30 november 2013

Ontspoord (nieuws, 2013)

VLAAMSE ZENDER STAAKT MISDAADSERIE NA EERSTE AFLEVERING

De Belgische commerciële tv-zender VTM heeft de misdaadserie 'Ontspoord' al na één aflevering van de buis gehaald. De reeks was gebaseerd op de geruchtmakende misdrijven in België. Zo zouden er episodes worden uitgezonden over Kim De Gelder die een bloedbad had aangericht in een kinderdagverblijf en Hans Van Themsche, die zeven jaar geleden in Antwerpen op straat twee mensen doodstak. Verder was er een aflevering gewijd aan bisschop Roger Vangheluwe die van seksueel misbruik werd beschuldigd.

Volgens de krant De Morgen stelt de VTM-directie in een persbericht dat 'de impact van deze fictiereeks groter is dan verwacht'. ,,Bovendien werden de slachtoffers in de pers opnieuw geconfronteerd met de echte feiten, wat allerminst de bedoeling was.'' De directie heeft haar verontschuldigingen aangeboden aan betrokkenen 'voor deze foute inschatting en voor het verdriet dat dit met zich heeft meegebracht'. ,,We willen hier graag een einde aan maken door de reeks stop te zetten.''

Eerder deze week reageerden onder meer strafpleiters verbolgen op de serie. Zij vonden het ongepast dat er een fictiereeks over misdaden kwam nog voor het echte proces is begonnen.

(Bron: De Morgen)

Gesignaleerd 277 (nieuws, 2013)

vers van het mes!

PIERRE LEMAITRE - ALEX

Bij Xander Uitgevers is verschenen 'Alex', de prijswinnende thriller van de Franse schrijver Pierre Lemaitre.

Alex Prévost wordt in elkaar geslagen, gekidnapt en in een verlaten Parijs' pakhuis opgesloten in een hangende houten kooi. Haar ontvoerder wil maar één ding: Alex zien sterven... aan honger, dorst, of krijgen de ratten haar als eerste?

Ondertussen heeft commandant Camille Verhoeven geen enkel aanknopingspunt in de ontvoering. De eigenzinnige  Verhoeven is persoonlijk diep geraakt door dit misdrijf en levert een strijd tegen de klok om Alex te vinden.

Maar Alex - oogverblindend mooi, vindingrijk en met een heel eigen moraal - is geen gewoon slachtoffer... Is zij wel een slachtoffer?

Pierre Lemaitre (1956) verwierf internationale faam als schrijver van thrillers en literatuur. Zijn werk is vele malen bekroond. Deze maand nog won hij de Prix Goncourt met 'Au revoir là-haut'. Met 'Alex' won hij zowel de Prix des lecteurs policier du Livre de poche 2012 als de CWA International Dagger 2013.

Gesignaleerd 276 (nieuws, 2013)

vers van het mes!

JET VAN VUUREN - WINTERGAST

Bij uitgeverij Karakter is verschenen 'Wintergast', een nieuwe thriller van Jet van Vuuren.

Het is bijna kerstvakantie en Bea Versluis is moe. Moe van haar werk in het onderwijs en moe van haar man. Als een aangetrouwde neef uit Groningen haar vraagt of ze de kerstdagen bij hem en zijn familie komt doorbrengen, aarzelt Bea geen moment. Hoewel ze tot dan toe amper contact met hen heeft gehad, pakt ze haar koffers en vertrekt ze zonder echtgenoot richting het hoge noorden.

Onderweg naar de herenboerderij van de neef strandt ze echter met haar auto in een dichte sneeuwstorm. Als de neef haar daarna oppikt, zal ze zonder eigen vervoer de rest van de vakantie in het huis van de onbekende familie moeten doorbrengen. Een huis dat niet alleen ver van de bewoonde wereld ligt, maar ook geheimen herbergt.

Ingesneeuwd en geïsoleerd stuit Bea op een verschrikkelijk familiegeheim dat niet voor haar bestemd is. Dan merkt ze dat haar droom van een fijne kerst in een warme familiekring uit elkaar dreigt te spatten. Niet alleen wordt haar de welverdiende rust ontnomen, maar begint het langdurige slaapgebrek ook bezit van haar te nemen. Wat is nog werkelijkheid en wat is droom?

Jet van Vuuren won verschillende verhalenwedstrijden, schreef een Margriet-pocket en heeft meerdere thrillers op haar naam staan. 'Wintergast' is haar vierde thriller.

Jet van Vuuren - Wintergast. Uitgeverij Karakter, 352 pag., €15,00. ISBN: 978 90 452 0434 5

29 november 2013

Een gedurfde utopie (nieuws, 2013)

DIAMANTEN KOGEL VOOR RUDY SOETEWEY

De Vlaamse schrijver Rudy Soetewey heeft met zijn thriller '2017' De Diamanten Kogel gewonnen. De auteur kreeg zijn prijs, een boksbeugel belegd met diamant, vanavond overhandigd  in het Letterenhuis in Antwerpen.

Voor de Vlaamse thrillerprijs waren zes auteurs genomineerd: Naast Soetewey zijn landgenoten Patrick Conrad met 'Tango assassino' en Jo Claes ('Getekend vonnis') en de Nederlandse schrijvers Escober ('Overkill'), Walter Lucius ('De vlinder en de storm') en Charles den Tex ('De erfgenaam'). Voordat jurylid Jürgen Joosten de naam van de winnaar bekendmaakte, kregen de genomineerden een door Jan Scheirs getekend portret overhandigd.

Zoals de titel al doet vermoeden speelt de thriller van Soetewey zich af in de nabije toekomst. Het is 2017 en Europa worstelt zich nog steeds van crisis naar crisis. In België is de sfeer tussen Vlaanderen en Wallonië onder het vriespunt gezakt, nadat de VEP de absolute meerderheid heeft behaald in het noorden. Verwijten vliegen over en weer. Geweld steekt de kop op, en men wijst elkaar almaar agressiever met de vinger.

Als Michel Lepaire, een ontslagen klokkenluider, ontdekt dat zijn vader, een voormalige paracommando van Waalse komaf, op een onverklaarbare manier uit het rusthuis is verdwenen, gaat hij op zoek naar de waarheid achter de waarheid.

De jury noemde '2017' een wrede en gedurfde utopie. ,,Aanslagen, martelingen en terroristische intriges overheersen deze geslaagde mengeling tussen toekomstvisie en spannend verhaal.'' Volgens de jury is '2017' net ver genoeg in de toekomst om te kunnen tonen waar de huidige crisis toe kan leiden.

De jury vond vooral 'de toegenomen kwaliteit' van de 122 ingezonden thrillers een reden tot juichen. ,,Meer auteurs schrijven betere thrillers die vaker de hand reiken naar de literatuur.''  De jury constateerde daarnaast dat steeds meer auteurs flirten met crossovers. ,,Ze schuwen het niet om geschiedschrijving, journalistiek, biografie, utopie, fantasy of andere genres te vermengen met de kenmerken van een klassieke thriller, een politieroman of een whodunit. Zelfs het 'Vijftig-tinten-grijs'-effect dringt ook het land van spanning binnen: erotische momenten worden frequenter en explicieter. Of de hardboiled fan van het genre blij is met deze verbreding is een andere vraag, maar spannende boeken leveren hiermee voor iedereen wat wils.''

Rudy Soetewey werd in 1955 geboren in Wilrijk, maar woont al meer dan twintig jaar in Edegem. Hij werkt al ruim twee decennia in het onderwijs. Zijn eerste boek 'Bedrieglijke eenvoud' publiceerde hij in 1992. In datzelfde jaar schreef hij ook het toneelstuk 'Bizar bezoek', dat een jaar later werd uitgevoerd. Soetewey heeft inmiddels zeven boeken en acht toneelstukken op zijn naam staan. De thriller 'Inbraak' werd genomineerd voor de Hercule Poirotprijs 2001, de Schaduwprijs 2002 en De Gouden strop 2002. 'Moord' uit 2007 werd genomineerd voor de Gouden Strop 2007 en voor de Hercule Poirotprijs 2007. 'Vrienden' (2009) werd genomineerd voor de Hercule Poirotprijs 2009. En 'Getuigen' (2011) werd genomineerd voor De Diamanten Kogel 2011 en won de Hercule Poirotprijs 2011.

28 november 2013

Hitserie (nieuws, 2013)

MAKERS DENKEN NA OVER 'PENOZA 4'

Er wordt nagedacht over een vierde reeks van de misdaadserie 'Penoza'. Dat hebben de KRO en producent NL Film laten weten. Zondag 1 december wordt de laatste aflevering van reeks 3 uitgezonden. Hoe het seizoen zal eindigen is voor bijna iedereen onbekend. ,,Zelfs de acteurs hebben nog geen idee", aldus producent Alain de Levita. ,,We hebben meerdere eindes gedraaid, dus het is zondag voor iedereen een verrassing hoe het verhaal afloopt."

Ook voor actrice Monic Hendrickx, die de rol van Carmen van Walraven vertolkt, is de afloop nog in nevelen gehuld. ,,Zij was natuurlijk bij alle opnames aanwezig. Maar zelfs in de montage kan er nog heel veel veranderen aan een scene, zodat het een totaal verschillende uitkomst krijgt."

Volgens De Levita waren er meerdere opties. Samen met regisseur Diederik van Rooijen en de eindredacteur van de KRO heeft hij de keuze gemaakt. ,,De keuze die we hebben gemaakt is puur inhoudelijk geweest'', aldus de producent. ,,Dit is verhaaltechnisch het beste einde dat we konden bedenken."

'Penoza' is een kijkcijferhit. Het derde seizoen werd door meer dan een miljoen mensen bekeken.

(Bron: Nu.nl)

27 november 2013

Hoenderhok en soep (column, 2013)

IN DE GREEP VAN DE APATHIE

(Door Peter Kuijt)

Saskia Noort krijgt de Meesterprijs
Ingeklemd tussen de koffie met taart en het warm/koudbuffet van de Mystery Lunch houdt het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs komende zaterdag zijn jaarlijkse vergadering. Dit samenzijn heet het 'hoogste orgaan' van de thrillerschrijversclub te zijn.

Maar je moet geen hooggespannen verwachtingen koesteren.

'Gezien de aard van het GNM zijn de vergaderingen informatief, informeel en compact', meldt de website van het genootschap. En dan weet je meer dan genoeg. 'Laten we het gezellig houden', is de onderliggende gedachte. Vooral niet moeilijk doen nu.

Toch is er voor misdaadauteurs die zich (nog) verbonden voelen met het GNM genoeg om van opwinding te gaan steigeren. Kijk bijvoorbeeld naar de overeenkomst die het bestuur met de Stichting CPNB heeft gesloten over de organisatie van de Gouden Strop en de Schaduwprijs. De uitvoering ervan ligt in handen van de CPNB en die heeft – zonder er ruchtbaarheid aan te geven - het reglement hier en daar gewijzigd. Zo is het aantal recensenten in de jury teruggebracht, ten gunste van vertegenwoordigers van boekhandel en bibliotheken. Maar de belangrijkste aanpassing is dat uitgevers per in te zenden titel 160 euro moeten ophoesten. En van de uitgever van het winnende boek wordt een donatie van 1600 euro verwacht.

Het lijkt in deze barre tijden niet de meest verstandige maatregel. Kleine uitgevers, die elke euro drie keer moeten omdraaien en daarna nog een keer, worden gedwongen op de stoel van de jury te gaan zitten en een selectie te maken uit de in te zenden titels. Elk boek extra is toch weer 160 euro dokken.

Het GNM-bestuur benadrukt dat de thrillerprijzen nu zijn 'veilig gesteld', maar een uitgever heeft al laten weten een boycot te overwegen. Tomas Ross, ruim een kwart eeuw geleden bedenker van de Gouden Strop, stelt dat het bestuur zich compleet overbodig heeft gemaakt door 'het paradepaardje weg te geven'. Zaterdag zal Esther Scholten, officieel 'Hoofd afdeling Denken bij de CPNB', de GNM-leden bezweren dat een financiële bijdrage nu eenmaal hoort 'bij de professionaliseringsslag die is ingezet' en proberen enige tekenen van onrust onder de leden – zo die er al zijn – in de kiem te smoren.

Het gedoe rond de verplichte bijdragen aan de Gouden Strop is exemplarisch voor de apathie die zich van het GNM-bestuur meester heeft gemaakt. Er lijkt totaal geen beweging in de club te zitten. Tja, deze maand werd wel de – tweede – Meesterprijs uitgereikt, maar dat was pas nadat een buitenstaander (moi) een bestuurslid op het bestaan van de onderscheiding had gewezen. 'Gut, die prijs bestaat ook nog, laten we 'm maar eens aan iemand geven.' Op een late zaterdagavond, als onderdeeltje van het Rotterdamse Lezersfeest, kreeg Saskia Noort de trofee in handen. Het fotografische bewijs ervan staat op de site van het genootschap. Maar publicitair werd de uitreiking niet benut, laat staan uitgebuit. Doordat ze zelf onvermoeibaar de promotie ter hand neemt, weet heel Nederland inmiddels dat Noort een nieuwe thriller heeft geschreven. Maar het GNM faalt om met de Meesterprijs publiekelijk aan de weg te timmeren. De oeuvreprijs wordt niet vaker dan één keer in de drie jaar toegekend, zegt het reglement. Maar wanneer de derde Meesterprijs wordt vergeven blijft in het ongewisse. Het kan over vijf jaar zijn, of over tien jaar. Tja, zo bouw je nooit een traditie op...

Anders dan hier verkeren de buitenlandse evenknieën van het genootschap allesbehalve in een comateuze toestand. De clubs organiseren met bewonderenswaardig enthousiasme kleine en grote thrillerfestivals. In Duitsland vechten steden om de eer om gastheer te zijn van het meerdaagse evenement van Das Syndikat. De Crime Writer's Association timmert in Engeland al jaren aan de weg. Fameus zijn ook CrimeFest in Bristol en het Harrogate CrimeWriting Festival. Kort geleden is er ook een Schots initiatief – Bloody Scotland – van de grond gekomen. En vorig weekend vond in Reykjavik de eerste editie plaats van Iceland Noir, volgens hen die er geweest zijn 'een gevarieerd festival met IJslandse en buitenlandse thrillerauteurs'.

Kom daar maar eens om in Nederland. Drie jaar geleden vroeg het GNM-bestuur aan de ruim honderd leden te reageren op een discussiestuk over de toekomst van de club. Er reageerden slechts tien leden. Daarop concludeerde het bestuur dat er 'twee hoofdlijnen van beleid' waren: de Gouden Strop moest de allure krijgen van een AKO- of Librisprijs én het GNM moest eerst en vooral een ontmoetingsplaats blijven. Dat eerste zal nooit gebeuren als de prijs niet wordt opgetrokken naar op zijn minst 25.000 euro. En wie wil er nog naar een pleisterplek afreizen waar geen leven meer in lijkt te zitten?

