30 november 2009

Voor de gek houden (nieuws, 2009)

POWER OF YES VOOR ROEL JANSSEN

Met de Power of Plots is thrillerauteur Roel Janssen al enkele jaren bekend. Op de eerste editie van deze Avond voor het Spannende Boek, in 2007, werd hij onderscheiden met de Gouden Strop voor zijn thriller 'De tiende vrouw'. Op de jongste PoP ging hij in debat met TON-voorvrouw Rita Verdonk over zijn politieke misdaadroman 'De stem van het volk'.

Nu gaat voor Janssen ook de term 'The Power of Yes' gelden. De schrijver én redacteur politieke economie van NRC Handelsblad, gaat namelijk het gelijknamige toneelstuk van de Britse schrijver David Hare vertalen. In 'The Power of Yes' probeert de toneelschrijver de financiële crisis te begrijpen. Aan de hand van theatraal gebrachte feiten wordt de actualiteit van de instorting van het financiële stelsel uitgelegd.

Het stuk is een dramatische zoektocht naar het verhaal achter de kredietcrisis. Hoe heeft het zover kunnen komen, wat is er precies gebeurd en waarom? Vragen die opkomen bij iedereen die het nieuws kijkt of de krant leest. Hare doet met zijn tekst een poging deze vragen te beantwoorden. Hij schreef de tekst naar aanleiding van verschillende ontmoetingen met hoofdrolspelers uit de financiële wereld. David Hare over zijn eigen tekst: ,,Dit is een verhaal van bankiers die zichzelf voor de gek houden.''

Hare schreef het stuk op uitnodiging van de National Theatre in Londen. Die deed het verzoek op 15 september 2008, toen, aldus het persbericht van het gezelschap, 'het kapitalisme knarsend tot stilstand kwam en rommelhypotheken en giftige verzekeringsproducten de krantenkoppen bepaalden'. In Londen was de opvoering van 'The Power of Yes' een doorslaand succes. Hare schreef eerder over politiek gevoelige onderwerpen als de Irak-oorlog, fondsenwerving door politieke partijen en de privatisering van de Britse spoorwegen. Bij het grote publiek werd hij bekend met zijn films 'Strapless', 'The Hours' en 'The Reader'.

Het stuk wordt in Nederland als 'theatrale lezing' gebracht door het Nationale Toneel onder regie van Johan Doesburg. Acteurs van het Nationale Toneel en gastacteurs onder wie Hans Croiset zullen aan de voorstelling mee doen. Vooralsnog is een eenmalige opvoering op 7 februari 2010 in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag gepland.

Wordt verwacht 150 (nieuws, 2009)

DE DERDE VAN ZEVEN

Met haar eerste historische misdaadroman over geheim agent Ksaveri Ignatz, 'Duivels offer' (2004) werd Mieke de Loof meteen bekroond met de Hercule Poirotprijs voor de beste Vlaamse misdaadroman. Een nominatie voor dezelfde prijs kreeg haar tweede Ignatz-thriller 'Labyrint van de waan' uit 2006. In april 2010 verschijnt bij uitgeverij De Geus 'Van een wrede schoonheid', haar derde thriller uit een serie van zeven.

Wenen 1914. In de gangen van de wereldvermaarde faculteit geneeskunde botst Ksaveri Ignatz, voor de buitenwereld psychiater maar in feite jezuïet en geheim agent, op zijn oud-professor seksuologie Von Graff, en hij aanvaardt zijn uitnodiging om samen te gaan lunchen. De volgende dag wordt de professor vermoord teruggevonden.

De laatste die Von Graff levend heeft gezien, is de omstreden Weense schilder Egon Schiele. Kort daarna deelt Ignatz' vriendin Elisabeth hem in vertrouwen mee dat ze door een procureur-generaal is benaderd om samen een reeks gruwelijke moorden op jonge meisjes op te helderen. De meisjes zijn gevonden in houdingen die verwijzen naar schilderijen van Schiele. Alles wijst erop dat hun moordenaar ook Von Graff heeft omgebracht. Ignatz en Elisabeth gaan achter de kunstenaar-lustmoordenaar aan. Al vlug worden ze echter zelf opgejaagd wild.

De Vlaamse auteur Mieke de Loof (Aalst, 1951) is socioloog en filosoof. Maar ze deed ook (levens)ervaring op als wetenschappelijk onderzoeker, docent, chauffeur, dienster in een nachtkroeg en als Kyokushin-karateka. Sinds 2007 is ze voorzitter van het Genootschap van Vlaamse Misdaadauteurs.

BIJ DAGLICHT ADVOCAAT

'Een klassiek rechtbankdrama', schrijft de Noorse pers over 'Rimelig tvil', het thrillerdebuut van advocaat Chris Tvedt. De uitgever noemt het 'een prachtig boek met een zeer herkenbaar thema'. De lezer in de lage landen kan vanaf mei 2010 beoordelen of dit een juiste conclusie is, want dan ligt Tvedts boek in de Nederlandse vertaling onder de titel 'Gerede twijfel' in de boekhandel.

Het verhaal: De zaken die advocaat Mikael Brenne behartigt voor het Servische duo Slavo en Mike zijn dubieus te noemen. Hij wordt steeds verder in hun winstgevende praktijken betrokken en raakt daarmee blinder voor de misdaden die ze begaan.

Wanneer Brenne iemand anders laat opdraaien voor een drugsdelict van de vrouw van Mike en ook nog eens een affaire met haar begint, is het hek van de dam. Bij daglicht advocaat en in de schaduw misdadiger zal Mikael bij gebrek aan absolute bewijzen en op grond van gerede twijfel toch nog perspectieven zien.

Chris Tvedt (1954) is geboren in het Noorse Bergen. Hij studeerde daar rechten en literatuurwetenschap en woont er nu met zijn gezin. Sinds 1988 werkt hij als advocaat. In 'Gerede twijfel' verwerkt hij zijn ervaring in de wereld van de advocatuur, maar of hij ook enigszins lijkt op raadsman Mikael Brenne, is onbekend.

LUTTELE SECONDEN

In mei 2009 verscheen 'Tre sekunder', het vijfde boek van het Zweedse schrijversduo Roslund & Hellström. Afgelopen weekend ontving het duo daarvoor de prijs voor de beste Zweedse misdaadroman 2009. In april 2010 verschijnt de Nederlandse vertaling van 'Tre sekunder', getiteld 'Drie seconden', waarin politiecommissaris Ewert Grens opnieuw van zich doet lezen.

Ex-crimineel Piet Hoffman raakt verwikkeld in een levensgevaarlijke zaak. Hij werkt sinds zijn gevangenisstraf tien jaar geleden als infiltrant voor de politie van Stockholm. Inmiddels heeft hij het vertrouwen gewonnen van een Poolse drugsbende en krijgt hij opdracht het imperium van de criminelen binnen de zwaarbewaakte gevangenis Aspsas uit te breiden. Daar wordt hij met succes opgenomen in de groep meest beruchte misdadigers van Zweden, maar door een lek komt zijn ware identiteit aan het licht. Opgejaagd door zowel de Zweedse politie als de Poolse maffia is Hoffman zijn leven niet meer zeker en weet hij dat het drie seconden kost om te sterven of om zich in veiligheid te brengen.

Journalist Anders Roslund (1961) en ex-gedetineerde Börge Hellström (1957) publiceerden in 2004 hun eerste misdaadroman, 'Vaderwraak', dat de Glazen Sleutelprijs, de prijs voor de beste Scandinavische misdaadroman, in de wacht sleepte. Daarna volgden de thrillers 'Kluis 21', 'De uitlevering' en 'Het meisje onder de straat'.

Andere nieuwe titels:

Henning Mankell - 'De gekwelde man' (februari 2010). Tiende avontuur van inspecteur Kurt Wallander. De gepensioneerde marineofficier Hakan von Enke verdwijnt tijdens een ochtendwandeling in de omgeving van Stockholm. Het is winter en hij heeft net zijn 75ste verjaardag gevierd. Voor Kurt Wallander is de vermissing van Von Enke een hoogstpersoonlijke kwestie: Von Enke is namelijk de schoonvader van zijn dochter Linda.
Christian Moerk - 'Darling Jim' (mei 2010). Tweede misdaadroman van deze Deense auteur. Twee zussen en hun tante worden dood aangetroffen in een buitenwijk van Dublin. Hun plotse overlijden lijkt nooit opgehelderd te zullen worden. Tot Desmond, een jonge postbeambte een ongeadresseerd postpakket vindt met daarin het dagboek van Fiona, een van de zussen.

