30 oktober 2019

Elite (nieuws, 2019)

NPO brengt Wisting-reeks op het scherm




Thrillerliefhebbers doen er goed aan om vanaf zondagavond 23 november wekelijks af te stemmen op NPO 3. Want dan vertoont de omroep de tv-serie Wisting, gebaseerd op de gelijknamige thrillerserie van Jørn Lier Horst.

Na Jo Nesbø is Jørn Lier Horst is de bestverkopende Noorse auteur. Van zijn boeken zijn er in zijn land meer dan anderhalf miljoen exemplaren verkocht. Bij uitgeverij A.W. Bruna verscheen op 9 juli Horsts boek Dwaalspoor.

De in 1970 geboren Horst heeft zich met zijn misdaadserie over inspecteur William Wisting gevoegd bij de elite van de Scandinavische thrillerschrijvers. Zo ontving hij vier verschillende literaire prijzen voor de reeks.

Naast deze thrillers heeft Horst ook misdaadboeken voor kinderen en enkele misdaadkomedies voor het theater geschreven. Voordat hij zich fulltime aan het schrijven wijdde, werkte hij als hoofd van de recherche in het Noorse district Vestfold.

De tv-serie Wisting is gemaakt door het team achter de Millennium-films en de reeks Wallander.





De trailer van Wisting:





29 oktober 2019

Bronsgroen eikenhout (nieuws, 2019)

Lijken in Limburg



Wie aan Limburg denkt aan kruisbessenvlaai, het exportproduct André Rieu, lieflijke heuvels, Blaosmuziek en De neus omhoeg. Maar het is ook de provincie waar je kennelijk makkelijk ongezien lijken kunt verbergen. Dat blijkt uit het pas verschenen boek Moord in het bronsgroen eikenhout, Lexicon Misdaadliteratuur in Limburg van Peter Winkels en Jos van Cann. 

Winkels is leraar Nederlands, Van Cann kennen we als recensent en jurylid. Hij was ook de drijvende kracht achter De Grote Crimezone Thriller Encyclopedie. Aanzet voor het lexicon was de in 2016 onder auspiciën van het Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap (LGOG) verschenen De geschiedenis van de literatuur in Limburg.

Jos van Cann en Peter Winkels besloten een aanvullend overzicht van thrillers en detectives samen te stellen waarbij de relatie met de provincie bepalend is. Ze beperken zich daarbij niet enkel tot auteurs met Limburgse wortels, maar kijken ook verder. Zo verwijzen ze in het boek ook naar werken van A.F.Th. Van der Heijden en Renate Dorrestein.

Naast een alfabetisch overzicht, op naam van de schrijvers, biedt het boek ook interviews met een aantal auteurs.  leek het een goede aanvulling om een vraaggesprek toe te voegen met een aantal van deze auteurs. Bovendien komen ontwikkelingen in de buurlanden en de weerslag van misdaad in films en televisieseries over Limburg aan bod. Het boek beslaat de periode tussen de jaren 30 tot bijna het heden, met onderdelen over uiteenlopende auteurs als Bertus Aafjes, Michael Berg en Koos van Zomeren.  Het boek is verschenen bij uitgeverij Leon van Dorp.

Vol aforismen (nieuws, 2019)

Hercule Poirotprijs 2019 naar Dominique Biebau



Opnieuw is de Knack Hercule Poirotprijs gegaan naar een Vlaamse auteur die deze onderscheiding nog niet eerder in ontvangst mocht nemen. Dominique Biebau wint met Russisch voor beginners de 22ste Hercule Poirotprijs, een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan het beste Vlaamse misdaadverhaal.

Biebau wordt met deze prijs de opvolger van Jos Pierreux, die vorig jaar won met Niets erger dan spijt. De winnaar krijgt een cheque van 5.000 euro en een Mont-Blanc pen, limited edition van Rudyard Kipling. De prijs werd op de Antwerpse Boekenbeurs uitgereikt door drievoudig Gouden Stropwinnaar Charles den Tex. Het doel van de prijs is om de Vlaamse thrillerauteurs een duwtje in de rug te geven.

Over Russisch voor beginners zegt de jury: 'Dit wonderlijk spitsvondig misdaadverhaal vol aforismen, oneliners en onderkoelde humor spiegelt zich aan Agatha Christie: je weet vanaf het begin wie het gedaan heeft, maar is dat wel zo?’

Dominique Biebau (42) werkte als eindredacteur en radiojournalist bij Q-music. Hij doceert Engels en Nederlands aan een middelbare school. In 2010 won hij de Ward Ruyslinckprijs voor Kortverhalen. Russisch voor beginners is zijn tweede literaire thriller.

De shortlist telde vijf genomineerden. Maar twee daarvan wonnen eerder de prijs. En de ongeschreven regel is dat geen enkele Vlaamse auteur de prijs een tweede keer wint. Dus bleef een trio kanshebbers.

Eerdere winnaars Toni Coppers en Jan Van Der Cruysse deden met respectievelijk Het vergeten meisje en Boem Boem 1 voor spek en bonen mee. Naast Biebau maakten Tine Bergen (Vissen praten niet) en Koen Strobbe (Gras) aanspraak op de prijs.

De publieksprijs gaat naar Het vergeten meisje van Toni Coppers, het zestiende deel in de reeks rond Liese Meerhout. Michael Kestemont werd met zijn boek De Zwarte Koning bekroond met de Fred Braeckman-award voor het beste debuut. 

27 oktober 2019

Reclasseringsambtenaar (nieuws, 2019)

Gold Dagger voor thriller over moorden in Lake District 



De Britse schrijver M.W. Craven heeft met zijn boek The Puppet Show de Gold Dagger gewonnen. Deze prijs van de Crime Writers' Association werd uitgereikt tijdens een ceremonie in de Leonardo Royal Hotel in Londen. 

The Puppet Show is het eerste deel in een serie rond rechercheur Washington Poe. M.W. Craven kreeg voor dit boek al loftuitingen van collega-auteurs als Martina Cole, Peter James en Mick Herron. Eerdere winnaars van de Gold Dagger, de beste misdaadroman van het jaar, zijn onder anderen Ian Rankin, John le Carré, Reginald Hill en Ruth Rendell.