Tomas Ross concludeerde al eerder: het GNM, dat hij zelf heeft helpen oprichten, heeft geen bestaansrecht meer. Wie durft de vraag te stellen of de stekker er niet uit moet worden getrokken? Zelf zal Ross er zaterdag niet zijn, dus zal iemand anders de knuppel in het hoenderhok moeten zien te werpen. Maar de ervaring met Mystery Dinners leert dat de soep niet zo heet wordt gegeten.

Sterker nog, zo heet is-ie nog nooit opgediend.

Een eigen plek (nieuws, 2013)

HET BESTE KOUDE BLOED

In 2008 richtten Siem Eikelenboom en Marie-Anne van Wijnen het true crime-tijdschrift 'Koud bloed' op. Het duo wilde het langere misdaadverhaal een eigen plaats geven. Menig literaire auteur maakte sindsdien een verrassend uitstapje naar het onderwerp misdaad, veel misdaadjournalisten bleken onvermoede literaire kwaliteiten te hebben. 

De redactie van 'Koud bloed' selecteerde uit al die uitstekende verhalen nu nog eens de allerbeste. Zo verhaalt Paul Vugts nog eens over het slepende proces over de moord op Willem Endstra, herdenkt Rob van Scheers de acteur James Gandolfini, beter bekend als Tony Soprano, blikt Eric Slot terug op een moordgeschiedenis onder de Hells Angels en belicht oud-commissaris en thrillerschrijver Joop van Riessen hoe de eerste busmaatschappij in Paramaribo gefinancierd werd. Verder bijdragen van Bart Middelburg, John van den Heuvel, A.F.Th. van der Heijden, Geerten Meijsing, F. Starik, Leo Blokhuis en Nico Dijkshoorn.

'Koud bloed' is hier te bestellen. 

26 november 2013

Droefheid (nieuws, 2013)

THRILLERPRIJS VOOR ZWEEDSE CRIMINOLOOG

Christoffer Carlsson heeft de prijs voor het Beste Zweedse Crimeboek van 2013 gewonnen. Zijn boek 'The Invisible Man from Salem' won het van onder meer titels van Håkan Nesser, Arne Dahl en Johan Theorin.

De Zweedse Crime Academy omschreef Carlssons thriller als 'sterke roman noir doortrokken van een gevoel van droefheid en uitzichtloosheid'. Het is niet het eerste boek van Carlsson. Eerder verschenen bij uitgeverij De Geus 'De vrouw die  uit het niets kwam' en 'De jongen die terugkeerde' (2013). De winnende thriller wordt volgend jaar door de uitgeverij uit Breda op de markt gebracht.

Christoffer Carlsson werd in 1986 geboren in Halmstad, Zweden. Hij studeerde criminologie aan de Universiteit van Stockholm, waar hij nu ook woont. De rechten van zijn debuut 'De vrouw die uit het niets kwam' werden aan vijf landen verkocht.

25 november 2013

Alles voor de gehaaste lezer (nieuws, 2013)



ONDERNEMER IN NACHTMERRIES

John Grisham, Dan Brown en Stephen King mogen dan bekendere namen zijn, James Patterson overvleugelt hen in zijn eentje waar het de verkoop van boeken betreft. Patterson is een merknaam geworden, zijn 'fabriek' levert meerdere thrillers en andere boeken per jaar af. En alle volgens een vast stramien: met menselijke karakters, humor en een afgeknepen stijl. Hij is een meester in commerciële fictie, aldus een co-auteur.

(Door Peter Kuijt)

Af en toe duiken er van die berichtjes op, waarin kond wordt gedaan van weer een door James Patterson gevestigd record: hij is jaren achtereen de best betaalde auteur ter wereld (dit jaar ging de eer overigens naar 'Vijftig Tinten'-auteur E.L. James), zijn boeken worden het meest uitgeleend, van elke vier verkochte hardcover thrillers in de VS is er een door hem geschreven, elke minuut van de dag worden er meer dan tweeduizend pagina's van een Patterson-boek omgeslagen, hij was de eerste schrijver die tien miljoen e-books verkocht en hij heeft grootste aantal boeken in de New York Times-bestsellerlijst op zijn naam staan.

En dan te bedenken dat hij – net als zoals vele andere collega-ploeteraars - bij aanvang van zijn schrijverscarrière de grootste moeite had om zijn eerste boek bij een uitgever onder te brengen. Hij kreeg 26 afwijzingsbrieven voordat zijn debuut 'The Thomas Berryman Murder' in 1976 werd gepubliceerd. De thriller werd een jaar later wel bekroond met de Edgar Award for Best First Mystery Novel. Patterson was toen net dertig jaar oud.

James Brendan Patterson werd op 22 maart 1947 geboren en groeide op Newburgh in de staat New York. Hij was de zoon van een vader die een moeilijke jeugd had overwonnen. Opgevoed door zijn alleenstaande moeder wist Pattersons vader een beurs te verkrijgen voor Hamilton College. Vader droomde van een carrière als schrijver of diplomaat, maar werd een verzekeringsagent. ,,Hij had geen vader en ik denk dat hij niet wist hoe hij het een en ander moest bewerkstelligen'', aldus Patterson in een interview met de New York Times. Toen zijn vader met pensioen ging, schreef hij een boek en liet het lezen aan zijn zoon, toen een gevestigd auteur. Patterson gaf hem hetzelfde advies als aan andere debutanten: schrijf een ander boek.

