30 november 2012

Wordt verwacht 319 (nieuws, 2012)

VISSER KWIJT, KALLENTOFT RIJK

Schreef De Spanningsblog al eerder dat Xander Uitgevers schrijfster Judith Visser na slechts enkele maanden al ziet vertrekken naar grotenamenuitgever Anthos, nu blijkt dat het jonge bedrijf van uitgever Sander Knol zich ook niet onbetuigd heeft gelaten. Bij Xander verschijnt in mei 2013 namelijk de nieuwe thriller van de Zweed Mons Kallentoft, getiteld 'Engelwater'. En Kallentoft werd eerder uitgegeven door... Anthos.

Anthos publiceerde 'Midwinterbloed' (2008) en 'Zomerengel' in (2010), de eerste twee delen van een serie rond de Zweedse inspecteur Malin Fors. 'Engelwater' heeft de koppige en bekwame vrouw van het politiekorps in Linköping opnieuw als hoofdpersoon, maar heet het eerste deel te zijn van een nieuwe serie over haar, geïnspireerd op de vier elementen water, vuur, aarde en lucht.

In een welvarende wijk van Linköping wordt op een mooie septemberdag een echtpaar dood aangetroffen in zijn jacuzzi. Hun vijf jaar ouder geadopteerde dochter Ella is verdwenen. Er volgt een verwoede zoektocht naar het meisje. Het onderzoek kruipt onder de huid van Malin, die sterk voelt dat ze niet mag opgeven. Ze kan Ella niet laten vallen. Ze moet haar vinden en degene die haar ouders heeft vermoord. Maar tegelijkertijd zal ze ook haar eigen demonen onder ogen moeten zien.

Mons Kallentoft (1968) groeide op in een arbeidersgezin in Linköping, waar boeken een zeldzaam fenomeen waren. De jonge Mons deed liever aan voetbal en ijshockey dan dat hij een boek opensloeg. Dat veranderde toen hij veertien was en het bed moest houden vanwege een ernstige sportblessure. Hij begon zich te verdiepen in literatuur en las niet de minste auteurs: Kafka, Hemingway en George Orwell. Hij woonde vervolgens in Madrid en was daar werkzaam als journalist. Zijn debuut 'Pesetas' dat de wereld beschrijft van cokedealers en bankrovers in de Spaanse hoofdstad werd meteen literair onderscheiden. Zijn Malin Fors-serie is mateloos populair in Zweden met honderdduizenden verkochte exemplaren.

Andere nieuwe titels:

Indigo Bloome - 'Voel met mij' (februari 2013). Zoals de titel al doet vermoeden: een erothriller. Na het reeds verschenen 'Speel met mij' het tweede deel uit de Avalon-trilogie; in mei 2013 verschijnt 'Kom met mij'. De Australische Bloome schrijft over psychologe Alexandra Blake, die door haar minnaar Jeremy Quinn in seksuele zin is 'wakker gekust'. Maar dan wordt ze in Londen ontvoerd en speelt ze in een de hoofdrol in een gevaarlijk spel: haar ontvoerders hopen namelijk met haar hulp de donkerste raadselen van de vrouwelijke seksualiteit te ontsluieren.

In vertaling (nieuws, 2012)

CHARLIE RESNICK MAAKT PLAATS VOOR FRANK ELDER

Zestien jaar geleden verscheen voor het laatst een detective van de Britse schrijver John Harvey in Nederlandse vertaling. Het was 'Dodelijk inzicht', een avontuur met in de hoofdrol politieagent Charlie Resnick, een middenveertiger, van Poolse komaf maar geboren en getogen in Nottingham en groot liefhebber van jazz, sterke koffie, (vreemde) sandwiches en zijn vier katten.

Sindsdien bleef het qua Nederlandse vertalingen stil rond Harvey (1938), hoewel de reeks rond Resnick nog wel even doorging. Sinds kort is daar verandering in gekomen. Librion, een imprint van Merweboek Uitgeverij in Sliedrecht, heeft een vertaling van een boek van Harvey het licht doen zien. Het gaat om 'Vlees en bloed'. Daarin speelt niet langer Resnick de hoofdrol, maar een ander, overigens gepensioneerd lid van het Britse politiekorps, Frank Elder.

Nadat hij zijn overspelige vrouw heeft verlaten en met vervroegd pensioen is gegaan, vlucht inspecteur Frank Elder naar de verste uithoek van Engeland. Hij wordt echter achtervolgd door het verleden en in het bijzonder door de onopgeloste verdwijning van de tiener Susan Blacklock, zestien jaar geleden. Shane Donald en Alan McKeirnan, die een jaar later worden veroordeeld voor de verkrachting en moord van een andere tiener, blijven voor Elder de hoofdverdachten.

Wanneer Shane vervroegd wordt vrijgelaten maar verdwijnt, neemt het verhaal een andere wending, want kort daarop vindt men opnieuw het lijk van een vermoord meisje.
Frank Elder ziet zich verplicht zijn veilige haven te verlaten en hij raakt op cruciale wijze betrokken bij het onderzoek. McKeirnan lijkt nog steeds, ook vanuit de gevangenis, een angstaanjagende macht over zijn ex-maatje te hebben, en de nieuwe moord vertoont alle kenmerken van hun eerdere misdrijven.

Harvey's elfdelige Resnick-reeks is rijkelijk bekroond. Maar ook zijn Elder-serie werd met goedkeuring ontvangen. 'Vlees en bloed', het eerste Elder-deel, won in 2004 de CWA Silver Dagger Award. Harvey houdt zich eveneens onledig met poëzie en publiceerde via zijn eigen uitgeverij Slow Dancer Press gedichten van zichzelf en anderen. In 2009 presenteerde hij de documentaire 'Who is Kurt Wallander', over zijn Zweedse vakgenoot Henning Mankell.

John Harvey - Vlees en bloed. Uitgeverij Librion, 384 pag., € 19,90. ISBN 9789052900315

28 november 2012

Moordplekken (nieuws, 2012)

Het hoofdbureau van politie in Kopenhagen

MISDAAD LOONT IN SCANDINAVIË

Komend weekeinde kunnen Scandinoir-fans in Den Haag op het Lumiere Crime Festival hun favoriete noordelijke helden op het witte doek zien. De nieuwste series van onder andere 'The Killing', 'Wallander' en 'Real Humans' worden daar getoond. In Noord-Europa loont de misdaad.

(Door Monique Brandt)

Een zwerver met een kreupele rottweiler aan de lijn hangt rond bij een leeg bushokje. Het tweetal valt flink uit de toon in Østerbro, een redelijk goede buurt in de Deense hoofdstad Kopenhagen, waar onder andere het hoofdbureau van politie (foto) is gevestigd. Gids Lise Lotte Frederiksen wijst naar één van de gebouwen pal achter de man, die inmiddels bedaard een ochtendbiertje heeft opengetrokken. ,,Kijk daar, dát is het appartementencomplex waar de moeder van Sarah Lund woont. Kijk maar eens naar binnen, het trapportaal in. Je zult het vast herkennen.''

Frederiksen komt hier vaker, in het buurtje waar tv-heldin Lund uit de serie 'The Killing' regelmatig vertoeft, dat is snel duidelijk. De Zweedse, een voormalige docente Engels, is 15 jaar stadsgids in Kopenhagen. Ze verzorgt toeristische en literaire wandelingen, maar ook filmtours. ,,Ik heb nu tachtig verschillende wandelingen in mijn pakket.''

De laatste jaren is daar een extra, en behoorlijk gewild genre bijgekomen: tv-wandelingen. Kopenhagen wordt immers overspoeld door fanatieke fans van populaire misdaadboeken en series als 'The Killing', 'The Protectors', 'Those who Kill', het Zweeds/Deense 'The Bridge' en het politieke drama 'Borgen', om er maar een paar te noemen.

Met name Frederiksens 'The Killing'-wandelingen zijn, zo zegt ze, een doorslaand succes. ,,Tot uit de Verenigde Staten komen de fans hier zoeken naar de plekken die ze in hun favoriete series tegenkomen. Ook de helden uit boeken zijn erg gewild. Onlangs had ik een Engels stel over. Ik ben met hen drie dagen opgetrokken. We zijn zelfs tot ver buiten de stad geweest omdat ze de plek wilden zien waar het lichaam van Nanna Birk Larsen uit serie 1 werd gevonden. Die mensen wisten zelfs hele dialogen uit de serie voor te dragen.''

Britten zijn sowieso in de meerderheid als het gaat om haar 'The Killing'-wandelingen, al heeft ze ook al behoorlijk wat Nederlandse klanten gehad, zo vertelt ze als we bus uit, metro in stappen, om vervolgens weer te voet verder te gaan richting Vesterbro, de arbeiderswijk waar hoofdpersoon Theis Birk Larsen met zijn gezin woont.

Het klinkt een tikje luguber, naar een ver ander land reizen voor een toertje langs fictieve moordplekken. Hoe dan ook, de Scandinaviërs weten het tegenwoordig zeker: misdaad loont. Sinds de Zweed Stieg Larsson wereldwijd doorbrak met zijn Millenniumtrilogie - 30 miljoen exemplaren verkocht -, lijkt het alsof welke Scandinavische thrillerschrijver dan ook, een garantie op de bestsellerlijst heeft.

En in hun kielzog zijn ook de makers van tv-series en films uit het koude noorden krankzinnig succesvol. Het toerisme vaart er wel bij. Steden als Stockholm (van onder anderen Jens Lapidus), Ystad (Wallander) en zelfs een piepklein dorpje als het Zweedse Fjällbacka, dat de vaste moordlocatie is in de boeken van schrijfster Camilla Läckberg, wordt tegenwoordig overstroomd door fans. ,,In bijvoorbeeld de Verenigde Staten vinden ze me als Zweedse behoorlijk exotisch'', aldus de schrijfster, die de belangstelling van toeristen daarom wel begrijpt. ,,Mensen willen met eigen ogen zien waar de verhalen die hen zo meeslepen, zich afspelen.''

Zelfs IJsland, waar de boeken van Arnaldur Indridason gesitueerd zijn, biedt arrangementen waarbij je in de voetsporen van zijn rechercheur Erlendur langs moordplekken kunt gaan.

