31 oktober 2017

Een groene enveloppe (nieuws, 2017)

Met de zegen van Tomas Ross


Kasper van Beek heet de nieuwe ontdekking van thrillerveteraan Tomas Ross. Zijn debuut Vogelvrij wordt door de meervoudig Gouden Stropwinnaar onovertroffen genoemd. 'Een droomdebuut met prachtige karakters en een uniek plot van interantionale allure. Vogelvijr wordt in april 2018 door uitgeverij Cargo op het publiek losgelaten.


Kasper van Beek
Vogelvrij draait om een zekere Olaf. Diens leven wordt op zijn kop gezet als hij een groene enveloppe tussen zijn post vindt. In de enveloppe zit een foto van hemzelf, lachend aan de oever van een bevroren meer, met zijn armen om de schouders van een andere man.

Hij herkent deze man niet en heeft geen enkele herinnering aan het moment waarop de foto is genomen. Nergens lijkt Olaf antwoorden te kunnen vinden, maar zijn argwaan wordt gewekt als zijn familie zegt dat het vast een grap is en dat hij de foto maar moet vergeten.

Samen met Mila, een collega die zo haar eigen redenen heeft om hem te helpen, begint Olaf een zoektocht naar de onbekende man op de foto. Het leidt hem van Amsterdam naar Helsinki, en de nachtmerries die Olaf in toenemende mate teisteren, blijken verrassend dicht bij de waarheid te komen. Hoe meer Olaf en Mila ontdekken, hoe gevaarlijker de belagers worden die hen achtervolgen. Wie heeft de foto gestuurd en vooral: waarom?

Kasper van Beek (Amsterdam 1985) is film- en televisieproducent. In 2014 studeerde hij af van de Filmacademie, waarna hij twee productiebedrijven oprichtte. Van Beek werkte mee aan onder meer speelfilms (Game, Sky high) en commercials. Zijn droom is om zich meer te kunnen gaan richten op speelfilms. Van Beeks Vogelvrij wordt uitgebracht via de imprint van Tomas Ross. Dat fonds bleek al eerder succesvol bij de uitgaven van onder anderen Donald Nolet, René van Rijckevorsel en Bart Jan Kazemier. Nolet scoorde met zijn debuut Versleuteld in een klap de Schaduwprijs en de Gouden Strop.

29 oktober 2017

Prijzencircus (nieuws, 2017)

Daggers voor Jane Harper en Mick Herron


Schrijvers Jane Harper, Mick Herron and Abir Mukherjee zijn enkele van de auteurs die afgelopen week door de Crime Writers Association werden gehuldigd als winnaar van een prestigieuze Dagger. Een oeuvre-Dagger was er voor auteur Ann Cleeves voor haar 'belangrijke bijdrage aan het thrillergenre'.

Jane Harper ging aan de haal met de Gold Dagger, voor de beste misdaadroman van het jaar. Haar winnende boek The Dry (in Nederlandse vertaling verschenen als De droogte), gaat over een klein stadje dat niet alleen te dealen heeft met jarenlange droogte, maar ook met een gezinsmoord. Mick Herron was ook genomineerd voor de Gold Dagger, maar moest zich tevreden stellen met de Ian Fleming Steel Dagger voor de beste thriller. Zijn bekroonde boek heet Spook Street.

Aan Chris Whitakers Tall Oaks, een thriller over een vermist kind, werd de CWA John Creasey Dagger (New Blood) voor beste debuut toegekend. Abir Mukherjee ontving de Endeavour Historical Dagger voor A Rising Man. Zijn boek speelt zich af in het begin van de twintigste eeuw in Calcutta. Mukherjee was eveneens genomineerd voor de Gold Dagger.

Bron: The Bookseller

Beursbericht (nieuws, 2017)

Hilde Vandermeeren wint Hercule Poirotprijs



De ongeschreven regel dat geen enkele Vlaamse auteur voor de tweede keer de Knack Hercule Poirotprijs wint, is nog steeds van kracht. Schrijfster Hilde Vandermeeren, die de trofee nog niet thuis had staan, mocht vandaag op openingsdag van de Boekenbeurs de 20e Knack Hercule Poirotprijs in ontvangst nemen voor haar misdaadroman Schemerzone.

De Knack Hercule Poirotprijs is de literaire onderscheiding voor de beste Vlaamse misdaadroman van het jaar. Hilde Vandermeeren kreeg een cheque van 5.000 euro en een gepersonaliseerde Mont Blanc-pen.

In de winnende thriller werkt Kate als verpleegkundige in een Londense privékliniek. Om haar baan niet te verliezen verzwijgt ze dat ze narcolepsie heeft, waardoor ze onverwacht een slaapaanval kan krijgen.

De kliniek beslaat twee verdiepingen, maar er is nog een derde etage die verbouwd wordt. Bekende personen kunnen die afhuren voor een discrete behandeling buiten de schijnwerpers. De negenjarige dochter van een glamourkoppel komt op die afdeling terecht. Dan loopt het volledig mis en krijgt Kate de sensatiepers achter zich aan. Maar niet alleen de sensatiepers – ook iemand anders. Iemand die niet wil dat de waarheid aan het licht komt.

Geert Van Istendael mocht de Fred Braeckman-award voor het beste thrillerdebuut in ontvangst nemen. Die prijs, die voor de tweede keer werd uitgereikt, is vernoemd naar de vorig jaar overleden journalist Fred Braeckman, de drijvende kracht achter de Hercule Poirotprijs. Van Istendael debuteerde als thrillerauteur met Het lijk in de boomgaard: 'Ik wou weten of ik het kon. Ik lees het genre al sinds mijn veertiende jaar', zei Van Istendael vandaag op de Boekenbeurs.

Bron: Knack

28 oktober 2017

Met rolletjes worst (nieuws, 2017)

Astrid kan aan de augurk

Astrid Holleeder is de melkkoe van uitgeverij Lebowski. Met Judas schreef ze het bestverkochte boek van 2016, maar tekende ze naar eigen zeggen ook haar doodvonnis. Ze moet voortdurend achterom kijken of haar broer Willem geen mannetjes achter haar - en haar zus en vriendin - aan stuurt om haar om te leggen.

Gisteren verscheen Astrid Holleeders boek Dagboek van een getuige, het vervolg op Judas. Daarin schrijft Astrid hoe het haar vergaan is sinds de publicatie van de megabestseller. Ze moest haar werk als advocate opgeven en verwisselt voortdurend van woning, niet uit luxe, maar uit voorzorg. Kritiek is er ook op de overheid, die haar als belangrijke getuige in het proces tegen Willem Holleeder maar nauwelijks beschermt. Zo heeft ze zelf dure kogelwerende vesten moeten kopen.

En wat doet Holleeders uitgever? Een nogal borstklopperig persbericht de wereld in sturen over de publicatie van Dagboek van een getuige. Inclusief een opsomming van de kranten waarin Astrid haar verhaal doet en de talkshows waar 'kenners van de zaak' hun licht laten schijnen. En, o ja, of we even allemaal op Judas willen stemmen, want die is genomineerd voor de NS Publieksprijs 2017.

Kennelijk is er een schijtlollige redacteur deze week op het schrijven van de nieuwsbrief gezet, want deze presteert het om te schrijven dat Astrid Holleeder deze week 'aan de augurk met rolletjes worst' kan. Want het was me toch een feestweek. Alsof er geen dodelijk ernstige gebeurtenis aan de publicatie van Judas ten grondslag ligt. In plaats van met augurken en worst te smijten had de uitgever beter kunnen melden dat ze kogelwerende vesten aan Astrid cum suis cadeau had gedaan. Dat kan er toch best vanaf?