29 november 2009

Wordt verwacht 149 (nieuws, 2009)

OOG IN OOG MET DE GOUDEN TAND

De Spanningsblog bracht begin dit jaar het bericht dat de veelgeprezen, maar uiterst mediaschuwe Amerikaanse auteur Thomas Pynchon met een nieuw boek zou komen. De titel luidde 'Inherent Vice' en het zou zijn eerste detectiveroman zijn. Het boek is inmiddels in Engeland en de VS verschenen en kreeg lovende reacties. The Washington Post noemde de roman 'een schitterende pastiche op het detectivegenre', terwijl The Sunday Telegraph het boek niet alleen bestempelde als 'een fascinerende detectiveroman', maar ook 'een psychedelisch eerbetoon aan de jaren zestig'. 'Inherent Vice' verschijnt in mei 2010 in Nederlandse vertaling onder de titel 'Eigen gebrek' bij uitgeverij De Bezige Bij.

'Eigen gebrek' speelt zich af in het Los Angeles van de jaren zestig. Het is alweer een tijdje geleden dat de altijd stonede privé-detective Doc Sportello zijn ex-vriendin voor het laatst heeft gezien. Maar dan duikt ze ineens op met het bericht dat de miljardair op wie zij verliefd is gekidnapt gaat worden. Voor hij het weet, bevindt Doc zich in een bizarre, mogelijk zelfs gevaarlijke situatie en krijgt hij te maken met surfers, oplichters, drugsverslaafden, rockers, een moordzuchtige woekeraar en de mysterieuze entiteit 'De gouden tand'.

Pynchons uitgever Dan Franklin noemt het boek een briljante weergave van het Los Angeles kort na de door Charles Manson gepleegde moorden en exemplarisch voor Pynchons kijk op de drie-eenheid seks, drugs en rock-'n-roll. Het voorlaatste boek van Pynchon was 'Against the Day' uit 2006 en telde meer dan duizend pagina's. 'Eigen gebrek' eindigt na 384 pagina's.

Thomas Pynchon, geboren op 8 mei 1937 in Glenn Clove, is een schrijver van complexe 'encyclopedische romans', zoals 'V.', 'The Crying of Lot 49', 'Vineland', 'Mason & Dixon' en 'Against the Day' en wordt ook wel vergeleken met de Ierse schrijver James Joyce. In 1974 won hij de National Book Award voor 'Gravity's Rainbow'.

Hij heeft altijd de publiciteit gemeden. Nooit heeft hij een interview gegeven en sinds 1963 zijn de enige tekens van leven zijn werk zelf, en daarnaast wat journalistiek werk, enige recensies van andermans werk, en flapteksten voor boeken. In dit kluizenaarsgedrag heeft hij tot nu toe volhard. Overigens werd Pynchon tot tweemaal toe in de tv-serie 'The Simpsons' opgevoerd, zij het dan met een papieren zak over zijn hoofd. De foto bij dit bericht is een ongedateerde afbeelding van Pynchon als jonge man in marine-uniform.

Pynchon zelf heeft één keer zijn standpunt toegelicht toen CNN hem in 1997 opspoorde. Op de vraag van een journalist antwoordde hij simpelweg: ,,Geen zin om met journalisten te praten. En nee is nee.''

Postuum eindspel (nieuws, 2009)

JACOB VIS VOLTOOIT NAGELATEN WERK

Drie jaar geleden overleed misdaadauteur Jan van Hout. Hij liet een onvoltooid manuscript na van zijn laatste thriller, met de toepasselijke titel 'Eindspel'. Op verzoek van de weduwe heeft collega-schrijver Jacob Vis het manuscript afgerond. Het boek zal binnenkort verschijnen bij uitgeverij Ellessy Crime.

Ook in dit boek verschijnt Van Houts protagonist, hoofdinspecteur Kit Holm, weer ten tonele. Deze krijgt op een kille voorjaarsmorgen bezoek van zijn Surinaamse collega Mark Scheurwater. Als Holm uit zijn flat afdaalt om de bezoeker te begroeten, vindt hij hem zwaargewond in de lift. Holm brengt zijn collega naar het ziekenhuis en gaat op onderzoek uit. Wie wilde Mark vermoorden? En wat is er waar van het gerucht dat een scheepslading gestolen Belgische vuurwapens onderweg is naar Suriname?

Holms zoektocht voert hem van de haven van Vlissingen naar het binnenland van Suriname, waar hij hulp krijgt van de Indiase brigadier Dew en zijn stoïcijnse Friese collega Dijkstra. Hij ontmoet andere, kleurrijke figuren die hem gewild of ongewild een stapje dichter bij de oplossing van het mysterie brengen. Voor het zover is ontsnapt hij aan twee moordpogingen en ontdekt hij dat de geheime verzetsgroep Gladio de Koude Oorlog heeft overleefd en nu een eigen oorlog wil beginnen.

Jan van Hout werd in 1933 geboren in Hoorn. Hij was werkzaam als steward bij de KLM en belandde op latere leeftijd in de journalistiek. Als vertaler en redacteur ontdekte hij Amerikaanse hardboiled auteurs als Mickey Spillane, Gavin Lyall en Ross McDonald. Gestimuleerd door hun meesterschap probeerde Van Hout het zelf ook, wat in 1976 resulteerde in zijn debuut 'Waar de slagen vallen'.

Kit Holm figureerde in de boeken 'Het teken van de klauw', 'Het scherpste wapen' en 'Het smerigste spel'. In de eerste drie boeken werkt Kit Holm bij de Centrale Recherche Informatiedienst. In 'Spion ad interim' is hij NAVO-voorlichter die wordt geconfronteerd met Russische sabotageplannen rond een neutronenwapen. 'Dummy' uit 2001 is de herziene uitgave van 'Waar de slagen vallen'.

28 november 2009

Crime passionate (nieuws, 2009)

DE GOUDEN STROP GAAT NAAR REMCO

Het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs (GNM) gaat niet verder met Passionate Bulkboek waar het de organisatie van de Gouden Strop betreft. Dat heeft voorzitter Willem Asman van het genootschap desgevraagd bevestigd. Hij zal begin volgende week de uitgevers informeren over de breuk met de Rotterdamse instelling. Vanavond geeft hij tekst en uitleg aan de ledenvergadering van het GNM.

Het bestuur van het GNM heeft de afgelopen maanden gebruikt om de editie 2009 van de Gouden Strop te evalueren. Er ging toen het een en ander mis: het tv-programma Goedemorgen Nederland waar de nominaties zouden worden gepresenteerd, liet het op de valreep afweten, jurylid Martin Koolhoven stapte op omdat hij zich niet goed geïnformeerd voelde en juryvoorzitter Agnes Jongerius liet zich tijdens de eerste juryvergadering vertegenwoordigen door een vertrouweling van de vakcentrale FNV. Tot slot was er kritiek vanuit de hoek van de schrijvers, met name van drievoudig Stropwinnaar Tomas Ross, die zelfs - overigens niet voor het eerst - voor afschaffing van de thrillerprijs pleitte.

Al gauw maakte het bestuur bekend dat er in ieder geval in de samenstelling van de jury's iets zou wijzigen. De jury zou voortaan minimaal drie vakjuryleden (recensenten) moeten bevatten. Elk ingezonden boek wordt gelezen door minimaal twee vakjuryleden. Verder heeft het GNM-bestuur besloten dat thrillers die in zogeheten 'eigen beheer' zijn uitgegeven, zijn uitgesloten van deelname. Dit jaar liet de jury van de Schaduwprijs (de prijs voor thrillerdebutanten) deze 'eigen beheer'-titels nog toe, maar dat bleek geen succes. ,,Geen van deze uitgaven haalde in de ogen van de jury een voldoende, geen van hen was kanshebber'', stond er in het juryrapport.

Volgens GNM-voorzitter Asman is er rond de organisatie van de Gouden Strop veel bereikt, maar het bestuur was er ook van overtuigd dat er altijd ruimte is voor verbetering. Het bestuur is daarover met Passionate Bulkboek in gesprek gegaan, maar dat heeft niet tot overeenstemming geleid.

Het GNM-bestuur heeft een nieuw bureau in de arm genomen dat de organisatie van de jury voor zijn rekening gaat nemen: Het Kantoortje van Remco Volkers in Amsterdam. Asman zegt onder de indruk te zijn geraakt van 'Remco’s oog voor detail en kwaliteit, zijn flexibiliteit en hoge handelingssnelheid'.

Remco Volkers verzorgt sinds 2001 voor uitgeverijen De Arbeiderspers en Archipel, en sinds 2004 ook voor uitgeverij Balans, de promotie en publiciteit van diverse nationale en internationale auteurs. In 2006 is hij voor zichzelf begonnen en richtte hij Het kantoortje van Remco op. Hij werkt nu onder meer voor de uitgeverijen Ambo|Anthos, Van Holkema & Warendorf, Luitingh, Manteau, The House of Books en Unieboek.

27 november 2009

De vijf W's volgens... Bavo Dhooge (interview, 2009)


'Je moet van iets waanzinnig worden in dit leven'


Rubriek waarin thrillerschrijvers zichzelf en hun werk presenteren aan de hand van de vijf journalistieke W's: Wie, Wat, Waar, Wanneer en Waarom. Vandaag: Bavo Dhooge, die dinsdag 24 november de Diamanten Kogel 2009 won met Stiletto Libretto. De Vlaamse schrijver-scenarist heeft iets met de letter 'S'.

