18 januari 2022

De beste thrillers aller tijden #16 (nieuws, 2022)


De favoriet van... Dominique Biebau




De Spanningsblog bestaat op 14 april vijftien jaar. En wie (bijna) jarig is, trakteert. Maar in boeken weggeven doen we niet, daar zijn andere websites beter in. Waar we onze volgers wel blij mee hopen te maken, is een lijst met de allerbeste thrillers, gekozen door tientallen spannendeboekenschrijvers uit Vlaanderen en Nederland. In de aanloop naar het derde lustrum haalt De Spanningsblog telkens een boek naar voren dat volgens in ieder geval één auteur boven al het andere spannende leesvoer uitstijgt. Uiteindelijk komt daar een favorietenlijst van heb ik jou daar tot wasdom. Vandaag: de Vlaamse Gouden Stropwinnaar Dominique Biebau.


Agatha Christie - En toen waren er nog maar...

Geniaal en onverwachts

(Door Dominique Biebau)

De boeken van Agatha Christie (in de kleurrijke uitgave van Sijthoff) hebben me tijdens mijn jeugd jarenlang gezelschap gehouden, zodat ze in mijn herinnering stilaan samengeklonterd zijn tot een lange misdaadmarathon.

Eén verhaal steekt er echter met kop en schouders bovenuit: het boek dat nu bekend staat onder de naam En toen waren er nog maar...

Ik herinner me nog precies hoe ik me voelde toen ik de ontknoping van dat verhaal las. Zo geniaal en onverwachts, dat ik er dagenlang niet goed van was.

Voor mij bevat En toen waren er nog maar... alles wat een perfecte whodunnit hoort te hebben: een uitgekiende plot, strak als het binnenwerk van een zakhorloge, kleurrijke, uitgewerkte personages, de stijl strak en functioneel...

Bovendien hangt de Dood als een donkere doemwolk boven het hele verhaal - een gevoel dat ik ook met mijn boek Het Mollenfeest heb proberen op te roepen.


+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Tien kleine negertjes is de oorspronkelijke Nederlandse titel van de roman Ten little Niggers, het bestverkochte boek van Agatha Christie. Het boek kwam in het Verenigd Koninkrijk uit op 6 november 1939. In de VS verscheen het boek in december van datzelfde jaar onder de titel And then there were none. In 1965 werd de Engelstalige titel aangepast naar Ten little Indians. De eerste Nederlandstalige versie verscheen in 1948. In 2004 verscheen het boek voor het eerst onder de aangepaste titel En toen waren er nog maar... Het boek werd in 1943 door Christie bewerkt tot een toneelstuk. Het is ook een aantal keer verfilmd.

Het verhaal speelt op een eilandje voor de Engelse kust. Tien personen krijgen een uitnodiging van een vage kennis om een weekend in een landhuis op het eiland door te brengen. Op de eerste avond krijgen de tien gasten via een grammofoonplaat te horen dat ze stuk voor stuk worden beschuldigd van een misdaad. Meteen daarna valt de eerste gast dood neer. Als een aantal uren later een tweede gast dood wordt gevonden slaat de angst toe. Er is een moordenaar en daar ze slechts met zijn tienen op het eiland zijn is de moordenaar een van hen.

Dominique Biebau (1977) debuteerde in 2013 met de politieke satire Trage Wegen. In 2015 werd IJslands Gambiet gepubliceerd, een Koude Oorlogthriller rond het thema schaken. Zijn derde boek, Russisch voor Beginners, verscheen in 2019. Datzelfde jaar won het boek de Knack Hercule Poirotprijs voor beste Vlaamse misdaadroman van het jaar. Later won Russisch voor Beginners ook de Gouden Strop. Afgelopen december verscheen Biebaus nieuwste boek, Het mollenfeest. Vier nichten groeien samen op in de dreigende schaduw van het Mollendaalbos. Tijdens een onschuldig kinderspel dringt een van de meisjes de werkkamer van hun opa binnen, waar ze een ontdekking doet die jaren later tot een bloedige ontknoping leidt. 

Dominique Biebau woont in Bierbeek en geeft Nederlands op een middelbare school.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Zie ook:
De beste thrillers aller tijden (werk in uitvoering):

Isabel Allende - Het Huis met de Geesten; favoriet van Anya Niewierra
John le Carré - Edelman, bedelman, schutter, spion; favoriet van Almar Otten
John le Carré
 - Spion aan de muur; favoriet van Willem Asman
Raymond Chandler - Het lange afscheid; favoriet van Bavo Dhooge
Agatha Christie Het doek valt; favoriet van Hilde Vandermeeren
Arthur Conan Doyle - 
De avonturen van Sherlock Holmes; favoriet van Anne van Doorn
James Ellroy
 - Bloed op de maan; favoriet van Jos Pierreux
John Fowles - De verzamelaar; favoriet van Nicolet Steemers
Stephen King - Misery; favoriet van Wim Bax
Gavin Lyall - Tylers oorlog; favoriet van Peter de Zwaan 
Ian Rankin - Gerechtigheid; favoriet van Wouter Dehairs
Ruth Rendell 
Het stenen oordeel; favoriet van René Appel
Sjöwall & Wahlöö - Man op het balkon; favoriet van Joop van Riessen 
Donna Tartt - De verborgen geschiedenis; favoriet van Mariska Overman
Scott Turow
 - De aanklager; favoriet van Elvin Post

Geen opmerkingen:

Een reactie posten