26 oktober 2017

Slagveld (nieuws, 2017)

John Grisham mist Barack Obama

De Amerikaanse bestsellerauteur John Grisham, die kritiek op Barack Obama niet onder stoelen of banken stak, heeft nu toegegeven dat hij de oud-president mist. Hij zei dat in het BBC-radioprogramma Today.

'Ik was nooit een groot fan van Barack Obama', zei John Grisham. 'Als mens vind en vond ik hem bijzonder, maar ik dacht dat hij als politicus slecht was voorbereid. Maar als ik met de kennis van nu terugkijk, vind ik ook de politicus Obama buitengewoon goed. Zeker met wat wij nu onder Donald Trump moeten ervaren is Obama prachtig.'

Op de vraag of hij denkt dat Trump in 2020 wordt herkozen, antwoordde Grisham: 'Ik hoop van harte dat  het niet gebeurt. Maar ik had ook nooit gedacht dat hij president zou worden.'

Grisham woont in Charlottesville, Virginia, en zei dat hij geschokt was door het geweld dat daar recent plaatsvond. 'We zijn nog steeds ontzet, die mensen die geweld gebruikten, waren niet uit de omgeving afkomstig. Zij kozen onze aangename, kleine studentenstad als hun slagveld.'

Bron: Independent

25 oktober 2017

Scheepsrecht? (nieuws, 2017)


Saskia Noort voor vijfde keer genomineerd voor NS Publieksprijs


Als enige fictie-auteur is thrillerschrijfster Saskia Noort genomineerd voor de NS Publieksprijs 2017. Huidpijn is het vijfde boek van haar dat op de shortlist staat. Haar eerdere nominaties (in 2004 met De eetclub, in 2006 met Nieuwe buren, in 2007 met De verbouwing en in 2014 met Debet) wist ze niet te verzilveren.

Saskia Noort moet het opnemen tegen non-fictie auteurs. Opvallend is dat drie van de zes boeken op de shortlist over sport gaan: Mijn verhaal van Johan Cruijff, De wereld volgens Gijp van Michel van Egmond en Thomas Dekker van Thijs Zonneveld. De overige genomineerde boeken zijn Judas van Astrid Holleeder en De levens van Jan Six van Geert Mak. De nominaties werden vandaag bekendgemaakt in het programma De Wereld Draait Door.

Tot en met woensdag 22 november kan er worden gestemd op een van deze boeken of op een boek naar keuze via nspublieksprijs.nl. Op deze laatste avond wordt in De Wereld Draait Door bekendgemaakt welk boek de meeste stemmen heeft gekregen en daarmee Boek van het Jaar 2017 wordt. Niet alle genomineerden zijn daarbij aanwezig: Johan Cruijff overleed vorig jaar en Astrid Holleeder zal om veiligheidsredenen niet komen opdraven. Vorig jaar werden er maar liefst 120.000 stemmen uitgebracht.

Geert Mak werd in 2013 genomineerd met Reizen zonder John, won de NS Publieksprijs in 2000 met De eeuw van mijn vader en in 2005 met In Europa. Michel van Egmond is voor de derde keer genomineerd, won met Gijp in 2014 en met Kieft in 2015. De andere auteurs zijn met hun boeken voor het eerst genomineerd. De zes oorspronkelijk Nederlandstalige boeken behoren tot de bestverkochte titels van het afgelopen jaar (1 juli 2016 tot 1 juli 2017). 

De prijs bestaat, naast de eretitel Boek van het Jaar 2017, uit een sculptuur van Jeroen Henneman, een geldbedrag van € 7.500,- en een jaar lang gratis reizen met de OV-Vrij 1e Klas.

23 oktober 2017

Wordt verwacht 419 (nieuws, 2017)

Het lijk bij de woonboot


In haar vorige standalone thriller Kleine zwarte leugens nam Sharon Bolton de lezer mee naar de verre Falklandeilanden. In haar nieuwste spannende boek, Het donkerste water, keert Bolton terug naar haar vertrouwde Londen. Lacey Flint, heldin uit eerdere thrillers, is ook nu weer van de partij.

Lacey Flint heeft een woonboot op de Theems betrokken. Ze begint deel uit te maken van de kleurrijke gemeenschap die in de Britse hoofdstad op de rivier woont. Elke dag zwemt ze ook een stukje in de Theems. Op een vroege zomerochtend vindt ze tijdens het zwemmen een in doeken gewikkeld lichaam van een jonge vrouw.

Het lijkt toeval – Lacey werkt sinds kort bij de rivierpolitie en weet hoeveel lichamen er elk jaar uit de Theems gevist worden. Maar onderzoek lijkt aan te tonen dat dit lichaam bedoeld was voor háár om te vinden. Ook al is ze geen inspecteur meer, ze kan niet anders dan zich met deze zaak bemoeien...

Sharon Bolton (1960) woont in Londen. Ze is winnaar van de Mary Higgins Clark Award en genomineerd voor de ITW Thriller Award, de CWA Gold Dagger en de Barry Award. Het donkerste water verschijnt op 9 januari 2018 bij uitgeverij A.W. Bruna.

Misrekening (nieuws, 2017)

Boekhandel boycot Linda Jansma om deal met Kobo


Boekhandel Paagman in Den Haag heeft al zijn bestellingen van de boeken van thrillerauteur Linda Jansma geannuleerd. Dit gebeurt uit teleurstelling om het besluit van Jansma om exclusief bij e-readersplatform Kobo Plus haar nieuwe thriller In naam van de vader in delen te publiceren. Directeur Fabian Paagman meldt in Boekblad dat andere winkels dezelfde maatregel hebben genomen.

Sinds vorige week is Jansma's boek als serie exclusief te lezen bij Kobo Plus. De thrillerschrijfster verwacht dat dit digitale project positief doorwerkt op de verkoop van haar papieren boeken. Maar Linda Jansma heeft buiten boekverkoper Paagman gerekend. Hij laat op de website van Boekblad weten: 'Iedereen weet dat geen enkele uitgeverij en geen enkele boekhandel in Nederland geld verdient met het uitgeven en verkopen van ebooks. Dit verdienmodel wordt volledig bekostigd uit de revenuen die voortkomen uit de verkopen van fysieke boeken.'

Overigens vindt Fabian Paagman dat laatste prima. 'Het model van interne subsidiëring is onze branche al decennia bekend. Maar dat die verdiensten nu worden gebruikt om exclusief één 'boekverkoper' te promoten en lezers te stimuleren om zich binnen het op-bijna-Amazoneske-wijze gesloten ecosysteem van Kobo te laten opsluiten, kunnen wij niet verkroppen en al helemaal niet aan meewerken en ondersteunen.'

Jansma zei eerder in Boekblad dat ze 'een mooi voorschot' heeft gekregen. 'Kobo Plus heeft in een keer de hele serie afgekocht. Wat het effect van de exclusieve serie is op de verkoop van het papieren boek vind ik moeilijk in te schatten, maar ik heb gemerkt dat er een aparte doelgroep is die het liefst op papier lezen en daarop wachten. Daarnaast heb ik een grote schare fans, die nu de serie gaat lezen, maar daarna het boek op papier wil hebben.'

Bron: Boekblad

21 oktober 2017

Satelliettelefoons en supersnelle boten (nieuws, 2017)

Kapitein Coke vertelt


Bij NAU Uitgeverij verschijnt komende week het boek Kapitein Coke. Waargebeurde avonturen van een Nederlandse cocaïnesmokkelaar. Het boek is geschreven in een Braziliaanse gevangenis door Raymond K., beter bekend als Kapitein Coke.

