23 oktober 2017

Misrekening (nieuws, 2017)

Boekhandel boycot Linda Jansma om deal met Kobo


Boekhandel Paagman in Den Haag heeft al zijn bestellingen van de boeken van thrillerauteur Linda Jansma geannuleerd. Dit gebeurt uit teleurstelling om het besluit van Jansma om exclusief bij e-readersplatform Kobo Plus haar nieuwe thriller In naam van de vader in delen te publiceren. Directeur Fabian Paagman meldt in Boekblad dat andere winkels dezelfde maatregel hebben genomen.

Sinds vorige week is Jansma's boek als serie exclusief te lezen bij Kobo Plus. De thrillerschrijfster verwacht dat dit digitale project positief doorwerkt op de verkoop van haar papieren boeken. Maar Linda Jansma heeft buiten boekverkoper Paagman gerekend. Hij laat op de website van Boekblad weten: 'Iedereen weet dat geen enkele uitgeverij en geen enkele boekhandel in Nederland geld verdient met het uitgeven en verkopen van ebooks. Dit verdienmodel wordt volledig bekostigd uit de revenuen die voortkomen uit de verkopen van fysieke boeken.'

Overigens vindt Fabian Paagman dat laatste prima. 'Het model van interne subsidiëring is onze branche al decennia bekend. Maar dat die verdiensten nu worden gebruikt om exclusief één 'boekverkoper' te promoten en lezers te stimuleren om zich binnen het op-bijna-Amazoneske-wijze gesloten ecosysteem van Kobo te laten opsluiten, kunnen wij niet verkroppen en al helemaal niet aan meewerken en ondersteunen.'

Jansma zei eerder in Boekblad dat ze 'een mooi voorschot' heeft gekregen. 'Kobo Plus heeft in een keer de hele serie afgekocht. Wat het effect van de exclusieve serie is op de verkoop van het papieren boek vind ik moeilijk in te schatten, maar ik heb gemerkt dat er een aparte doelgroep is die het liefst op papier lezen en daarop wachten. Daarnaast heb ik een grote schare fans, die nu de serie gaat lezen, maar daarna het boek op papier wil hebben.'

Bron: Boekblad

6 opmerkingen:

  1. Gaat Fabian Paagman dan nu ook alle schrijvers die op Storytell hun boeken voorlezen boycotten? Want iemand die het boek luistert, zal ook niet meer het papieren boek kopen? Bovendien hebben een flink aantal schrijvers daar een zogenaamde orginal die niet op papier uitkomt. Dus Paagman op naar al die grote namen ook te boycotten dan. Denk dat hij dan wel zich zelf in de vingers gaat snijden als hij de volgende stappen van boycotten gaat melden aan de grote uitgeverijen. Of is het trappen tegen een kleinere uitgeverij?

    Ink Kroon

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Maar ... eh... Linda Jansma heeft Paagman toch helemaal niet per se nodig?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Paagman misschien niet. Maar volgens Boekblad volgen nu ook de boekhandels Broekhuis, Van der Velde, Scheltema, Broese, De Drvkkery en Waanders het voorbeeld van de Haagse boekverkoper.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Maar waar gaat mijn vergelijking mis met de verhalen voor storytel. Dan moet hij alles gaan boycotten. Het gaat al niet zo best in boekenland qua de winkels dan. Roepen dit soort acties dan niet op om de boeken van bijvoorbeeld Jansma lekker via Bol.com te bestellen? En wat als bijvoorbeeld Saskia Noort of Tomas Ross voor Kobo gaan schrijven? Is het nu brullen tegen een kleine uitgeverij? De verhalen op Storytel kan Paagman ook niet verkopen. Dus hup alle uitgeverijen boycotten. Oh wacht, dan heeft hij geen boeken meer te verkopen. Ik vind het hoog van de toren blazen.

    Ink Kroon

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Storytel heeft veel minder bereik dan Kobo, denk ik. Maar ik ben het met je eens, als dit de manier is om schrijvers en uitgevers te beletten nieuwe dingen te proberen, is de fysieke boekwinkel definitief op sterven na dood.

      Verwijderen