09 oktober 2017

Gedrevenheid (nieuws, 2017)

Jacob Vis op Nederlands Thrillerfestival


Sinds 2009 wordt Zoetermeer in de maand oktober een week lang omgetoverd tot Thriller City. Het Nederlands Thrillerfestival is een zo goed als niet meer weg te denken evenement in deze stad aan de A12. Voorheen nam Hebban/Crimezone het boekengedeelte van het festival voor zijn rekening. Maar de organisatie heeft nu op eigen houtje een programma samengesteld.

Het boekenfeest dat op zondag 22 oktober in het Stadstheater op touw wordt gezet, telt meer onbekende dan gearriveerde thrillerauteurs, zo leert een blik op het programma. Er zijn twee schrijvers uit het buitenland: Sara Lövestam uit Zweden en Klaus-Peter Wolf uit Duitsland. Lövestam (geb. 1980) schrijft naast romans ook boeken over grammatica, en geeft Zweedse les aan immigranten. In 2015 begon ze aan een serie misdaadromans met Kouplan, een illegale vluchteling, in de hoofdrol. Hij heeft weinig technische middelen tot zijn beschikking, maar blijkt met ouderwetse scherpzinnigheid en inventiviteit een heel eind te kunnen komen. Het eerste deel van de serie werd bekroond met de prijs van de Zweedse Thrilleracademie voor het beste thrillerdebuut van 2015.

Klaus-Peter Wolf (1954) is de auteur van een serie misdaadromans die zich afspelen in Oost-Friesland, de streek waar hij zelf ook woont. In deze boeken nemen inspecteur Ann Kathrin Klaasen en haar team het speurwerk voor hun rekening. 

Naast deze twee buitenlandse auteurs verwelkomt het festival verder milieujurist Janneke Bazelmans, schrijver van de ecothriller Verkapt, Koen Romeijn die de sf-thriller De Strop Ploeg schreef en de auteurs Rik Raven, Daniël Meyer, Pepper Kay en Mark van Dijk.

Verreweg de bekendste misdaadschrijver die Zoetermeer aandoet, is Jacob Vis uit Kampen, winnaar van De Diamanten Kogel en diverse malen genomineerd voor de Gouden Strop. Hij houdt er een lezing. 'Die duurt een halfuur, dus is er net tijd genoeg om te vertellen over mijn drie literaire pootjes: 19 thrillers, drie historische (Indische) romans en twee jeugdromans.' Ook zal Vis al powerpointend vertellen over zijn true crime boek Het Rijk van de Bok, over de Dronter bosmoord.

Vis: 'Ik ga ervan uit dat de meeste toehoorders nog nooit iets van mij gelezen hebben (of zelfs maar van me gehoord hebben) en ik hoop ze nieuwsgierig te maken naar een of meer van mijn boeken. Als ze me vragen naar een allesoverheersend thema dan is het gedrevenheid. Al mijn hoofdpersonages (en vele bijfiguren) zijn gedrevenen en ze hebben allemaal – vooral de schurken – een doel voor ogen dat ze koste wat kost willen halen. Dat schier onbereikbare doel en hun persoonlijke kwaliteiten en motieven maakt van schurken fascinerende personages, van wie ik het soms verdomd jammer vind dat ik ze op een gruwelijke manier aan hun eind laat komen omdat het niet anders kan in het verhaal.'

'Tijdens het schrijven worden die schurken vrienden van me. Absurd natuurlijk, want het zijn allemaal door mijzelf bedachte figuren, maar op een of andere vreemde manier komen ze in mijn geest tot leven. Soms zo levensecht dat het lijkt alsof we met elkaar praten. Maar ja: schrijvers zijn een tikje getikt. Of zijn het mensen die opschrijven wat iedereen weleens denkt, maar niet hardop durft te zeggen, laat staan op papier te zetten met hun naam eronder?'

Tijdens het Nederlands Thrillerfestival wordt ook De Gouden Vleermuis uitgereikt, aan een misdaadauteur met een volgens de jury verdienstelijk oeuvre. Het boekenfeest begint op zondag 22 oktober, 12.00 uur. De toegang is gratis.

4 opmerkingen:

  1. Oh, dit vind ik dus echt leuk. Ga zeker moeite doen om te gaan. Wil nl graag Jacob Vis zijn lezing horen geven

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja, zeker leuk. En goed dat ze dit al jaren organiseren. Maar als Jacob Vis de hoofdact is, neem ik zeker niet de moeite om te gaan. Waar zijn al die andere (bestsellende) thrillerauteurs?!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Remco, misschien handig als je deze opmerking onderbouwt. Wat ik nu uit jouw opmerking filter is dat de aanwezigheid van bestsellerauteurs per definitie interessanter zou zijn dan de aanwezigheid van een van 's lands (bewezen) beste misdaadauteurs. Kan me niet voorstellen dat een weldenkend mens en liefhebber van het genre dit zo bedoelt.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Je hebt gelijk, Gerard. Een lezing van Jacob Vis kan veel en veel interessanter zijn dan bijvoorbeeld een interview met Saskia Noort of Simon de Waal. Maar ik mis nu eenmaal het bestaan van een serieus groot en spannend boekenfeest, zoals vroeger in de vorm van De Avond van het Spannende Boek bestond. Daar kwam mijn frustratieberichtje vooral uit voort.

    BeantwoordenVerwijderen