(Door Peter Kuijt)

- Wie denkt Bavo Dhooge wel dat hij is?
Bavo Dhooge: 'Ik ben op 31 januari in 1973 in het hart van Gent geboren en ben dus 36. In mijn jeugd - meer bepaald tot mijn zestiende - lag er een mooie internationale tenniscarrière op mij te wachten, maar uiteindelijk is het op iets helemaal anders uitgedraaid.

Wie denk ik dat ik ben? Ik denk dat ik in de eerste plaats een broodschrijver ben, gedebuteerd in 2001 met een eerste roman en sinds zes jaar freelance zelfstandig auteur/scenarist/redacteur/journalist. Ik ben afgestudeerd aan de Koninklijke Academie voor Schonen Kunsten als filmregisseur, maar ben vrij snel aan de slag gegaan als copywriter in een reclamebureau omdat werken op een filmset me veel te hectisch was. Daarnaast werkte ik ook een tijdlang als recensent voor het weekblad Humo en andere magazines. Vandaag heb ik meer dan 40 boeken en 50 verhalen geschreven waarvan de titels allemaal beginnen met de letter 'S'.

Ja, ik weet het: mensen verklaren me gek, maar je moet van iets waanzinnig worden in dit leven. Niet lang geleden gaf een leerling me tijdens een schoollezing dan ook de bijnaam 'S'-Express'. Ik heb ook een zoon van acht die Samuel heet (hij was eerst, niet de boeken) en ik woon en werk in Gentbrugge. Verder probeer ik af en toe een standaarddeuntje te tokkelen op een oude piano, hou enorm veel van echte jazz en ben ik op vele fronten een onverbeterlijke melancholicus. Zo verzamel ik oude schrijfmachines, mis ontzettend de jaren zeventig en kom er steeds meer achter dat het cynisme en ironische in mijn boeken veeleer een vermomming zijn voor mijn soms gênante sentimentaliteit.'

- Wat valt er nog meer te wensen na het winnen van de Internationale Verhalenwedstrijd van Ambrozijn, een nominatie voor de Gouden Strop, vijfsterrenrecensies in VN's Detective- en Thrillergids en uiteindelijk de Diamanten Kogel 2009?
'Hm, de Gouden Strop effectief winnen, de Diamanten Kogel een tweede keer winnen en voor het derde jaar op rij vijf sterren in de VN Thrillergids krijgen? Neen, serieus, toen ik de Schaduwprijs won voor mijn debuut SMAK in 2002 dacht ik al dat ik het hoogst haalbare had bereikt, maar kijk. Uiteindelijk ben ik er me van bewust dat ik het mezelf niet makkelijk heb gemaakt door geen langdurige reeks te schrijven met één steeds terugkerende held of politieagent in de hoofdrol, of een typisch Vlaamse thriller.

Elk boek is weer een beetje anders, al zijn er natuurlijk altijd wel een paar terugkerende elementen zoals zwarte humor, een (hopelijk) goed oor voor dialogen, surrealistische personages, filmische beschrijvingen en een kleurrijke setting. Ik kan dus voorlopig nog niet teren op een echte megaseller, maar stel me tevreden met mijn eigen ding, mijn eigen weg en de leuke reacties, recensies en bekroningen die daarbij horen. Ik vrees dat mijn levenshouding zich ook een beetje afspiegelt in mijn werk, dat wil zeggen: de outsider die koppig vasthoudt aan zijn eigen principes of ze nu goed of slecht zijn.'

- Waar zou de schrijver Bavo Dhooge zijn inspiratie voor boektitels halen als het alfabet geen 'S' zou kennen?
'Ik zou zeker geen andere letter meer nemen. Die hele gimmick is trouwens heel toevallig ontstaan na drie boeken, maar gaandeweg was het wel een trucje dat begon op te vallen. De letter 'S' is ook de mooiste letter van het alfabet, heel sierlijk, spontaan en sexy. Het is ook de helft van het teken dat staat voor oneindigheid. Ik wil dan ook blijven schrijven tot het einde der tijden, of althans, tot mijn tijd komt. Ik beschouw die 'S' ook letterlijk als het Sleutelgat van mijn eigen hokje waar ik al mijn verschillende genres (sciencefiction, thrillers, romans, jeugdboeken, enz.) kan instoppen.

Nu is het zelfs zo dat ik door te denken aan een titel met de letter 'S' vanzelf op een idee kom wat leidt tot een personage en wat dan ook weer uitmondt in een verhaal. Het werkt dus in beide richtingen. Voorts heb ik de ijdele hoop en illusie dat elke boekenliefhebber in een overvolle 'bib' of boekhandel met al die duizenden titels bij een 'S'-titel Spontaan aan mij zou denken. Er zijn trouwens ook al mensen die me zien als Spookschrijver van andere mooie boeken zoals Sprakeloos, Suiker en het werk van Stieg Larsson.'



- Wanneer zou het voor u het juiste moment zijn om serieuze literatuur te gaan schrijven?
'In mijn ogen bestaat er geen serieuze en minder serieuze literatuur en dus ben ik ervan overtuigd dat ik al mijn hele leven serieuze literatuur schrijf. Ik neem mijn werk heel serieus en weet niet wat ik anders zou doen als ik niet kon schrijven, maar daar houdt het dan ook bij op. Het is en blijft een vak. Je verandert er de wereld niet door en de mensen vergeten je trouwens ter plekke terwijl je bij wijze van spreken nog voor je neus staan.

Het is ook geen beroep dat je kiest om op televisie te komen of veel groupies te hebben. Het is wat het is: schrijven, heerlijk oubollig, tenminste, dat ervaar ik als ik soms voor een school ga spreken en de leerlingen me aankijken alsof ik net uit een ondergrondse bunker of uit een boomhut ben gekropen. Het is zoals Woody Allen zegt: we doden allemaal gewoon een beetje tijd tot de dood erop volgt, wel, ik wil die tijd opdoen aan schrijven. Ik weet het, een vrij donkere gedachte voor een frisse website als deze, maar het is zo. Ik probeer het misschien iets anders in te kleden met het motto van Oscar Wilde: 'Don't take life seriously because you cannot come out alive'.'

- Waarom doen de mannelijke misdaadauteurs het zo goed in Vlaanderen en verkopen alleen de vrouwelijke thrillerschrijvers bestsellers in Nederland?
'Ja, zeer goeie vraag en ik zat me hetzelfde af te vragen toen Marion Pauw in juni net de Gouden Strop voor mijn neus wegkaapte. Zijn de Vlamingen allemaal onverbeterlijke macho's? Zijn de Nederlandse schrijfsters allemaal mooie blonde jongedames?

Het zijn toch twee heel verschillende werelden, hoor, Nederland en Vlaanderen. Ik heb het gevoel dat de Vlaming vooral houdt van en vasthoudt aan herkenbaarheid, couleur locale en een zeker soapgehalte (zonder dat pejoratief (ongunstig, red.) te bedoelen). In Nederland uit die herkenbaarheid en identificatie zich op andere fronten. In ieder geval blijft het een raadsel, een mysterie binnen het wereldje van mysterieschrijvers. Als ik het antwoord wist, dan zou ik een blonde pruik opzetten en er helemaal voor gaan!'

Bavo Dhooge - Stiletto Libretto. Uitgeverij Manteau, 320 pag., 19,95 euro

Wordt verwacht 148 (nieuws, 2009)

HET IS SOMS BETER NIET ALLES TE WETEN

Wat zou er eerder zijn geweest: het idee voor het tv-programma 'DNA onbekend' of de plot voor 'Levend bewijs', de nieuwste thriller van journaliste Annet de Jong? Zowel het door Caroline Tensen gepresenteerde programma als het boek gaat in op de zoektocht van mensen naar hun identiteit. We gokken er in ieder geval op dat De Jongs boek spannender zal zijn dan het NCRV-programma. 'Levend bewijs' verschijnt in mei 2010 bij uitgeverij Q.

Kort na zijn achttiende verjaardag doet Julius Visser een schokkende ontdekking: zijn vader en moeder blijken niet zijn biologische ouders te zijn. Omdat Julius geen bevredigende antwoorden krijgt, gaat hij op zoek naar zijn afkomst. Zijn speurtocht leidt naar een kliniek voor vruchtbaarheidsbehandelingen waar zich praktijken afspelen die het daglicht niet kunnen verdragen.

Het brein achter de kliniek is de steenrijke Eduard Manshold, een gynaecoloog met een onberispelijke reputatie. Manshold voelt zich bedreigd, maar Julius is niet van plan hem met rust te laten voor hij achter de waarheid is. En dan blijkt dat het soms beter is niet alles te (willen) weten. Julius raakt verstrikt in een web van persoonlijke, financiële en politieke belangen.

Journaliste Annet de Jong (Rotterdam, 1970) werkt sinds 1994 voor De Telegraaf. Ze studeerde Engelse taal- en letterkunde aan de Universiteit Leiden en deed de Postacademische Dagblad Opleiding Journalistiek aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Haar debuut 'Vuurkoraal' (2008) staat nog steeds op de nominatie om verfilmd te worden door Hans Pos. Dit jaar (en niet in 2008, zoals de uitgever in de brochure meldt), verscheen haar tweede thriller, 'Dossier Tobias'. Drie thrillers in drie jaar tijd, Annet de Jong zit mooi op schema.

TUSSEN SPIONNEN EN SMOKKELAARS

Een debuut dat meteen als beste Finse thriller wordt bestempeld en en passant ook nog wordt bekroond met een Duitse thrillerprijs. Dat schept hoge verwachtingen voor 'Grensgeval', de eersteling dus van de Finse tv-persoonlijkheid Matti Rönkä. Het boek ligt vanaf april 2010 in de winkels.

Viktor Kärppä is een Russische emigrant met Finse voorouders - en een man met vele talenten. Omdat zijn diploma van de sportacademie in Finland niet geldig is en hij zijn korte carrière bij de KGB liever geheimhoudt, is hij in Helsinki een detectivebureau begonnen.

Viktor neemt alle soorten opdrachten aan. Hij helpt Russen met het invullen van Finse formulieren en werkt voor allerlei dubieuze klanten aan beide kanten van de Fins-Russische grens. Als hij op zoek moet naar de verdwenen echtgenote van een antiquair denkt hij een routineklus te hebben aangenomen. Maar als hij beseft in welk wespennest hij zich heeft gestoken is het al bijna te laat. Viktor bevindt zich plotseling tussen Russische spionnen en Estlandse smokkelaaars. En dan loopt zijn moeder ook nog gevaar...

Matti Rönkä (1959) woont in Helsinki. Hij heeft drie kinderen en werkt bij de Finse televisie als anchorman voor het nieuws. Grensgeval is zijn eerste thriller met Viktor Kärppä als hoofdpersoon en werd bekroond met de prijs voor de beste Finse thriller van 2006 en de internationale Deutsche Krimi Preis 2008.

MACABER SPEL

'Rauw en strak en fris', 'indrukwekkend' en 'een pageturner over schuld en het ontlopen van de waarheid'. Dat waren destijds de reacties van de Britse pers op het boek 'The Quarry' van Damon Galgut. De in 1995 verschenen roman van de Zuid-Afrikaan, 'een aangrijpende literaire allegorie over moord en gestolen identiteit', komt in maart 2010 onder de titel 'De groeve' bij uitgeverij Querido uit.

Een dominee moet zijn keus om op een eenzame weg een lifter mee te nemen met de dood bekopen. Behalve zijn leven verliest hij ook zijn identiteit: de moordenaara trekt zijn toog aan en neemt zijn nieuwe betrekking in een township over.

De plaatselijke politie-inspecteur is van meet af aan geïntrigeerd door de nieuwe dominee. Een confrontatie tussen de twee wordt onvermijdelijk wanneer in een steengroeve het lijk van een onbekende man wordt gevonden. Er ontstaat een, volgens de uitgever, macaber spel tussen jager en prooi, dat culmineert in een achtervolging door een kaal en onherbergzaam landschap.

Damon Galgut (1963) woont en werkt in Kaapstad. Zijn roman 'De goede arts', die genomineerd werd voor de Man Booker Prize en de Impac Dublin Literary Award en de Commonwealth Writers' Prize voor Afrika won, betekende zijn internationale doorbraak. 'De groeve' is verschenen in zes landen en is verfilmd door een Belgische filmmaatschappij met onder anderen Serge-Henri Valcke in de hoofdrollen.

Andere nieuwe titels (bij Q):

Luis Leante - 'De rode maan' (mei 2010). Een schrijver uit Alicante wordt door een vrouw gebeld en gevraagd om met spoed naar het huis van zijn oude vriend Enim te gaan. Als de auteur daar aankomt is Enim al dood. In zijn handen heeft hij een verhalenbundel van de schrijver met een compromitterende opdracht voor Enims jong vrouw.
Patrick Lennon - 'Bevlekt' (februari 2010). Op een koude winterochtend hoort Tom Fletcher voor het eerst in achttien jaar van zijn vader. Hij spoedt zich naar een aangegeven locatie waar hij een man vindt die op gruwelijke wijze is vermoord. Heeft Toms vader hier de hand in gehad?
Matthias Rozemond - 'Enkele reis Sicilië' (april 2010). Na 'Apollovlinder' en 'Schimmenspel' derde thriller van deze Haarlemse schrijver en docent. Yvette Zomers krijgt te horen dat haar zoon Bernd in Syracuse op de intensive care ligt. Hij heeft voor de kust van Sicilië een duikongeluk gehad. Waarom is Bernd gaan duiken op de plaats waar twee jaar geleden ook zijn jongere zus Pelline is gestorven?
Arnaldur Indridason - 'Onderstroom' (april 2010). Zie hier voor meer informatie.

Subtielere vormen (nieuws, 2009)

'LITERATUUR ZONDER PLOT IS DOODSAAI'

In april 2010 verschijnt bij uitgeverij Anthos de bundel 'Stervensuur' met spannende verhalen van echte literaire auteurs, zo is hier eerder aangekondigd. Acht auteurs van naam, onder wie Saskia De Coster, Herman Koch, Wanda Reisel en Christiaan Weijts, zullen een bijdrage leveren.

Het was niet de bedoeling om weer eens een discussie over het fenomeen literaire thrillers te starten, zegt Eva Gerrits van Anthos in Knack.be. ,,Het leek ons vooral een fris idee om auteurs te vragen die niet met literaire thrillers worden geassocieerd. Zij zien het vooral als uitdaging. En een aantal zien ook de grens niet tussen literatuur en thriller - eerder tussen roman en kort verhaal.''

Christiaan Weijts kijkt wel degelijk neer op de term literaire thriller, die 'vaak ten onrechte wordt gebruikt voor boeken die in alles rechtlijnig, ondubbelzinnig en puur op effect en vermaak zijn gericht', meent hij. ,,Uitgevers hebben dit adjectief waarschijnlijk bedacht om de thrillerlezer de illusie te geven dat hij met iets zinnigs bezig is. Maar het blijft lectuur dat een bestaand wereldbeeld bevestigt. Dát is niet erg. Wel dat het subtiel wordt gelijkgeschakeld met literatuur, dat exact het tegenovergestelde wil.''

Waarom hij dan toch gehoor heeft gegeven aan het verzoek van Anthos? ,,Omdat ik het een interessant experiment vind om iets te schrijven dat hoofdzakelijk plotgestuurd is. Niet dat literatuur geen plot heeft, literatuur zonder plot is doodsaai. Een plot heeft alleen niet altijd een lijk nodig. In mijn romans speelt plot ook een rol. Het is misschien alleen niet het meest dominante wiel in het raderwerk van de roman.''

Weijts hoopt te laten zien dat literatuur ook spannend is. ,,Er bestaan ook subtielere vormen van teasen en timing. De romancier haalt die uit hetzelfde gereedschapskistje als de thrillerschrijver, maar zijn eindproduct is minder eenduidig, minder pragmatisch. Het plot is één van de vele ingrediënten. En een beetje knappe schrijver weet het zo te spelen dat lezers helemaal niet merken dat er een plot is.''

Weijts heeft overigens nog geen letter op papier gezet. Alleen Wanda Reisel heeft haar verhaal al ingeleverd bij de uitgeverij.

(Bron: Knack.be)

26 november 2009

Nagekomen bericht (nieuws, 2009)

INTIMIDATIE EN HERSENSPOELING

Het was op deze site al eerder opgemerkt, maar de informatie kwam kennelijk te laat binnen om in de voorjaarsbrochure van uitgeverij Anthos te worden opgenomen. Vandaar dat er een nagekomen bericht werd rondgemaild over de nieuwe thriller van Joost Heyink: 'Het experiment'. Deze volgens Anthos 'actuele en intrigerende thriller over vriendschap en verraad, intimidatie, hersenspoeling en moord' is te verwachten in januari 2010.

Hella Rooyakkers is een opgewekte 32-jarige reisconsulente in het midden van het land die in alle opzichten stevig in haar schoenen staat. Ze heeft een latrelatie met Berry, die in zijn vrije tijd mentale trainingen volgt bij de Sygma Foundation. Hella heeft hier weinig mee, maar gunt hem zijn hobby. De organisatie blijkt echter niet zo zweverig en onschuldig als Hella denkt: Sygma maakt gebruik van dubieuze psychologische methoden zoals intimidatie, uitputting, indoctrinatie en herprogrammering.

Joost Heyink (1946) studeerde psychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen en was dertien jaar lang aan deze universiteit verbonden als wetenschappelijk onderzoeker. Daarna legde hij zich fulltime toe op het schrijven. In 2008 verscheen zijn eerste literaire thriller 'Proefverlof', waarvan inmiddels meer dan 20.000 exemplaren zijn verkocht. (foto auteur: Merlijn Doomernik)

25 november 2009

Emotionele littekens (nieuws, 2009)

STEPHEN KING HINT OP VERVOLG VAN 'THE SHINING'

Stephen King overweegt een vervolg te schrijven op zijn verfilmde thriller The Shining uit 1977. Hoofdpersoon is Danny, het helderziende zoontje van schrijver Jack Torrance, dat wist te ontsnappen aan het kwaad in het afgelegen Overlook Hotel in de Rocky Mountains. In het vervolg is Danny geen kleine jongen meer, maar een veertiger die zijn tijd in een hospice in New York doorbrengt.

Tijdens een lezing over zijn laatste boek 'Under the dome' voor een groep fans in Toronto, onthulde King deze week dat hij afgelopen zomer voorzichtig is gaan nadenken over een follow-up van 'The Shining'. Hoofdpersoon Danny heeft, zo zei King, 'voor zijn leven lang emotionele littekens' opgelopen na zijn ervaringen in het Overlook Hotel. Daar probeerde zijn door het hotel 'bezeten' vader hem en zijn moeder te vermoorden.

Hoe Danny met deze nachtmerrie-achtige ervaringen én zijn helderziendheid - of 'shining' - probeert om te gaan, moet een 'verdomd fraai vervolg' opleveren, aldus King volgens website The Torontoist. In het boek dat de werktitel 'Doctor Sleep' heeft meegekregen, werkt Danny in een hospice voor terminale zieken. Hij is een verpleger in het hospitaal, maar zijn echte werk is om met zijn paranormale gaven het sterven wat draaglijker te maken voor de patiënten. Daarnaast probeert hij wat geld te vergaren bij het wedden op de paardenrenbaan.

King probeerde al te hoge verwachtingen bij zijn toehoorders over het vervolg wat te temperen, door te zeggen dat hij zich nog niet 'compleet' had gebonden aan het schrijven van 'Doctor Sleep'. Hij voegde eraan toe: ,,Wellicht hoef ik het niet te schrijven als ik er over blijf praten.''

'The Shining' werd in 1980 succesvol verfilmd door Stanley Kubrick. Jack Nicholson speelde een meesterlijke rol als Danny's vader. Shelley Duvall vertolkte de rol van moeder Wendy. Danny Lloyd (zie foto) kroop in de huid van het zoontje.

(Bron: The Guardian)

Neil Cross - Verzwegen (2009)


Met een lamlul in de hoofdrol wordt het niets



(Door Arno Ruitenbeek)

Een lamlul van een hoofdpersoon kan zo maar een potentiële bestseller verneuken. Recentste voorbeeld is het thrillerdebuut van de Britse auteur Neil Cross.

Nathan is een ambitieloze medewerker van een deejay op zijn retour. Op diens feestje leert Nathan een leuke meid, Elise, kennen. Vage kennis Bob neemt het stelletje mee in de auto, er wordt onder invloed van drugs wat seks afgewikkeld en aan het einde van het liedje is Elise dood. Beide jongemannen verbergen het lijk en zwijgen als het graf.

Nathan krijgt een baantje bij een wenskaartenuitgever, gaat op zoek naar Elises zuster Holly en trouwt met haar, zonder zijn geheim te onthullen. Tot Bob op de stoep staat is zijn burgermansleventje enkele jaren dik in orde.

Verzwegen krijgt tot op dat moment het voordeel van de twijfel om het zo goed als helemaal kwijt te raken in de draaikolk van gebeurtenissen die aan de grens van het bespottelijk ongeloofwaardige grenzen. Om over de ontknoping maar niet te spreken.

Neil Cross vergelijken met Harlan Coben (zoals de uitgever doet) is een gotspe, ik zou het niet eens wagen hem te meten met een Dean Koontz of Stephen King op een van hun weinige slechte momenten.

Neil Cross - Verzwegen. Vertaling: Jasper Mutsaers. Uitgeverij De Boekerij, 287 pag.

Peter James - Ten dode opgeschreven (2009)


Peter James wordt alleen maar beter



(Door Arno Ruitenbeek)

Vijf keer Roy Grace, vijf keer iets met dood in de titel. Bij Peter James weet je wat je krijgt, plus de garantie dat het alleen nog beter kan worden.

Thema dit keer: mensenhandel. Met een tweeledig doel worden Roemeense zwervertjes naar het Verenigd Koninkrijk verscheept. Prostitutie en hun organen. De tweede branche levert meer geld op dan de eerste en dan is de keus voor de gewetenloze boeven niet moeilijk.

Doordat de opsporingsinstanties onvoldoende geëquipeerd zijn op dit medische terrein, is de tegenwerking te verwaarlozen. Brightons beste speurneus Grace zou echter niet Grace zijn als hij niet het uiterste probeert om er achter te komen wie de drie tieners, wier lijken leeggehaald en dichtgenaaid in Het Kanaal zijn gegooid, heeft vermoord.

Zijn nieuwe liefde Cleo en zijn spoorloos verdwenen vrouw Sandy geven vanzelfsprekend acte de presence. Met dit verschil dat Sandy in Duitsland een nieuw leven blijkt te hebben opgebouwd; juist op het moment dat Roy haar wil laten dood verklaren.

Peter James - Ten dode opgeschreven. Vertaling: Ineke de Groot. Uitgeverij De Fontein, 479 pag.

24 november 2009

Bekroond! (nieuws, 2009)



BAVO DHOOGE WINT DIAMANTEN KOGEL

De Vlaamse misdaadauteur Bavo Dhooge (1973) heeft met zijn thriller 'Stiletto Libretto' de Diamanten Kogel 2009 gewonnen. Antwerps schepen van Cultuur Philip Heylen reikte de jaarlijkse prijs voor het beste, spannende oorspronkelijk Nederlandstalige boek vanmiddag uit in het AMVC-Letterenhuis in Antwerpen. Dhooge ontving een zilveren boksbeugel met vier diamanten. De trofee is een werk van de Belgische kunstenaar Wim Delvoye.

,,'Stiletto Libretto' is meesterlijk verteld en geschreven'', meldt het juryrapport. ,,Een sterke plot, knappe dialogen, uitstekende karaktertyperingen. Een geslaagde parodie op het Amerikaanse thrillergenre, tegelijk krankzinnig en geloofwaardig. De auteur bespeelt een breed register van humor, zowel tongue in cheeck, grand guignol als pure slapstick. Daarbij slaagt hij er ook in met een ijzersterke logica een degelijk uitgewerkt spannend verhaal te vertellen. Humor en spanning zijn geen evidente partners. Dhooge maakt er in 'Stiletto Libretto' een geslaagd huwelijk van.''

De Diamanten Kogel werd dinsdag voor de achtste keer uitgereikt. Dit jaar boog de jury zich over 67 ingezonden boeken die verschenen tussen juni 2008 en juni 2009. Willem Asman ('Wondermans eindspel'), Hans Declercq ('Hoe zwart is de duivel?'), Marion Pauw ('Daglicht'), Felix Thijssen ('Esperanza'), Jac. Toes ('Blind zicht'), Jacob Vis ('De Scheepsbouwer') en uiteraard Bavo Dhooge stonden op het lijstje van genomineerden. Pieter Aspe ('Bankroet') en Bob Mendes ('Vuil Geld') haalden de toplijst, maar werden niet genomineerd.

In zijn bekroonde boek schrijft Dhooge over Jimmy Hendricks, een kleine crimineel die in Los Angeles een nieuw leven wil beginnen als schrijver. Als Jimmy's boek met bestaande personages een succes wordt, komt hij in nauwe schoentjes te zitten. Dhooge was met 'Stiletto Libretto' eerder dit jaar genomineerd voor de Gouden Strop 2009. Die prijs werd echter gewonnen door Marion Pauw met 'Daglicht'.

Eerder wonnen Benny Baudewyns (2002), Jef Geeraerts (2003), Bob Mendes (2004), Esther Verhoef (2005), Felix Thijssen (2006), Patrick Conrad (2007) en Simon de Waal (2008) de prijs van het Genootschap van Vlaamse Misdaadauteurs.

(Bron: De Morgen; met dank aan Roland van Wanrooy)

Internationale hit (nieuws, 2009)

MANNEN DIE VROUWEN HATEN OP DE PLANKEN

Na de Millenniumtrilogie en de verfilmingen daarvan wordt het werk van de Zweedse thrillerauteur Stieg Larsson nu ook naar het theater gebracht. Het Nörrebro Teater in de Deense hoofdstad Kopenhagen bereidt het toneelstuk 'Mannen die vrouwen haten' - een bewerking van Larssons debuut - voor, samen met de 'weduwe' van de in 2004 overleden schrijver. Dit hebben Zweedse en Deense media gemeld.

De betrokkenheid van Eva Gabrielsson is opvallend, omdat tot dusver alleen de vader en broer van Larsson zich bezighielden met zijn erfgoed. De schrijver leefde meer dan dertig jaar samen met zijn partner, maar was niet met haar getrouwd. Gabrielsson kreeg daardoor financieel niets voor het succes van Larssons werk. Pas eerder deze maand boden vader en broer Larsson omgerekend twee miljoen euro aan de 'weduwe'.