Mike Craven, woonachtig in Carlisle, was werkzaam als militair voordat hij reclasseringsambtenaar werd. In 2013 belandde hij al op de shortlist van de Debut Dagger met zijn eersteling Born in a Burial Gown 

In The Puppet Show slaat een seriemoordenaar bruut en meedogenloos toe in de prehistorische steencirkels van het Lake District. Hij laat er zijn slachtoffers levend verbranden. Hij laat geen sporen achter en de politie staat machteloos.

Als zijn naam wordt aangetroffen, gegraveerd in de verkoolde resten van het derde slachtoffer, wordt de in ongenade gevallen rechercheur Washington Poe weer aan het werk gezet. Hij moet een meedoen aan een onderzoek waar hij eigenlijk geen deel van wil uitmaken. Hij wordt gekoppeld aan de briljante maar sociaal onbeholpen analytica Tilly Bradshaw. De twee doen hun best, maar het dodental blijft oplopen.


Achter de woorden (nieuws, 2019)

Gouden Vleermuis fladdert naar Esther Verhoef 



In de al met een Diamaten Kogel, NS Publieksprijs, Gouden Strop en Zilveren Vingerafdruk  gevulde prijzenkast van Esther Verhoef is vandaag een nieuwe trofee neergezet. Het is de Gouden Vleermuis, de wat fragiel uitgevallen prijs waarmee het Nederlands Thrillerfestival schrijvers en hun oeuvre eert.

In het Stadstheater in Zoetermeer kreeg Esther Verhoef naast de trofee ook een stevig kartonnen bord in handen waarop het door haar gewonnen geldbedrag van vijfduizend euro stond vermeld. Het is de eerste keer dat het thrillerfestival ook een cheque verbindt aan deze prijs.


Verhoef versloeg haar medegenomineerden Corine Hartman, Jacob Vis, de Vlaamse Hilde Vandermeeren, Simone van der Vlugt en de Zuid-Afrikaan Deon Meyer. De laatste was niet komen opdagen in Zoetermeer, wat toch een voorwaarde was om de prijs te kunnen ontvangen. Er werd niet gemeld waarom de in Paarl geboren bestsellerauteur absent was.

Het was al snel duidelijk dat Verhoef, die het meenemen van de lezer 'achter de woorden' haar belangrijkste drijfveer noemde, met de vleermuistrofee aan de haal zou gaan. MAX-omroepbaas Jan Slagter die de prijs uitreikte, begon met te memoreren welke prijzen de Brabantse schrijfster al waren toebedeeld en dat zij ook al 2,5 miljoen boeken had verkocht en de thrillerkenners in de zaal keken al gauw haar kant op. Verhoef stamelde in haar dankwoord dat ze de prijs echt niet had verwacht en dat ze net zo hard de eer aan haar concurrenten had gegund.

Waarom de jury voor Verhoef had gekozen en niet voor de anderen die toch ook een respectabel oeuvre hadden opgebouwd, werd uit de speech van Slagter niet duidelijk. Wellicht komt dat maandag 28 oktober ter sprake als de schrijfster aanschuift bij het tv-programma Tijd voor Max

26 oktober 2019

Robert Harris - De tweede slaap (2019)

Nieuwe jaartelling van een routinier



(Door Hans Knegtmans)

De tweede slaap van Robert Harris begint met het overlijden van pastoor Thomas Lacy. Die is, in een dorpje op het Engelse platteland, van een hoge rots afgekukeld en daarbij om het leven gekomen. De nieuwbakken pater Christopher Fairfax krijgt de opdracht de begrafenis en bijbehorende ceremonieën tot een goed einde te brengen.

Op het eerste gezicht lijkt De tweede slaap een historische roman, ook al vanwege het jaartal (1468) van de gebeurtenissen. Later blijkt dat dit jaartal niet klopt. Nadat zich ooit een - niet in detail uitgelegde - ramp heeft voltrokken, is de katholieke kerk met een nieuwe jaartelling begonnen. Het is een hele puzzel die herziene datering te begrijpen.

Interessanter is dat de machthebbers het verleden nadrukkelijk verzwijgen, zodat vrijwel niemand de feitelijke stand van zaken kent. Onder regie van de corrupte overheid zijn eeuwenlang wetenschappelijke en technologische ontwikkelingen van vroeger verzwegen, zodat de huidige bevolking het nog steeds doodnormaal vindt zich te voet of met paard en wagen te verplaatsen en 's avonds kaarsen te ontsteken.

Gelukkig blijkt Pater Fairfax een ondernemende natuur te hebben. Het helpt dat hem langzaamaan duidelijk wordt dat de verongelukte pastoor bij leven ook geen fan was van zijn machtige superieuren. Met assistentie van nog een paar daadkrachtige dorpelingen - de geëmancipeerde weduwe Sarah Dunston en de politiek nogal rechtlijnige wolfabrikant John Hancock - binden zij de strijd aan met de corrupte machthebbers. Voorzichtigheid is geboden, want hun godvruchtige tegenstanders kijken niet op een paar slachtoffers meer of minder.

Harris is een geroutineerd verteller met meer dan voldoende invallen om de lezer scherp te houden. Creatief is zijn idee om een wetenschapsexpert op te voeren die tot verbijstering van zijn publiek het concept elektriciteit in de praktijk brengt. Hiermee zet hij zijn eigen veiligheid op het spel, maar door een kras staaltje van omkoping weet zakenman Hancock het gevaar te bezweren.

De lezer vraagt zich af of in een zo doortrapte maatschappij de nette mensen überhaupt enige kans hebben aan het langste eind te trekken. Dat moet u zelf maar ontdekken.

Robert Harris - De tweede slaap. Uitgeverij Cargo, 364 pag.

Deze recensie, met toestemming van de auteur overgenomen, verscheen eerder in  Het Parool.

23 oktober 2019

In waarde gedaald (nieuws, 2019)

Gouden Strop voor 2020 gered



De Gouden Strop en de Schaduwprijs worden volgend jaar in ieder geval uitgereikt. Dit schrijft voorzitter Peter Römer in een brief aan de leden van het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs. De Stichting Lira heeft besloten de prijs in 2020 te ondersteunen met subsidie.



De Gouden Strop (voor het beste Nederlandstalige spannende boek) en de Schaduwprijs (voor het beste Nederlandstalige spannende debuut) gaan wel in afgeslankte vorm door. Zo wordt de verhoging van het prijzengeld die met veel enthousiasme en aplomb door de vorige geldschieter BookSpot was doorgevoerd, weer teruggedraaid. De winnaar van de Gouden Strop krijgt in 2020 een geldbedrag van 10.000 euro, voor de laureaat met de Schaduwprijs is duizend euro beschikbaar.

Sponsor BookSpot die zich in 2018 voor minimaal drie tot vijf jaar verbond aan Nederlands belangrijkste thrillerprijs, liet onlangs weten de prijs niet meer te financieren. Wel bekostigt de online boekwinkel nog de non-fictieprijs en de literatuurprijs voor in totaal 100.000 euro. 'Een onverwacht vertrek', noemt de GNM-voorzitter de manoeuvre van BookSpot. Over eventuele juridische stappen wegens contractbreuk wordt met geen woord gerept in de brief. 

'Door de steun van Stichting Lira is er extra tijd gekomen om op zoek te gaan naar een nieuwe sponsor en om eventueel mogelijke samenwerking met anderen te onderzoeken', schrijft Römer, die enigszins cryptisch vervolgt: 'De boekenwereld verandert en de Nederlandse thrillerprijzen moeten daar rekening mee houden.'

19 oktober 2019

Naar de bieb! (nieuws, 2019)

Robert Harris komt naar Crossing Border 


Op het Crossing Border Festival komen elk jaar meer dan 100 schrijvers, artiesten en muzikanten van over de hele wereld samen in Den Haag. Meestal vertegenwoordigen de auteurs het meer literaire echelon van de letterenwereld. Maar op de 27ste editie is zowaar ook ruimte vrijgemaakt voor een puike thrillerauteur, namelijk Robert Harris.

De in 1957 geboren Britse journalist en auteur verwierf faam met bestsellers als Vaderland en Pompeii. Zijn voorlaatste thriller De officier werd door Vrij Nederland verkozen tot Thriller van het Jaar en was Boek van de Maand bij De Wereld Draait Door.

In november zal de film J'accuse verschijnen, de verfilming van De officier door regisseur Roman Polanski. Recent kwam zijn historische thriller De tweede slaap uit.

Robert Harris is op vrijdag 1 november te zien en te horen in de Centrale Bibliotheek in het centrum van Den Haag. Hij zal worden geïnterviewd door Gouden Strop-winnaar en journalist Roel Janssen.

In De tweede slaap gaat Harris terug naar het jaar 1468. Een jonge pater, Christopher Fairfax, reist te paard naar een afgelegen dorpje in Exmoor om de begrafenis van zijn voorganger te begeleiden. In de heuvels en bossen om het plaatsje liggen oude munten, glasscherven en menselijke botten voor het oprapen, en de oude pastoor blijkt in zijn huis een bijzondere verzameling van deze artefacten te verbergen. Het lijkt er zelfs op dat zijn dood te maken heeft met zijn obsessie voor het verleden.

Christopher Fairfax wordt meegezogen in de geheimen van deze afgezonderde gemeenschap. Alles wat hij denkt te weten over zichzelf, zijn geloof en de geschiedenis van zijn wereld komt onder druk te staan.

Op naar Siglufjörður! (nieuws, 2019)

Uitgever verloot persreis naar plaats delict in IJsland



Arnaldur Indriðason is de koning die heerst over het gure, grijze IJslandse thrillerlandschap. Maar hij voelt de gloeiend hete adem van kroonprins Ragnar Jónasson in zijn nek. Dat kunnen we in ieder geval opmaken uit de berichten van uitgeverij A.W. Bruna over de 'internationaal bejubelde' auteur. Om het journaille lekker te maken voor zijn nieuwe thriller Sneeuwblind verloot de uitgever een persreis naar het land van geisers, fjorden, hard basalt en watervallen.

Op 7 januari 2020 verschijnt bij A.W. Bruna Sneeuwblind, die door de uitgeverij wordt getypeerd als een sfeervolle, filmisch geschreven, claustrofobische, moderne whodunit. Het verhaal speelt zich af in Siglufjörður, een vissersplaatsje in het ruige noorden van IJsland. Het dorp is alleen bereikbaar via een smalle bergtunnel. Waar niemand zijn huis op slot doet en waar iedereen elkaar kent ...

Ari Thór, een jonge politieagent, begint er aan zijn eerste baan, ver van zijn vriendin in Reykjavík en ver van de demonen uit zijn verleden.Wanneer een jonge vrouw halfnaakt in de sneeuw wordt aangetroffen, bloedend en bewusteloos, en een gerespecteerd schrijver zijn dood tegemoet valt in het plaatselijke theater, ontdekt Ari dat hij niemand in de kleine gemeenschap echt kan vertrouwen, en dat geheimen en leugens er een levenswijze zijn.

Schrijver Ragnar Jónasson heeft een tiental thrillers op zijn naam staan. Wereldwijd verkocht hij tot dusver meer dan 600.000 boeken in 21 talen. Zijn werk werd bekroond met onder meer de Mörda Dead Good Reader Award. De schrijver woont in Reykjavík en geeft daar ook college aan de rechtenfaculteit van de universiteit.

De uitgeverij stuurt, zoals aangekondigd, één journalist naar Siglufjörður. 'Een mooie trip naar IJsland om Ragnar Jónasson te interviewen op de plek waar het boek zich afspeelt en waar Jónasson zelf zijn roots heeft liggen.' Wie hiervoor in aanmerking wil komen, dient een mail te sturen naar de uitgever met een publicatievoorstel. Aanmelden kan tot en met vrijdag 8 november.

18 oktober 2019

Clever (nieuws, 2019)

Aspe komt bezoekers Boekenbeurs tegemoet




De Vlaamse bestsellerauteur Pieter Aspe schitterde vorig jaar door afwezigheid op de Boekenbeurs in Antwerpen. De misdaadschrijver vond de ticketprijs van tien euro te hoog. Dit jaar zit hij er wel en hij doet iets terug voor de fans. De auteur betaalt het toegangsbewijs van zijn fans deels terug.

Pieter Aspe is op 1, 2, 3, 9, 10 en 11 november aanwezig op de beurs, waar hij telkens vanaf 13 uur signeert. Lezers die zijn nieuwe boek Van In Episode 2 kopen, krijgen een kortingbon van 5 euro. Die kunnen ze inruilen bij een erkende boekhandel op een volgend boek. Van Pieter Aspe welteverstaan, zo clever is de schrijver ook wel weer. 

Vorig jaar liet hij de Boekenbeurs aan zich voorbijgaan en organiseerde zijn eigen gratis signeersessie in zijn stamcafé. 'Die inkomprijs van tien euro zit me écht dwars. Betalen om een boek te mogen kopen: dat vind ik erover', zei Aspe toen. 'Ik ben niet tégen de Boekenbeurs, maar ik vind het hele concept achterhaald. De organisatoren willen gewoon zo veel mogelijk omzet draaien.'

Bron: Het Laatste Nieuws

17 oktober 2019

Verhalenverteller (nieuws, 2019)

John Grisham op Nederlandse praatstoel



Ter gelegenheid van het verschijnen van zijn nieuwe boek De onschuldigen zal John Grisham voor het eerst in zijn carrière Nederland bezoeken. Fans die de schrijver in levenden lijve willen zien, krijgen daartoe volgende maand de gelegenheid. 


Twan 'voor al uw presentatieklussen' Huys gaat op dinsdagavond 19 november in gesprek met de Amerikaanse bestsellerauteur. Voor het aanwezige publiek is er gelegenheid om vragen te stellen. Dit evenement vindt plaats in het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam.

Grisham is van 17 tot en met 20 november in Nederland. A.W. Bruna-uitgever Steven Maat is als een kind zo blij met de komst van de schrijver. 'John Grisham is zonder twijfel een van de allerbelangrijkste thrillerauteurs van de afgelopen decennia. Wij zijn er meer dan trots op dat we vanaf het begin zijn Nederlandse uitgever zijn geweest en kijken ernaar uit om hem volgende maand in Nederland te verwelkomen. Het zal een unieke kans voor al zijn fans zijn om deze begenadigde verhalenverteller live aan het woord te horen.'

Grisham is de auteur van meer dan dertig thrillers en romans, waarvan er vele werden verfilmd. Als thrillerschrijver debuteerde hij in 1988 met De jury, maar het was zijn tweede boek Advocaat van de duivel waarmee hij definitief zijn naam vestigde als 'de koning van de legal thriller'.

Sinds de publicatie van De jury heeft Grisham elk jaar een thriller geschreven, die stuk voor stuk bestsellers werden. Over de hele wereld zijn er meer dan 300 miljoen exemplaren van zijn boeken verkocht, in meer dan 40 talen.

Tickets voor de avond zijn te koop voor € 11,20. Een waarschuwing van de organisatie: 'Let op! Dit evenement is in het Engels.'

14 oktober 2019

Wegwandelen (nieuws, 2019)

Uitgever vertaalt alle detectives van Simenon 



De Britse Penguin Press staat op het punt om een langdurig uitgeefproject af te ronden: het vertalen van alle 75 Maigret-detectives van de Waalse misdaadauteur Georges Simenon. In januari 2020 verschijnt de laatste: Maigret and Monsieur Charles.

De afgelopen zes jaar heeft een team van tien vertalers gewerkt aan de vertaling van de klassiekers over speurder Jules Maigret. Maandelijks bracht Penguin Press een detective op de markt.

De uitgeverij heeft deze week de cover van het vijfenzeventigste Maigret-avontuur onthuld. Het omslag laat het hoofd van de afdeling moordzaken van de Parijse politie wegwandelen over de Quai Des Orfevres, waar de commissaris was gestationeerd.

De vertaling van de 'Maigrets' heeft de uitgeverij geen windeieren gelegd. Wereldwijd werden circa één miljoen exemplaren verkocht. Volgens onderzoeksbureau Nielsen BookScan verkocht Simenon in het Verenigd Koninkrijk 433.157 boeken, die ruim 3,5 miljoen euro opbrachten. Het in november 2013 uitgebrachte eerste deel in de Maigret-serie, Pietr the Latvian (De onbekende wreker), vond zijn weg naar 19.041 kopers.

Wat meehielp aan het succes was de lof voor het uitgeefproject van schrijvers als John Banville en Julian Barnes, de vertolking in een prachtig gemaakte tv-serie van de pijprokende speurder door Rowan Atkinson en de speciale diners die de afgelopen zes jaar werden georganiseerd voor verstokte Simenon-fans.

Na de publicatie van Maigret nummer 75 is het voor uitgeverij Penguin nog niet gedaan met Simenon. Gezien de verkoopcijfers en de lovende reacties overweegt het concern nog meer werk van de in 1989 gestorven Waalse schrijver op de markt te brengen. Penguin kan dan kiezen uit een omvangrijk oeuvre: Naast 75 romans over Maigret schreef Simenon ook nog 28 korte verhalen over de commissaris, 136 psychologische romans en honderden andere verhalen en novellen.

11 oktober 2019

Beursbericht (nieuws, 2019)

Drie auteurs in de race voor Hercule Poirotprijs



Vijf genomineerden telt de shortlist van de 22ste Knack Hercule Poirotprijs. Maar twee daarvan wonnen eerder de prijs. En de ongeschreven regel is dat geen enkele Vlaamse auteur de prijs een tweede keer wint. Dus blijft een trio kanshebbers.


Eerdere winnaars Toni Coppers en Jan Van Der Cruysse doen met respectievelijk Het vergeten meisje en Boem Boem 1 voor spek en bonen mee. Tine Bergen (Vissen praten niet), Koen Strobbe (Gras) en Dominique Biebau (Russisch voor beginners) kunnen nog wel aanspraak maken op de speciale Mont-Blanc-pen en de cheque van 5.000 euro.

De jury kiest de winnaar uit de Vlaamse misdaadromans die verschenen na 1 oktober 2018 en voor 1 september van dit jaar. De boeken moeten beschikbaar zijn op de Boekenbeurs 2019. Biebau en Bergen zijn volgens de jury 'twee beloftevolle nieuwkomers'. Strobbe won in 2016 de debuutprijs.

Op dinsdag 29 oktober, de openingsdag van de Boekenbeurs in Antwerpen wordt de winnaar van de Knack Hercule Poirotprijs bekendgemaakt. Dan worden ook de Knack.be publieksprijs en de vierde ‘Fred Braeckman’ award voor het beste thrillerdebuut uitgereikt.

Gesignaleerd 474 (nieuws, 2019)

Anne van Doorn - De man die zijn geweten ontlastte



Bij E-Pulp Publishers is onder de titel De man die zijn geweten ontlastte de nieuwe detectiveroman van Anne van Doorn verschenen. Ook nu bijten de Leidse speurders Robbie en Lowina zich vast in een taaie klus. Welke duistere geheimen koestert een christelijke commune?


In De man die zijn geweten ontlastte draait het om de vraag wat er gebeurde met Tessa Verwold. Deze jonge vrouw liep in 1983 weg uit een christelijke commune bij Amersfoort. Ze werd nooit meer gezien. Vijfendertig jaar later onderzoeken speurders Robbie en Lowina de verdwijning. Wat gebeurde er op de Caritashoeve?

Het onderzoek van het duo richt zich op voormalige bewoners van de Caritashoeve, een woongemeenschap van het fictieve kerkgenootschap de Gehervormeerde Eenheidskerk. De bewoners kwamen veelal uit gebroken gezinnen of hadden iets op hun kerfstok. In de Caritashoeve moesten ze op hun terugkeer in de maatschappij worden voorbereid. Robbie en Lowina vragen zich af of Tessa Verwold uit eigen beweging is vertrokken. Of heeft een van de bewoners daarin de hand gehad? Heeft ze de Caritashoeve misschien nooit verlaten? Op zoek naar antwoorden reizen de Leidse speurders stad en land af.

Als decor voor zijn boek gebruikt Anne van Doorn, pseudoniem van Marco Books, het vroegere boerengehucht Hooglanderveen bij Amersfoort. Een dorp dat later is opgeslokt door de bouw van Vathorst. 'Het is een ideale locatie om een tijdverloop van vijfendertig jaar te laten zien', legt Van Doorn uit. 'Hooglanderveen is, op de oude kern na, onherroepelijk veranderd. Waar ooit landerijen lagen die de Caritashoeve omringden, zijn nu vinexwijken en drukke wegen. Tessa Verwold lijkt er voorgoed weggevaagd.'

09 oktober 2019

Onwerkelijk en bizar (nieuws, 2019)

Arts doet boekje open over merkwaardige dokters



'Eens in de zoveel tijd verschijnt er een boek dat je niet kunt wegleggen, zo spannend dat je hart er sneller van gaat kloppen.' Zo luidt de loftuiting die uitgeverij Luitingh-Sijthoff rondstuurt over Door het water, door het vuur van de Zweedse arts en schrijver Christian Unge. Nieuwsgierige lezers kunnen volgende maand zelf de proef op de som nemen, want dan ligt het boek in de winkel.


De uitgever heeft een handvol argumenten in een persbericht samengevat om de thriller te pluggen. Het boek heeft namelijk 'een sterke vrouwelijk hoofdpersoon die werkt in een ziekenhuis in Stockholm'. Bovendien kampt ze met een amfetamineverslaving en bezit ze een onberispelijk geheugen. En dan is er nog dat 'verleden dat haar inhaalt en een dat verduivelde geheugen dat haar in gevaar brengt'. O ja, 'voor verschijnen waren de rechten al verkocht aan 17 landen!'

Door het vuur, door het water is het eerste deel van de serie die zich afspeelt in het medisch universum gebaseerd op de eigen ervaringen van schrijver en arts Christian Unge. De heldin luistert naar de naam Tekla Berg. Ze is een begenadigd arts met dus dat een fotografisch geheugen. complicerende factor: ze hunkert naar amfetamine en ze werkt op de spoedeisende hulp.

Wanneer een explosie een appartementencomplex verwoest, redt ze een ernstig verbrande man. Alles wijst op een terroristische aanslag en de man is een verdachte. Tot overmaat van ramp blijkt Tekla in hem haar vervreemde broer te herkennen... De ramp leidt tot een domino-effect, waarin het ziekenhuis, corrupte agenten en een maffiabaas een rol spelen. En Tekla bevindt zich, zegt de uitgever, 'in het oog van de storm…'

Het vervolg op Door het water, door het vuur verschijnt in 2020 en is getiteld Zeg nooit je naam. Volgens de uitgever zijn de personages uit het boek zijn gebaseerd op alle merkwaardige dokters en verplegers die Unge ooit heeft ontmoet. De schrijver noemt de serie zelf een mix van Breaking Bad en The Wire. De personages zijn ook gevormd door zijn angsten en tekortkomingen op het gebied van drugs en medische fouten.

'Het succes is in zekere zin onwerkelijk en bizar', zegt Unge. 'Het boek is pas net in Zweden uitgekomen en moet zijn reis om de wereld nog maken.' Het tweede deel is volgens donkerder dan het eerste. 'Daarnaast ben ik een spin-off serie aan het afronden over het Tekla Universum, genaamd Ambulance. Die zal worden uitgegeven als een luisterboek.'

06 oktober 2019

'Ertoe doen' (nieuws, 2019)


De Gouden Strop hangt aan een zijden draadje 



Begin vorig jaar kondigde BookSpot met veel tamtam aan dat het voor zeker drie tot vijf jaar de Gouden Strop zou financieren. De webboekwinkel verdubbelde meteen het prijzengeld naar 20.000 euro. Nu trekt BookSpot zich terug als sponsor terwijl het deze maand nog wel twee prijzen van in totaal 100.000 euro toekent aan de auteurs van de beste literaire roman en het beste non-fictieboek. Het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs (GNM) moet nu naarstig op zoek naar een nieuwe weldoener. ‘Van pleeggezin naar pleeggezin, maar de Gouden Strop blijft een weeskind in de literaire familie’, schreef een van de acht winnaars, die zich hieronder uitspreken over de toekomst van Nederlands belangrijkste thrillerprijs. ‘Het is steeds weer hetzelfde gebedel en gelazer om het prijzengeld veilig te stellen.



Wat vind jij van het besluit van BookSpot?

Samantha Stroombergen (winnaar in 2019): ‘Jammer, natuurlijk. De thriller is een populair genre en het blijft teleurstellend dat het desondanks in het verdomhoekje blijft staan.’
Willem Asman (winnaar in 2018): ‘Bijzonder spijtig.’
Michael Berg (winnaar in 2013): ‘Behoorlijk waardeloos. Als ze nou alle prijzen hadden geschrapt had ik het nog kunnen begrijpen, maar nu de prijzen voor literatuur en non-fictie nog staan komt het erg over als minachting voor het thrillergenre. En dat steekt.’
Samantha Stroombergen
Elvin Post (winnaar in 2004): ‘Het is jammer, maar het is niet anders. Wel vreemd dat ze hebben aangegeven het voor zo'n lange periode te gaan doen en nu terugtrekken. Hebben ze een reden gegeven?’
Peter de Zwaan (winnaar in 2000): ‘Dit soort besluiten wordt op commerciële gronden genomenDaar kun je veel van vinden, maar als een sponsor zich daar druk om zou maken dan zou hij zich wel aan zijn woord houden. Het is niet heel chic wat nu gebeurt, maar zelfs als je heel goed luistert hoor je na kritiek geen BookSpotter die van zijn stoel valt. Blijkbaar genereren literaire romans en non-fictieboeken naamsbekendheid. Nederlandstalige misdaadromans doen dat niet. Einde organisatie Gouden Strop.’
Jac. Toes (winnaar in 1998): ‘Opmerkelijk, zeg je dan. Je belooft trouw voor drie jaar aan je geliefden Bookspot Gouden Strop en de Bookspot Schaduwprijs (27.000 euro all inclusive), je laat haar na twee jaar in de steek om haar in te ruilen voor twee veel duurdere nieuwe minnaressen, de BookSpot Literatuurprijzen fictie en non-fictie (meer dan 100.000 euro). En dan zeg je dat het een geldkwestie is.
Nog opmerkelijker is de reactie van Peter Römer (voorzitter Genootschap Nederlandstalige Misdaadauteurs) en Charles den Tex (voorzitter stichting Gouden Strop). Ze verklaren zich ‘dankbaar voor de afgelopen jaren’. Geen woord van verbazing, verontwaardiging of boosheid. Ik snap dat niet iedereen in de wieg is gelegd voor een vechtscheiding maar er bestaat ook nog zoiets als het nakomen van afspraken. Dat heet fatsoenlijk zaken doen. Ik ken de contracten niet die zijn afgesloten met BookSpot en maar afgaande op de summiere communicatie van beide voorzitters over deze kwestie lijken ze nog in shock over deze plotselinge verlating. Maar het is nog niet te laat om met een goede advocaat (Knoops? Hij schreef ook een paar thrillers) de gang naar de rechter in te zetten.’
René Appel (winnaar in 1991 en 2001): ‘Het is wat mij betreft een jammerlijk besluit. Is de toezegging om de Gouden Strop drie tot vijf jaar te financieren niet vastgelegd in een contract? Zo nee, is dat een beetje naïef van de Stichting Gouden Strop. Zo ja, dan is er een basis voor een juridische procedure. Bedenk verder ook dat die twee prijzen van ieder 50.000 euro Bookspot veel meer kosten dan totaal 100.000 euro. Denk aan kosten van juryleden, secretariaat, uitreiking enz.’
Tomas Ross (winnaar in 1987, 1996 en 2003): ‘Ik weet niet of het GNM BookSpot kan dwingen de prijs in elk geval nog komend jaar te betalen, contract is contract per slot, ook mondelinge toezeggingen zijn rechtsgeldig, ik zou het in ieder geval wel doen en het verbaast me dat we daar niks over horen.’



Hoe zie jij de toekomst van de Gouden Strop?

Stroombergen
: ‘Laten we hopen dat de Gouden Strop flink wat jaren blijft bestaan. Het voelt allemaal wel een beetje als een munt die beide kanten op kan vallen. Ik denk dat we allemaal mooie wensen hebben voor wat de Gouden Strop zou moeten betekenen binnen het landschap van andere prijzen, maar het lastige daaraan is dat we daarvoor ook anderen nodig hebben, zoals de media. En als die niet mee bewegen...’
Willem Asman
Asman
: ‘Daar is sinds de oprichting discussie over, ik ken geen ander genre dat zo hartgrondig eigengereid kan lopen zeiken over zijn eigen voornaamste assets. We hadden het natuurlijk allemaal liever anders gezien, BookSpot begon zo veelbelovend, maar ik maak me op de lange termijn geen zorgen. De Gouden Strop is een merk, niet meer weg te denken, die 20K was echt niet uit liefdadigheid.’
Berg: ‘Ik zou het echt niet weten. Een nieuwe sponsor zoeken? Of de prijs in eigen beheer voortzetten? Het thrillergenre verdient een prijs maar als de media-aandacht dermate gering blijft ben ik bang dat het niks wordt. Leuk voor ons schrijvers maar het grote publiek merkt er niets van. De vraag is hoe je het schip moet keren. Een andere vorm van jureren misschien, een publieksjury, waardoor de prijswinnaars ook echte bestsellers kunnen worden. Ik wou dat ik het wist.’
Post: ‘Ik verwacht dat er wel een andere sponsor komt. De prijs bestaat al zo lang.’
De Zwaan: ‘Voornamelijk hééél kort.’
Toes: ‘Als je dan toch een prijs wilt handhaven, zou het wel zo handig zijn om te bepalen: waarom? Gaat het genre ten onder wanneer er geen jaarlijkse mededeling ‘And the winner is…’ verschijnt? Gaan de verkoopcijfers omlaag zonder de GS?
Zelf zou ik in ieder geval de antieke naam afschaffen. Niemand weet nog waar ‘Gouden Strop’ vandaan komt of wie Joop van den Broek was (Wie? Good old Joop van ver uit de vorige eeuw die een totaal onbekend boek met een gelijknamige titel schreef). Kom dus met een nieuwe prijs in een nieuwe jas. Maak een stevig businessplan (van vijf jaren?), waarin je belangen van sponsor én het genre én de deelnemers vastlegt. Zoek er een organisatie bij die inhoudelijke grote affiniteit met het genre of de literatuur in het algemeen heeft.’
Appel: ‘Ik ben in het verleden als bestuurslid van het GNM al op zoek geweest naar een nieuwe sponsor (dat is toen gelukt: de Bruna boekhandels), maar ik weet dat het verdomd moeilijk is. Toch is dat het enige wat er op zit als je de Gouden Strop wilt behouden. Hij mag wat betreft het prijzengeld dan best terug naar 10.000 euro. Belangrijk is, zoals altijd, de publiciteit die je ermee kunt creëren. Als dat niet lukt, maakt een Gouden Strop weinig kans op financiering.’
Ross: ‘Het verbaast me niet dat BookSpot zich terugtrekt. Het is helaas zoals ik al meer zei: de Strop is gedevalueerd, qua uitstraling maar zeker om commercieel uit te baten. Daar is BookSpot dan dus ook achter gekomen. Ik heb opnieuw geen publiciteit gezien, niet tevoren, nauwelijks tijdens, niet achteraf. Vraag naar de Stropwinnaar en je krijgt geen antwoord, evenmin als op de vraag naar de meeste voorgaande winnaars. En het zou me weer wel verbazen wanneer Samantha Stroombergen meer dan 2000 exemplaren verkocht. Ook al zoals voorgaande prijswinnende titels uit de recente jaren.
De Strop heeft nauwelijks of geen effect op de verkoop, de prijswinnende uitgever besteedt - het oude liedje - zijn promogeld liever aan zijn buitenlandse bestsellerauteurs. Nodig, jawel, maar ook dom want zonder betaalde publiciteit worden geen eigen debutanten dat.
De Strop - het wordt eentonig, en ik weet dat het tegengesproken wordt - was tijdelijk bedoeld, voor pakweg een jaar of tien. Waarom? Omdat het toen al duidelijk was dat we een klein clubje zijn dat het op de langere termijn nooit alleen zou redden. Goedbedoeld, aanvankelijk wel prima aandacht en goede verkoop, maar alras Ons kent Ons. En dat werkt tegen je.
Drie maal de Strop winnen is mooi maar het doet wenkbrauwen fronsen. Zo ook met de steeds terugkerende juryleden, daar heb je Jos van Cann weer, en dezelfde voorzitster die bij mijn beste weten een schat is maar deskundig waar het om thrillers gaat?’


Fictie en werkelijkheid (nieuws, 2019)

Vrouw herkent medisch dossier in thriller



De Vlaamse thrillerauteur Toni Coppers ligt onder vuur. Een ex-patiënte van een traumapsycholoog herkende veel van haar medische geschiedenis in zijn boek Het vergeten meisje. Coppers bedankt in de thriller uitvoerig de psycholoog met wie hij had samengewerkt. En de man was háár behandelaar. De vrouw stapt nu met een klacht naar een commissie die het handelen van psychologen onderzoek.

'De psycholoog heeft doodleuk mijn levenstrauma’s verpatst aan een misdaadauteur', zegt de vrouw in Het Laatste Nieuws. De betrokken psycholoog, Erik De Soir, reageert in dezelfde krant onthutst: 'Ik gaf Coppers enkel wat info over het werken met hypnose, nooit over zaken uit patiëntendossiers.' Ook Standaard Uitgeverij en de schrijver zelf ontkennen met klem.

De Vlaamse thrillerauteur Toni Coppers ligt onder vuur. Een ex-patiënte van een traumapsycholoog herkende veel van haar medische geschiedenis in zijn boek Het vergeten meisje. Coppers bedankt in de thriller uitvoerig de psycholoog met wie hij had samengewerkt. En de man was háár behandelaar. De vrouw stapt nu met een klacht naar een commissie die het handelen van psychologen onderzoek.

De ex-patiënte bevestigt tegenover het dagblad dat een klacht is ingediend, maar wil niet dat haar naam openbaar wordt gemaakt. Wat ze heeft meegemaakt gaat over het verlies van een kind, over een aanranding op jeugdige leeftijd en over incidenten op het werk. 'Alles is destijds in alle vertrouwen besproken met de psycholoog. Je mag er van uitgaan dat hij jouw problemen niet doorvertelt aan iedereen die het horen wil? Laat staan dat hij jouw ‘strafste anekdotes’ doorgeeft aan een misdaadauteur?'

De vrouw stelt dat ze haar dagboek naast de thriller van Toni Coppers heeft gelegd. 'Er zijn hele fragmenten letterlijk overgenomen. Zelfs de namen van mijn familie en vrienden staan er in.  (...) Vrienden en familie die mijn verleden kennen, herlazen net als ik een donkere periode die we hadden meegemaakt.'

Traumapsycholoog Erik De Soir erkent dat hij een gesprek heeft gevoerd met Coppers. De schrijver benaderde de psycholoog met de vraag of hij hem meer uitleg wilde geven over het gebruik van hypnose. 'Dat heb ik ook gedaan. Maar ik heb met Toni Coppers alléén gesproken over hypnose, nooit over zaken uit patiëntendossiers.'

Coppers en zijn uitgeverij ontkennen eveneens met klem dat het boek gebaseerd zou zijn op bestaande dossiers van De Soir. Het boek gaat over een jonge wijkagente. Als ze bij de controle van een woning een bloedbad aantreft, raakt ze volledig in shock. Haar therapeut stelt hypnose voor om het trauma te helpen verwerken. Maar als tijdens de hypnose de deur van haar kindertijd opent, belandt ze in een nog grotere nachtmerrie, waarbij onverwerkte jeugdtrauma’s naar boven komen.

Bron: Het Laatste Nieuws

03 oktober 2019

Dertig boeken (nieuws, 2019)

Jacob Vis op jacht naar Gouden Vleermuis 



Jacob Vis heeft een plek bemachtigd op de shortlist voor de Gouden Vleermuis 2019. De winnaar van de Diamanten Kogel 2015 gaat de strijd aan met vijf medegenomineerden om de oeuvreprijs van het Nederlands Thrillerfestival in Zoetermeer in de wacht te slepen. 

Vorige maand werd de zeventien auteurs tellende longlist voor de MAX Gouden Vleermuis gepubliceerd. Dat aantal is nu teruggebracht tot zes.

Naast Vis maken de Nederlandse schrijfsters Corine Hartman, Esther Verhoef en Simone van der Vlugt en de Vlaamse Hilde Vandermeeren kans op de prijs. Ook de Zuid-Afrikaanse bestsellerauteur Deon Meyer is door de jury bestaande uit Cees van Rhienen, Heleen Janse, Coenraad de Kat en Bé Emmens op de shortlist gezet.

Aan de award hangt een geldbedrag van vijfduizend euro. De uiteindelijke winnaar zal bekend worden gemaakt tijdens het boekenprogramma van het Nederlands Thrillerfestival. Dat is op zondag 27 oktober om 14 uur. De Gouden Vleermuis zal aan de winnaar worden uitgereikt door de directeur van Omroep MAX, Jan Slagter.

De Gouden Vleermuis is een oeuvreprijs en van een oeuvre is volgens de jury pas sprake als de auteur ten minste vijf thrillers heeft gepubliceerd. Dat hebben alle genomineerden gedaan. Jacob Vis is dan niet de best verkopende auteur van het zestal, hij heeft wel het grootste oeuvre. Hij debuteerde al in 1987 met Prins Desi. Eind deze maand verschijnt zijn dertigste boek bij uitgeverij Ellessy Crime, getiteld De Borneodeal.

02 oktober 2019

Gesignaleerd 473 (nieuws, 2019)

Nicola Rayner - Uit het oog



Bij uitgeverij Cargo verschijnt op 17 oktober de thriller Uit het oog van de Britse schrijfster Nicola Rayner. De pers in haar land is lovend over het boek. '
Net zo goed als Het meisje in de trein', zegt The Observer. En The Guardian is ook onder de indruk. 'Een verslavende thriller, met een einde waar je stil van wordt.'

Alice Bell weet dat haar man George van mooie vrouwen houdt. Ze weet ook dat hij haar aanbidt en dat haar zwangerschap hun relatie alleen maar hechter zal maken. Maar als ze terugkomt van een zakenreis ziet ze in de weerspiegeling van een treinraam een prachtige roodharige vrouw.

De vrouw is het evenbeeld van Ruth, haar medestudente van jaren geleden, die na een nachtelijke zwempartij spoorloos is verdwenen.

Wanneer ze George vertelt over het voorval in de trein, reageert hij heel terughoudend. En als ze ontdekt dat een oude groepsfoto vlak daarna bijgeknipt en opnieuw ingelijst is, wordt Alice wantrouwend. Want wat weet George over Ruth, en wat was zijn relatie met haar? En kan Alice zelf nog vertrouwen op de herinneringen aan haar studietijd?

Nicola Rayner is geboren in Zuid-Wales en woont nu in Londen, waar ze werkt als freelance journaliste, gespecialiseerd in dans en reizen. Uit het oog is haar debuutthriller.

Vastgevroren in het ijs (nieuws, 2019)

Ook Erlendur mag op adem komen 



Aan sommige thrillerpersonages schijnt echt een houdbaarheidsdatum te kleven. Dat dacht Ian Rankin over rechercheur John Rebus die de zestig naderde en door zijn schepper met pensioen werd gestuurd. Om hem enkele thrillers later weer te laten opdraven overigens. En dit jaar kondigde Michael Robotham een serie thrillers aan met een nieuwe held, de jonge psycholoog Cyrus Haven. Of de briljante Joe O'Loughlin, die al jaren tobt met de ziekte van Parkinson, terugkeert, liet de Australische schrijver in het midden.

En het moment om - wellicht definitief - het veld te ruimen lijkt ook gekomen voor Erlendur Sveinsson, de moeilijk te benaderen rechercheur met een groot invoelingsvermogen. Hij mocht in veertien thrillers van Arnaldur Indriðason aan de bak. Maar in de nieuwste thriller van de IJslandse bestsellerauteur keert de politieman niet meer terug.

Op 12 november verschijnt bij uitgeverij Volt een nieuw boek van Indriðason: Smeltend ijs. Dit is het eerste deel in een nieuwe serie met in de hoofdrol inspecteur Konráð, een man op leeftijd overigens.

Op de gletsjer Langjökull wordt een lichaam gevonden, vastgevroren in het ijs. Het blijkt te gaan om een ondernemer die al dertig jaar wordt vermist. Een uitgebreid onderzoek leverde toentertijd niets op; er waren meerdere verdachten in beeld maar er kon niets bewezen worden.

De politie vraagt hulp aan de gepensioneerde politieman Konráð, die de verdwijning destijds onderzocht. De zaak heeft hem nooit losgelaten, en wanneer er een vrouw zich met nieuwe informatie bij hem meldt komt er plots weer beweging in het onderzoek.

Arnaldur Indriðason (Reykjavík, 1961) is historicus en schrijver. Hij is winnaar van de Martin Beck Award (voor de beste thriller in Noord-Europa) en de CWA Gold Dagger Award (de grootste prijs voor het spannende boek). Van zijn boeken zijn wereldwijd vijftien miljoen exemplaren verkocht.