29 januari 2022

De beste thrillers aller tijden #27 (nieuws, 2022)


De favoriet van... Gerard Nanne




De Spanningsblog bestaat op 14 april vijftien jaar. En wie (bijna) jarig is, trakteert. Maar in boeken weggeven doen we niet, daar zijn andere websites beter in. Waar we onze volgers wel blij mee hopen te maken, is een lijst met de allerbeste thrillers, gekozen door tientallen spannendeboekenschrijvers uit Vlaanderen en Nederland. In de aanloop naar het derde lustrum haalt De Spanningsblog telkens een boek naar voren dat volgens in ieder geval één auteur boven al het andere spannende leesvoer uitstijgt. Uiteindelijk komt daar een favorietenlijst van heb ik jou daar tot wasdom. Vandaag: schrijver Gerard Nanne.



Honden van Riga


Beschouwelijk en rustig

(Door Gerard Nanne)

Het zal zo’n 25 jaar geleden zijn dat ik voor het eerst het werk van de inmiddels overleden Henning Mankell ontdekte. Wat een leeservaring! Wat een grootmeester. Zijn inspecteur, de slordige, eenzelvige en tobbende Kurt Wallander, is een politieman waar je je als lezer al snel mee weet te identificeren. Of je wilt of niet, je gaat gewoon van die man houden.

Een meerwaarde in zijn werken is de politieke lading die hij veelal in zijn boeken verweeft. Racisme, scheefgroei, een falend rechtssysteem, je vindt het er allemaal in terug.

Als lezer weet hij je altijd mee te slepen in zijn verhalen. Verslavend bijna. Zijn boeken hebben niet het onzinnige predicaat psychologische dan wel literaire thriller, maar heten gewoon 'spannende roman'. Een even eenvoudige als rake omschrijving die volledig de lading dekt.

Over wat ik zijn beste boek vind moest ik wel even nadenken. Daaruit een keuze maken zou betekenen dat ik de anderen minder vond, wat geenszins het geval is. Maar als ik dan toch moet kiezen, ga ik voor Honden van Riga. Een verhaal waar in mijn beleving het beste van deze auteur naar boven komt.

Over de Honden van Riga schreef het dagblad Trouw: ‘…Het is toch ook wel fijn om weer eens een echt Europese policier te lezen: niet zo hijgerig als de Amerikaanse. Ook niet zo bloederig, meer beschouwelijk en rustig…'

Een omschrijving waar ik mij van harte bij aansluit.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Flaptekst: 
Op een winterdag drijft de wind een rubbervlot met twee dode mannen naar de kust van het Zweedse Skåne. Inspecteur Kurt Wallander ontdekt dat de mannen voor hun executie gemarteld zijn. Hun gebit is behandeld door Oost-Europese tandartsen. Het spoor leidt naar Riga, waar Wallander pion dreigt te worden in een Baltische intrige.

Honden van Riga werd geschreven voordat de macht van de Sovjet-Unie afbrokkelde. De werkelijkheid is inmiddels aardig op het boek gaan kijken.

Honden van Riga is na Moordenaar zonder gezicht de tweede misdaadroman in de Kurt Wallander-serie. Het boek verscheen in 1992. 

Henning Mankell begon al op twintigjarige leeftijd te schrijven en is daarna nooit meer gestopt, zelfs toen hij in 2014 te horen kreeg dat hij kanker had. Sterker nog, de Zweedse auteur schreef over zijn ziekte columns voor een Zweedse krant.

Mankell werd op 3 februari 1948 in de Zweedse hoofdstad Stockholm geboren. Hij groeide op in de kleine dorpjes Sveg en Boras in het westen en zuiden van Zweden. Toen hij zes jaar was en zijn grootmoeder hem leerde schrijven, was hij verkocht. Op twintigjarige leeftijd werd hij schrijver en assistent-regisseur aan een theater in Stockholm. In 1985 begon hij met werken in een theater in Mozambique en vanaf dat moment woonde hij afwisselend in het Afrikaanse land en Zweden.