Zelf ontdekte James pas op 'late' leeftijd hoe plezierig lezen kan zijn. Na zijn middelbare school verhuisde het gezin naar een buitenwijk van Boston en James kreeg een bijbaantje als assistent in een ziekenhuis in Belmont. Als hij 's avonds en in de weekeinden niets te doen had, dronk hij liters koffie en las. Voornamelijk literatuur. ,,Ik was toen nogal een snob.'' Hij kwam toen tot de conclusie dat hij twee dingen het leukst vond: lezen en schrijven.

Niet veel later trok Patterson naar New York waar hij een baan kreeg als copywriter bij het reclamebedrijf J. Walter Thompson. Toen kreeg hij ook oog voor bestsellers uit die tijd als 'The Exorcist' en 'The Day of the Jackal'. ,,Ik heb altijd gedacht dat ik een literaire roman van redelijk niveau kon schrijven. Maar nooit een belangrijk literair werk. Maar een boek als 'The Exorcist' zou ik wel kunnen bedenken. Ik begrijp het en ik vind het leuk.'' Patterson zette een typemachine op de keukentafel van zijn bescheiden appartement aan 100th Street en schreef elke avond na het werk en in het weekend. Het resultaat was 'The Thomas Berryman Murder'.

Tot aan het begin van de jaren negentig beschouwde Patterson het schrijven als een leuke hobby. Hij had immers een drukke baan: hij was opgeklommen tot Creative Director bij J. Walter Thompson. Zijn eerste zes boeken – stuk voor stuk thrillers – kregen bijval, maar ook niet meer dan dat. 

Patterson besloot de zaken serieuzer aan te pakken. Elke dag stond hij om half zes op en zette zich aan het schrijven. In een interview legde hij uit wat hij daarbij anders deed dan tevoren: ,,Ik ben gestopt met het schrijven van dingen die toch niemand wilde lezen.''
Hij zegt in zijn boeken in te spelen op de fascinatie die vrijwel iedereen heeft voor de duistere kant van het leven, vooral wanneer het om weerzinwekkende misdaden gaat. Onmisbaar element is de spanning: Patterson wil dat de lezer net zo benieuwd blijft naar wat er komen gaat als een tv-kijker die zich bij een spannende film de tijd niet gunt om even naar het toilet te gaan.
Critici vinden Pattersons boeken soms niet realistisch genoeg. ,,Dat is hetzelfde als iemand die kijkt naar een schilderij van Picasso of Chagall en zegt 'dat is niet erg realistisch''', reageerde Patterson in een interview met Time Warner. ,,Volgens mij was realisme ook niet het doel van deze schilders. De boeken die ik schrijf gaan ook niet over de realiteit. Zij gaan over nachtmerries. Niet de letterlijke, maar de nachtmerries die ik heb over dezer wereld. Al mijn boeken komen voort uit nachtmerries, angstgevoelens. Stel, je woont in New York. Dan kan het al beangstigend zijn om een wandeling te maken. Alles dat mij ook maar een beetje angst aanjaagt kan een boek worden.''


ENTERTAINMENTBUSINESS
Wie een blik werpt op de 'books'-sectie van Pattersons website, raakt ontegenzeglijk onder de indruk van 's mans productie. Hij heeft inmiddels acht series op zijn naam staan, waaronder 'Alex Cross', 'Women's Murder Club', 'Michael Bennett', 'Maximum Ride' en 'Private', waarin in totaal een kleine zeventig boeken zijn verschenen. En dan zijn er ook nog de standalones: de thrillers (30 boeken) , romans (vijf) kinderboeken en Young Adult-romans. Ook publiceerde Patterson twee non-fictieboeken: in 2008 kwam 'Against Medical Advice' uit, een boek geschreven vanuit het perspectief van de zoon van Pattersons vriend, die aan het Gilles de la Tourette-syndroom lijdt. In 2009 bracht hij een boek uit over de vermeende moord op de jonge farao Toetanchamon.

Het is geen geheim dat Patterson die boeken niet alleen schrijft in zijn werkkamer in zijn huis in Florida, waar een foto hangt van toenmalig president Bill Clinton die ten tijde van de Monica Lewinsky-affaire zijn helikopter verlaat met Pattersons 'When the wind blows' in zijn hand. Nee, Patterson is de alles in de gaten houdende directeur van een schrijffabriek. Een peloton meeschrijvers volgt de lijnen die de baas uitzet.

Maxine Paetro, is een van Pattersons co-auteurs. In een interview met The Times vertelt zij hoe er gewerkt wordt. ,,James komt met een idee voor een verhaallijn. Het stramien is zo'n dertig pagina's lang. Hij stuurt het naar me toe en ik mag er zo'n twee maanden aan werken. Ik voeg er mijn ideeën aan toe en retourneer het manuscript. Soms zegt hij: 'Maxine, dit is fantastisch.' Soms ook reageert hij in de trant van 'Zo vertel ik geen verhalen'.''

Patterson is befaamd vanwege zijn feilloze instinct voor wat wel aanslaat en wat niet. Wanneer Paetro de uiteindelijke verhaallijn ontvangt, werkt ze dat uit in een manuscript van zo'n 400 pagina's. Dat komt dan weer in Pattersons handen. ,,En het is zíjn boek'', zegt Paetro. ,,Hij gaat er weer mee verder, hoewel hij meestal weinig veranderingen aanbrengt.''

Paetro beleeft plezier aan het samen schrijven. ,,Het is minder eenzaam dan maandenlang schrijven met slechts de kat als gezelschap. Het is ook stimulerend om reacties te krijgen van een meesterverhalenverteller.''

Co-auteur Mark Sullivan noemt Patterson een meester van de commerciële fictie. Patterson hield zijn collega voor dat ze in de entertainmentbusiness zitten. ,,We zijn niet stichtelijk of verlichtend bezig.'' Karakters, zowel de helden als de schurken, moeten bovenal menselijk zijn. En de auteurs moeten schrijven in de taal die de mensen spreken. ,,Je kunt niet verwachten dat de lezer bij je blijft tot het eind als jouw stijl stijf en strak is.'' Humor houdt de vaart erin, evenals 'een afgeknepen stijl'. Sullivan: ,,Patterson wordt vaak bekritiseerd vanwege zijn korte hoofdstukken en zijn schrale proza, maar deze middelen heiligen allemaal één doel: een snel boek voor de gehaaste lezer.''

Een andere co-auteur, Peter de Jonge, hield gemengde gevoelens aan de samenwerking met Patterson over. ,,Het was geen samenwerking'', vertelde hij in NRC Handelsblad. ,,Ik werkte gewoon voor hem.'' Genereus was Patterson overigens wel. De Jonge: ,,Hij betaalde goed. Daardoor kon ik mijn eigen thriller 'Shadows still remain' schrijven.''

In 2010 zocht Patterson de samenwerking met een bekende naam: de Zweedse bestsellerauteur Liza Marklund. Hun schrijfsessies resulteerden in de thriller 'Partnerruil'. ,,Er zijn altijd dingen die je nog wilt doen, zoals het winnen van de Nobelprijs'', aldus Patterson in een interview. ,,Een andere wens was samen met een andere bestsellerauteur een boek te schrijven. Ik vroeg me af of en hoe dat zou werken. Ook het idee van een coproductie met een Europese auteur trok me aan. Mijn agent suggereerde vervolgens Liza.'' De inspanningen van de twee leidden volgens Patterson tot een thriller met enige Amerikaanse lichtheid en een mate 'van Europese gevoeligheid'. 'Partnerruil' werd in ieder geval in de VS een succes: binnen een maand na publicatie stond het nummer 1 op de bestsellerlijst van de New York Times.

Patterson schrijft zo'n 365 dagen per jaar. ,,Iemand zei dat je je gelukkig mag prijzen als je iets leuk vindt om te doen. En het is een wonder als iemand je er ook nog voor wil betalen. Ik houd enorm van verhalen vertellen.''

In de New York Times kwam hij drie jaar geleden terug op de kritiek die hij krijgt. ,,Er zijn duizenden mensen die het niet leuk vinden wat ik doe. Gelukkig zijn er miljoenen die dat wel vinden.'' De schrijver beschouwt zichzelf puur als een entertainer, niet een man van het woord. Wat hij doet verschilt niet zo veel als wat andere populaire auteurs als Grisham en King doen. ,,Ik zeg altijd: schrijf je voor jezelf, maak dan een dagboek. Als je voor wat vrienden wilt schrijven, zet dan een blog op. Maar als je voor veel meer mensen wilt schrijven, denk dan een beetje aan hen. Waar houden zij van? Wat zijn hun behoeften? Veel mensen brengen in een soort verdoving hun dagen door. Zij moeten worden vermaakt. Ze moeten iets voelen.''


ALEX CROSS
Alex Cross is een van de meest populaire thrillerpersonages. De Afro-Amerikaanse rechercheur en forensisch psycholoog maakte voor het eerst zijn opwachting in 'Along Came a Spider' (1993). Sindsdien verschenen bijna twintig thrillers met Cross in de hoofdrol.

Patterson besloot Cross in het leven te roepen omdat hij zich ergert hoe in Hollywood zwarten worden geportretteerd. ,,Het waren altijd van die gasten met gettoblasters op hun schouders. Ik vond dat dat beeld niet representatief was voor de meeste Afro-Amerikanen. Daarom verzon ik een karakter dat het tegenovergestelde was van al die stereotypen. Dus goed opgevoed, die geeft om zijn familie, een goede vader, consciëntieus. Iemand die goed is met zijn vuisten, maar tevens een goede denker is.''

Cross, aanvankelijk werkzaam voor de politie in Washington D.C., maar later in dienst van de FBI, is dus uit het goede hout gesneden. Hoewel hij een behoorlijk inkomen heeft, kiest hij ervoor om met zijn familie (oma en zijn drie kinderen) in het zuidoosten van Washington te blijven wonen, een armoedige buurt met veel criminaliteit. Hij is betrokken bij de buurt en doet vrijwilligerswerk voor de kerk. Zijn vrouw Maria, een maatschappelijk werkster, wordt doodgeschoten vanuit een passerende auto. De moord wordt nooit opgelost.

