11 oktober 2024

Slag na slag (nieuws, 2024)

Babbeltrucs zijn van alle jaren



Je hoort de laatste jaren veel over babbeltrucs. Maar dit staaltje 'ambacht' waarmee onverlaten onschuldige slachtoffers proberen op te lichten, is allesbehalve een nieuw fenomeen. De Britse auteur Celia Dale schreef er al over in Sheep's clothing dat in 1988 verscheen. Bij uitgeverij De Geus verschijnt in november de Nederlandse vertaling onder de titel Schijn bedriegt

Grace en Janice ontmoeten elkaar in de Holloway-gevangenis. Zodra beide vrouwen vrijkomen, wordt Janice al snel medeplichtig aan een plan dat Grace heeft bedacht: ze doen zich voor als vertegenwoordigers van de Sociale Dienst en praten zich met een smoesje bij ouderen naar binnen. Ze schotelen de slachtoffers voor dat ze hun pensioen kunnen aanvullen. 

Als ze eenmaal in huis zijn drogeren ze hun slachtoffer, om er vervolgens vandoor te gaan met alle waardevolle spullen die ze kunnen vinden.

Het plan blijkt goed te werken en de vrouwen slaan slag na slag. Totdat een van de berovingen uit de hand loopt…

Celia Dale werd op 15 januari 1912 geboren als dochter van twee acteurs. Ze was ook de nicht van schrijfster Sarah Harrison. Haar eerste roman verscheen in 1943, waarna nog twaalf romans volgden en een verhalenbundel. Haar latere boeken waren psychologische thrillers. Ze overleed in 2011 op 99-jarige leeftijd. 'Als geen ander weet Dale heel vaardig de lezer een ongemakkelijk en verontrust gevoel te ge­ven', stelt haar uitgever.

Gnorren en voesten (nieuws, 2024)

Gedoe op Ameland



Het is een traditie op Ameland die de eilanders liever voor zichzelf willen houden: de Sunneklaasviering. Buitenstaanders die het schouwspel willen bijwonen, worden geweerd, soms zelfs hardhandig, zoals een aantal reportagemakers vorig jaar ondervond. Het gedoe op Ameland bracht Gouden Stropwinnaar Bernice Berkleef op het idee om hierover een thriller te schrijven. Ontmaskerd verschijnt in november bij uitgeverij The House of Books, nog net op tijd voor Sunneklaas/Sinterklaas. 

Sunneklaas of Sunterklaas is een variant van het Sinterklaasfeest waarin elementen van voorchristelijke tradities vermengd zijn met verhalen rond Sint-Nicolaas. Suneklaas is het belangrijkste feest van het jaar op Ameland en maakt deel uit van de identiteit van het eiland. Maar er kleeft ook een imago aan van een vrouwonvriendelijk evenement. 

Het evenement gaat gepaard met stamppot, baanvegers die veel kabaal maken, groepen gemaskerde Sunneklazen die op een buffelhoorn blazen, elkaar gnorrend (met de keel grommende geluiden maken) de maat nemen en vervolgens overgaan op het voesten, een krachtproef waarbij ze elkander hardhandig de hand schudden, een soort worsteling. 

Buitenstaanders zijn niet welkom. In het verleden tijdens Sunneklaas ontdekte niet-eilanders werden wel eens subiet in de sloot gegooid. Op 6 december vorig jaar probeerde een team van PowNed op Ameland een reportage te maken. Het kwam hierbij tot een confrontatie met de Sunneklazen, die niet van de pottenkijkers gediend waren. Het feest werd door deze schermutseling landelijk nieuws. 

In Ontmaskerd, het boek van Berkleef, neemt aan de vooravond van de jaarlijkse Sunneklaas-viering de spanning op Ameland toe. De eilandbewoners bereiden zich voor op de met mysterie omhulde traditie. Mannen popelen om de straat op te gaan, vrouwen blijven angstvallig binnen en buitenstaanders worden zoals gewoonlijk geweerd.

Maar dit jaar voelt het anders, onheilspellender. Er is iemand die haar gram wil halen voor een afschuwelijke gebeurtenis uit het verleden.

Op de avond van het heidense feest zelf, als niemand het eiland op of af kan, nemen de gebeurtenissen op het anders zo rustige Ameland een bizarre wending.

Bernice Berkleef is thrillerauteur. Haar debuut Cody kreeg lovende reacties. Met haar tweede thriller Bloedsteen won ze de Gouden Strop 2021. Met haar derde thriller Vinex was ze genomineerd voor de Hebban Thrillerprijs én de Gouden Strop.