Volgens de uitgeverij bevat het boek de wederwaardigheden van 'een avonturier met een veel groter verhaal'. In de zomer van 2015 berichtten de Nederlandse kranten dat de toen 48-jarige Raymond K. met een zeilboot tjokvol cocaïne (613 kilo) was gearresteerd voor de Braziliaanse kust. De kranten kopten dat hij daarmee 'zijn eigen record uit 2007' had verbroken. Toen werd de drugskapitein door de Franse politie in Het Kanaal aangehouden. Op zijn zeiljacht werd uiteindelijk exact 600 kilo verpakte coke aangetroffen.

Raymond K. zit momenteel in een Braziliaanse gevangenis voor zijn laatste aanhouding en schreef daar zijn avonturen op die voorafgingen aan zijn aanhouding in 2007.

Wie de Narcos-serie over Pablo Escobar heeft gezien, zou de indruk kunnen krijgen dat cocaïnevervoer een fluitje van een cent is. Raymond K. neemt ons mee in de echte wereld van de coketransporten. Vanaf het begin uit gevangenis De Marwei in Leeuwarden naar Spanje waar hij het vertrouwen van een goed georganiseerde club wint.

Raymond K. in zijn Braziliaanse cel
Maandenlange voorbereidingen volgen met duiklessen, inzicht in brandstofopslag voor boten op de Atlantische Oceaan, afgestemde satelliettelefoons en codetalen voor de droppings. De miljoenenaanschaf van zeewaardige supersnelle boten voor de overtocht van en naar Colombia. Zijn spannende ontmoetingen met overzeese drugskartels. De moeizame tocht door de gevaarlijke jungle onder het oog van paramilitairen naar de cokeplantages. De ontberingen van lange zeereizen en de angst om betrapt te worden tijdens cokedroppingen vanuit de lucht. En onderwijl houdt de politie van Heemskerk hem in de gaten, later samen met de Spaanse, Portugese, Britse en Franse politie en de internationale criminele inlichtingendienst.

Een Franse onderzoeksrechter zei na zijn uitspraak tegen hem: 'Raymond, het is jammer dat je nooit met me hebt willen praten, want ik zou zo graag een dag met je zitten om alle avonturen en verhalen van je te horen.' Die verhalen vertelt Raymond K. nu in dit boek. Met in zijn nawoord nog enkele onthullingen over deel II van Kapitein Coke en een spijtbetuiging aan zijn familie en geliefden. De uitgever: 'Want er bestaat een andere kant aan de medaille van het leven van een internationale cocaïnetransporteur.'

Het boek is vanaf maandag 23 oktober te koop.

Armpjes ten hemel (column, 2017)


Honderdste


(Door Peter de Zwaan)

Dit stukje over de wereld van het boek is op dit Spanningsblog nummer honderd. Niet zeggen dat u geen idee had dat je 100 stukjes over boeken kon schrijven, want ik ben op het blog wat laat begonnen en zit zelf op 171. Dit getal slaat ook nergens op omdat ik pas laat ben gaan tellen.

Het zijn er tussen de 250 en de 300, schat ik. Om u te plezieren, wat anders?

En wat heb ik er een vrienden mee gemaakt. Het is dat ik ze bij voorkeur naar een verkeerde plaats stuur waardoor ik geen last heb van het jaarlijkse fanclubfeest, want anders had ik me geroepen gevoeld zoveel koffie en drank te verstrekken dat de kosten in het niet vallen bij de honoraria die uitgevers me doen toekomen.

Veel vrienden, herhaal ik, en dat komt natuurlijk omdat ik graag mensen naar de mond praat, de taak van iedere columnist die langer dan een jaar mee wil. Goed ook voor de boekenomzet.

Nooit iemand boos maken, dan krijg je uitnodigingen voor lezingen, praatjes, handtekeningensessies en een heleboel dingen meer waar ik een hekel aan heb.

Aardig zijn leidt helaas wel tot jeuk, denk ik vaak na het krabben. Zouden al die andere columnisten dat nu ook hebben?

Een op de drie Nederlanders schrijft columns, al is het maar voor het buurtblad. Kranten zijn er van vergeven, tijdschriften staan er vol mee en wie meer ruimte wil dan zijn website lift mee op een spanningsblog of een crimesite.

Er wordt dus heel wat gekrabd in dit land.

Ook veel gefronst. Door lezers.

‘Meen je nou alles wat je schrijft, Peter de Zwaan?’

Soms. Met enige regelmaat, en vaak zet ik het er dan nog bij ook, waardoor we geen misverstanden krijgen.

Vaak meen ik het niet. Dan vind ik het leuk om iets te schrijven waar uw wenkbrauwen last van krijgen. Als ik te vaak lees dat iets A is, dan wordt het tijd voor B.

Gewoon, om de lol in het leven te houden.

‘Maar als je de energie die het kost nou eens gaat steken in het schrijven van een boek?’

Ik hoor het vaker de laatste tijd en het enige dat ik erop weet te zeggen is dat een column nauwelijks energie kost. Was het wel zo dan zou niet een op de drie Nederlanders… enz.

Een column kost een beetje denkwerk en geen pijn in je vingers.

Kom daar eens om bij een boek. En als je klaar bent, heb je een uitgever nodig en die zegt na veel zuchten dat er maar 37 exemplaren in de voorverkoop zijn verkocht. ‘Het boek is prachtig hoor, maar het gaat slecht in het boekenvak. Ik heb gehoord…’ Daarna volgt een serie verhalen over middelgrote en grote uitgeverijen die wankelen.

De kleintjes liggen al bijna op hun kont, spartelend en met de armpjes ten hemel.

Overal gaat het beter, zeggen economen, maar veel uitgevers zijn het daar niet mee eens.

Hun advies is: ‘Zorg dat mensen die willen schrijven zich beperken tot energiearme korte stukjes, van hun energierijke lange stukken die ze boek noemen, hebben we meestal alleen maar last.’

Deze column is ook te lezen op www.peterdezwaan.nl




20 oktober 2017

Na de masterclass (nieuws, 2017)

Penoza-actrice komt in 2018 met thriller

Actrice Monic Hendrickx versloeg vorig jaar zes andere BN'ers in het tv-programma De pennen zijn geslepen. Haar prijs, een contract voor het schrijven van een literaire thriller, gaat ze komend jaar verzilveren, meldt literair agent Paul Sebes.

Monic Hendrickx. Foto: Michel Schnater
Voor wie destijds niet gekeken heeft: De pennen zijn geslepen was een programma waarin een aantal min of meer bekende Nederlanders met elkaar de strijd aangingen in het schrijven van een spannend verhaal. De literaire agenten Paul Sebes en Willem Bisseling en bestsellerauteur Saskia Noort vormden de jury die na aan het eind van elke aflevering de in hun ogen minst presterende auteur naar huis stuurde.

De kandidaten moesten opdrachten vervullen die met het thema van de desbetreffende uitzending (over karakters, plot of dialogen) te maken hadden. Tussendoor kregen de deelnemers schrijftraining van Sebes en Bisseling. Wijze raad kwam tenslotte van Noort die invoelende gesprekken voerde met de kandidaten.

Monic Hendrickx, die momenteel met verve drugskoningin Carmen van Walraven speelt in de tv-serie Penoza, bleef samen met oorlogsverslaggever Arnold Karskens als finalist over. Haar verhaal De dwaling werd als beste verkozen en Hendrickx kreeg de belofte dat een boek van haar hand zou worden uitgegeven.

Dat boek is in de maak, aldus Sebes. Hij en Bisseling gaan volgende maand naar Spanje waar ze tijdens een masterclass met Hendrickx en de winnaars van de aan het tv-programma gekoppelde verhalenwedstrijd gaan schaven aan hun literaire producties. Sebes verwacht dat de thriller van Hendrickx in het voorjaar van 2018 zal zijn afgerond. Volgens hem hebben zich al enkele geïnteresseerde uitgevers gemeld. Welke dat zijn, wilde hij niet vrijgeven.

18 oktober 2017

Harlan Coben - Laat niet los (2017)

Op Harlan Coben staat geen maat


(Door Arno Ruitenbeek)

Op de thrillers van Harlan Coben staat geen maat. Laat niet los heet zijn nieuwe standalone - hoewel sportmakelaar Myron Bolitar kort opduikt – en opnieuw bewijst de Amerikaanse auteur hoe fabuleus hij is in intriges, wendingen en ontknopingen.


We volgen Nap Dumas, een rechercheur die vijftien jaar geleden zijn broer verloor bij een zaak die destijds is afgedaan als een ongeluk dan wel een dubbele zelfmoord. Want ook de vriendin van Leo, tevens de dochter van de plaatselijke politiechef, verliest het leven onder de trein. Boze tongen beweren dat het stel onder de drugs en drank zat.

Nap weet dat de waarheid heel anders is, en dat bijvoorbeeld de overheid (CIA, FBI) er alle belang bij heeft dat die niet naar boven komt. Er bestaat een relatie, aldus Dumas, tussen de moorden en de voormalige, streng beveiligde raketbasis in het stadje waar het drama zich afspeelt.

Leo leidde de Conspiratie Club. Twee leden van dit groepje samenzwerende tieners worden nu ook vermoord. Voor Nap een reden te meer om alles uit de kast te trekken. Hij stuit daarbij op zaken die hij, zeker weten, liever niet had ontdekt. De onaangename verrassingen rijgen zich aaneen, met een lichtpuntje: Naps toenmalige verkering Maura verschijnt weer ten tonele.

Coben gaat helemaal los op de ‘gesprekken’ die Nap met Leo heeft. Zoals altijd klopt alles, van de eerste tot de laatste pagina: dialogen, sfeerbeschrijving, plot, spanningsboog. Een absolute aanrader voor sint en kerst.

Harlan Coben - Laat niet los. Uitgeverij Boekerij, 352 pag.

Bron: NZG. Bespreking geplaatst met toestemming van de recensent.

Exclusieve content (nieuws, 2017)

Kobo probeert het met thrillerseries


Kobo laat thrillerauteurs Linda Jansma en Willem Asman hun nieuwe thrillerseries exclusief presenteren bij dit e-readersplatform. 

Linda Jansma, auteur van uitgeverij De Crime Compagnie, schreef in opdracht van Kobo en Bol.com een nieuwe thrillerreeks. Het eerste deel, getiteld In naam van de vader, verschijnt morgen exclusief bij Kobo en Bol.com en in hun gezamenlijke e-boekabonnement Kobo Plus. Daarna verschijnt iedere maand een nieuw deel.

Bij Willem Asman, uit de stal van Ambo|Anthos, gaat het om een ‘pre-release’ van nieuwe titels in zijn serie Rebound. Zijn boeken komen na een paar weken ook via andere kanalen beschikbaar en verschijnen ook op papier. nwerking met de uitgeverijen.

De ontwikkeling is een eerste stap op weg naar meer exclusieve content voor de abonnees van Kobo Plus, vertelt een woordvoerder in Boekblad. Dat voor twee thrillerauteurs is gekozen, komt voort uit de populariteit van dit genre onder digitale lezers. Met name series zijn gewild.

Lezers krijgen bij Kobo Plus voor 9,99 euro per maand onbeperkt toegang tot een groot aanbod van Nederlandse en internationale e-boeken. Volgens Kobo en Bol.com hebben sinds de lancering in februari 100.000 mensen via een proefabonnement kennisgemaakt met Kobo Plus. Bij de lancering bevatte Kobo Plus 40.000 titels, waarvan ruim 16.000 in het Nederlands. Inmiddels zijn er 100.000 titels beschikbaar. Jansma heeft tien thrillers op haar naam staan, waaronder Judaskus, Houvast en Tweestrijd. Van Willem Asman verschenen diverse thrillers bij De Bezige Bij. Enter, het eerste deel in zijn Rebound-serie kwam dit voorjaar uit bij Ambo|Anthos. ge serie. Het tweede boek, Error, is tot 9 november alleen bij Kobo en Bol.com, en daarna overal te krijgen. Begin volgend jaar volgt een zelfde lancering voor het derde deel, Exit.

Bron: Boekblad

17 oktober 2017

Samenzweringsthriller (nieuws, 2017)

Als Jason Bourne net zoveel wist als Edward Snowden


Uitgeverij Luitingh-Sijthoff heeft de Nederlandse rechten verworven van een internationale samenzweringsthriller, This Is Gomorrah, geschreven door de Engelse journalist Tom Chatfield (1980). Een gewild manuscript, zo blijkt. Binnen 24 uur werden de rechten in Londen voor een recordbedrag aan Hodder & Stoughton verkocht, en de vertaalrechten vervolgens al aan vier landen.

Tom  Chatfield (bron: Twitter)
Tom Harmsen, uitgever van Luitingh-Sijthoff schetst het karakter van de thriller: ‘This Is Gomorrah is het boek dat je krijgt als Jason Bourne net zoveel wist als Edward Snowden, en ook nog eens gevoel voor humor had. Een thriller met een enorm actuele urgentie, die laat zien welke invloed het internet heeft op surveillance, radicalisering en identiteitsfraude. En Chatfield onthult hoe verbijsterend kwetsbaar wij zijn voor technologische manipulatie.'

Volgens Harmsen is Chatfield een autoriteit op het gebied van technologie, videogames en nieuwe media. 'Hij heeft jarenlang onderzoek naar dit onderwerp gedaan en stuitte op verhalen die vaak vreemder zijn dan fictie. In deze thriller verweeft hij een realistische, clandestiene wereld op meesterlijke wijze met een razend spannend verhaal voor een breed publiek.'

Tom Chatfield heeft al zes boeken over de digitale cultuur op zijn naam staan. De meest recente - How to Thrive in the Digital Age en Live This Book! – zijn meer dan twintig landen verschenen. This Is Gomorrah verschijnt voorjaar 2019 in een Nederlandse vertaling bij Luitingh-Sijthoff.

Wordt verwacht 418 (nieuws, 2017)

De Blauwe Man wordt vermist

Eindspel, zo gaat het vijfde deel in de Will Robie & Jessica Reel-reeks van David Baldacci heten. Volgens uitgeverij A.W. Bruna zijn van de eerste vier delen van de serie inmiddels ruim een kwart miljoen exemplaren verkocht. Eindspel ligt vanaf 14 november in de winkel.

Will Robies baas, codenaam Blauwe Man, wordt vermist. Sinds hij op vakantie is gegaan in een afgelegen streek in de staat Colorado, heeft niemand hem meer gezien of iets van hem gehoord.

Samen met zijn vaste partner Jessica Reel gaat Robie op onderzoek uit en komt terecht in een plattelandsstadje met talloze problemen: een reeks moorden, drugs gerelateerde criminaliteit en geweld van een groep blanke racisten. Of de verdwijning van Blauwe Man met een van deze zaken te maken heeft, is echter onduidelijk. En langzaam maar zeker dringt tot Robie en Reel door dat ze van geluk mogen spreken als ze het er levend van afbrengen. Met of zonder Blauwe Man…

David Baldacci is de auteur van meer dan 30 thrillers, romans en jeugdboeken. Zijn werk is in 45 talen vertaald en wereldwijd zijn er meer dan 110 miljoen exemplaren van zijn boeken verkocht. Met zijn Wish You Well Foundation strijdt Baldacci samen met zijn vrouw Michelle al sinds jaar en dag tegen analfabetisme.

Tegelijkertijd met de thriller verschijnt het luisterboek en dat wordt voorgelezen door Roel Fooij. Begonnen als acteur in diverse tv-series zoals Onderweg naar Morgen en GTST is Fooij als A-stem al ruim 15 jaar werkzaam voor o.a. radio- en tv-commercials, documentaires, cartoons en hoorspelen. Ook is hij voice-over voor tv-programma’s en werkt hij als stem- en presentatiecoach.


Camilla Läckberg - Heks (2017)

Openlijke en onderhuidse haat


(Door Marjolijn de Cocq)

Een vierjarig meisje verdwijnt van een boerderij. Het lijkt de echo van een andere verdwijning, dertig jaar eerder, van een ander vierjarig meisje.


Maar er echoot meer uit het verleden in Heks, het tiende deel in de Fjällbackaserie van Camilla Läckberg. De Zweedse thrillerschrijfster switcht in wat eigenlijk twee thrillers ineen is tussen de historische heksenjachten en de Zweedse actualiteit.

Centraal staan wederom rechercheur Patrik Hedström, die de nieuwe verdwijning op zijn bordje krijgt, en zijn vrouw Erica Falck, die werkt aan een boek rondom de eerdere verdwijning - die uitmondde in een moordzaak tegen twee jonge meisjes die schuld hadden bekend.

Een van die meisjes, inmiddels getrouwd en moeder van een zoon, is teruggekeerd naar Fjällbacka - en toevallig juist die week is het andere meisje, nu een internationaal gevierde filmster, terug in de omgeving voor opnamen van een film over Ingrid Bergman. De kernvraag, maar natuurlijk: hebben de zaken uit heden en verleden verband met elkaar?

Met de standaard-foute, zijn eigen team in de wielen rijdende bulderinspecteur zijn alle ingrediënten voor een 'lekkere' thriller in stelling. Maar wat Heks zoveel meer maakt dan zomaar lekker, is Läckbergs durf om nog veel meer uit de Zweedse actualiteit te halen.

De openlijke haat van bewoners tegen de asielzoekers die vlakbij worden opgevangen - de goede bedoelingen van anderen ten spijt - die afschuwelijk ontspoort als een vluchteling wordt aangewezen als schuldige in de verdwijningszaak.

Gaandeweg sijpelt ook steeds meer de onderhuidse haat door, die ongezien aanzwelt, die onopgemerkt wordt gevoed; met als gevolg een tragedie waarbij iedereen met lege handen achterblijft en hooguit de inkeer van de bulderinspecteur tot goede afloop kan worden gerekend. Heksenjachten, ze zijn van alle tijden.

Camilla Läckberg - Heks. Uitgeverij Ambo|Anthos, 656 pag.

Bron: Het Parool. Bespreking geplaatst met toestemming van de recensent.

Magische elementen (nieuws, 2017)

Jacob Vis zoekt de jeugd op


Jacob Vis geniet bekendheid als auteur van diverse succesvolle thrillers. Met De zwarte duivel won hij in 2014 de Vlaamse thrillerprijs De Diamanten Kogel. Nu heeft de auteur uit Kampen het boek De Elfenboom geschreven, speciaal voor de jeugd. Het is een boek met magische elementen, meldt zijn uitgeverij.

De Elfenboom gaat over een boswachtersdochter met de naam Anna. Op een dag redt ze de Elfenprins en hij besluit haar naar Elfenland te toveren. Daar blijkt dat het Elfenras aan het uitsterven is. Om ze te redden, moet Anna een speciale Elfenboom zien te vinden. Zal haar dit lukken?

Jacob Vis was tot 2001 werkzaam als bosbouwer en zijn keuze om te schrijven over magische bomen is dan ook iets dat erg bij hem past. Met zijn ervaring als thrillerauteur, weet hij volgens uitgeverij Ellessy de spanning ook voor de jeugd goed op te bouwen. Klik hier voor een leesfragment.

Momenteel werkt Vis aan verschillende projecten. In het voorjaar van 2018 kunnen we een nieuwe thriller verwachten. Ook is hij bezig met het uitschrijven van tips om boeken te schrijven.

16 oktober 2017

Kanshebbers (nieuws, 2017)

Hilde Vandermeeren genomineerd voor Knack Hercule Poirotprijs

De organisatie van de Knack Hercule Poirotprijs heeft vandaag de genomineerde thrillers voor de twintigste editie bekendgemaakt. Twee van de vijf kanshebbers wonnen de prijs al eerder.

De Knack Hercule Poirotprijs kiest zoals steeds de beste Vlaamse misdaadroman van het jaar. 'Voor de twintigste keer, en dat in tijden dat literaire prijzen bij bosjes sneuvelen', zegt juryvoorzitter Geert Lambrecht trots in Knack.

Concreet komen alle thrillers die verschenen zijn na 1 oktober 2016 en op de Boekenbeurs 2017 beschikbaar zijn in aanmerking. Eerder kregen grote namen als Jef Geeraerts, Pieter Aspe en Luk Deflo een plaatsje op de erelijst.

De winnaar van vorig jaar, Jan Van Der Cruysse, is opnieuw genomineerd met het vervolg op zijn succesvolle debuut Bling Bling. Met De zaak Magritte van Toni Coppers staat er nog een auteur op de lijst die met de thrillerprijs al eerder aan de haal ging.

Nu wil de ongeschreven regel dat geen enkele auteur voor de tweede keer deze prijs wint en een blik op de lijst met winnaars van de afgelopen jaren leert dat deze regel nog geen enkele keer is geschonden. En waarom zou het dit jaar wel het geval zijn? De volgende auteurs maken dus de meeste kans op de prijs: Jo Claes (Het gewicht van de haat), Anne-Laure Van Neer (Maurice) en Hilde Vandermeeren (foto) voor Schemerzone.

De winnaar van de Knack Hercule Poirotprijs krijgt 5.000 euro en een gepersonaliseerde Mont Blanc-pen. De prijs wordt uitgereikt op 29 oktober, tijdens de openingsdag van de Boekenbeurs. Tegelijk worden ook de tweede 'Fred Braeckman' award voor het beste thrillerdebuut en de Knack.be publieksprijs uitgereikt. Voor deze laatste prijs kan het publiek binnenkort stemmen via Knack.be.

Bron: Knack; foto auteur: Rob Stevens

Altijd geluk gehad (nieuws, 2017)

Wilbur Smith werkt aan zijn memoires

On Leopard Rock gaat de autobiografie heten, die de Zuid-Afrikaanse bestsellerauteur Wilbur Smith in de loop van volgend jaar op de markt gaat brengen. Smith, die al meer dan een halve eeuw een grote schare fans aan zich weet te binden, heeft ruim 130 miljoen boeken verkocht.

Wilbur Smith in 2007
Een Wilbur Smith-roman kent vaste ingrediënten: recept – geweld, magie, mysterie, avontuur, jagen én seks. In januari van dit jaar werd de in het huidige Zambia geboren auteur 84 jaar, maar hij reist nog altijd met zijn 39 jaar jongere vrouw Mokhiniso de wereld over.