Overigens was Cross aanvankelijk een vrouw. ,,De eerste zestig, zeventig pagina's in mijn eerste Cross-thriller heette ze Alexis en Cross was niet haar achternaam. Maar er was iets wat me ontmoedigde om een zwarte, vrouwelijk personage te creëren'', aldus Patterson. ,,Daarom veranderde ik haar naam in Alex. En de rest is geschiedenis.''

22 november 2013

Debuut met vuurproef (nieuws, 2013)

FORENSISCH RECHERCHEUR SCHRIJFT 'CSI'-THRILLER

Bij uitgeverij A.W. Bruna verschijnt op 14 januari 2014 'Vuurproef', het eerste deel in een nieuwe serie met als titel Unit Plaats Delict. Het is tevens het debuut van Carina van Leeuwen, in het dagelijks leven forensisch expert bij de Amsterdamse politie.

Het 'CSI'-achtige boek is gebaseerd op haar werk. Van Leeuwen was betrokken bij het onderzoek naar de Schiedammer parkmoord en de vliegramp nabij de Libische hoofdstad Tripoli. Zij is coördinator vermiste personen en niet-geïdentificeerde doden voor de politie Amsterdam.

In 'Vuurproef' staat forensisch rechercheur Renee Spaan centraal. Ze houdt van haar werk, maar sinds haar levenspartner zichzelf van het leven beroofde, houdt de dood haar regelmatig uit haar slaap. Een nieuwe zaak bezorgt haar nog meer kopzorgen: ze moet het lijk van een onbekende man die op een Haags rangeerterrein is doodgeschoten en in brand gestoken identificeren. Het onderzoek voert Renee en haar team naar een verlaten villa, waar ze behalve kogelhulzen iets veel gruwelijkers aantreffen.

De verbrande man blijkt algauw een vermiste Haagse crimineel te zijn, en het lijk in het huis dat van zijn ex-vriendin. Maar daarmee begint het pas... Wie doodde wie, en waarom? Er is nauwelijks personeel om alle onderzoeken uit te voeren, Renees eigen chef en de officier van justitie werken niet mee en veel sporen lopen dood. 

Regelmatig blaast onze heldin stoom af: overdag met hardlopen, ’s avonds door bij het eethuisje van haar tantes Dora en Tilly aan te waaien, en ’s nachts door woedend haar eigen huisraad kort en klein te slaan. Wanneer komt alles weer goed? (foto auteur: Keke Keukelaar)

Het actualiteitenprogramma Nieuwsuur besteedde in 2012 aandacht aan het werk van Van Leeuwen (NB: vanaf 20.51 min.).

Jamie Mason - Drie graven vol (2013)

SPANNINGSBOOG AAN GRUZELEMENTEN


Eerst verwijderen we de sticker met de tekst 'Dé ontdekking van 2013'. Later zal het voorspellende karakter van deze actie evident worden. De sympathiek ogende Amerikaanse auteur Jamie Mason heeft met 'Drie graven vol' een aardig debuut geproduceerd, maar het rammelt aan meerdere kanten.

De niet zo snuggere Jason Getty kijkt elke dag lijdzaam naar zijn achtertuin waarin hij een lijk heeft begraven. Hij huurt een hoveniersbedrijf in met de uitdrukkelijke opdracht alleen de voortuin onder handen te nemen. Tijdens de werkzaamheden stuiten ze op twee graven met al wat oudere lijken. De hel breekt los, inspecteurs over de vloer, Jason Getty bloednerveus, jacht op een moordenaar, weduwe overstuur. Kortom: gedoe.

Jamie Mason begint sterk met een originele plot, maar laat de spanningsboog uit haar handen flikkeren als ze daarna vrij uitgebreid de voorgeschiedenis uit de doeken doet. Ze probeert tevergeefs weer vaart te maken door extra slachtoffers op de bühne te brengen. De zwarte humor is niet donker genoeg, maar eerder te lief en te poëtisch. Mason leidt te veel af met grappig bedoelde uitspraken en metaforen, wat ten koste gaat van een consistente verhaallijn. Met de hakken over de sloot: drie sterren voor een redelijk debuut.

Jamie Mason - Drie graven vol. Vertaling: Marianne Gossije. Uitgeverij De Geus, 382 pag.

21 november 2013

Over hoe het begon (nieuws, 2013)

Wallanderpedia




Uitgeverij De Geus biedt uitkomst aan alle fans die alles, maar dan ook écht alles willen weten over inspecteur Kurt Wallander, het hoofdpersonage in veel van de boeken van de Zweedse auteur Henning Mankell.

In april 2014 verschijnt Wallanders wereld, een maar dan 350 pagina's tellend document met alle feiten en weetjes over de reeks met de vooral met zichzelf worstelende politie-inspecteur.

Alles over Kurt Wallander is te vinden in dit boek, benadrukt de uitgeverij. De plaatsen waar de boeken zich afspelen - van Ystand tot Mossbystrand - ja, zelfs de muziek waarnaar de speurder graag luistert, komen aan bod in dit boek. 