De befaamde Lonely Planet-reisgids benoemde Stockholm in 2012 als een van de must see-steden van het jaar, juist vanwege 'de stijgende populariteit ervan door misdaadromans die in Zweden spelen'. Het wachten is nu totdat ook Kopenhagen in die lijst terecht komt. Frederiksen: ,,Gezien de belangstelling moet dat wel gaan lukken. Oh, kijk, daar is de woning van Sarah Lund zelf!''

(Lumiere Crime Festival 1 en 2 december in Pathe Buitenhof in Den Haag. Voor
The Killing-wandelingen in Kopenhagen: www.peter-og-ping-dk
)

(Zie ook: www.visitdenmark.nl)

Wordt verwacht 318 (nieuws, 2012)

OUD-CHEF SPECIAL BRANCH BESCHRIJFT DOOFPOTZAAK IN THRILLER

Blunders en grove fouten begaan door de Britse geheime diensten en de politie moeten openbaar worden gemaakt. Dat zei Roger Pearce, afgelopen zomer, vlak voordat zijn eerste thriller 'Agent of the State' zou worden uitgebracht. En Pearce heeft enig recht van spreken, want hij leidde vele jaren de Special Branch van Scotland Yard.

Pearce was verantwoordelijk voor undercover-operaties tegen terroristen en extremisten. Zijn thriller is gebaseerd op dertig jaar ervaring bij de geheime dienst. Bij uitgeverij Luitingh-Sijthoff verschijnt in april 2013 de Nederlandse vertaling onder de titel 'Explosief'.

Hoofdpersoon John Kerr is werkzaam voor Special Branch. In het boek heeft hij, enkele dagen voor de aanslagen van 7 juli 2005 een potentiële terrorist in het vizier. En John Kerr 'knows a suicide bomber when he sees one'. Dus als hij jihadstrijder Jibril op het spoor is die hem naar een 'bomfabriek' in een Londense flat kan leiden, is hij in zijn element. De eigenzinnige Kerr laat zich niet opzij zetten door zijn meerderen bij New Scotland Yard, die Jibril liever meteen willen uitschakelen. Kerr weet uit ervaring dat je geduld moet hebben voor een grote vangst. Maar de zaak loopt totaal uit de hand.

Pearce verliet in 2003 Special Branche om vervolgens voor het ministerie van Buitenlandse Zaken te gaan werken als adviseur in contraspionage. Wat hij in 'Explosief' heeft beschreven is fictie, stelde hij in The Guardian, maar het gebeurt zeker dat getracht wordt om zaken in de doofpot te stoppen. Zijn boodschap is er een van optimisme, voegde hij eraan toe. ,,Er gebeuren akelige dingen, maar er zijn altijd mensen die alles in het werk stellen om de veiligheid te bewaren.''

Andere nieuwe titels:

James Rollins - 'Bloedlijn' (maart 2013). Sigma-commandant Gray Pierce moet het leven van een ongeboren kind zien te redden. Een kind met een driedubbele DNA-helix, wiens bestaan enkele universele vragen opwerpt: kunnen we eeuwig leven? Willen we eeuwig leven?
Ian Rankin - 'Cold case' (maart 2013). John Rebus is terug na zijn pensioen is hij aan de slag gegaan bij de afdeling cold cases. Hij moet en zal de waarheid achterhalen over een serie verdwijningen. Voor meer informatie: klik hier
V.M. Giambanco - 'Wat het duister brengt' (april 2013). Debuut van in Rome geboren schrijfster, die als editor werkzaam is in de Britse filmindustrie. Jonge rechercheur doet onderzoek naar wat een rituele moord lijkt: op bed liggen de stoffelijke resten van de familie Sinclair: vader, moeder en twee zoons.
Franck Thilliez - 'De schakel' (april 2013). Wanneer een biologiestudente door wordt aangetroffen in het centrum voor primaten, lijkt er sprake te zijn van een ongeluk. Ze is ogenschijnlijk aangevallen door een aap die haar schedel heeft ingeslagen. De vrouw deed onderzoek naar linkshandigheid, maar de gegevens blijken uit haar computer te zijn verdwenen.
John le Carré - 'Een broze waarheid' (mei 2013). 2008. Op de Rots van Gibraltar wordt een antiterrorisme-operatie voorbereid. Kit Probyn, oudgediende bij het Britse ministerie voor Buitenlandse Zaken, zal de operatie monitoren. 2011: een beroepsmilitair die betrokken was bij de operatie, bezorgt een boodschap uit het dodenrijk.
Robert Ludlum & Jamie Freveletti - 'Het Janus Complot' (april 2013). Een hotel in Den Haag, het Centraal Station en Schiphol worden aangevallen door terroristen. In de chaos weet de Pakistaanse oorlogsmisdadiger Oman Dattar te ontsnappen uit de gevangenis van het strafhof. Slechts één team zou hem kunnen vangen: Covert One.
Almar Otten - 'Jeugdzonde' (maart 2013). De evangelische tv-presentator en oud-leraar Jan Kees Kreupel wordt ontvoerd. Houdt zijn ontvoering verband met het geheime, perverse boek dat destijds op Kreupels school circuleerde?
Meg Gardiner - 'De spelbreker' (maart 2013). Als Autumn 21 wordt krijgt ze een bijzonder cadeau van haar steenrijke vader: een rollenspel waarin, onder leiding van een evenementenbureau, een misdaad wordt gesimuleerd. Noodkreten van slachtoffers worden genegeerd, dat is immers onderdeel van het spel. Toch?
Charlotte Parsons - 'Switch' (maart 2013). Londen. Dankzij de superdrug 24/7 is slapen overbodig geworden. Niet iedereen wil de drug gebruiken. Langzaam ontwricht het de maatschappij, die verdeeld raakt in de slapers en de niet-slapers.
Dean Koontz - 'De lifter' (mei 2013). Odd Thomas krijgt een lift van een flamboyante trucker. Eenmaal in de cabine krijgt Odd een visioen van een afschuwelijke moord op drie onschuldige kinderen, een moord die nog niet heeft plaatsgevonden.
Joe Hill - 'Nosferatu' (juni 2013). Hill, zoon van Stephen King, schrijft over de 140-jarige Charlie Manx, die zo veel van kinderen houdt, dat ze in zijn gammele auto ontvoert naar 'Kerstland.'
Stephen King - 'Joyland' (juni 2013). Devin Jones werkt in het pretpark Joyland om zijn liefdesverdriet te kunnen verwerken. Hij raakt in de ban van erhalen over de jaren geleden vermoorde Linda Grey, wier geest nog altijd in het spookhuis rondwaart. Voor meer informatie: klik hier.

26 november 2012

Johan Theorin - Sint-Psycho (2012)

Provocerend laag tempo



(Door Guido Huisintveld)

Het laatste deel van zijn Öland-vierluik laat nog even op zich wachten. Er zat een geheel ander verhaal dwars bij de Zweedse auteur Johan Theorin dat met voorrang op papier gezet moest worden: 'Sint-Psycho'.

De nog jonge Jan Hauger is de nieuwe kleuterleider bij een kleuterschool, die naast een zwaar bewaakte tbs-instelling staat. De kinderen verblijven op die school zodat ze vrij eenvoudig op gezette tijden hun vader of moeder in deze psychiatrische kliniek kunnen bezoeken. De motieven die Jan heeft om uitgerekend bij deze werkgever in dienst te treden zijn niet helemaal zuiver. Een paar traumatische gebeurtenissen uit zijn verleden worden tergend langzaam uit de doeken gedaan, waardoor het duidelijk wordt wat zijn drijfveren zijn. Of zit het toch net iets anders in elkaar?

'Langzaam' en 'Scandinavisch' zijn niet zelden uitwisselbare begrippen, maar Johan Theorin houdt ditmaal het tempo provocerend laag. Zijn schrijfstijl is vrij eenvoudig, bijna 'young adult'. De uitgezette plotlijnen zijn plausibel uitgewerkt, hoewel er tegen het einde een valse noot klinkt. De lezer zal de vingers niet openhalen aan bloedige scherpe randjes, want die ontbreken in deze timide thriller. Grote verdienste van de auteur is echter wel de constante aanwezigheid van een sluimerende onderhuidse spanning die uitmondt in een onrustige doorleesdwang.

Johan Theorin - Sint-Psycho. Vertaling: Marika Otte. Uitgeverij De Geus, 444 pag.

Niet Stieg (nieuws, 2012)

WEER PRIJS VOOR LARSSON

De Svenska Deckarakademin, oftewel de Zweedse Organisatie van Misdaadschrijvers heeft de schrijfster Åsa Larsson bekroond met de prijs voor de Beste Zweedse Misdaadroman van 2012. Zij kreeg die voor haar thriller 'Till offer at Molok'. Larsson won de prijs eerder voor haar in 2004 verschenen thriller Midzomernacht.

Åsa Larsson werd in 1966 geboren in Kiruna in Zweden. Ze studeerde rechten en specialiseerde zich in het belastingrecht. Ze debuteerde met 'Zonnestorm' waarmee ze de nationale thrillerprijs voor het beste debuut won. Ze is een van de bestverkopende auteurs van de Zweedse misdaadliteratuur. Van haar psychologische thrillers werden in haar land miljoenen exemplaren verkocht.

De prijs voor de beste thriller geschreven door een buitenlandse auteur ging naar de Brit Peter Robinson. Hij werd bekroond voor zijn thriller 'Before the Poison'.

(Bron: CrimeTime)

25 november 2012

Wordt verwacht 317 (nieuws, 2012)

ROSS TREKT BLOEDLIJN ORANJES IN TWIJFEL

Geen rust voor de koninklijke familie zo lang Republikein Tomas Ross (1944) achter zijn pc zit. De Mabel-thriller 'Onze vrouw in Tripoli' ligt nog geen maand in de schappen van de boekhandel of de Haagse schrijver kondigt al weer een nieuwe thriller aan. 'De nachtwaker' heet het boek, dat in april 2013 ter gelegenheid van de heropening van het Rijksmuseum in Amsterdam bij uitgeverij Cargo verschijnt. 'Het koningscomplot', zo luidt de ondertitel, die verwijst naar de volgens Ross kennelijke grote twijfel aan de bloedlijn van de Oranjes.

In 'De nachtwaker' pendelt Ross heen en weer tussen heden en verleden. 1885: Terwijl Willem III feestviert op Het Loo en de hoofdstad tegen zich in het harnas jaagt door niet naar de opening van het gloednieuwe Rijksmuseum te komen, zoekt de jonge Emma van Oranje Nassau troost bij haar vriend en vertrouweling Sebastiaan de Ranitz, bijgenaamd de Nachtwaker. Hij is idolaat van de kleine Wilhelmina en krijgt alles te horen over het hof. Maar dat niet alleen. Hij komt een 'verschrikkelijk geheim' op het spoor waardoor hij de door hem gehate Willem ten val kan brengen.

2013: Enkele weken voor de heropening van het Rijksmuseum helpt de 25-jarige Emma, stagiaire en studente kunstgeschiedenis, met het inrichten van de Cuypersbibliotheek. Tussen folianten en manuscripten vindt zij een merkwaardige notitie uit 1889. Wanneer Emma haar hoogleraar Bredius om advies wil vragen, treft ze hem dood aan, vermoord in zijn stoel. Ternauwernood kan ze aan de moordenaar ontsnappen. Ze zoekt hulp, tot blijkt dat zij zelf verdacht wordt van de moord.

Andere nieuwe titels:

Michael Koryta - 'de profeet' (februari 2013). Voorheen uitgegeven door Boekerij, nu overgestapt naar De Bezige Bij/Cargo. Twee broers met een dramatisch verleden worden gedwongen samen te werken in de zoektocht naar de moordenaar van een vriendin van een footballspeler.
Chevy Stevens - 'Ik zie alles' (mei 2013). Nadine, die sinds haar jeugd lijdt aan claustrofobie, ontmoet in het ziekenhuis een patiënte die zelfmoord probeerde te plegen. Uit gesprekken die Nadine met haar voert, blijkt dat ze een gedeeld verleden met een sekte hebben.
Dolores Redondo - 'De beschermengel' (maart 2013). Eerste deel van een trilogie. Aan de overs van de rivier de Baztan, in Spaanse Baskenland, wordt het naakte lichaam van een meisje gevonden. Er lijkt een verband te zijn met de moord van een maand eerder op een ander meisje. Inspecteur Amaia Salazar, volgens de uitgever 'een krachtig en tegelijk kwetsbare hoofdpersoon à la Clarice Starling', wordt belast met het onderzoek.
Dennis Rijnvis - 'Savelsbos' (maart 2013). Voor meer informatie klik hier.
Hjorth Rosenfeldt - 'Het familiegraf' (mei 2013). Derde en laatste deel van de Bergmankronieken. Tijdens een herfststorm komen twee vrouwen in de bergen van Jämtland vlak bij een kolkende rivier in gevaar. Ze weten zich te redden, maar doen een macabere ontdekking. Vlak bij de oever van de rivier steekt een hand uit het zand omhoog. De politie ontdekt daar later zes lijken, waarvan twee van kinderen. De nationale recherche identificeert twee van de lijken als een Nederlands echtpaar dat in 2002 verdween.
Anita Terpstra - 'Overmand' (februari 2013). Terpstra's derde thriller. De Nederlandse Amy staat op het punt in Alaska een nieuw leven te beginnen met haar Leo, met wie ze zal gaan trouwen. Amy's zusje Kirsten komt over voor haar vrijgezellenfeest, maar dan slaat het noodlot toe. Amy wordt buiten het café opgewacht en ontvoerd naar een ondoordringbaar natuurgebied ergens in Alaska. Waarom ze is ontvoerd blijft voor Amy een raadsel.
James Patterson - 'Ren, Alex Cross' (maart 2013). Psycholoog en detective Alex Cross wordt opgeroepen bij het lichaam van een jonge vrowu, dat aan een gebouw is opgehangen. Het slachtoffer heeft net een kind gebaard, maar de baby is spoorloos verdwenen.
David Peace - '1983' (februari 2013). Na '1974', '1977' en '1980' is '1983' het laatste deel van de 'Red Riding Quartet'-cyclus. Mei 1983. John Pigott denkt dat de man die veroordeeld is voor de moord op Clare Kemplay onschuldig zou kunnen zijn. Alleen zijn alle mensen die daar antwoord op kunnen geven dood.
Lars Kepler - 'Slaap' (maart 2013). Joona Linna wordt in Slaap geconfronteerd met zijn oudste vijand, de seriemoordenaar Jurek Walter. Deze slijt zijn dagen in een psychiatrische inrichting, waar hij al jaren in volledig isolement leeft. Maar als op een koude winteravond een van zijn laatste slachtoffers levend wordt gevonden, verandert de situatie volledig. Waar heeft deze doodgewaande jongeman de afgelopen dertien jaar doorgebracht?

Ban gebroken (nieuws, 2012)

HOSANNA! EEN BEURS VOOR EEN THRILLER!

Willem Asman
De kogel is door de literaire kerk! Het Letterenfonds heeft een werkbeurs toegekend aan een onvervalste thrillerauteur. Willem Asman, auteur van onder andere 'Wondermans eindspel', heeft zijn aanvraag voor een werkbeurs ingewilligd zien worden. Het was de eerste keer dat Asman, sinds gisteren oud-voorziter van het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs (GNM), een verzoek daartoe indiende. Het is voor zover bekend ook de eerste keer dat het Letterenfonds subsidie verleent voor het schrijven van een thriller.

Sinds jaar en dag verstrekt het fonds werkbeurzen en subsidies voor het schrijven van literaire romans, dichtbundels, Friestalige romans, muziektheatervoorstellingen, verhalende biografieën, historische (adolescenten)romans, avondvullende dramateksten en toneelstukken en non-fictieboeken, maar dan wel literaire. Misdaadauteurs vielen immer buiten de boot, zeer tot ongenoegen van vele beoefenaars van het genre. Jac. Toes procedeerde zelfs tot aan de Raad van State om de 'boycot' van thrillerschrijvers door het fonds aan de kaak te stellen. Dit rechtscollege stelde Toes echter in het ongelijk.

Volgens het Letterenfonds bestaat er echter geen scherpe grens tussen thrillers en literatuur. Misdaadauteurs kunnen altijd een aanvraag voor een werksubsidie indienen. Dat stelde het fonds eerder dit jaar in reactie op de kritiek van Toes.

De laatste jaren is er sprake van toenadering tussen het GNM en het Fonds. Bestuursleden van het genootschap, onder wie toenmalig voorzitter Willem Asman hebben diverse gesprekken gevoerd met de vorige en huidige directeur van de subsidieverstrekker, respectievelijk Henk Pröpper en Pieter Steinz. Daaruit vloeide voort dat het fonds thrillerkenners zou aantrekken, die subsidieaanvragen beoordelen. Bovendien zou werk worden gemaakt van promotie van Nederlandse thrillerschrijvers in het buitenland. (foto auteur: Mark Kohn)

23 november 2012

Van de transfermarkt (nieuws, 2012)

VISSER TUSSEN BLONDJES

De Rotterdamse thrillerschrijfster Judith Visser (1978) is dit jaar nogal beweeglijk op de transfermarkt. Werd in mei bekend dat ze overstapte naar de nieuwe uitgeverij Xander, inmiddels is aan deze samenwerking ook een einde gekomen. De thrillers van Visser zullen voortaan op de markt worden gebracht door uitgeverij Anthos, zo heeft de auteur desgevraagd bevestigd.

Bij Xander verscheen in oktober Vissers thriller 'Zeemansbruid'. Haar eerstvolgende spannende roman, waarvan de titel nog niet bekend is, zal door Anthos in februari 2014 op de markt worden gebracht.

Zei Visser in mei nog over haar verbintenis met de uitgeverij van Sander Knol dat het 'een goede match' is en dat 'het jonge, dynamische karakter' van de uitgever bij haar paste, nu stelt ze dat 'dingen anders lopen dan verwacht'. ,,We bleken er een andere visie op na te houden'', aldus Visser in een reactie. ,,Met Anthos zit ik wel op één lijn en het klikt. Het is voor het eerst in jaren dat ze een Nederlandse auteur toevoegen aan hun fonds. Dat is een fijn teken van vertrouwen in mij. Ik heb er een goed gevoel over.''

De donkerharige Visser stapt over naar een uitgeverij die met name faam heeft verworven door het werk van blonde auteurs, zoals Saskia Noort, Esther Verhoef, Simone van der Vlugt en Elvin Post. Visser piekert er niet over om haar kapsel aan te passen. ,,Geloof het of niet maar mijn eigen haarkleur is blond'', lacht ze. ,,Ik verf het sinds mijn dertiende donker. Maar ik beloof bij deze plechtig dat ik mijn huidige haarkleur zal aanhouden.''

Juan Gabriel Vásquez - Het geluid van vallende dingen (2012)

Gelaagd liefdesverhaal




(Door Guido Huisintveld)

'Een mysterieuze man, een moord, en de obsessie om de waarheid te achterhalen', zo luidt de wervende quote op de achterzijde. Het zou de indruk kunnen wekken dat dit een spannende roman is, maar dat is slechts in beperkte mate het geval. Wat overheerst is een gelaagd liefdesverhaal, tussen personages onderling alsmede met hun land: Colombia.

Antonio is een jonge rechtendocent die geïntrigeerd raakt door de angstvallig verborgen gehouden achtergrond van zijn biljartmaat Ricardo Laverde. Wanneer Ricardo door een aanslag om het leven komt, staat Antonio naast hem en wordt door een verdwaalde kogel geraakt. Het incident verandert zijn perceptie op het leven, dat kennelijk eerder gestuurd wordt door toevalligheden dan door weloverwogen keuzes. Hij duikt in het geheimzinnige verleden van Ricardo dat nauw verweven blijkt te zijn met de destijds opbloeiende drugshandel.

Juan Gabriel Vásquez heeft in 2011 met 'Het geluid van vallende dingen' de Premio Alfaguara gewonnen, een belangrijke literatuurprijs onder Spaanstalige landen. Die eer komt hem vooral toe vanwege zijn mooie volzinnen. De auteur is er daarnaast in geslaagd een indrukwekkend beeld te schetsen van een land waarin idealen vertrapt worden door een nietsontziende realiteit.

Juan Gabriel Vásquez - Het geluid van vallende dingen. Vertaling: Brigitte Coopmans. Uitgeverij Signatuur, 272 pag.