In de Deense krant Politiken zegt Eva Gabrielsson blij te zijn eindelijk iets met Larssons werk te kunnen doen. Van de Millenniumserie zijn alleen al in Europa meer dan 20 miljoen exemplaren verkocht. De voorstelling gaat najaar 2010 in première.

Stieg Larsson blijft sowieso hot. Zijn trilogie is de internationale hit van dit millennium. Deze week verschijnt in Nederland de film 'Mannen die vrouwen haten' op dvd. In januari komt deel twee in de bioscopen, in maart gevolgd door deel drie. In oktober 2010 komen de films bij de KRO op televisie.

Ondertussen blijven de boeken verkopen en Larssons Nederlandse uitgever A.W. Bruna spint er garen bij. Maar er zijn kapers op de kust. In mei 2010 verschijnt een biografie over Stieg Larsson (1954-2004), geschreven door Jan-Erik Pettersson, een oud-uitgever van Larssons journalistieke werk. Dit boek 'Het leven als een thriller' verschijnt niet bij Bruna, maar bij Meulenhoff. ,,Lezers zullen veel overeenkomsten ontdekken tussen leven en werk'', is de belofte van Meulenhoff.

(Bron: De Twentsche Courant Tubantia)

23 november 2009

Mag ik er een zakje omheen? (nieuws, 2009)

HONDERDDUIZEND DAGLICHTEN

Marion Pauw heeft eind vorige week het honderdduizendste exemplaar van haar bekroonde thriller 'Daglicht' verkocht. Dat heeft haar uitgeverij Anthos vandaag laten weten.

Met 'Daglicht' won zij begin juni de Gouden Strop. In de thriller raakt de jonge advocate Iris, alleenstaande moeder van een zoontje, betrokken bij de autistische Ray. Hij zit vast voor een buitengewoon gruwelijke dubbelmoord op zijn buurvrouw en buurmeisje. De thriller zal worden verfilmd door Eyeworks, het productiebedrijf van Reinout Oerlemans.

Pauw maakt met 'Daglicht' eveneens kans op de Diamanten Kogel, de Vlaamse prijs voor de beste Nederlandstalige misdaadroman. Morgenmiddag wordt de winnaar van de Diamanten Kogel in Antwerpen bekendgemaakt. Behalve Pauw zijn ook Willem Asman, Bavo Dhooge, Jacob Vis, Felix Thijssen, Hans Declercq en Jac. Toes genomineerd.

Bellicher revisited (nieuws, 2009)

HET JAAR VAN DEN TEX

Uitgeverij De Geus weet het zeker: 2010 wordt het jaar van Charles den Tex. De drievoudig winnaar van de Gouden Strop schrijft dan niet alleen het geschenkboekje voor Juni - Maand van het Spannende Boek, maar zijn bekroonde boeken 'De macht van meneer Miller' en 'CEL' zullen volgens De Geus dan ook verfilmd worden. En als klap op de vuurpijl verschijnt in mei 2010 Den Tex' nieuwste thriller 'Wachtwoord'. En ook nu gaat managementadviseur Den Tex in op de geneugten en gevaren van de moderne technologie.

'Wachtwoord' is na 'De macht van meneer Miller' en 'CEL' het laatste deel van de Bellicher-trilogie. Hoofdpersoon Michael Bellicher is radeloos: zijn vriendin Guusje van Donee (de advocate uit 'CEL') is spoorloos verdwenen. Maar wat is 'spoorloos' als camera's registreren wat er in de openbare ruimte gebeurt? Wat is 'onvindbaar' als mensen voortdurend met elkaar in contact staan via mobiele telefoons, internet en webcams?

De enige voorwaarde: het juiste wachtwoord om systemen of netwerken binnen te komen. Of tot criminele groepen door te kunnen dringen. Dat laatste lukt Michael Bellicher, en hij ontdekt dat Guusje in handen is van de Oost-Europese maffia.

Van het bekroonde 'CEL' (2008) zijn inmiddels meer dan 54.000 exemplaren verkocht. De rechten van het boek zijn verkocht aan Duitsland, Italië en Frankrijk. 'De macht van meneer Miller' (2006) ging meer dan 32.000 keer over de toonbank. En van 'Schijn van kans' (2002), de eerste thriller waarmee Den Tex de Gouden Strop in de wacht sleepte, zijn ruim 25.000 stuks verkocht.

22 november 2009

Wordt verwacht 147 (nieuws, 2009)

DE COMMISSARIS HEEFT EIGENLIJK EEN BRIL NODIG

Het is nog een halfjaartje wachten voor de fans van de Italiaanse grootmeester Andrea Camilleri, maar dan ligt er eindelijk weer nieuw werk van hem in de boekhandel. In mei 2010 verschijnt Camilleri's nieuwste misdaadroman 'Sporen in het zand' bij uitgeverij Prometheus. En als vanouds duikt ook hier weer de 'verrukkelijk chagrijnige' (citaat Vrij Nederland) commissaris Salvo Montalbano op.

Alles draait om het gestolen kadaver van een paard. En om een halfnaakt lijk, met een kogel erin. Twee verhalen die in elkaar overlopen. Wat van de ene kant glashelder lijkt, is van de andere kant volkomen duister. En dan wordt er ook nog bij commissaris Montalbano ingebroken. Door wie?

In 'Sporen in het zand' komt Montalbano in een nachtmerrie terecht die hem naar stallen en renbanen voert. Ook het ouder worden beleeft Montalbano als een angstdroom. Hij heeft eigenlijk een bril nodig, maar weigert daaraan toe te geven. Diep van binnen voelt hij zich nog zo sterk als een paard. Zal hij deze zaak weten op te lossen? Zonder bril?

De Siciliaan Andrea Camilleri (1925), auteur, scenarist en toneelregisseur, is vooral beroemd van zijn succesvolle detectiveromans over commissaris Montalbano. Zo schreef hij onder meer 'Verstikkende zomerhitte', 'Het ABC van de maffia' en 'De vleugels van de sfinx. Zijn werk werd in 24 landen vertaald.

Gewoon echt waar (nieuws, 2009)

CO2-OPSLAG BLOKKEERT THRILLER

Misdaadauteur John Brosens komt niet meer aan schrijven toe. Want het voorzitterschap van de Stichting CO2isNEE, die de geplande ondergrondse opslag van CO2 in zijn woonplaats Barendrecht koste wat kost wil voorkomen, slokt dezer dagen al zijn tijd op. De schrijver geeft nu prioriteit aan het actie voeren sinds de ministers Jacqueline Cramer (Milieu) en Maria van der Hoeven (Economische Zaken) vorige week hebben besloten dat het broeikasgas onder de nieuwbouwwijk Carnisselande in Barendrecht wordt opgeslagen. De bewoners zijn laaiend over het besluit. ,,CO2 is een zuur gas dat aardlagen aanvreet'', aldus Brosens.

Als onderdeel van de acties heeft Brosens zijn korte CO2-thrillerfeuilleton 'Laag bij de grond' weer op zijn website gezet. Die was tot 19 mei op zijn site te lezen. De thriller bood hij eerder aan aan milieuminister Cramer (zie foto), maar zijn spannende feuilleton heeft de bewindsvrouwe niet op andere gedachten weten te brengen. ,,Het verhaal waar het allemaal mee begon blijkt namelijk dichter tegen de waarheid aan te schurken dan ik aanvankelijk dacht'', zegt de auteur. ,,Ik maak nu volop aantekeningen om er zo spoedig mogelijk een echt boek van te maken, maar tijd om achter de tekstverwerker te kruipen is er niet. De Stichting CO2isNEE gaat nu even voor.''

Een titel voor zijn eventuele broeikasgasthriller heeft Brosens al wel: 'De Zaak van de Verborgen agenda's'. ,,Want tot op dit moment heb ik er al vier gesignaleerd: die van Shell, twee ministers en een gedeputeerde. In een spannend boek is het de bedoeling dat niets is wat het lijkt; de werkelijkheid is nog veel erger. Die stelling kende ik al, maar nu loop ik er in de praktijk tegenaan dat de realiteit niet voor fictie onderdoet. Het is gewoon echt waar.''

Volgens Brosens is de proloog van Laag bij de grond grotendeels vanaf het scherm te lezen. Maar het complete verhaal kan ook in PDF worden downgeload om te printen. (Foto: Arco van der Lee)

20 november 2009

Coproductie (nieuws, 2009)

SPIELBERG EN KING WERKEN AAN VERFILMING KAASSTOLPTHRILLER

De Amerikaanse filmregisseur Steven Spielberg en zijn landgenoot en bestsellerauteur Stephen King hebben volgens vakblad Variety de handen ineen geslagen om Kings nieuwste boek 'Under the Dome' ('Gevangen' in de Nederlandse vertaling) als miniserie op tv te brengen. Spielbergs maatschappij Dreamworks heeft de filmrechten voor de roman verworven.

In de bovennatuurlijke thriller wordt een klein stadje in Maine (New England) als een kaasstolp afgesloten door een ondoordringbaar krachtenveld. De geïsoleerde inwoners moeten vechten voor hun leven. Volgens Variety zoeken Spielberg en King nog naar geschikte scenarioschrijvers.

Veel van Kings werk is al verfilmd - en vaak bleken de films ook meesterwerken ('The Shining', 'Carrie', 'Misery'). Spielberg en King werkten al eens samen, zoals bij de verfilming van Kings roman uit 1984 'The talisman'. Om financiële redenen is dat project steeds uitgesteld, maar volgend jaar zou het project dan toch als zesdelige tv-reeks van de grond worden getild.

(Bron: De Morgen)

Wordt verwacht 146 (nieuws, 2009)

DE VERLOSSER KOMT...

Hij is in aantocht! Al meerdere malen aangekondigd en jaren op gewacht. Maar nu komt hij toch echt: 'De Verlosser'.

'De Verlosser' van Tomas Ross wel te verstaan. En dan hebben we het niet over de Verlossers Cruijff, Barack Obama of Maitreya, maar over die andere, waar de calvinistische Haagse plotdenker al sinds zijn jeugd een mateloze bewondering voor heeft. (Zie interview). Uitgeverij Cargo heeft de publicatie van 'De Verlosser' nu voor mei 2010 in de planning staan. Maar ja, je weet het tegenwoordig nooit met verlossers...

Tomas Ross liet eerder weten dat hij al bezig was met een soort 'De Da Vinci Code'-achtige thriller nog voordat Dan Brown met zijn boek wereldwijd roem vergaarde. Maar er kwam telkens weer wat tussen: de trilogie 'Voor koningin en vaderland', een paar Havank-boeken en onder andere de thrillers 'De tranen van Mata Hari', 'De marionet' en 'Het meisje van Buenos Aires'.

Het verhaal: In Israël graaft priester-archeoloog Johannes Hus een kleine, fonkelende steen op die hem in vervoering brengt. Ook achter de muren van Vaticaanstad is er grote consternatie wanneer de vondst bekend wordt: de wederkomst van de verlosser lijkt nabij.

In het diepste geheim wordt de steen uit het Heilige Land gesmokkeld en naar de Pauselijke Academie van Wetenschappen gebracht. Daar hangt in een donker vertrek een icoon met de afbeelding van de jonge maagd Maria: een ragfijn portret van een meisje dat zich nog niet bewust is van haar goddelijke taak. Het portret staat centraal in de felle strijd die losbarst in het Vaticaan over de bestemming van de steen.

De jeugdige, ambitieuze advocaat David Cohen is onwetend van dit alles. Hij en zijn vrouw Sarah leiden samen met hun elfjarige dochtertje Marije een gelukkig leventje in Amsterdam. Totdat een serie bizarre gebeurtenissen volgt en David een verbijsterend plan ontdekt. Zijn dochter is de inzet van de nietsontziende machtsstrijd binnen de katholieke kerk met als hoogtepunt het raadselachtige overlijden van Johannes Paulus I kort na aanvang van zijn pontificaat. Nooit eerder kreeg het 'Urbi et Orbi' ('aan stad en wereld') zo'n sinistere betekenis...
(Foto auteur: Sander Nieuwenhuys)

19 november 2009

Wordt verwacht 145 (nieuws, 2009)

TIPJE VAN DE SLUIERS

Een combinatie van een spannend mysterie en een intrigerend portret van vrouwenlevens in het Midden-Oosten. Dat kan de lezer volgens uitgeverij Artemis verwachten van 'Stad van sluiers', het tweede boek van de Amerikaanse auteur Zoë Ferraris, dat vanaf mei 2010 verkrijgbaar is.

Op een hete namiddag wordt het zwaar verminkte lichaam van een vrouw aangetroffen op het strand van Djedda. Detective Osama Ibrahim krijgt de opdracht om deze raadselachtige moord te onderzoeken - een welhaast onmogelijke opgave in een stad waarin veel versluierd wordt. Maar Katya Hijazi, de enige vrouwelijke lijkschouwer van het mortuarium, bijt zich vast in de zaak en ontdekt dat het slachtoffer de jonge filmmaakster Leila Nawar is, die vanwege haar controversiële documentaires veel vijanden heeft. Wanneer Osama en Katya samen met hun vriend, de woestijngids Nayir Ash-Sharqi (hoofdpersoon uit Ferraris' debuut), de moord trachten op te lossen, voert hun zoektocht van de verkeersdrukke boulevards van Djedda via de desolate buitenwijken naar de immense, uitgestrekte woestijn.

18 november 2009

Wordt verwacht 144 (nieuws, 2009)

TWIJFELS OVER DE ADVISEUR

'Van twee kanten' heet de nieuwe psychologische thriller van René Appel, die in april 2010 bij uitgeverij Anthos zal verschijnen. En net zoals in zijn eerdere boeken raken hele gewone mensen in de diepste narigheid verzeild.

Doktersassistente Fransien Wagtendonk heeft het moeilijk als haar vader onverwacht komt te overlijden. Haar moeder woont met een andere man in Australië. Gelukkig ondervindt ze veel steun van haar buurvrouw Tosca. Toch ziet ze pas echt een nieuwe toekomst als Rob Laarman, een ondernemende organisatie-adviseur, haar pad kruist.

Fransien en Rob trouwen, maar al snel komen de twijfels en met die twijfels de angst. Hoet zit het met het verleden van Rob? Waar voert hij eigenlijk zijn werk uit? En de kinderen uit zijn vorige huwelijk, waarom blijven die voor Fransien verborgen? Buurvrouw Tosca wakkert het wantrouwen aan, maar de vraagt welke rol haar eigen belangen daarbij spelen, groeit met de dag.

René Appel won twee keer de Gouden Strop, de prijs voor het beste Nederlandstalige spannende boek. Na 'Schone handen' en 'Weerzin' is 'Van twee kanten' de derde thriller van zijn hand die bij Anthos verschijnt. Eerder werden zijn boeken uitgegeven door Bert Bakker en Prometheus. Appel verklaarde eerder niet gelukkig te zijn met de manier waarop de titel van zijn vorige thriller Weerzin op de cover was afgedrukt. De lezer kon de titel ook als 'Weer zin' interpreteren. In de midprice editie van 'Weerzin' die in april 2010 zal verschijnen is een afbrekingsstreepje in de titel opgenomen.

VERDACHTE OF SLACHTOFFER

'De Nicci French van de nieuwe generatie'. Zo bestempelt de uitgever de Ierse Jane Casey wier debuut 'Spoorloos' in maart 2010 in de winkels ligt. In het boek wordt de vraag gesteld hoe duidelijk de scheiding is tussen getuige, slachtoffer en verdachte.

Als klein meisje maakte Sarah Finch een drama mee: op een dag kwam haar broertje Charlie niet meer terug nadat hij buiten ging spelen. Sarah was de laatste die hem zag en wat er met Charlie is gebeurd, is een mysterie gebleven. Die onzekerheid verscheurde het gezin waardoor haar ouders gingen scheiden.

Nu, zestien jaar later, is Sarah lerares. Uit schuldgevoel woont ze nog steeds bij haar moeder. Die heeft het verlies van Charlie nooit kunnen verwerken en is aan de drank geraakt. De kamer van haar verdwenen zoon ziet er nog altijd uit als toen en dient als gedenkplaats.

Als een van Sarahs leerlingen, de 12-jarige Jenny Shepherd, niet op school komt opdagen, wordt door de politie een massale zoektocht op touw gezet. Maar het is Sarah die tijdens het joggen het lijk van haar leerlinge vindt. Ze raakt nauw betrokken bij het politieonderzoek. Zo nauw zelfs, dat ze een verdachte wordt.

Jane Casey werd geboren in Dublin en studeerde letterkunde aan Trinity College en later aan de universiteit van Oxford. Ze werkt momenteel als redacteur bij een uitgeverij in Engeland en woont met haar echtgenoot, een strafrechtadvocaat, in Londen. Uitgeverij Anthos heeft een tweeboekendeal met haar gesloten.

SCHAT AAN INFORMATIE

Na thrillers die zich afspeelden in Sarajevo, Guantánamo en Afghanistan richt de Amerikaanse schrijver Dan Fesperman zich nu op het naoorlogse Duitsland. In maart 2010 kan de lezer zich opmaken voor zijn nieuwe thriller 'De wapenhandelaar van Berlijn'.

De carrière van hoogleraar geschiedenis Nat Turnbull mag dan in het slop zijn geraakt, hij is nog steeds dé expert op het gebied van het verzet in nazi-Duitsland. Dat is ook de reden dat de FBI zijn hulp inschakelt. Turnbulls leermeester Gordon Wolfe is aangehouden omdat hij gestolen documenten uit de Tweede Wereldoorlog in zijn bezit heeft. Het gaat om een ware schat aan informatie, met een voor sommigen vernietigende inhoud. Een deel van de documenten ontbreekt echter en de FBI vermoedt dat Wolfe die verborgen heeft.

Dan wordt Wolfe dood in zijn cel aangetroffen. Professor Turnbulle gaat namens de FBI naar Europa om de zaak te onderzoeken. Hij wordt bijgestaan door een jonge Duitse wetenschapper. Turnbull is er niet zeker van of zij wel te vertrouwen is.

Andere nieuwe titels:

Rennie Airth - 'Winterdood' (maart 2010). Londen, 1944. Een Pools meisje wordt op brute wijze vermoord. Voor de politie is dit een schokkende maar schijnbaar willekeurige misdaad. Maar niet voor voormalig politie-inspecteur John Madden.
Diverse auteurs - 'Stervensuur' (april 2010). Terwijl er van vele kanten kritiek is op het etiket 'literaire thriller', meldt Anthos dat ze er al tien jaar in slaagt te laten zien dat de grens tussen thrillers en literatuur 'een denkbeeldige' is. Vandaar ook dat ze het initiatief neemt voor Stervensuur, een bundel met verhalen geschreven door acht literaire auteurs: Herman Koch, Christiaan Weijts, Saskia de Coster, Rob van Essen, Manon Uphoff, Wanda Reisel, Stine Jensen en Marcel Möring.
Saskia Noort - 'Afgunst' (maart 2010). Handelsuitgave van het geschenkboekje dat Noort in 2007 schreef voor Juni - Maand van het Spannende Boek. Aangevuld met een niet eerder in boekvorm verschenen spannend verhaal.
Simone van der Vlugt - 'Op klaarlichte dag' (mei 2010). Zesde thriller van Van der Vlugt werd eerder hier aangekondigd.
Camilla Läckberg - 'Zeemeermin' (april 2010). In Fjällbacka is een man spoorloos verdwenen. Onderzoek van inspecteur Patrik Hedström levert vooralsnog niets op. Vier maanden later worddt de man alsnog gevonden: vastgevroren in het ijs. Hij is vermoord. In dezelfde periode ontvangt een schrijver, een kennis van het slachtoffer, anonieme dreigbrieven. Anthos brengt tegelijk met deze nieuwe thriller heruitgaven van eerdere boeken alsmede een cadeauboekje op de markt.

Ene 'Ruth' (nieuws, 2009)

JUSTITIE ONDERZOEKT BRIEF OVER MOORDZAAK

Justitie doet forensisch onderzoek naar een anonieme brief, die begin november is opgestuurd met gedetailleerde informatie over de moordzaak Pim Overzier. Zes jaar geleden werd Henk H. uit Bennekom veroordeeld wegens deze moord. Hij zou Overzier hebben gedood uit jaloezie, toen die het aanlegde met zijn vriendin. Overziers lichaam werd begin 2002 gevonden in een bos tussen Kampen en Dronten.

Al tijdens het onderzoek kwamen er twee anonieme brieven binnen, waarin werd beweerd dat Henk H. er niets mee te maken kon hebben. Ene 'Ruth' meldde destijds dat ze betrokken was geweest met het vervoer van het lichaam van een homo-ontmoetingsplaats, waar Overzier 'een natuurlijk dood' zou zijn gestorven, naar het Flevolandse bos.

Nu is er opnieuw een brief die met 'Ruth' is ondertekend. Misdaadauteur Jacob Vis vond hem op de mat. Hij betoogde eerder in zijn boek 'Het Rijk van de Bok' dat H. de moord niet gepleegd kan hebben omdat hij 'geen motief had' (hij lag in scheiding met zijn vrouw) en fysiek niet in staat was om een lijk in z'n eentje en in het donker zo diep het bos in te dragen. Vis kreeg steun van diverse hoogleraren en de bekende strafpleiter Geert-Jan Knoops stuurt aan op heropening van de zaak. De Commissie Evaluatie Afgesloten Strafzaken (CEAS) beraadt zich nu, en laat een commissie, waarin oud hoofdcommissaris Jan Wilzing (regiopolitie IJsselland) het dossier nog eens bekijken.

Jacob Vis droeg de brief direct na ontvangst aan de politie over. ,,Ik hoop dat die mevrouw zich zelf durft te melden - uit haar brief spreekt gewetensnood'', zegt hij vandaag in dagblad De Stentor. Maar ook hij weet: ,,Het vervoeren van een stoffelijk overschot en het weghouden van bewijs voor de politie is strafbaar.''

(Bron: De Stentor)

17 november 2009

Going rogue (nieuws, 2009)

DAN BROWN DOOR DE KNIEËN VOOR SARAH PALIN

Sarah Palin, voormalig running mate van de Republikeinse oud-presidentskandidaat John McCain, heeft gisteren bij Oprah Winfrey haar memoires gelanceerd. Haar boek 'Going Rogue: an American Life' slaat meteen toe. Het heeft de nieuwste megaseller 'The lost symbol' van thrillerschrijver Dan Brown al in de voorverkoop van de eerste plaats gestoten in de verkooplijst van online boekverkoper Amazon.

In de 413 pagina's tellende bestseller die vanaf vandaag in de winkel ligt valt Palin de aanhangers van McCain aan, die haar slecht behandeld zouden hebben. McCain zorgde vorig jaar voor een grote sensatie toen hij Palin als running mate presenteerde. De conservatieve Republikeinen waren lovend over haar, onder meer vanwege haar anti-abortusstandpunt. Critici lachten haar uit om haar vermeende gebrek aan kennis.

Oprah Winfrey steunde tijdens de verkiezingen Barack Obama en weigerde destijds McCain of Palin in haar show te ontvangen. Maandag sloot ze Palin in haar armen en promootte ze Palins boek. Op de vraag of Palin, oud-gouverneur van Alaska, zich kandidaat stelt voor het presidentschap van 2012, antwoordde Palin dat ze dat nog niet weet.

16 november 2009

Ellen den Hollander - Door het vuur (2009)


Halfbakken thriller over christelijke jihad


(Door Peter Kuijt)

Het is een droom die veel journalisten dromen: het schrijven van een boek. Het was ook een grote wens van Ellen den Hollander (Ridderkerk, 1969). Zij is financieel redacteur bij het AD, waar ze onder meer over fraudezaken schrijft. In plaats van krantenartikelen van 750 woorden wilde ze zich wel eens wagen aan een verhaal dat honderd keer langer was. En het resultaat ligt sinds kort in de winkel: de literaire thriller Door het vuur.

In een begeleidend schrijven van de uitgeverij meldt Ellen den Hollander dat ze zich heeft laten inspireren door een affaire waarover ze voor de krant berichtte: een gevalletje van oplichting bij en door een religieuze organisatie. 'Het is een onderwerp waarover ik mij boos maak. Het komt vaak voor dat gelovige en goedgelovige mensen worden bedonderd. Dat raakt mij', aldus Den Hollander. Een loffelijk streven, maar haar aanklacht komt in Door het vuur niet echt uit de verf.

Hoofdpersoon Heleen Vermeer, een vrijgevochten gezagvoerder van een KLM Boeing 747, keert terug naar haar geboortestad Kampen als de ouders van jeugdvriendin Francine bij een verkeersongeluk om het leven zijn gekomen. Ze heeft haar jeugdvriendin al jaren niet gezien, want er broeit nog wat oud zeer tussen die twee. Maar ze wil op verzoek van haar wel in de paperassen duiken van Francines ouders.

Vermeer ontdekt dat het echtpaar grote schulden had en aangesloten was bij een radicale geloofsgemeenschap en vermoedt dat het ongeluk van Francines ouders geen ongeluk was. Ze schakelt de politie in, maar gaat ook op eigen houtje op onderzoek uit.

Heleens speurtocht leidt naar de Ardennen, waar de rouwende Francine zich heeft teruggetrokken in een landhuis van de sekte, die op het punt staat een christelijke jihad te beginnen. En die heilige strijd moet natuurlijk worden gestopt.

Den Hollander vergaloppeert zich nogal met haar thrillerdebuut. Het verhaal hangt als los zand aan elkaar en als er eenmaal vaart in zit, wordt die er net zo snel weer uit gehaald door wat mijmeringen van de hoofdpersoon over rauwmelkse kaasjes uit Parijs en worstjes met sjalotten uit La Roche-en-Ardenne.

De heldin weet toch al weinig sympathie op te wekken. Vermeer is een echte merkenfetisjist, die in een granaatrode Audi Q7 rijdt, natuurlijk een iPhone heeft en recepten uit het Nigella Lawson-kookbijbel aan haar Westahl-designfornuis bereidt. Niet echt een persoon die kan overtuigen in haar strijd tegen de uitwassen van een christelijke sekte.

De overige karakters zijn nogal vlak. Tel daarbij onwaarschijnlijkheden (zo weet Vermeer met gemak de inzet van Apache-heli's te regelen) en wat fouten (de heldin rent eerst op gympies door het bos, even later trapt ze met haar sandalen in de maagstreek van haar belager) op en de conclusie moet zijn dat Door het vuur een weinig vlammend debuut is.

Ellen den Hollander - Door het vuur. Uitgeverij Q, 224 pag.