De boeken van Mankell zijn in meer dan dertig landen uitgegeven. Hij boekte veel succes met zijn misdaadserie over de tobberige inspecteur Kurt Wallander, die ook is verfilmd in Zweden. Voor het boek Moordenaar zonder gezicht kreeg hij in 1992 al de Glazen Sleutel, de prijs voor het beste Scandinavische misdaadboek. Later zou hij onder meer de Dagger Award (2001) krijgen voor Dwaalsporen en een Amerikaanse Gumshoe Award (2004) voor de misdaadroman De terugkeer van de dansleraar. De Wallander-televisieserie kreeg in 2009 een BAFTA-Award.

De Zweed schreef tientallen boeken, waaronder ook romans en kinderboeken, en kaartte daarin regelmatig maatschappelijke kwesties aan. Hij stond bekend om zijn kritiek op de Vietnamoorlog, de apartheid in Zuid-Afrika en de manier waarop het Westen met zijn koloniën omging. In een interview zei Mankell later ook dat zijn boeken niet alleen over een misdaad gaan. 'Een goed misdaadverhaal gaat niet alleen om de misdaad die wordt opgelost. Het zou een psychologische beschouwing moeten zijn van de cultuur die het weerspiegelt.'

Henning Mankell overleed op 5 oktober 2015 op 67-jarige leeftijd.

Sinds 2002 houdt Gerard Nanne (Velsen, 1949) zich bezig met het schrijven van spannende romans. Het merendeel van zijn verhalen speelt zich af in West-Friesland, gelegen in de kop van Noord-Holland, waar hij ook woont.

Na een opleiding aan de schrijversvakschool Script+ in Amsterdam schreef hij zijn eerste spannende roman Het lied van de Lijster die in 2002 uitkwam bij Ellessy Crime te Arnhem. Inmiddels heeft hij  meerdere boeken op mijn naam staan, waarvan een aantal in een serie met hoofdinspecteur Frank Benders. In de overige romans is het inspecteur Jillian Blom, die met haar team, Paula van Es, Felix Winner en Sjoerd van Tongen, een reeks aan spannende avonturen beleeft.

Gerard Nanne is de drijvende kracht achter de nieuwe thrillerprijs De Hermes Thriller Award, die dit jaar voor het eerst wordt uitgereikt.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

De beste thrillers aller tijden (werk in uitvoering):

Isabel Allende - Het Huis met de Geesten (1982) favoriet van Anya Niewierra
Baantjer - De Cock en de wurger op zondag (1965): favoriet van P. Dieudonné
Desmond Bagley - 
Vlucht in het verleden (1978); favoriet van Charles den Tex
John le Carré - 
Edelman, bedelman, schutter, spion (1974); favoriet van Almar Otten
John le Carré
 - Spion aan de muur (1963); favoriet van Willem Asman
Raymond Chandler - Het lange afscheid (1953); favoriet van Bavo Dhooge
Agatha Christie - En toen waren er nog maar... (oorspronkelijke titel: Tien kleine negertjes) (1939); favoriet van Dominique Biebau
Agatha Christie 
Het doek valt (1975); favoriet van Hilde Vandermeeren
Arthur Conan Doyle - 
De avonturen van Sherlock Holmes (1892); favoriet van Anne van Doorn
Umberto Eco - De naam van de roos (1980); favoriet van Jeroen Windmeijer
James Ellroy
 - Bloed op de maan (1984); favoriet van Jos Pierreux
John Fowles - De verzamelaar (1963); favoriet van Nicolet Steemers
Ken Follett - Code Rebecca (1980); favoriet van Tomas Ross
John Grisham - 
Advocaat van de duivel (1991); favoriet van Jens Vern
Stephen King - Misery (1987); favoriet van Wim Bax
Ira Levin - Een kus voor je sterft (1953); favoriet van Lieneke Dijkzeul
Gavin Lyall - Tylers oorlog (1981); favoriet van Peter de Zwaan 
Isa Maron - De Noordzeemoorden (2014); favoriet van Michael Berg
Marion Pauw - Daglicht (2008); favoriet van Loes den Hollander en Annet Hulst
Ian Rankin - Gerechtigheid (2004); favoriet van Wouter Dehairs
Ruth Rendell Het stenen oordeel (1977); favoriet van René Appel
Sjöwall & Wahlöö - Man op het balkon (1967); favoriet van Joop van Riessen 
Donna Tartt - De verborgen geschiedenis (1992); favoriet van Mariska Overman en Marion Pauw
Scott Turow - De aanklager (1986); favoriet van Elvin Post 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten