12 augustus 2024

Ten onrechte (nieuws, 2024)

True crime van John Grisham



'To frame' is Engels voor het vervalsen van bewijsmateriaal zodat een onschuldige persoon wordt veroordeeld voor een misdaad. Een Engelse titel aan een Nederlandstalig boek geven, kan eigenlijk niet. Maar het is wel begrijpelijk om het true crime-boek van John Grisham over onterechte veroordelingen te betitelen als Framed. Deze verhalenbundel verschijnt in oktober bij uitgeverij A.W. Bruna.

In zijn eerste true crime-boek sinds De gevangene (op Netflix te zien als de documentaire The Innocent Man) vertelt de Amerikaanse bestsellerauteur John Grisham tien waargebeurde verhalen van onterechte veroordelingen. Dat doet hij samen met Jim McCloskey, de oprichter van Centurion Ministries.

De verhalen gaan over mannen die onschuldig zijn aan de misdaad waarvoor ze worden aangeklaagd, maar toch schuldig worden bevonden door een rechter. Mannen die afscheid moeten nemen van een normaal leven met werk, een gezin en vrienden, en vervolgens tientallen jaren in de gevangenis strijden voor vrijspraak, terwijl de schuldigen vrij rondlopen.

Het gaat volgens de uitgeverij om schokkende verhalen van corruptie en machtsmisbruik, racisme en wangedrag. Van het onrecht waar slachtoffers van het Amerikaanse strafrechtssysteem mee te maken krijgen, en van het overwinnen van tegenspoed wanneer de strijd verloren lijkt te zijn.

John Grisham is de auteur van bijna vijftig boeken, waarvan er vele werden verfilmd. Grisham is de tweevoudige winnaar van de Harper Lee Prize for Legal Fiction en is onderscheiden met de Library of Congress Creative Achievement Award for Fiction. In zijn vrije tijd zit hij in de raden van bestuur van het Innocence Project en de Centurion Ministries, twee organisaties die zich inzetten voor gevangenen die ten onrechte veroordeeld zijn.

Jim McCloskey richtte de organisatie Centurion op in 1983. Terwijl hij het Princeton Theological Seminary bezocht, koos McCloskey ervoor om een ​​jaar lang als studentenaalmoezenier te dienen in de Trenton State Prison. Daar ontmoette hij Jorge De Los Santos, die werd veroordeeld voor moord en een levenslange gevangenisstraf uitzat. De Los Santos beweerde onschuldig te zijn aan de misdaad, en na het dossier te hebben bekeken, begon McCloskey hem te geloven en besloot hem te helpen.

McCloskey besteedde zijn tijd en spaargeld aan het onderzoeken van de zaak. Na een aantal jaren van onderzoek en juridische procedures leidde dat ertoe dat de veroordeling van De Los Santos werd vernietigd. Hij werd in 1983 vrijgesproken en vrijgelaten. Daarna ontving McCloskey verzoeken om hulp van anderen die beweerden dat ze ten onrechte waren veroordeeld. Met zijn organisatie Centurion heeft hij bewerkstelligd dat 63 mannen en vrouwen werden vrijgelaten die een levenslange of doodstraf uitzaten voor misdaden die ze niet hadden begaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten