29 oktober 2019

Bronsgroen eikenhout (nieuws, 2019)

Lijken in Limburg



Wie aan Limburg denkt aan kruisbessenvlaai, het exportproduct André Rieu, lieflijke heuvels, Blaosmuziek en De neus omhoeg. Maar het is ook de provincie waar je kennelijk makkelijk ongezien lijken kunt verbergen. Dat blijkt uit het pas verschenen boek Moord in het bronsgroen eikenhout, Lexicon Misdaadliteratuur in Limburg van Peter Winkels en Jos van Cann. 

Winkels is leraar Nederlands, Van Cann kennen we als recensent en jurylid. Hij was ook de drijvende kracht achter De Grote Crimezone Thriller Encyclopedie. Aanzet voor het lexicon was de in 2016 onder auspiciën van het Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap (LGOG) verschenen De geschiedenis van de literatuur in Limburg.

Jos van Cann en Peter Winkels besloten een aanvullend overzicht van thrillers en detectives samen te stellen waarbij de relatie met de provincie bepalend is. Ze beperken zich daarbij niet enkel tot auteurs met Limburgse wortels, maar kijken ook verder. Zo verwijzen ze in het boek ook naar werken van A.F.Th. Van der Heijden en Renate Dorrestein.

Naast een alfabetisch overzicht, op naam van de schrijvers, biedt het boek ook interviews met een aantal auteurs.  leek het een goede aanvulling om een vraaggesprek toe te voegen met een aantal van deze auteurs. Bovendien komen ontwikkelingen in de buurlanden en de weerslag van misdaad in films en televisieseries over Limburg aan bod. Het boek beslaat de periode tussen de jaren 30 tot bijna het heden, met onderdelen over uiteenlopende auteurs als Bertus Aafjes, Michael Berg en Koos van Zomeren.  Het boek is verschenen bij uitgeverij Leon van Dorp.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten