11 oktober 2024

Gnorren en voesten (nieuws, 2024)

Gedoe op Ameland



Het is een traditie op Ameland die de eilanders liever voor zichzelf willen houden: de Sunneklaasviering. Buitenstaanders die het schouwspel willen bijwonen, worden geweerd, soms zelfs hardhandig, zoals een aantal reportagemakers vorig jaar ondervond. Het gedoe op Ameland bracht Gouden Stropwinnaar Bernice Berkleef op het idee om hierover een thriller te schrijven. Ontmaskerd verschijnt in november bij uitgeverij The House of Books, nog net op tijd voor Sunneklaas/Sinterklaas. 

Sunneklaas of Sunterklaas is een variant van het Sinterklaasfeest waarin elementen van voorchristelijke tradities vermengd zijn met verhalen rond Sint-Nicolaas. Suneklaas is het belangrijkste feest van het jaar op Ameland en maakt deel uit van de identiteit van het eiland. Maar er kleeft ook een imago aan van een vrouwonvriendelijk evenement. 

Het evenement gaat gepaard met stamppot, baanvegers die veel kabaal maken, groepen gemaskerde Sunneklazen die op een buffelhoorn blazen, elkaar gnorrend (met de keel grommende geluiden maken) de maat nemen en vervolgens overgaan op het voesten, een krachtproef waarbij ze elkander hardhandig de hand schudden, een soort worsteling. 

Buitenstaanders zijn niet welkom. In het verleden tijdens Sunneklaas ontdekte niet-eilanders werden wel eens subiet in de sloot gegooid. Op 6 december vorig jaar probeerde een team van PowNed op Ameland een reportage te maken. Het kwam hierbij tot een confrontatie met de Sunneklazen, die niet van de pottenkijkers gediend waren. Het feest werd door deze schermutseling landelijk nieuws. 

In Ontmaskerd, het boek van Berkleef, neemt aan de vooravond van de jaarlijkse Sunneklaas-viering de spanning op Ameland toe. De eilandbewoners bereiden zich voor op de met mysterie omhulde traditie. Mannen popelen om de straat op te gaan, vrouwen blijven angstvallig binnen en buitenstaanders worden zoals gewoonlijk geweerd.

Maar dit jaar voelt het anders, onheilspellender. Er is iemand die haar gram wil halen voor een afschuwelijke gebeurtenis uit het verleden.

Op de avond van het heidense feest zelf, als niemand het eiland op of af kan, nemen de gebeurtenissen op het anders zo rustige Ameland een bizarre wending.

Bernice Berkleef is thrillerauteur. Haar debuut Cody kreeg lovende reacties. Met haar tweede thriller Bloedsteen won ze de Gouden Strop 2021. Met haar derde thriller Vinex was ze genomineerd voor de Hebban Thrillerprijs én de Gouden Strop.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten