elk jaar oordeelt er minstens één recensent van VN's Detective & Thrillergids mee over de toekenning van Nederlands bekendste en belangrijkste thrillerprijs. Je zou bijna denken dat het een wetmatigheid is. Voer voor complotdenkers!

De Gouden Stropjury van 2023
Met uitzondering van de editie van 2016 werden de Gouden Strop-jury's van de afgelopen tien jaar bemenst met zeker één scherprechter van de beruchte thrillergids. Sommige namen van VN-recensenten komen meerdere keren voor in de jury's, zoals Erik de Vries (4 keer!), Jos van Cann en Arno Ruitenbeek. In enkele jaargangen van de Gouden Strop zaten zelfs twee thrillerbesprekers van het opinietijdschrift in de jury. 

Ook in de jury van dit jaar zit een recensent van VN's Detective & Thrillergids: Anne Versloot. Zij was ook al jurylid in 2020.

Verheugend is dat het voorzitterschap wordt bekleed door schrijfster Pauline Slot, auteur van de roman Dood van een thrillerschrijfster (2016), waarin ze het thrillergenre op de hak nam. In een interview naar aanleiding van haar boek zei ze over het fenomeen literaire thriller: 'Zo’n thriller straalt uit dat het ondanks de moord en doodslag toch gewoon gezellig blijft. De literaire thriller zoals we die in Nederland kennen is een verhalend tijdschrift met artikelen over mode, wonen, relaties en reizen, en af en toe een dode.' En: 'Stilistische zelfkritiek ontbreekt nog weleens in literaire thrillers. Daarin kun je zinnen lezen als ‘Ze keek of ze het in Keulen hoorde donderen’ wanneer iemand net heeft gehoord dat haar man dood gevonden is. I rest my case.'

Naast Slot en Versloot zitten ook freelance recensent Gijs Korevaar, 'de stoerste thrillerverkoopster van Nederland 2022' Ellis Gielen en NBD Biblion-marketeer Krijna Kuijt in de jury. 

Vijftien uitgeverijen doen dit jaar mee in de race om de Gouden Strop. De prijs wordt op 25 mei uitgereikt.