Smith wierp zich fulltime op het schrijven nadat zijn debuut When the Lion Feeds (1964) een succes werd. Hij was toen werkzaam voor de belastingdienst van het toenmalige Rhodesië. Sindsdien heeft hij tientallen romans gepubliceerd, naast boeken in series ook standalone thrillers. Voor de research van zijn boeken maakte hij wereldwijd tientallen expedities. Zijn werk is vertaald in 26 talen.

Kate Perkin, directeur bij uitgeverij Bonnier Zaffre, noemt het manuscript van On Leopard Rock fantastisch. 'Even episch als zijn romans. We lezen over op hol geslagen leeuwen in Afrika en beren in Alaska, over duiken met haaien en avonturen met marlijnen. Dit is niet het verhaal van een schrijver van avonturenromans, maar het verhaal over een leven vol avontuur.'

In een reactie laat Smith weten: Ik schrijf nu al meer dan een halve eeuw. Ik had het geluk om niet betrokken te raken bij de grote oorlogen te missen. Ik ben nooit neergeschoten, maar ik groeide wel op tussen de helden die in de oorlogen hadden gediend en ik leerde van hen. Ik heb altijd geluk gehad en heb het leven geleid dat ik me van tevoren nooit had kunnen voorstellen.'

On Leopard Rock wordt in mei 2018  op de markt gebracht, net voor Vaderdag.

Bron: Wilbur & Niso Smith Foundation

14 oktober 2017

Ongelooflijk, maar waargebeurd

Judas wordt tv-serie

Er wordt een Amerikaanse televisieserie gemaakt gebaseerd op Judas, het boek van Astrid Holleeder. Website Deadline bestempelt het boek als ‘het ongelooflijk maar waargebeurde verhaal van Holleeders leven als jongste zus van Willem Holleeder, de meest beruchte crimineel van Nederland.’ De producenten zien Judas als ‘een verhaal over familie, verraad en de ontwikkeling van een vrouw die het ondenkbare wist te ontgroeien’.

Judas wordt gemaakt door productiemaatschappijen Atlas Entertainment en Amber Television. Atlas produceerde e
en van de meest succesvolle bioscoopfilms van dit jaar, Wonder Woman. Co-producent Amblin Television is als productiehuis onder meer verantwoordelijk voor series als The Americans en Bull.

Het is nog niet bekend wanneer de serie in productie gaat en wordt uitgezonden. Mogelijk valt een en ander samen met de uitgave van de Engelstalige versie van het boek, dat in het voorjaar van 2018 in de Amerikaanse boekenwinkels moet liggen. Judas was in Nederland het bestverkochte boek van 2016.

13 oktober 2017

Wordt verwacht 417 (nieuws, 2017)

De comeback van Nick Stone

Retespannend. Zo kwalificeert uitgeverij A.W. Bruna In de vuurlinie, de nieuwe thriller van ex-commando Andy McNab, die vanaf 14 november verkrijgbaar is. In het boek komt held Nick Stone weer opdraven.

Nick Stone zit zonder geld. Wanneer het hoofd van een geheime eenheid binnen de CIA hem een klus aanbiedt die hem in één klap van zijn financiële zorgen zal verlossen, hapt hij dan ook meteen toe. Samen met drie oude kameraden reist hij af naar Estland voor een simpele missie: het ontvoeren van een jonge hacker.

Maar heel snel lopen de zaken volledig uit de hand en Stone beseft dat het team midden in een complot is terechtgekomen om de NAVO te destabiliseren. Een complot dat duizenden onschuldige levens zal kosten…

Vanaf de dag waarop hij in een boodschappentasje op de trap van het Guy’s Hospital in Londen werd gevonden, heeft Andy McNab een uitzonderlijk leven geleid. Als criminele tiener rebelleerde hij al tegen de maatschappij; als jonge soldaat voerde hij in de straten en op het platteland van South Armagh strijd tegen de IRA; en als lid van de SAS bevond hij zich negen jaar lang op vijf continenten in het centrum van verschillende geheime operaties.

Tijdens de Golfoorlog leidde hij Bravo Two Zero, een eenheid die volgens zijn bevelvoerend officier ‘voor altijd deel zal uitmaken van de geschiedenis van het regiment’. Tijdens zijn militaire carrière werd hem zowel de Distinguished Conduct Medal (DCM) als de Military Medal (MM) toegekend, wat hem toen hij de SAS uiteindelijk verliet de hoogst onderscheiden soldaat van het Britse leger maakte.

McNab is na zijn militaire carrière de auteur geworden van drie non-fictiebestsellers, waaronder BRAVO TWO ZERO − het best verkochte Britse boek over de militaire geschiedenis − maar ook van de Nick Stone- en Tom Buckingham-thrillers.

Van In de vuurlinie is binnenkort ook een luisterboek beschikbaar. Dat is ingesproken door Roel Fooij, die als acteur is begonnen in diverse tv-series zoals Onderweg naar Morgen en GTST. Hij is als A-stem al ruim 15 jaar werkzaam voor o.a. radio- en tv commercials, documentaires, cartoons en hoorspelen. Beluister hier een fragment van In de vuurlinie.

Wordt verwacht 416 (nieuws, 2017)

Mooier dan de werkelijkheid


Bij uitgeverij Cargo verschijnt op 2 november een nieuwe thriller van de Australische thrillerauteur Michael Robotham. De titel is Verwachting en het boek gaat over twee vrouwen, twee geheimen en één wens die gedeeld wordt.

Agatha en Meghan zijn allebei zwanger en leven in dezelfde stad. Maar dat is dan ook het enige dat hen bindt. Meghan leidt haar perfecte leven met liefhebbende man en prachtige kinderen, terwijl Agatha na een zware werkdag wanhopig bij de telefoon zit te wachten op een berichtje van haar vriend, de vader van haar aanstaande kind.

Toch worden de beide vrouwen vriendinnen en steunen ze elkaar tijdens hun zwangerschap. Terwijl Agatha een leven verzint dat mooier is dan de werkelijkheid, is ook Meghan niet zo perfect als ze lijkt; ze probeert zaken geheim te houden voor haar man.

Al snel zullen de levens van de twee vrouwen op een gevaarlijke manier met elkaar verknoopt raken, tot er geen weg terug meer is

De Australische journalist Michael Robotham (1960) reisde jarenlang de wereld rond en maakte reportages voor diverse kranten en tijdschriften. Hij was ook ghostwriter van Spice Girl Geri Halliwell en zangeres Lulu. Van zijn hand verschenen de thrillers De verdenking, Het verlies, Nachtboot, Gebroken, Zeg dat het je spijt, Door mijn ogen, Leven of dood en Sluit je ogen. Hij werd bekroond met de Ned Kelly Award. Lees hier een interview met Robotham uit 2004.

09 oktober 2017

Gedrevenheid (nieuws, 2017)

Jacob Vis op Nederlands Thrillerfestival


Sinds 2009 wordt Zoetermeer in de maand oktober een week lang omgetoverd tot Thriller City. Het Nederlands Thrillerfestival is een zo goed als niet meer weg te denken evenement in deze stad aan de A12. Voorheen nam Hebban/Crimezone het boekengedeelte van het festival voor zijn rekening. Maar de organisatie heeft nu op eigen houtje een programma samengesteld.

Het boekenfeest dat op zondag 22 oktober in het Stadstheater op touw wordt gezet, telt meer onbekende dan gearriveerde thrillerauteurs, zo leert een blik op het programma. Er zijn twee schrijvers uit het buitenland: Sara Lövestam uit Zweden en Klaus-Peter Wolf uit Duitsland. Lövestam (geb. 1980) schrijft naast romans ook boeken over grammatica, en geeft Zweedse les aan immigranten. In 2015 begon ze aan een serie misdaadromans met Kouplan, een illegale vluchteling, in de hoofdrol. Hij heeft weinig technische middelen tot zijn beschikking, maar blijkt met ouderwetse scherpzinnigheid en inventiviteit een heel eind te kunnen komen. Het eerste deel van de serie werd bekroond met de prijs van de Zweedse Thrilleracademie voor het beste thrillerdebuut van 2015.

Klaus-Peter Wolf (1954) is de auteur van een serie misdaadromans die zich afspelen in Oost-Friesland, de streek waar hij zelf ook woont. In deze boeken nemen inspecteur Ann Kathrin Klaasen en haar team het speurwerk voor hun rekening. 

Naast deze twee buitenlandse auteurs verwelkomt het festival verder milieujurist Janneke Bazelmans, schrijver van de ecothriller Verkapt, Koen Romeijn die de sf-thriller De Strop Ploeg schreef en de auteurs Rik Raven, Daniël Meyer, Pepper Kay en Mark van Dijk.

Verreweg de bekendste misdaadschrijver die Zoetermeer aandoet, is Jacob Vis uit Kampen, winnaar van De Diamanten Kogel en diverse malen genomineerd voor de Gouden Strop. Hij houdt er een lezing. 'Die duurt een halfuur, dus is er net tijd genoeg om te vertellen over mijn drie literaire pootjes: 19 thrillers, drie historische (Indische) romans en twee jeugdromans.' Ook zal Vis al powerpointend vertellen over zijn true crime boek Het Rijk van de Bok, over de Dronter bosmoord.

Vis: 'Ik ga ervan uit dat de meeste toehoorders nog nooit iets van mij gelezen hebben (of zelfs maar van me gehoord hebben) en ik hoop ze nieuwsgierig te maken naar een of meer van mijn boeken. Als ze me vragen naar een allesoverheersend thema dan is het gedrevenheid. Al mijn hoofdpersonages (en vele bijfiguren) zijn gedrevenen en ze hebben allemaal – vooral de schurken – een doel voor ogen dat ze koste wat kost willen halen. Dat schier onbereikbare doel en hun persoonlijke kwaliteiten en motieven maakt van schurken fascinerende personages, van wie ik het soms verdomd jammer vind dat ik ze op een gruwelijke manier aan hun eind laat komen omdat het niet anders kan in het verhaal.'

'Tijdens het schrijven worden die schurken vrienden van me. Absurd natuurlijk, want het zijn allemaal door mijzelf bedachte figuren, maar op een of andere vreemde manier komen ze in mijn geest tot leven. Soms zo levensecht dat het lijkt alsof we met elkaar praten. Maar ja: schrijvers zijn een tikje getikt. Of zijn het mensen die opschrijven wat iedereen weleens denkt, maar niet hardop durft te zeggen, laat staan op papier te zetten met hun naam eronder?'

Tijdens het Nederlands Thrillerfestival wordt ook De Gouden Vleermuis uitgereikt, aan een misdaadauteur met een volgens de jury verdienstelijk oeuvre. Het boekenfeest begint op zondag 22 oktober, 12.00 uur. De toegang is gratis.

05 oktober 2017

Buchmesse (nieuws, 2017)

Lebowski in zee met groot Amerikaans agentschap


Lebowski Publishers en William Morris Entertainment, een van de grootste agentschappen ter wereld, zijn een samenwerkingsverband aangegaan dat door de Amsterdamse uitgever als 'bijzonder' wordt bestempeld. Alle Nederlandse crime, true crime en de wat meer realistische sciencefiction (‘grounded SF’, aldus de uitgever) die door Lebowski op de markt wordt gebracht, zal exclusief door WME worden vertegenwoordigd op het gebied van buitenlandse boek- en filmrechten, en televisieseries.


William Morris Entertainment is een van de grootste agentschappen van Amerika: WME vertegenwoordigt acteurs, regisseurs, scriptschrijvers, sporters, muzikanten en auteurs. Lebowski zal samenwerken met zowel de boekendivisie van WME (onder leiding van Tracy Fisher) als met de ‘book to film division’, geleid door Jill Gillet en Sylvie Rabineau.

WME zal het boek Judas van Astrid Holleeder op de aanstaande Buchmesse in Frankfurt presenteren: eerder werden al negen deals voor het boek gesloten. Ook de heruitgave van De Walrus van Bregje Bleeker (over de relatie tussen een jonge vrouw en een hasjhandelaar) en Tot bloed op het droge van Jerry Goossens ('een onvervalste ‘what if’-roman die speelt met alle clichés en vooroordelen over migratie') worden door WME op de Buchmesse aan internationale uitgevers gepresenteerd.

Komend voorjaar zal tevens de nieuwe roman van Saskia Noort, die in maart 2018 verschijnt, door WME wereldwijd worden aangeboden, evenals haar backlist.

Gesignaleerd 425 (nieuws, 2017)

Anne van Doorn - De geliefde die in het veen verdween



Bij uitgeverij E-Pulp Publishers is de verhalenbundel De geliefde die in het veen verdween, en andere mysteries van detectiveschrijver Anne van Doorn verschenen. Deze bundel bevat vijf onverklaarde mysteries die opgelost moeten worden door particulier rechercheur Robbie Corbijn en zijn assistente Lowina de Jong. Een van de zaken betreft een onopgehelderde verdwijning in de Hoge Venen dat beschreven wordt in het titelverhaal.

Anne van Doorn (alias M.P.O. Books) met zijn nieuwste boek
In De geliefde die in het veen verdween draait het om de vermissing van vastgoedhandelaar Guido Eickhout. Zeven jaar geleden verdween hij tijdens een wandeling in de Hoge Venen in België. Hij werd al enige tijd belaagd door criminelen.

Zijn verloofde Ingeborg Greshoff kan zich bij de verdwijning niet neerleggen. Zij schakelt recherchebureau Corbijn in om het lichaam van Eickhout op te sporen, zodat ze haar geliefde een fatsoenlijke begrafenis kan geven. Robbie Corbijn komt erachter dat er in het gebied al vaker mensen zijn verdwenen, van wie sommigen nooit meer werden teruggevonden. Zijn opdracht lijkt daarom bij voorbaat een onmogelijke zaak.

Naast deze opdracht krijgen Corbijn en De Jong te maken met een verdachte zelfmoord in een tuinhuisje op de Veluwe, de uitzonderlijke avonturen van een huisarts in het Haagse Laakkwartier Haag, de moord op een jongen van negen op het Groningse platteland, en de verdwijning van een jonge vrouw en haar Bosnische vriend op Terschelling. De verhalen doen volgens de uitgeverij denken aan het werk van Arthur Conan Doyle (Sherlock Holmes) en Agatha Christie (Hercule Poirot), maar dan gestoken in een hedendaags jasje.

Anne van Doorn debuteerde dit jaar met de detective De ouders keerden niet terug over een vluchtelingengezin dat slachtoffer werd van een gruwelijke wraakactie. Door dat debuut mag het lijken alsof hij een nieuwe auteur is, maar in werkelijkheid publiceert Anne al jaren thrillers onder een ander pseudoniem. De uitgeverij: 'Welk pseudoniem? Dat moet vooralsnog een onopgelost mysterie blijven dat de lezer zelf mag ontrafelen!' Even zoeken op internet geeft al snel uitsluitsel: het is M.P.O. Books, die in 2004 debuteerde met Bij verstek veroordeeld en sindsdien een tiental spannende boeken heeft uitgebracht.