Wordt verwacht 603 (nieuws, 2024)

Een cold case naar keuze



De IJslandse thrillerauteur Ragnar Jónasson brengt in januari 2025 het eerste deel van een nieuwe thrillerreeks op de markt. Het gaat om De duisternis en draait om rechercheur Hulda Hermannsdóttir. 'Een klassieke whodunit van topniveau', kraait uitgeverij A.W. Bruna.

Het lichaam van een vrouw spoelt aan op een afgelegen strand. Een overhaast politieonderzoek stelt vast dat het om zelfmoord gaat en de zaak wordt gesloten.

Wanneer rechercheur Hulda Hermannsdóttir gedwongen met vervroegd pensioen moet, krijgt ze te horen dat ze nog een laatste cold case naar keuze mag onderzoeken – en ze weet meteen welke zaak ze wil aannemen.

Die van de jonge Russische vrouw wier hoop op asiel eindigde op een donker, koud strand van een onbekend land.

Maar er blijken meer slachtoffers… Hulda zál de moordenaar vinden, ook al betekent dit dat ze haar eigen leven in gevaar brengt.

Ragnar Jónasson is de bekroonde internationale bestsellerauteur van ruim een dozijn thrillers, waaronder Sneeuwblind. Wereldwijd verkocht hij tot dusver meer dan 3 miljoen boeken in 21 talen. Zijn werk werd bekroond met onder meer de Mörda Dead Good Reader Award en ontving wereldwijd lovende kritieken. Ragnar woont met zijn gezin in Reykjavík en geeft daar les aan de rechtenfaculteit van de universiteit. Hij groeide op in Siglufjörður, waar zijn thrillers zich afspelen. Dit jaar publiceerde hij samen met de IJslandse premier Katrín Jakobsdóttir de thriller Reykjavik.

Wordt verwacht 602 (nieuws, 2024)

Oprichter Vrouwenthrillers.nl schrijft over vermiste docent



Ze stond aan de basis van de websites Chicklit.nl en Vrouwenthrillers.nl, publiceerde enkele verhalen en een spannend boek 'voor alle leeftijden'. Op 1 december verschijnt nieuw werk van Annet Hulst, het boek Onder water. Volgens haar uitgeverij De Crime Compagnie zet ze zichzelf hiermee definitief op de kaart als thrillerauteur.


Soms is het beter als het verleden nooit boven water komt.

Wanneer de drieëntwintigjarige Joy onverwacht haar baan verliest, trekt ze weer in bij haar ouders. Haar ouderlijk huis brengt herinneringen naar boven aan haar eindexamenperiode vijf jaar geleden.

Herinneringen die Joy liever wil vergeten. Wanneer ze een anoniem berichtje ontvangt over een docent van haar school die destijds werd vermist, weet ze dat ze alles op alles moet zetten om te voorkomen dat haar geheim bekend wordt.

Joys vader, redacteur bij de krant, is ondertussen getipt dat er een auto is gevonden. Onder water.

'Een heerlijke cosy crime dat als een puzzel in elkaar valt', meldt de uitgeverij over Onder water. 'Hulst kan als geen ander verschillende lijntjes uitzetten waarmee ze je keer op keer op het verkeerde been zet. Alle signalen wijzen erop dat er geheimen in het verleden van Joy zijn. Hoe en wat, daar is het naar gissen. Je voelt aan je water dat er iets niet in de haak is en dat de mannen in haar leven niet allemaal even eerlijk zijn... Heerlijk ongrijpbaar.'

Annet Hulst werkt in de IT en is de initiatiefnemer van de websites Chicklit.nl en Vrouwenthrillers.nl. Na een spannende young adult, een thriller en diverse korte verhalen is Onder water de eerste thriller die bij De Crime Compagnie verschijnt. Annet woont in Leiden met haar man, in de buurt van hun twee volwassen dochters. 

Sinds 2021 is Hulst als schrijfdocent en schrijfcoach verbonden aan de Online Schrijfschool van collega-auteur Marelle Boersma. Ze begeleidt cursisten tijdens de diverse on- en offline trajecten en doet manuscriptbeoordelingen.

Gesignaleerd 635 (nieuws, 2024)

Jo Nesbø - Koning van Os 



Bij uitgeverij Cargo verschijnt dinsdag 15 oktober een nieuw boek van de Noorse bestsellerauteur Jo Nesbø. In Koning van Os vertelt de schrijver verder over de lotgevallen van de broers Carl en Roy Opgard. Het is het vervolg op Koninkrijk, waarvan ruim 75.000 exemplaren werden verkocht.  

In veel opzichten zijn de broers Carl en Roy Opgard best succesvol. Zoveel succes als mogelijk is in een klein dorp als Os.