22 november 2012

Spindoctors (nieuws, 2012)


NA 'THE KILLING' GAAT ER NU OOK EEN KAFTJE OM 'BORGEN'

De Britse auteur David Hewson schreef niet zonder succes op basis van het tv-scenario van 'The Killing' een thriller. En een tweede van zijn hand over de lotgevallen van de Deense rechercheur Sarah Lund is inmiddels onderweg.

Ook de Deense successerie 'Borgen' wordt op literair wijze uitgemolken. In maart 2013 verschijnt bij uitgeverij Q een boek gebaseerd op de dramaserie. Auteur is de Deense scenarioschrijver Jesper Malmose, die enkele tv-series op zijn naam heeft staan. Malmose heeft de originele 'Borgen'-manuscripten van Adam Price bewerkt tot roman, het eerste deel van een trilogie.

De dramaserie 'Borgen', die in het voorjaar van 2013 door de VARA wordt uitgezonden, gaat over een vrouwelijke premier die voor het eerst aan de macht komt. De reeks verhaalt over de verstrengelingen tussen politici, journalisten en spindoctors. Borgen werdt bekroond met een BAFTA Award voor beste televisieserie, de Prix Italia en de FIPA d'Or voor beste dramaserie. De driedelige roman volgt de plot van het eerste seizoen, maar gaat volgens uitgeverij Q dieper in op de karakters en het politieke machtsspel.

21 november 2012

Peter de Zwaan - De bruiloften van Annika Kommer (2012)

In Twente is veel te doen




(Door Hans Knegtmans)

Eerder dit jaar greep Peter de Zwaan met 'De vuurwerkramp van Harmen Saliger' net naast de Gouden Strop, de prijs voor het beste Nederlandstalige spannende boek. Dat was extra zuur omdat het verhaal over de vuurwerkramp superieur is aan sommige boeken die in eerdere Stropedities wél de prijs wisten te bemachtigen. Zo gaat dat.

Ook in 'De bruiloften van Annika Kommer' begeeft de auteur zich op het weinig courante pad van de misdaadkomedie. In Twente is veel te doen over de mogelijke uitbreiding van de lokale vluchthaven. Menige ambitieuze zakenman of politicus denkt dat de reputatie daarvan verder kan reiken dan een vaste plaats in het weerbulletin. De moord op Noland Koomen van het actiecomité Vliegveld Nee! doet zelfs een bestuurlijke machtsstrijd achter de schermen vermoeden.

Ondanks de moord speelt het vliegveld speelt niet de prominente rol die je hierna zou verwachten. Belangrijker blijkt het conflict te zijn tussen twee zakenimperia in de regio. Autodidact Jannus Kloek heeft met zijn talrijke nakroost een stevige greep op de plaatselijke economie, met bedrijven als Kloek Assurantie, Kloek Bemiddeling en Kloek Verhuizingen. Alleen de concurrentie van Michael Podt, directeur van onder meer Podt BeterZorg, is hem een doorn in het oog.

De boektitel verwijst naar het beroep van de hoofdpersoon. Annika Kommer is een goedbetaalde wedding planner. Het verhaal speelt zich af in de context van twee van 'haar' huwelijken. Tandarts Anne Eveling wil niets liever dan dat zijn dochter Chloe trouwt met haar vrijer, en voor altijd verdwijnt uit zijn huis en zijn leven. Jochem Verdried heeft het ongewone plan opgevat om een symbolisch nephuwelijk te sluiten met zijn zelfgebouwde kajuitmotorjacht Missie.

Zonder dat ze het zo bedoelt, oefent Annika een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit op haar klanten. Eerst gaat Anne voor de bijl, later Jochem. Annika's exvriend Gerben, een zoon van de oude Kloek, hoopt nog op herstel van hun relatie, gesterkt door het feit dat zij moeilijk nee zegt tegen mannelijke avances.

Door De Zwaans springerige verteltrant is het boek een smakelijk allegaartje geworden, met onnoemelijk veel personages. Op gezette tijden komt de lezer een naam tegen die hem niets zegt. Is het een verlengstuk van Michael Podt? Of juist van de familie Kloek? Van het gemeentebestuur misschien? De Zwaan neemt compositorisch veel hooi op de vork. Omdat hij zo mooi en geestig schrijft, komt hij daar mee weg. Maar het superieure niveau van 'De vuurwerkramp van Harmen Saliger' blijft dit keer buiten bereik.

Peter de Zwaan - De bruiloften van Annika Kommer. Uitgeverij Cargo, 288 pag.

(Bron: Het Parool)

Gesignaleerd 183 (nieuws, 2012)

vers van het mes!

PARKER BILAL - DE DONKERE STRATEN VAN CAÏRO

Bij uitgeverij De Geus verschijnt dinsdag 4 december 'De donkere straten van Caïro' van Parker Bilal.

Het zijn zware tijden voor voormalig inspecteur Makana. Hij is gevlucht uit zijn thuisland Soedan en woont op een krakkemikkige woonboot in Caïro.

Wanhopig op zoek naar een baantje stelt hij zich beschikbaar als privédetective. Als de beruchte magnaat Saad Hanafi hem bij zich roept, is hij niet in de positie de opdracht te weigeren. De sterspeler uit Hanafi's voetbalteam is verdwenen en Makana dient hem zo snel mogelijk op te sporen.

Gedwongen om een gevaarlijke wereld te betreden, leidt Makana's onderzoek hem naar de duistere onderwereld van Caïro. Hij komt in contact met extremistische moslims, Russische gangsters en een wanhopige moeder die op zoek is naar haar dochter.

Het wordt een zoektocht die pijnlijke herinneringen naar boven haalt en hem uiteindelijk confronteert met een oude en gevaarlijke vijand...

Parker Bilal (pseudoniem voor Jamal Mahjoub, geboren in 1960 te Londen) groeide op in Khartoem, Sudan. Hij studeerde geologie aan de universiteit van Sheffield. Parker Bilal is nu fulltime schrijver maar werkte eerder onder andere als geoloog, bibliothecaris, schilder, curator, journalist en vertaler.

Na zijn studie keerde hij in 1984 terug naar Khartoem, waar hij zijn debuutroman Navigation of a Rainmaker (1989) schreef. Van 1988 tot 1998 verbleef hij in Denemarken en daarna verhuisde hij naar Barcelona, waar hij tot op heden woont. Belangrijke thema's in Mahjoubs werk zijn identiteit en ontheemd zijn. In 2011 verscheen zijn roman 'De halfzus' bij De Geus.

Parker Bilal - De donkere straten van Caïro. Vertaling: Kathleen Rutten. Uitgeverij De Geus, 413 pag., € 22,95. ISBN: 978 90 445 2121 4.

20 november 2012

Weg uit de moderne wereld (nieuws, 2012)

CHARLES DEN TEX KOMT MET 'LIMBURGSE' THRILLER

Geen Michael Bellicher en voor zover we kunnen nagaan ook geen thriller waarin de paranoia over de onbegrensde mogelijkheden van een digitale wereld nog eens flink wordt aangewakkerd. De nieuwe thriller van drievoudig Gouden Strop-winnaar Charles den Tex, 'De erfgenaam', heeft ditmaal een Limburgs accent. Op zijn Facebook-pagina laat Den Tex weten dat hij nog druk aan het schrijven is, getuige ook de foto van een flinke stapel volgetypte vellen, pennen, een usb-stick en een appelmesje.

Het nieuwe boek, dat in maart 2013 bij uitgeverij De Geus verschijnt, gaat over ene Breder Weltman, een alleenstaande man, wonend op een groot landgoed in Limburg. Zijn voorouders waren eigenaar van de kolenmijn in het dorp en de familie heeft aan de exploitatie daarvan een enorm vermogen overgehouden.

Breder is de laatste van de familie die nog in het dorp woont en heeft zich teruggetrokken uit de hectische moderne wereld, omdat anderen toch alleen maar uit zijn op zijn geld. Hij is één keer schandalig opgelicht, dat zal hem geen tweede keer overkomen.

Op een zomerochtend spat zijn geordende leven echter uit elkaar, van het ene moment op het ander wordt hij afhankelijk van anderen en moet hij zijn veilige plek op de heuvel verlaten. Hij ontdekt dat zijn dorpsgenoten een jaren oude haat tegen hem koesteren. Zijn verleden is zijn ergste vijand.

Wordt verwacht 316 (nieuws, 2012)

'TEFLON BRAM' VOOR ONDER DE BOOM

Net te laat voor aanschaf door de goedheiligman, maar op tijd voor zijn concullega de Kerstman om weg te geven: 'Het geheim van Bram Moszkowicz'. Op 13 december verschijnt bij uitgeverij Balans dit boek over Nederlands bekendste strafpleiter: ooit op handen gedragen, nu uit zijn ambt gezet. Vrij Nederland-journalisten Marian Husken en Harry Lensink stellen de vraag: hoe heeft het zover kunnen komen.

Bram Moszkowicz. Voor velen was de strafpleiter, met zijn maatpakken en dure bolides, hét gezicht van de advocatuur. Dat beeld is hard onderuit gehaald; een haperende boekhouding, ontevreden cliënten en de Belastingdienst die meer dan een miljoen euro vorderde. Tot overmaat van ramp werd Moszkowicz eind oktober van dit jaar van het tableau geschrapt. Wat de Raad van Discipline betreft mag hij het beroep van advocaat nooit meer uitoefenen.

Geheel in stijl pareert Moszkowicz de kritiek te vuur en te zwaard. Hij heeft tegen de levenslange schorsing hoger beroep aangetekend. Lukt het 'Teflon Bram' om weer overeind te krabbelen?

Husken en Lensink schreven eerder samen 'Handboek Holleeder' (30.000 verkochte exemplaren). Lensink is de auteur van 'Stille Willem. De dodelijke spagaat van vastgoedbaron Endstra' (50.000 exemplaren verkocht).

Plaats delict (nieuws, 2012)

CSI IN DE POLDER

Tijdens de Maand van het Spannende Boek 2011 verscheen het boekje 'Stille getuigen', een bundel met 25 verhalen waarvoor evenzovele misdaadauteurs en een aantal medewerkers van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) de krachten hadden gebundeld. Elke auteur, bijgestaan door een deskundige, schreef een verhaal over een forensische opsporingstechniek.

Eén van de deelnemende auteurs was schrijfster Daniëlle Hermans. De coöperatie met het NFI is haar kennelijk goed bevallen. Op 21 mei 2013 komt ze namelijk met het eerste deel van een serie thrillers over een forensisch onderzoeksteam, eveneens getiteld 'Stille getuigen'. De reeks komt tot stand in goed overleg met het NFI, wordt gemeld. Experts ondersteunen Hermans bij haar research en het beschrijven van de forensische onderzoeksmethode. Uitgeverij A.W. Bruna belooft 'voor het eerst een kijkje in de keuken' van een forensisch instituut. Het is de bedoeling dat Hermans twee boeken per jaar in deze serie publiceert.

Hermans schrijft over de werkzaamheden van het Forensisch Instituut Nederland (FIN) dat gevestigd is in een kasteel langs de Vecht tussen Amsterdam en Utrecht. Het FIN wordt met strakke hand geleid door de perfectionistische en ambitieuze Medeleine Bekkers. Luca van Brederode, een eigenzinnige veertiger, die vanwege zijn deskundigheid De Professor wordt genoemd, leidt het team van plaats delict-onderzoekers. Hij wordt bijgestaan door zijn assistente Suzanne Meijer.

In een nieuwbouwwijk doet een wijkagent enkele macabere vondsten die hem grote zorgen baren. Hij dringt er bij zijn chef op aan het FIN in te schakelen, maar die vindt dat onnodig. Dus roept de agent, zonder dat zijn chef hiervan op de hoogte is, de hulp van het FIN in. Als niet veel later de onthoofde lichamen van een jong stel worden aangetroffen, zet rechercheur Tom Vroom samen met het forensisch team alles op alles om ervoor te zorgen dat de dader zo snel mogelijk gevonden wordt.

Daniëlle Hermans (1963) is naast schrijfster ook freelance communicatiemanager. In 2008 debuteerde ze met 'Het tulpenvirus'. In januari 2013 verschijnt van haar hand de thriller 'In vredesnaam', ter gelegenheid van het feit dat het driehonderd jaar geleden is dat de Vrede van Utrecht werd getekend.

Op de brug (nieuws, 2012)

'DAGLICHT' IN ARNHEM

Productiemaatschappij Eyeworks van Reinout Oerlemans maakt op diverse locaties in Arnhem opnamen voor de verfilming van het boek 'Daglicht'. Schrijfster Marion Pauw kreeg daarvoor in 2009 de Gouden Strop, de prijs voor de beste Nederlandse thriller.

In het Huis der Provincie is al gefilmd, meldt De Gelderlander. Het paleis van justitie is geschrapt, scènes in het stadhuis en op de John Frostbrug moeten nog gedraaid worden. De brug wordt daarom maandag 26 november 's avonds en 's nachts voor autoverkeer afgesloten.

De film moet volgend jaar in de bioscoop te zien zijn.

(Bron: De Gelderlander)

19 november 2012

Jaargang zestig (nieuws, 2012)


VIJFENTWINTIGDUIZEND MUIZENVALLEN

Het toneelstuk 'The Mousetrap' is zondag voor de vijfentwintigduizendste keer opgevoerd in het West End theater in Londen. Het is het langstlopende toneelstuk ter wereld.

Het door Agatha Christie geschreven toneelstuk ging in première in november 1952. De schrijfster zelf dacht de theatervoorstelling het hooguit een maand of acht zou volhouden. Om het langdurige succes van de productie te vieren werd zondag een beeld van de toneelschrijfster onthuld in West End. Mathew Prichard, de kleinzoon van Christie, was daarbij aanwezig en hield voorafgaande aan de opvoering een praatje. Zijn oma schonk Prichard voor zijn negende verjaardag de royalty's van The Mousetrap.

Sinds de eerste uitvoering hebben 403 acteurs en 235 'understudies' een rol gespeeld in 'The Mousetrap'. Het stuk is in vijftig talen gespeeld. Het succes is grotendeels te danken aan de 'afspraak' met het publiek om niet aan anderen te verklappen wie de dader is in deze 'whodunnit'.

Tijdens de speciale uitvoering van zondag werd geld opgehaald voor de Mousetrap Theatre Projects, die tot doel heeft het theater ook toegankelijk te maken voor kansarme jonge mensen. Tijdens de zestigste jaargang van 'The Mousetrap' geldt er een toeslag van 60 pence op de kaartjes, die bestemd zal zijn voor goede doelen. En Christies kleinzoon Mathew Prichard heeft besloten een fors deel van zijn royalty's te doneren aan kunstprojecten.

(Bron: BBC)

18 november 2012

Hardnekkige gedachte (column, 2012)

PRINT ON DEMAND

(Door Peter de Zwaan)

Altijd hetzelfde: ik schrijf een paar maanden, doe mijn vingers pijn, beloof me zelf dat ik ophoud en krijg een idee dat te mooi is om te vergeten. Dus schrijf ik het op. Daar gaan we weer.

Het ergst zijn de ideeën voor een Bob Evers-boek. Voor de jonkies zal ik dit toelichten. Bob Evers is een jongen met als vrienden Jan Prins en Arie Roos. Willy van der Heide schreef 32 delen, kreeg ruzie met zijn uitgever en ging dood. Precies de goede volgorde als u het mij vraagt, maar de fans van Bob Evers namen er geen genoegen mee en vroegen om meer. De uitgever kwam bij mij en ik zei tegen hem: verder dan deel 50 ga ik niet, straks ben ik 82 en bedenk ik deel 84 van een serie boeken voor kinderen.

Helaas kreeg ik weer een stel ideeën en maakte ik toch deel 51: 'Clandestiene streken op een cruiseschip'. Daarna bedacht ik een opzetje voor deel 52, 'Prijsschieten op een premiejager', en begon ik alvast met de uitwerking. Toen ging de uitgever failliet. Ik schreef de curator en vroeg hoe het zat met de royalty's van de delen tot en met 51. Ik kreeg geen antwoord, waarschijnlijk wist de man niet wat royalty's zijn. Ik dacht: a. barst jij maar, b. ik maak 'Prijsschieten op een premiejager' toch af en c. ik ga het zelf wel uitgeven.

Au. Domme gedachte, dat c. Maar wel een hardnekkige, dus ging ik kijken hoe dat moet, zelf uitgeven.
Ik kwam bij print on demand en toen werd het leuk. Ik zag ineens teksten uit een mij onbekende wereld.
'Goed dat je op deze website terecht bent gekomen. Bij ons kun je met je boek altijd terecht. Jouw boek verdient na al het werk dat je erin hebt gestoken, een kwalitatief perfecte finishing touch.'

'We zijn gek op boeken en we ruimen ook graag een plaatsje in voor dat van jou. Je hebt er hard aan gewerkt om het zover te krijgen. Nu het af is, kun je het aan ons voorleggen. Stuur ons je manuscript gerust toe. We kijken er graag naar, en je krijgt altijd een constructief oordeel van ons.'

'We weten dat veel auteurs zich onzeker voelen. 'Is mijn boek wel goed genoeg?' Ze moeten dan een drempel over voordat ze ons het manuscript toesturen. Heel vaak zijn we blij dat ze het lef hebben opgebracht. De manuscripten die we lezen zijn vaak beter, veel beter dan de auteurs zelf denken.'

Zo heb ik een uitgever nog nooit horen praten. Ik heb ook nooit het gevoel gehad dat ze vinden dat veel beginnende auteurs zich onzeker voelen. Beginners horen tante Annie zeggen dat het boek prachtig is, het beste dat ze ooit heeft gelezen en dat de rest van de wereld er met smart op zit te wachten. Dus sturen ze het op, waarna uitgevers meestal vaardig uitleggen dat het manuscript te slecht is voor woorden en of je geld wilt sturen voor postzegels, want anders krijg je de rotzooi niet eens terug.

Bij bedrijven die printen on demand pakken ze de zaken anders aan. Daar werken alleen maar zachtaardige, begripvolle mensen. Lieverds. Zoveel lieverds dat ik argwanend werd en mezelf vragen ging stellen. Wat moest ik in die wereld vol bemoediging en troost. Hoe groot was de kans dat ik me er in thuis zou voelen?

Voorlopig doe ik dus niets. Maar de delen 51 en 52 van Bob Evers zijn de delen 1 en 2 van een trilogie en de ideeën voor deel 53 buitelen al over elkaar in mijn hoofd. Daar komt hoofdpijn van dus ik zal aan de slag moeten. Zo gaat dat als je schrijver bent. Als het buitelt in je kop moet je schrijven. Altijd hetzelfde.

(Deze column is ook te lezen op de website peterdezwaan.nl)

Peter de Zwaan (1944, Meppel) heeft tientallen publicaties op zijn naam staan, misdaadromans en jeugdboeken. Voor acht van zijn thrillers werd hij genomineerd voor de Gouden Strop, de prijs voor het beste Nederlandstalige spannende boek. Met 'Het Alibibureau won hij in 2000 de Gouden Strop. In oktober verschijnt De Zwaans nieuwste thriller 'De bruiloften van Annika Kommer'. (Foto Peter de Zwaan: Bob Bronshoff)

17 november 2012

Deon Meyer - Onzichtbaar (2012)

Excellente thriller



(Door Guido Huisintveld)

Dit jaar verscheen de (her)uitgave van respectievelijk 'Duivelspiek', '13 uur', 'Feniks' en 'Onzichtbaar', waarmee 2012 zonder enige twijfel het jaar van Deon Meyer kan worden genoemd. De Zuid-Afrikaanse auteur heeft nog wat onvertaalde thrillers achter de hand, dus voorlopig zijn we nog niet van hem af. Een prettig vooruitzicht.

We kijken door de ogen van bodyguard Lemmer en worden in dienst genomen door Emma le Roux. Deze jongedame zit goed bij kas, is ervan overtuigd dat haar verdwenen broer nog leeft en als ze die in de boze wereld gaat zoeken is een lijfwacht geen overbodige luxe, zeker niet na die bedreigende overval in haar huis. Lemmer houdt zich professioneel op de achtergrond en doet waar hij voor wordt betaald: Emma beschermen. Lang niet iedereen is gediend van de vragen die Emma tijdens haar zoektocht stelt. Niet geheel onverwacht escaleert de boel en gaat Lemmer over de rooie. Tijd om de handjes te laten wapperen.

Een flink bord spanning, voorzien van gekruide humor en een maatschappijkritisch sausje, et voilà: Deon Meyer in optima forma. Hoewel de geloofwaardigheid af en toe een tik krijgt, is het overwegend volop genieten met deze excellente thriller.

Deon Meyer - Onzichtbaar. Vertaling: Martine Vosmaer en Karina van Santen. Uitgeverij A.W. Bruna, 358 pag.

Jo Nesbø - De kakkerlak (2012)

Van oprechte woede tot diep cynisme



(Door Wilko Voordouw)

Vraag: Wat hebben Harry Hole en Harry Bosch met elkaar gemeen? Antwoord: Michael Connelly, de Amerikaanse schepper van de roemruchte inspecteur uit Los Angeles. Connelly is een fan van zijn eigen gecompliceerde held en hij heeft ook een zwak voor de Noorse inspecteur die in alle boeken de strijd aangaat met de misdaad, maar vooral ook met zijn eigen demonen.

Wie wel eens een boek van thrillerauteur Jo Nesbø heeft gelezen, moet haast wel meevoelen met Harry Hole. De Noorse inspecteur zuipt zich te pletter – een gevolg van traumatische gebeurtenissen in zijn leven – maar hij weet zich desondanks steeds weer op te richten en een misdaad op te lossen. Nesbø, geboren in 1960, weet in zijn boeken het ritme aan te brengen dat hij als popmuzikant ook in zijn muziek legt. De tien boeken met inspecteur Hole zijn scherp geformuleerd, er zit kleur in, er is soms rust, dan gaat het crescendo en het werkt altijd naar een stevige climax toe. Ook kon hij in dit tweede deel van de saga een deel van zijn vroegere werk kwijt. In het boek voert hij enkele speculanten op. De afgestudeerde econoom zat zelf enige tijd in de aandelenhandel.

De boeken met Hole doen het goed in Nederland. Ze worden sinds 2004 uitgegeven. Dat wil zeggen: het eerste boek Vleermuisman uit 1997 werd in hetzelfde jaar al op de markt gebracht, maar was toen geen succes. De succesreeks van Nesbø en zijn held Hole begon in ons land 2004 met Wraakuur. Het was zijn derde boek. Sinds dat jaar is de hele reeks in het Nederlands uitgebracht, behalve het tweede boek, Kakerlakkene (De kakkerlak). De fout is nu gerepareerd. Want De kakkerlak ligt sinds oktober in de boekhandel.

Het verhaal van De kakkerlak speelt zich vooral af in Thailand. Daar wordt in een kamer van een groezelig hotel in Bangkok het lichaam gevonden van de Noorse ambassadeur. Hij is neergestoken. Tot op het hoogste niveau wordt in Noorwegen gekeken hoe deze moord zo discreet mogelijk onderzocht kan worden. Het lot valt op Harry Hole. Hij moet samen met zijn Amerikaans-Thaise collega Liz Crumley de zaak discreet tot een oplossing brengen. Het onderzoek brengt Hole al snel tot in de diepste krochten van de Thaise samenleving. Maar hoe verder het onderzoek gaat, hoe verder er gedoken wordt in zaken die het daglicht absoluut niet kunnen verdragen. Zeker niet in het nette Noorwegen, een land dat hoog staat op de lijst van niet-corrupte landen. Hoe groter de mestvaalt, hoe meer Harry zich vastbijt in zijn missie om de zaak ondanks alles op te lossen.

Voor de lezer die al meerdere latere delen van de Hole-serie heeft gelezen is het even wennen bij het terugschakelen. Immers, kennis die opduikt in deel 10 is nog niet bekend in deel 2. Wie eenmaal over deze kleine handicap heen is gestapt leest weer een boek dat klinkt als een klok. Ook de 'jonge' Nesbø heeft zijn held en diens avonturen goed in de hand. Hole gaat van oprechte woede tot diep cynisme en de beschrijving van Bangkok en vooral de zelfkant van die stad is goed getroffen.

Daarom is het jammer – maar dat heb je met boeken die veertien jaar oud zijn – dat er soms wat gedateerde elementen in het boek voorkomen. Een voorbeeld? Op pagina 259 staat te lezen in de monologue intérieur van politiecommissaris Bjarne Møller: 'En misschien werd het ook tijd die pc te kopen waar ze (zijn kinderen, red.) al zo lang om zeurden.' Dat mocht misschien zo zijn in 1998 toen De kakkerlak werd geschreven, anno 2012 hebben die kinderen al lang ieder een eigen pc en waarschijnlijk nog wat andere elektronische apparatuur. Maar goed, dat is een kleinigheid, een gevolg van het feit dat in die periode Nederland nog niet – zoals Michael Connelly wél – was gevallen voor de verhalen van Harry Hole.

Jo Nesbø - De kakkerlak. Vertaling: Annelies de Vroom. Uitgeverij Cargo, 352 pag.

16 november 2012

Knap gedaan (nieuws, 2012)


NICCI FRENCH BIJ WERELDPREMIÈRE TONEELSTUK 'VERLIES'

Het Britse schrijversechtpaar Nicci French heeft gisteren in Haarlem de première van de eerste toneelbewerking van een van hun boeken bijgewoond. Nicci Gerrard en Sean French waren razend nieuwsgierig naar het toneelstuk 'Verlies'.

Toen hen werd gevraagd of hun novelle 'Grief', in het Nederlands vertaald als 'Verlies' (het geschenkboek voor de Maand van het Spannende Boek 2002), bewerkt kon worden, waren Gerrard en French vooral verbaasd. ,,Wij dachten dat het domweg niet kon'', vertelt French in het Leidsch Dagblad. ,,Het verhaal is vanuit de moeder geschreven, in de ik-vorm, en wij konden ons niet voorstellen hoe je daar toneelscènes uit kon destilleren. Maar het blijkt te kunnen. Ik heb het script gelezen en ik heb natuurlijk niet alles begrepen, maar de structuur was me wel helder. Ik vond het knap gedaan.''

Ook Gerrard is aangenaam verrast door de bewerking. ,,Vooral omdat de vraag uit Nederland kwam. We hebben 'Verlies' tien jaar geleden op verzoek van onze Nederlandse uitgever geschreven vanwege de maand van de thriller of zoiets. 'Killing me Softly' is verfilmd en er bereiken ons wel vaker filmverzoeken, maar toneel maken van een boek is in Engeland ongebruikelijk.''

'Verlies' is een van de meest persoonlijke verhalen van het echtpaar, stelt French. ,,We hebben zelf kinderen en het verlies van een zoon van vijf is het ergste dat je kan overkomen. Verdriet is natuurlijk een heel persoonlijke, stille en ook heel eenzame emotie. Maar het verhaal gaat ook over de verwijdering tussen de echtelieden.''

Gerrard: ,,Vaak denken mensen dat het verlies van een kind de ouders dichter bij elkaar brengt, maar dat hoeft niet zo te zijn, weten we ook uit eigen ervaring. In 'Verlies' loopt het uit de hand omdat de ouders elkaar het leven zuur maken. Ze hebben dagelijks ruzie over niets en verschrikkelijk slechte seks. 'Verlies' is ook een huwelijksdrama. Je ziet wel meer dat heftige gebeurtenissen in een gezin tot verwijdering leiden en niet tot toenadering. In gebieden met massaontslag stijgt het
aantal echtscheidingen enorm.''

De novelle werd door regisseur Léon van der Sanden voor het theater bewerkt. Het stuk begint wanneer het jongste kind van een echtpaar levenloos in het zwembad wordt aangetroffen. Al gauw beginnen de gezinsleden elkaar te verdenken van het onheil. Is er iemand schuldig aan de dood van het kind? De hoofdrol wordt vertolkt door Isa Hoes. Andere rollen zijn voor Ad Knippels en Irma Hartog.

(Bron: Leidsch Dagblad)

15 november 2012

Nathan Fillion (interview, 2012)


Sluwe marketing rond misdaadserie 'Castle'

(Door Monique Brandt)

De populaire tv-serie 'Castle', over de succesvolle thrillerschrijver Richard Edgar Rick Castle, die samenwerkt met Rechercheur Kate Beckett bij moordzaken, heeft in de Verenigde Staten een educatief tintje gekregen. Parallel aan de serie werden enkele misdaadromans van 'Castle' uitgebracht, die het meteen tot de hoogste posities van de bestsellerlijsten schopten. De daarop volgende Castle/Marvel strip 'Castle: Richard Castle's Deadly Storm', gebaseerd op de held uit het eerste boek van Castle, werd een geliefd collector's item. Wie de echte schrijver van de boeken is, maakt de uitgever overigens niet bekend.

Een slim staaltje marketing, geeft de van oorsprong Canadese acteur Nathan Fillion (1971), die Castle nu al vijf seizoenen lang gestalte geeft, grif toe. ,,Maar ik ben extra blij, omdat ik zelf altijd al verslingerd was aan lezen. Ik ben ambassadeur voor Kids need to Read, een stichting die lezen onder kinderen wil bevorderen, en dat ben ik niet voor niets. Mijn ouders waren beiden leraar Engels, en ik ben opgegroeid met veel respect voor boeken. Ik zou zelfs in hun voetsporen treden, tot ik er op de universiteit achterkwam dat acteren mijn echte passie was. Het maakt mij niet uit hoe, als mensen maar gestimuleerd worden een boek op te pakken. Dat de tv daarbij helpt, daar is niets mis mee. En dat mijn tv-loopbaan opeens zo samenkomt met mijn voorgeschiedenis, vind ik bovendien wel iets heel moois hebben.''

Op meer vlakken raakt de tv-serie de boekenwereld. Gelauwerde misdaadauteurs als Dennis Lehane, Michael Connelly en James Patterson duiken af en toe op in de serie als Castles pokermaatjes, waarbij ze meteen even zijn lopende zaken doorspreken. Ook Stephen J. Cannell, in 2010 overleden, behoorde tot dat groepje. Ter ere van hem wordt nog steeds een stoel voor hem vrijgehouden. ,,Geintje'', aldus Dennis Lehane. ,,Als we tijd hebben maken we graag een dagje vrij voor zo'n cameo bij een 'collega'.''

In de serie verandert het leven van de schrijver als een 'copycat' de moorden in zijn boeken echt gaat uitvoeren. De auteur, die op dat moment last heeft van een stevige schrijversblokkade, komt in contact met politievrouw Kate Beckett (Stana Katic) en weer geïnspireerd. In haar ziet Castle een ideaal nieuw romanpersonage. Hij start vervolgens een serie rond de fictieve politievrouw Nikki Heat en krijgt toestemming van de New Yorkse politie om ter research met Beckett op te trekken. Het tweetal blijkt niet alleen bij het bevechten van de misdaad een interessante combi: aan het einde van het vorige, vierde seizoen bleek dat het duo meer dan warme gevoelens voor elkaar koestert.

Dat Castle een verhaal van 'ze leefden nog lang en gelukkig' gaat worden, waagt de acteur tijdens een interview profetisch te betwijfelen. ,,Ik ga natuurlijk niet verklappen wat hen allemaal te wachten staat. Het enige dat ik hier zeg is dat ik een hoop problemen verwacht'', grijnst hij. ,,Te veel zoet geluk in een politieserie, dat kunnen we natuurlijk niet hebben.''

- Al vijf jaar speelt Fillion een schrijver, hoe zit het eigenlijk met zijn eigen schrijverscapaciteiten?

,,Ik heb vroeger wel het een en ander geprobeerd. Ik heb zelfs ooit een comedy geschreven, en die heb ik ook verkocht, maar uiteindelijk is het niks geworden. Ik vond het ook allemaal nogal stressvol, dus dat was het voorlopig wel, wat mij betreft.''

Fillion is dol op Castle, dat hij beschouwt als de langverwachte doorbraak in Hollywood. ,,Eindelijk een serie die niet halverwege het eerste seizoen van het scherm wordt gehaald. Een die ook nog succesvol is! Geloof me, ik besef elke dag wat voor zegen dat is in de huidige tv-business. Ik heb geen sociaal leven meer, werk vijf dagen per week, veertien uur per dag. Het is geen gewichtheffen, geen raketwetenschap, maar het is zwaar. Ik hou het vol omdat ik gek ben op wat ik doe.''

Fillion heeft inmiddels wel alle donkere hoekjes van de business gezien. Na wat theaterrolletjes startte hij in 1994 in de soapserie One life to live, die werd opgenomen in New York. Na drie jaar verhuisde hij naar Los Angeles, zijn droom achterna. Hij speelde wat kleine filmrollen, was te zien als Caleb in de serie 'Buffy the Vampire Slayer' en kreeg een hoofdrol in de sciencefictionserie 'Firefly'. Na weer een reeks kleine 'klussen' en een korte reprise van zijn vroegere soaprol, kwam hij pas goed in beeld door als Adam Mayfair in 'Desperate Housewives'.

,,De leukste job van mijn leven: geen stress en ik zat de hele dag tussen mooie vrouwen die het echte werk moesten doen. Wisteria Lane, de welbekende straat waar de serie zich afspeelt, is een 'echt' straatje, compleet met weelderige tuinen, op het studioterrein van Universal Studio's. Tussen de opnamen door lag ik heerlijk een boek te lezen op een van de gazonnetjes. Ook in die tijd kwamen er wat producers in mijn trailer op bezoek om met me te praten over een serie die ze ontwikkelden: dat was Castle. Ik wist dat dat een rol voor mij was. Ik vertelde ze: jullie hoeven niet verder te zoeken, ik bén Richard Castle.''

- Eindelijk heeft de Canadees het langgedroomde succes in handen. Het geheim?

,,De serie is kennelijk een goede mix van humor, spanning en moordmysteries. Daarbij nemen we onszelf niet al te serieus. En dat beklijft bij de kijkers. Het leuke aan Castle is het feit dat hij niet perfect is. Hij is vaak een beetje een zak, maakt fouten, denkt te veel aan zichzelf. En op de momenten dat hij cool is, vind ik het leuk om hem letterlijk op zijn bek te laten gaan. Zo ben ik dan ook wel weer.''

Hoe lang hij nog denkt door te gaan met de serie? ,,Ik hoop op zes, zeven seizoenen. En dan wil ik ook eindigen met een knal: liever opbranden dan uitdoven.''

Castle, elke donderdag om 21.30 uur bij SBS 66

14 november 2012

Gesignaleerd 182 (nieuws, 2012)

vers van het mes!

STEVE MOSBY - DONKERE KAMER

Bij uitgeverij A.W. Bruna is verschenen de psychologische thriller 'Donkere kamer' van de Britse schrijver Steve Mosby.

Inspecteur Andrew Hicks is ervan overtuigd dat achter elke moord een verklaring zit. Dus wanneer een vrouw met een hamer doodgeslagen in haar achtertuin wordt gevonden, verdenkt hij de ex meteen van een crime passionnel. Maar algauw volgen er nog meer slachtoffers, op dezelfde manier vermoord. De slachtoffers zijn niet te linken en er is geen patroon of logica achter de moorden te vinden.

Dan ontvangt Andrew brieven, speciaal aan hem gericht, waarin de vermoedelijke moordenaar hem uitdaagt om de code te kraken om de moorden te kunnen stoppen.

Steve Mosby brak door met de thriller 'De 50/50-moorden', die genomineerd werd voor de Barry Awards 2008 en waarvan de filmrechten verkocht werden aan Frankrijk. Daarna verschenen 'Niemand die je hoort', 'Wat je niet wilt zien' en 'Zwarte bloem'. De laatste werd genomineerd voor de 2012 Theaksons Old Peculier Crime Novel of the Year.

Steve Mosby - Donkere kamer. Uitgeverij A.W. Bruna, 344 pag., € 19,95. ISBN 978 94 005 0199 7

Gesignaleerd 181 (nieuws, 2012)

vers van het mes!

HANNA JAMESON - WAT JE BENT

Bij uitgeverij Luitingh-Sijthoff is verschenen 'Wat je bent', het debuut van de Britse Hanna Jameson, omschreven als 'een rauwe Tarantino-esque thriller'.

Nic Caruana legt mensen om voor geld. Daar heeft hij niet bewust voor gekozen, mhij is er min of meer in gerold. Dit keer wordt hij ingehuurd om de zestienjarige Emma te vinden, de dochter van wapenhandelaar Pat Dyer. Zij wordt echter dood aangetroffen. Eigenlijk zou Nic de zaak moeten overdragen, maar hij heeft inmiddels de mooie maar gecompliceerde Clare leren kennen, vrouw van Pat en moeder van Emma. Ze heeft polsen vol littekens en treurige ogen. Nic raakt helemaal in haar ban, maar Pat is niet iemand om ruzie mee te krijgen, dus doet hij alles wat in zijn macht ligt om zijn privéleven op orde te houden en de zaak op te lossen.

Hanna Jameson (22) studeert Amerikaanse geschiedenis aan de universiteit van Sussex. Daarnaast schrijft ze voor het muziektijdschrift Q Magazine. Jameson heeft in Australië gewoond en bands achterna gereisd (vooral The Manic Street Preachers en Kasabian). Als ze schrijft luistert ze veel naar o.a. Radiohead, Nirvana, The Smiths, Lady Gaga en Leonard Cohen.

Hanna Jameson - Wat je bent. Vertaling: vof De Taalscholver. Uitgeverij Luitingh-Sijthoff, 320 pag., € 17,95. ISBN: 978 90 218 0808 6.

Pennenstrijd (nieuws, 2012)

RUSHDIE EN LE CARRÉ ZIJN WEER VRIENDJES

De Britse schrijvers Salman Rushdie en John le Carré hebben de strijdbijl begraven. Vijftien jaar nadat Rushdie zijn collega 'een opgeblazen wijsneus' noemde en Le Carré antwoordde dat zijn vakgenoot aan 'zelfverheerlijking' deed, is een van de meest scherpe literaire vetes tot een einde gekomen.

Rushdie zei vorige maand tijdens een lezing op een literatuurfestival in Cheltenham, dat hij Le Carré 'echt' bewonderde als schrijver. ,,Ik wou dat er we er niet aan begonnen waren'', stelde Rushdie, verwijzend naar de pennenstrijd tussen de twee die zich vooral afspeelde in de brievenrubriek van de Britse krant The Guardian. Rushdie: ,,Ik vind 'Edelman, bedelman, schutter, spion' een van de grootste Britse naoorlogse romans.''

Op zijn beurt reikte Le Carré zijn oude rivaal de hand. ,,Ik heb ook spijt van de ruzie'', vertelde de geestelijk vader van George Smiley aan de Times. De ruzie begon nadat Le Carré kritiek had geuit op de omstreden roman 'De duivelsverzen' van Salman Rushdie, die daarmee vogelvrij werd verklaard door de Iraanse ayatollah Khomeini. Le Carré: ,,Ik nam toen het standpunt in dat er geen wet bestaat die zegt dat grote religies straffeloos mochten worden beledigd.'' Toen Le Carré daarop werd beschuldigd van antisemitisme, liet Rushdie weten geen medeleven te hebben met zijn collega. De ruzie liep op, waarna Rushdie het stempel 'wijsneus' op Le Carré drukte en zijn rivaal de term 'zelfverheerlijking' van stal haalde.

Maar tijd heelt ook deze literaire wonden. ,,Ik bewonder Salman om zijn werk en zijn moed en respecteer zijn standpunten'', aldus Le Carré. ,,Maar zouden we ons niet bezwaard moeten voelen als we Korans zouden verbranden en de spot drijven met een door anderen hartstochtelijk beleden godsdienst? Ik kon destijds het antwoord niet geven en kan het nu nog steeds niet. Maar nu terugkijkend, ben ik er trots op dat ik toen een standpunt innam tegen de heersende trend in. En als ik Salman morgen zou tegenkomen? Ik zou de hand schudden van deze briljante collega-schrijver.''

(Bron: The Guardian)

Gruwelijk verhaal (nieuws, 2012)

MET DE COMPLIMENTEN VAN HELLA HAASSE

Uitgeverij Cargo heeft wetenschapsjournalist Dennis Rijnvis (1980) ingelijfd. Zijn eerste thriller, 'Savelsbos', zal daar in maart 2013 verschijnen. Ook zijn tweede thriller zal door Cargo worden uitgebracht.

