03 februari 2022

De beste thrillers aller tijden #32 (nieuws, 2022)


De favoriet van... Frank van Zwol




De Spanningsblog bestaat op 14 april vijftien jaar. En wie (bijna) jarig is, trakteert. Maar in boeken weggeven doen we niet, daar zijn andere websites beter in. Waar we onze volgers wel blij mee hopen te maken, is een lijst met de allerbeste thrillers, gekozen door tientallen spannendeboekenschrijvers uit Vlaanderen en Nederland. In de aanloop naar het derde lustrum haalt De Spanningsblog telkens een boek naar voren dat volgens in ieder geval één auteur boven al het andere spannende leesvoer uitstijgt. Uiteindelijk komt daar een favorietenlijst van heb ik jou daar tot wasdom. Vandaag: schrijver Frank van Zwol. 


Desmond Bagley – Op dood spoor 


Spionage en avontuur op IJsland

(Door Frank van Zwol)


Mijn favoriete thriller is zonder twijfel Op dood spoor (Running Blind) van Desmond Bagley. Het is de enige thriller die ik minstens drie keer gelezen heb. De openingszin is al om te smullen:
Als je met een lijk opgescheept zit, verkeer je in een moeilijke positie, vooral als er geen overlijdensakte bij is.

Na mijn onvermijdelijke leesdip als gevolg van het literatuurlijsttrauma op de middelbare school waren het de thrillers van Alistair Maclean, Hammond Innes en Desmond Bagley die het plezier in lezen terugbrachten. Literair winnen ze geen hoofdprijs, maar je kunt ze onmogelijk wegleggen en dat is minstens zo belangrijk. Avontuur, een complot, spionage, een held en liefst ook nog een vleugje romantiek: het zit er allemaal in. Precies wat ik zocht.

Na het lezen van Op dood spoor ergens begin jaren 80 dacht ik: verdorie! Je zal toch zulke reizen kunnen maken. En die reizen, de ontmoetingen, de hele setting en geopolitiek, die verwerk je dan in thrillers. Dat zou toch fenomenaal zijn. ‘Droom rustig verder’, zei ik dan tegen mezelf en ik pakte mijn dagelijkse leven weer op.

Maar met keihard werken zijn dromen te realiseren. In 2010 verscheen mijn eerste thriller, Het Thule-incident, waarvoor mijn expeditie over de Groenlandse ijskap samen de waargebeurde crash van een B-52 met kernbommen aan boord de input leverde. Ik had de smaak te pakken en ik ging er mee door.

Voor wie mijn thrillers kent zal het lijntje van Desmond Bagley naar mijn werk duidelijk zijn. In Schokgolf, de tweede thriller in de Tom Brandt-serie, kreeg ik de mogelijkheid om een verhaal op IJsland te positioneren. Met mijn eigen geheim agent, een catastrofale dreiging, geopolitieke verwikkelingen en met de rauwe IJslandse natuur als extra hoofdpersoon, en dat alles in het eigentijdse thema van moslimterrorisme. De cirkel naar mijn inspirator was rond.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Over he boek:
In Op dood spoor (Running Blind, 1970) krijgt de hoofdpersoon, Alan Stewart – een gewezen Britse spion – het op IJsland te stellen met zowel zijn eigen dienst, als met de Russen en de Amerikanen. Stewart lijkt er in geluisd met een schimmig dubbelspel en er volgt een zinderende tocht per Land Rover door het ruige binnenland. Stewart gaat, samen met zijn IJslandse verloofde, niet alleen de strijd aan met gehaaide tegenstanders, ze moeten ook strijd leveren met de barre elementen op IJsland.

Runinng Blind werd verfilm door de BBC.

Flaptekst:
'Een simpel karweitje', had de chef van de geheime dienst gezegd. 'Je bent alleen maar een boodschappenjongen.' Maar Alan Stewart vond het helemaal geen simpel karweitje meer toen hij op een verlaten weg in IJsland stond met het lijk van een vermoorde man voor zijn voeten en het geheimzinnige pakje dat hij moest afleveren, nog in zijn auto. En dat was nog maar het begin. Hij moet het, alleen geholpen door zijn vriendin Elin, opnemen tegen een overmachtige en sluwe vijand. En dat is alleen nog maar het zichtbare deel van de tegenpartij, want Stewart kan zich niet aan de indruk onttrekken dat er ook door zijn eigen dienst een spelletje met hem wordt gespeeld. En de inhoud van dat geheimzinnige pakje? Daar komt Stewart pas achter in de formidabele ontknoping.

Desmond Bagley (1923) was een journalist en thrillerschrijver. Hij werd geboren in Kendal, Cumbria. Tijdens de oorlog werkte hij in Engeland in een vliegtuigfabriek. Na de oorlog ging hij op reis naar Zuid-Afrika. Om aan geld te komen werkte hij in de mijnen. In 1951 vestigde hij zich in Zuid-Afrika en ging werken als freelance journalist in Johannesburg. Zes jaar later verscheen zijn eerste verhaal in het Engelse tijdschrift Argosy. Later volgden nog enkele verhalen. In het begin van de jaren 60 ging Bagley terug naar Engeland om er thrillers te schrijven. Daar verscheen in 1962 zijn eerste roman, The Golden Keel.

Op 12 april 1983 overleed Desmond Bagley aan de gevolgen van een beroerte. Hij werd 59 jaar oud. Zijn laatste twee boeken, Night of Error en Juggernaut werden postuum uitgegeven. In 2017 werd een ongepubliceerd manuscript gevonden met de werktitel Because Salton Died. In 2019 werd dit manuscript gepubliceerd als boek onder de titel Domino Island.

Frank van Zwol (1963) debuteerde in 2009 met Het Thule-incident (genomineerd voor de Schaduwprijs). Inmiddels heeft hij vijf thrillers gepubliceerd, waarvan drie in de Tom Brandt reeks. Hij werkt aan een vierde Tom Brandt thriller, Speciale Opdracht. Deze verschijnt naar verwachting in 2022.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

De beste thrillers aller tijden (werk in uitvoering):

Isabel Allende - Het Huis met de Geesten (1982) favoriet van Anya Niewierra
Baantjer - De Cock en de wurger op zondag (1965): favoriet van P. Dieudonné
Desmond Bagley - Vlucht in het verleden (1978); favoriet van Charles den Tex
John le Carré - Edelman, bedelman, schutter, spion (1974); favoriet van Almar Otten
John le Carré - Spion aan de muur (1963); favoriet van Willem Asman
Raymond Chandler Het lange afscheid (1953); favoriet van Bavo Dhooge
Agatha Christie - En toen waren er nog maar... (oorspronkelijke titel: Tien kleine negertjes) (1939); favoriet van Dominique Biebau
Agatha Christie - Het doek valt (1975); favoriet van Hilde Vandermeeren
Arthur Conan Doyle - De avonturen van Sherlock Holmes (1892); favoriet van Anne van Doorn
Umberto Eco - De naam van de roos (1980); favoriet van Jeroen Windmeijer
James Ellroy - Bloed op de maan (1984); favoriet van Jos Pierreux
John Fowles - De verzamelaar (1963); favoriet van Nicolet Steemers
Ken Follett Code Rebecca (1980); favoriet van Tomas Ross
Nicci French - Bezeten van mij (1999); favoriet van Anita Terpstra
John Grisham
 - Advocaat van de duivel (1991); favoriet van Jens Vern
Terry Hayes - Ik ben Pelgrim (2013); favoriet van Carina van Leeuwen
Stephen King - Misery (1987); favoriet van Wim Bax
Tim Krabbé - Het gouden ei (1984); favoriet van Bram Dehouck
Ira Levin 
Een kus voor je sterft (1953); favoriet van Lieneke Dijkzeul
Gavin Lyall - Tylers oorlog (1981); favoriet van Peter de Zwaan
Henning Mankell - Honden van Riga (1992); favoriet van Gerard Nanne
Isa Maron - De Noordzeemoorden (2014); favoriet van Michael Berg
Marion Pauw - Daglicht (2008); favoriet van Loes den Hollander en Annet Hulst
Ian Rankin - Gerechtigheid (2004); favoriet van Wouter Dehairs
Dolores Redondo - De beschermengel (2013); favoriet van Soraya Vink
Ruth Rendell - Het stenen oordeel (1977); favoriet van René Appel
Sjöwall & Wahlöö Man op het balkon (1967); favoriet van Joop van Riessen
Donna Tartt - De verborgen geschiedenis (1992); favoriet van Mariska Overman en Marion Pauw
Scott Turow - De aanklager (1986); favoriet van Elvin Post

Geen opmerkingen:

Een reactie posten