03 oktober 2017

Omzwachtelde hoofden (nieuws, 2017)

Erfgenamen schilder Magritte willen en krijgen thriller


De zaak Magritte, het jongste boek van de Vlaamse misdaadauteur Toni Coppers (56), is geschreven op verzoek van de erfgenamen van de surrealistische schilder René Magritte. Dat zegt Coppers in een interview met het persbureau Belga.

'Ik werd benaderd door Charly Herscovici, de man die de rechten van alle kunstwerken van Magritte nauwgezet bewaakt', aldus Coppers. 'De testamentair-executeur wilde een boek rond Magritte – naast alle gespecialiseerde kunstboeken – dat voor het brede publiek toegankelijk is. Hij kwam daarvoor bij mij uit, misschien omdat mijn eerste misdaadverhalen zich afspeelden in Brussel, het Brussel dat Magritte zelf ook liefhad. Daarnaast speelden mijn eerste drie misdaadverhalen zich ook af in de wereld van de kunstcriminaliteit.'

Gevraagd te worden door de erfgenamen had als voordeel dat de uitgever van Coppers’ roman geen auteursrechten hoeft te betalen om een schilderij van Magritte op de cover te hebben. Het gaat om 'De liefhebbers', een doek met de hoofden van een anonieme man en een anonieme vrouw met omzwachtelde hoofden.

De thriller gaat over Alex Berger, een Brusselse rechercheur, die ontroostbaar is sinds zijn vrouw, de Parisienne Camille, overleed bij de terroristische aanslagen in Parijs op 13 november 2015. Ze werd neergeschoten op het terras van ‘Le Carillon’. Sinds die dag is Berger een emotioneel wrak. Een man zonder hoop die te veel drinkt en om weinig of niets geeft. Zijn dromen zijn gevuld met gruwelijke nachtmerries waarin zijn vrouw hem telkens smekend komt vragen waarom hij haar niet gered heeft. In die nachtmerries komen de surrealistische schilderijen van Magritte tot leven.

Bron: Metro

01 oktober 2017

Hand overspeeld (nieuws, 2017)

Nieuwe 'Dan Brown' zuinig ontvangen

Dinsdag 3 oktober ligt Oorsprong, de nieuwste thriller van Dan Brown in de winkel. Tot dan mag niemand weten waar het boek precies over gaat. Of bijna niemand, want de Nederlandse uitgever hoopte sommige recensenten te paaien door aan hen het boek enkele dagen eerder te geven. Recensent Marnix Verplancke van de Morgen stelt trots: 'Wij mogen Danny zeggen tegen Dan' en daarom mocht hij vooraf al Oorsprong inkijken. Ook Het Parool en de Volkskrant werden met een vooruitexemplaar verblijd. Overigens is van hosanna geen sprake.


Drie sterren geeft Rolf Bos in de Volkskrant aan Oorsprong. Waar komen we vandaan en waar gaan we heen? Dat zijn volgens hem de thema's in dit boek. De held, professor Robert Langdon, is in Bilbao waar hij in het Guggenheim museum een bijzondere presentatie van een goede vriend, Edmond Kirsch, zal bijwonen. Wat de futuroloog, computerdeskundige, uitvinder en ondernemer precies gaat doen is voor Langdon in het begin nog een raadsel. Nog voordat Kirsch zijn ontdekking uit de doeken kan doen, wordt hij door een huurmoordenaar het zwijgen opgelegd.

En dan begint voor Langdon de gebruikelijke rollercoaster van een reeks adrenalineverhogende gebeurtenissen. Uiteraard is er ook in deze 'Dan Brown' sprake van 'een race tegen de klok'. Maar er duikt ook een supercomputer op, genaamd Winston, die de professor af en toe bijstaat.

Bos omschrijft Oorsprong als 'vintage Brown, waarin een hoop al dan niet vaste thema's de revue passeren. Religie natuurlijk, maar ook robotica, futurologie, het Spaanse koningshuis en de oeuvres van William Blake en Friedrich Nietzsche worden aangenaam door elkaar gehusseld door de Amerikaanse schrijver.' Minpunt volgens Bos is dat het verhaal abrupt eindigt.

In Het Parool heeft recensent Maarten Moll twee sterren over voor de thriller. Er zit weinig vaart en spanning in het boek. 'Brown heeft zijn hand dit keer overspeeld.' Verplancke van de Morgen heeft de indruk dat Oorsprong geschreven lijkt te zijn voor een Amerikaans publiek dat denkt dat België de hoofdstad van Europa is. Hij heeft drie sterren over voor het boek. En volgens Tom Heremans van De Standaard bulkt ook deze nieuwe 'Dan Brown' weer van de clichés.

Volgens recensent Sam Leith van The Guardian is de schrijfstijl van Brown er sinds zijn vorige thriller niet op vooruitgegaan. Een echt mooie zin heeft Leith in de meer dan 400 pagina's tellende thriller niet kunnen vinden. Vaak bedient Brown zich van Wikipedia-taal als hij bijvoorbeeld architectonische hoogstandjes beschrijft. 'Maar klagen dat Brown niet kan schrijven is hetzelfde als klagen dat chips krokant zijn en kraken. Maar het maakt niets uit. Het boek is pure ontspanning.'

Cordoba Green (nieuws, 2017)



Lekker relaxen met Esther

UNOX, Gillette, NH Hotels, de Rabobank. Talkshowpresentator Humberto Tan is nergens te beroerd voor om reclame te maken. En ook voor een fabrikant van meubels heeft hij zijn eigen fauteuillijn. Maar de door tegenvallende kijkcijfers getormenteerde host is bij de laatste producent op de tweede plek beland. Zijn plaats in de relaxstoel wordt nu ingenomen door thrillerschrijfster Esther Verhoef.

De redactie van De Spanningsblog deed deze ontdekking nadat dit weekeinde een stapel reclamefolders op de deurmat was geploft. Tussen de aanbiedingen van Trekpleister, AH, bakker Van Maanen en Etos viel ons een 'advertentiebijlage' op van een meubelboer uit Nunspeet, waarop de winnares van de Gouden Strop stond afgebeeld, genietend van haar roman Nazomer in een stoel met 'een speciale introductieprijs' van 990 euro.

In de brochure schrijft Esther Verhoef in een fondantrijke stijl over haar 'gloednieuwe' collectie relaxstoelen. 'Schrijven is reizen in je hoofd. Ik vind het heerlijk om mensen mee te nemen naar een andere wereld. Genieten van een moment voor jezelf en lekker wegdromen. Ze spreekt in een voor onbekende suikerzoete stijl van 'een mooie match' met de stoelenmaker. 'Zowel in een boek als een relaxstoel kun je heerlijk wegdromen, waardoor je volledig ontspant.' 

Verhoefs stoelenlijn bestaat uit vier modellen, getiteld Scandinavian Blue, Cordoba Green, Ibiza Sunset en Andalusian White. In de grof geweven witte stof van het laatste model schijn je volgens de schrijfster de 'ruige streek' van Andalusië te herkennen, 'met haar mooie witte bergdorpen'.

Voor de meubelfabrikant schreef Verhoef vier korte verhalen waarop 'haar eigen collectie' is gebaseerd. Verder wordt de belofte gedaan dat je een van haar boeken cadeau krijgt als je voor 'een zitadvies' naar de winkel komt.