In 'Savelsbos' vertelt Rijnvis het verhaal van een clubje gezworen vrienden. In de laatste zomer van hun lagere schooltijd spelen de vijf in de grotten van het Savelsbos. Volgend jaar zal alles anders zijn en zal hun club uitwaaieren naar verschillende scholen. Hun toekomst moet nog beginnen. Maar dan verdwijnt de mooie, opstandige Juul spoorloos. De vrienden zagen haar voor het laatst in de mergelgrot en voor ze het beseffen ligt alle schuld bij hen. De twaalfjarige jongens worden veroordeeld voor het incident.

Tien jaar later komt het Savelbos-mysterie opnieuw in de media, en de jongens worden tegen wil en dank geconfronteerd met hun verloren jaren. Ze besluiten weer bij elkaar te komen om voor eens en altijd de waarheid over die noodlottige dag aan het licht te brengen. Maar de vriendschap is veranderd en hun herinneringen lijken allemaal een andere waarheid te belichten.

Rijnvis is freelance (wetenschaps)journalist voor onder andere de Volkskrant, nrc.next en nu.nl. Zo schreef hij artikelen over de nobele kunst van het gapen, de lengte van de ringvinger en de invloed daarvan op zakelijke prestaties en over mannen die op een bijna wetenschappelijke manier vrouwen proberen te versieren. Zijn verhaal 'De verdwijning van Meneer Lucasie' verscheen in 2009 in het Belgisch tijdschrift De Brakke Hond.

In de aanbiedingsbrochure van Cargo staat ook een kattebelletje afgedrukt van schrijfster Hella S. Haasse over 'eerder werk' van Rijnvis. 'Beste Dennis', schreef Haasse in 1997, 'je bent er in geslaagd in kort bestek, en zonder onnodig effectbejag, een gruwelijk verhaal te vertellen met een hoog werkelijkheidsgehalte. Ik vind ook je stijl van schrijven heel goed. Ik denk dat je wel méér van je zult laten horen!''

Onophoudelijke suspense (nieuws, 2012)

KING TIPT ROBOTHAM

Wie behoefte heeft aan een goede thrillertip, heeft wellicht iets aan de welgemeende adviezen van de Amerikaanse bestsellerschrijver Stephen King. De online retailer Amazon vroeg de auteur uit Maine om een top drie. Volgens King zijn de beste thrillers die hij dit jaar heeft gelezen van de hand van Michael Robotham, Laura Lippman en Michael Gruber.

King was ondersteboven van 'Say you're sorry' van Michael Robotham (bij Cargo in Nederlandse vertaling verschenen als 'Zeg dat het je spijt'). ,,Drie jaar geleden verdwenen twee vriendinnen in het niets'', stelt King. ,,Hun lot is gruwelijk, hun moed louterend. Robotham biedt de lezer onophoudelijke suspense in een prachtige stijl.''

In 'And when she was good' focust Laura Lippman op een alleenstaande moeder in een buitenwijk van een Amerikaanse stad, die tegelijkertijd een exclusieve escortservice runt. Als de grens tussen haar twee levens begint te vervagen, zijn de gevolgen volgens King 'verlammend'. ,,Lippman schrijft helder en met kracht.''

Warm aanbevolen, schrijft King over 'The good son' van Michael Gruber. Moslim-extremisten houden ergens in Pakistan Sonia Laghari en acht andere deelnemers aan een vredesconferentie gevangen. King: ,,Dit is een thriller, maar ook een roman die je aan het denken zet. Ik leerde meer over het radicalisme in deze 320 pagina's dan van alle politieke betweterij die ik in de afgelopen vijf jaar heb gelezen of aanschouwd.''

(Bron: Amazon)

13 november 2012

Gesignaleerd 180 (nieuws, 2012)

vers van het mes!

MICHAEL CONNELLY - DE VAL

Bij uitgeverij Boekerij is verschenen 'De val' van Michael Connelly. Het is het negentiende boek met Harry Bosch in de hoofdrol.

Na het nieuws dat hij over drie jaar verplicht met pensioen gaat, wil rechercheur Harry Bosch nog vuriger dan anders zaken oplossen. In één ochtend krijgt hij er twee.

DNA-sporten bij een verkrachting en moord uit 1989 matchen met een veroordeelde verkrachter van 29. Begon hij al op zijn achtste of maakt het nieuwe Crime Lab fouten? Dat zou zaken in gevaar brengen die nu onder de rechter zijn.

Dan worden Bosch en zijn partner bij een sterfgeval geroepen waar veel politieke problemen aan kleven. De zoon van raadslid Irvin Irving is uit een raam gesprongen of geduwd. Harry's oude vijand eist dat hij het onderzoek leidt. En raadslid Irving gaat over het LAPD-budget.

Michael Connelly is een van 's werelds bestverkochte thrillerauteurs. Zijn boeken wonnen alle belangrijke thrillerprijzen. Wereldwijd zijn er 45 miljoen exemplaren verkocht.

Michael Connelly - De val. Vertaling: Ineke van Bronswijk en Gerrit-Jan van den Berg. Uitgeverij Boekerij, 333 pag., € 19,95. ISBN: 9789022564103.

Gesignaleerd 179 (nieuws, 2012)

vers van het mes!

KIM MOELANDS - VERDIEPING X

Bij uitgeverij A.W. Bruna is vandaag verschenen 'Verdieping X', de tweede - en ditmaal een medische - thriller van Kim Moelands.

Nadat in een Utrechtse discotheek tientallen jongeren bewusteloos zijn geraakt en sommigen zelfs ter plekke zijn overleden, ontdekt agente Vicky Hogendoorn dat ze allemaal onder invloed zijn van de mysterieuze partydrug ELF. In het Academische Medisch Centrum Midden vecht bloeddokter Floor van Schaik voor hun levens, maar ze begint al gauw te vermoeden dat iemand haar tegenwerkt.

Terwijl het dodental snel oploopt, wordt het bloed van de doodzieke jongeren geanalyseerd door het commerciële bedrijfje Future Medical Blood dat elders in het ziekenhuisgebouw is gevestigd. Floors chef Victor de Kauw lijkt alle vertrouwen in FMB te hebben en des te minder in haar. Wanneer De Kauw probeert Floor op non-actief te stellen, besluit ze om 's nachts in het lab van de Utrechtse bloedbank zelf wat proeven te nemen.

Kim Moelands (1975) is auteur, recensent en journalist. Ze schreef twee autobiografische romans, 'Ademloos' en 'Grenzeloos' over haar leven met taaislijmziekte, een chronische aandoening met een zeer beperkte levensverwachting. In 2010 onderging zij een dubbele longtransplantatie. In datzelfde jaar verscheen ook haar eerste thriller, 'Weerloos'.

Kim Moelands - Verdieping X. Uitgeverij A.W. Bruna, 285 pag., € 19,95. ISBN: 978 94 005 0224 6

12 november 2012

Mord am Hellweg (nieuws, 2012)


FRED VARGAS WINNARES RIPPER AWARD

De Franse misdaadromancière Fred Vargas (midden op de foto, met microfoon) is afgelopen zaterdag bekroond met de Europese prijs voor Misdaadliteratuur, ofwel de Ripper Award. Tijdens een gala in het Duitse Unna nam zij deze tweejaarlijkse oeuvreprijs ter waarde van 11.111 euro in ontvangst.

Haar directe concurrenten waren Veit Heinichen en Petros Markaris. Gedrieën waren ze overgebleven na een voorselectie door een internationale jury van vakgenoten. Lezers in binnen- en buitenland konden daarna hun stem op een van deze kandidaten uitbrengen. Deze prijs is het leven geroepen om de literaire positie van de Europese misdaadliteratuur te versterken en werd voor de derde keer uitgereikt. Vargas' voorgangers waren Henning Mankell (2008) en Håkan Nesser (2010).

Met dit hoogtepunt kwam het zesde 'Mord am Hellweg' ten einde, een jaarlijkse manifestatie die acht weken duurde. 'Mord am Hellweg' is het grootste crimefestival ter wereld en speelt zich af in een gebied tussen de steden Gelsenkirchen, Dortmund en Recklingshausen.

Ruim 125 misdaadromanciers uit meer dan 25 landen gaven er dit jaar acte de présence, zoals Donna Leon, Arne Dahl, Peter James en Deon Meyer. Ook dit jaar werden er weer bezoekersrecords gebroken. Vanuit heel Duitsland en omringende landen kwamen 26.000 lezers naar de Hellwegregio om er de 300 crimelezingen, crimedinners, crimerondvaarten, crimefietstours, crimetreinreizen, crimeconcerten, crimehoorspelen, crimeworkshops en andere crimespecials te bezoeken.

De organisatoren zien hiermee hun jarenlange inspanningen beloond. Het 'Mord am Hellweg'-festival wordt dan ook steeds bekender in Duitsland door live-radiouitzendingen en talrijke artikelen in de pers. Hun volgende uitdaging zal ongetwijfeld zijn om op Europees niveau dezelfde aandacht te krijgen.

Aan hun creativiteit zal het niet liggen. Op de meest markante plekken was een Krimitreffen georganiseerd, bijvoorbeeld op de paardenrenbaan van Gelsenkirchen waar de Deense Sara Bladel, Jac. Toes uit Nederland en de Duitsers Norbert Horst en Thomas Hoeps tegen elkaar in het strijdperk traden. De auteurs lieten zich op een levensechte sulky hijsen en werden de renbaan op gestuurd.

Jac. Toes: ,,Het werd een ware Ben-Hur-ervaring. Ik moest tegen mijn coauteur Thomas Hoeps rijden. Duitsland-Nederland dus. Drie kilometer lang stoven we naast elkaar over de piste. Terwijl we op de finishlijn afstormden, raakten onze wielen elkaar. Onze pikeurs waren daar kennelijk aan gewend en bleven het uiterste uit de paarden halen, terwijl Thomas en ik op ons minuscule zitje enige doodsangsten uit stonden. Nederland won nipt. Daarna werden we door een enthousiast publiek in het restaurant van renbaan opgewacht. Als trofee hield Thomas tijdens onze Lesung zijn wedstrijdhelm op in plaats van zijn gebruikelijke bolhoed.''