Carl is de manager van het geweldige kuurhotel in het dorp, terwijl Roy het benzinestation runt en plannen heeft voor een pretpark met een achtbaan. De bouw van een nieuwe snelweg net buiten het dorp kan roet in het eten gooien.

Gelukkig hebben de broers enige ervaring met dit soort dingen, al kunnen hun methodes niet altijd het daglicht verdragen.

Tegelijkertijd laat de politie de broers niet met rust. Ze willen eens en voor altijd bewijzen dat Carl en Roy verantwoordelijk zijn voor een aantal moorden uit het verleden.

Koning van Os vertelt volgens de uitgever het verhaal van twee broers die alles dreigen te verliezen waarvoor ze hebben gevochten. 'Het is een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.'

Jo Nesbø (Oslo, 1960) is de succesvolste thrillerauteur van Noorwegen. Zijn werk wordt in meer dan vijftig landen uitgegeven, is meermalen onderscheiden en van verschillende boeken zijn de filmrechten verkocht. Wereldwijd verkocht hij meer dan 45 miljoen exemplaren. Naast zijn serie rond de populaire Harry Hole schreef hij diverse standalone thrillers. Koning van Os is het zelfstandig te lezen vervolg op Koninkrijk uit 2020.

05 oktober 2024

Angstaanjagend decor (nieuws, 2024)

Inge Spaan schrijft beste vrouwenthriller



Nooit meer thuis van schrijfster Inge Spaan uit Voorst is bekroond met de titel beste Nederlandse vrouwenthriller van 2023. Spaan schreef volgens de jury 'een sterke thriller tegen een angstaanjagend decor'.

Nooit meer thuis
is het derde boek van de thrillerschrijfster én accountant. Het verhaal gaat over twee moeders die steun zoeken bij elkaar na een moeilijke periode. Eén van de hun dochters verdwijnt en samen gaan ze op zoek naar de waarheid.

Website Vrouwenthrillers.nl  is gewijd aan spannende boeken door en voor vrouwen die dol zijn op dit genre. Op de site kunnen mensen recensies delen en ideeën opdoen. De lezers hebben de boeken genomineerd en uiteindelijk teruggebracht naar een shortlist van tien. Uiteindelijk hebben redacteuren van de site de winnaar bepaald. Op de tweede plaats staat Ik kan je redden van Sofie Delporte en Marelle Boersma belandde op de derde plek met haar thriller De lijst

Spaan laat in De Gelderlander weten erg gelukkig te zijn met de titel vooral omdat het grotendeels een publieksprijs is. 'In de eerste ronde hebben de lezers hun waardering voor mijn boek laten zien door massaal te stemmen, waardoor het op de shortlist belandde. Daarmee was ik al superblij.' Dat de jury uiteindelijk haar boek kiest is de kroon.

Op 29 februari 2024 verscheen het vierde boek van Spaan met de titel Schrikkeldag.

Gesignaleerd 634 (nieuws, 2024)

Karin Slaughter - Loepzuiver



Bij uitgeverij HarperCollins Holland is onder de titel Loepzuiver nieuw werk van bestsellerauteur Karin Slaughter verschenen. Hoewel, nieuw werk? Het gaat om zes verhalen die voor het eerst zijn gebundeld. 'Eersteklas spanning door de Queen of Crime', aldus de uitgeverij. 

Loepzuiver
is het vervolg van de verhalenbundel Puntgaaf. Een van de verhalen is een nieuw kort verhaal met het geliefde personage Will Trent in de hoofdrol. Verder bevat de bundel de eerste Nederlandse vertaling van het korte verhaal Blonde hair, Blue eyes (Blond haar, blauwe ogen).

De volgende verhalen staan in Loepzuiver:

Kwijt: Op de toiletten van Atlanta International Airport hoort speciaal agent Will Trent in het hokje naast hem eens een kinderstem fluisteren: 'Ik wil naar huis'. Als hij het toilet uit komt is er niemand meer te bekennen, maar zijn intuïtie zegt hem dat hier iets niet klopt...

Onmisbare vrouwen: Ze was veertien toen ze haar moeder zag sterven. Haar vader besluit dat zij nu de vrouw des huizes moet zijn. Maar dan heeft ze een verrassing voor hem…

Onbegrepen: Martin is een stille man die zijn vrije tijd doorbrengt met het lezen van thrillers. Wanneer een collega op brute wijze wordt vermoord, ziet Martin eindelijk kans om op de voorgrond te treden.

De zegen van het gebroken zijn: Mary Lou Dixon werkt bij de Christ Holiness Baptist Church. Het is bijna Kerstmis en ze houdt toezicht op de reparatie van het kruis boven het altaar. Maar dan gebeurt er iets vreselijks…

Ongezien: June Connor heeft nog één dag voor ze sterft. Eén dag waarin ze de confrontatie aan kan gaan met haar verleden…

Blond haar, blauwe ogen: Twee studentes zijn spoorloos verdwenen. Julia, eerstejaars journalistiek, is vastbesloten erachter te komen wat er met hen is gebeurd. Want ze wil niet de volgende zijn die verdwijnt...

Karin Slaughter is een van de populairste thrillerschrijvers ter wereld. Haar boeken worden in 120 landen uitgegeven en wereldwijd zijn er ruim 40 miljoen exemplaren van verkocht. De Netflix-serie Pieces of Her (Gespleten) stond wereldwijd op #1, en de Will Trent-serie doet het goed op Disney+. Meer film- en tv-projecten zijn in de maak. Ze is geboren in Georgia en woont in Atlanta.

Op zoek (nieuws, 2024)

Helft bestuur Stichting Gouden Strop stapt op



Het bestuur van de Stichting Gouden Strop is verwoed op zoek naar nieuwe leden. Van de vier leden hebben er twee hun taak neergelegd. 


Op de website van de Gouden Strop staan nog de namen van alle vier leden. Schrijver en tweevoudig winnaar en schrijver René Appel is voorzitter. Auteur Daan Fousert is penningmeester, Jürgen Joosten, manager bij offshorebedrijf Petrodec, is secretaris en Grietje Braaksma, bedrijfsleider bij boekhandel Broese, is 'gewoon' lid.

'Twee leden van het bestuur van de Stichting Gouden Strop hebben hun werkzaamheden voor het bestuur (moeten) beëindigen', laat Appel weten. 'De één vanwege drukke, andere werkzaamheden, de tweede door medische oorzaken.' Appel meldt niet welke bestuursleden zijn opgestapt. 

'Het Bestuur van de Stichting Gouden Strop is nu naarstig op zoek naar twee nieuwe bestuursleden', meldt Appel. Degenen die hierin zijn geïnteresseerd, kunnen zich - ook voor nadere informatie - bij hem melden via r.appel@planet.nl.

Een droom die uitkomt (nieuws, 2024)


Harlan Coben schrijft samen met actrice Reese Witherspoon thriller




De Amerikaanse actrice Reese Witherspoon brengt binnenkort haar eerste boek uit. Zij schreef samen met landgenoot en bestsellerauteur Harlan Coben een thriller, laat ze weten in een gezamenlijke Instagrampost.

'Ik ben ontzettend enthousiast om te kunnen delen dat ik mijn allereerste thriller meeschrijf met bestsellerauteur nummer 1, @harlancoben!', schrijft Reese Witherspoon (48) bij de post. 'Daar gaan we, partner', reageerde Coben op de post. Op de volgende afbeelding is een boekomslag te zien, waaruit blijkt dat het boek in het najaar van 2025 zal verschijnen. De thriller heeft nog geen naam, maar al wel een afgebakend aantal pagina's, namelijk 352, en wordt uitgegeven door Grand Central Publishing.

De twee auteurs steken via sociale media elkaar veren in de bips. 'Als grote fan van Harlans werk kan ik niet geloven dat hij ermee instemde om samen met mij een boek te schrijven. Ik kan eerlijk gezegd niet wachten tot jullie het kunnen lezen!'

'Zeggen dat ik fan ben van Harlans werk is een enorm understatement', verklaart Witherspoon in The Hollywood Reporter. 'Het feit dat hij mijn idee voor deze thriller interessant genoeg vond om er als co-auteur aan mee te werken, is een droom die uitkomt. Het bedenken van mysterieuze personages en complexe plotwendingen samen met Harlan is nu al leuker dan ik kan beschrijven.'

'Ik ben al jaren een enorme fan van Reese Witherspoon', reageert Coben. 'Of het nu gaat om acteren, produceren, creëren of zelfs het selecteren van boeken voor haar boekenclub, Reeses instinct voor verhalen vertellen in alle vormen is ongeëvenaard. De samenwerking met Reese is een waar genoegen en zo creatief bevredigend.'

Harlan Coben heeft inmiddels een omvangrijk oeuvre opgebouwd van 35 boeken. Een aantal daarvan is bewerkt tot een serie voor streamingsdienst Netflix, zoals Fool me once, Stay close en The Stranger. Reese Witherspoon begon in 2017 met haar eigen boekenclub. Onlangs selecteerde haar promotieplatform het honderdste Boek van de Maand, The comfort of crows, van Witherspoons toenmalige lerares Engels, Margaret Renkl

Klik voor interviews met Coben uit 1999, 2008 en 2010 hier, hier en hier