De uitgave bevat ook het door Mankell geschreven essay Over hoe het begon, hoe het afliep en alles wat daartussen gebeurde. Verder wordt de lezer getrakteerd op het het korte spannende verhaal De hand, een herziene versie van Het graf, dat in  2004 voor de Nederlandse lezers werd geschreven als geschenk voor de Maand van het Spannende Boek. Het geschenkboekje was destijds aanleiding voor een klein relletje. Uitgeverij Signature vond Het graf namelijk wel erg veel lijken op het boek Moordkuil van Arnaldur Indridason.

In de herziene versie van Het graf is Wallander klaar voor een nieuwe fase: hij wil verhuizen en gaat op huizenjacht. In een van de tuinen struikelt hij over wat een vergane mensenhand blijkt te zijn. 

Henning Mankell (Zweden, 1948) is internationaal een van de bestverkopende Zweedse auteurs. Er gingen meer dan 35 miljoen exemplaren van zijn exemplaren van zijn boeken over de toonbank. Zijn werk wordt in meer dan veertig talen vertaald. In Nederland zijn meer dan één miljoen Wallander-boeken verkocht. 

19 november 2013

Linwood Barclay - Geloof je ogen (2013)

SINT EN KERSTMAN: HIER EEN BOEK DAT IEDEREEN WIL LEZEN

Levensgevaarlijk is het, om verkleefd te raken met je computer. Dat geeft Geloof je ogen, de nieuwste thriller van Linwood Barclay, ons mee. Een hoogstandje, waarin het van de verrassingen wemelt.

Denk niet dat de Canadese journalist op zo’n typisch Nederlandse manier de zedenprediker uithangt over de verderfelijkheid van de digitale wereld. Als hij al de bedoeling heeft gehad een boodschap rond te sturen, heeft hij die razend knap verpakt in een prachtige roman over twee broers die diep in de problemen raken.

De ene, Thomas Kilbride, is schizofreen. Hij is dus degene die bijna 24 uur per dag op zijn slaapkamer achter zijn beeldschermen zit. Hij kijkt constant naar een soort streetview (beelden van een camera-auto zoals ze tegenwoordig ook door uw straat rijden), bestudeert zo steden over de hele wereld en leert de kaarten uit zijn hoofden. Daglicht ziet hij nauwelijks. Dan overlijdt zijn vader bij wie hij in huis woont. Broer Ray komt tijdelijk over om de begrafenis, erfenis en de mogelijk zorgelijke toekomst van Thomas te regelen.

Maar aan die plichtplegingen komt Ray niet toe. Omdat Thomas iets vreemds heeft gezien achter een raam in een straat in New York: een hoofd in een plastic zak, of iets dergelijks. Ray moet tegen zijn zin in een kijkje nemen op het bewuste adres, waarna de beer los is. De ene na de andere moord heeft plaats, uiteindelijk om de carrière van een politicus te redden.

Dat is de hoofdverhaallijn, maar daarmee is de pret nog lang niet op. Zo zijn er vraagtekens te stellen bij de dood van pa Kilbride, en is er iets in het verleden met Thomas gebeurd dat tot op heden niet is opgehelderd. ‘Geloof je ogen’ zit heel goed in elkaar, kent louter stevige karakters, puntige dialogen en een bondige sfeerbeschrijving.

Al met al mogen sint en de kerstman blij zijn met dit boek. Daar kunnen ze iedereen een plezier mee doen. 

Linwood Barclay - Geloof je ogen. Vertaling: Nienke van der Meulen. Uitgeverij Boekerij, 397 pag.

Wordt verwacht 362 (nieuws, 2013)

DE NIETSONTZIENDE AMBITIE VAN MEDIABEDRIJVEN

Na Donald Nolet ('Versleuteld') is Bart-Jan Kazemier de tweede debutant die onder bezielende (bege)leiding van Tomas Ross het vaderlandse thrillergenre verkent. In mei 2014 lanceert uitgeverij Cargo Kazemiers eersteling 'De man in het midden', die, in de woorden van editor-at-large Ross, 'een realistisch en angstaanjagend beeld geeft van de innige relatie tussen politiek en media'.

Hoofdrolspeler in 'De man in het midden' is Max Metzer. Ooit was hij een getalenteerde strafrechtadvocaat, maar van zijn carrière is bitter weinig over. Hij heeft zich neergelegd bij een leven in de marge.

Dan krijgt hij uit het niets een baan aangeboden als persoonlijk advocaat van Michael van Leer, eigenaar van de grootste televisieproductiemaatschappij van de Benelux. Metzer accepteert het aanbod, maar één vraag blijft er in zijn hoofd rondspoken: waarom hij?

Een bizarre moord en een raadselachtige code blijken de aanzet tot een zenuwslopende zoektocht naar antwoorden. Metzer raakt steeds verder verstrikt in de leugens die zijn nieuwe werkgever verspreidt. Zijn onderzoek lijkt een groots complot bloot te leggen.

Bart-Jan Kazemier (Groningen, 1979) studeerde als taalkundige af aan de Rijksuniversiteit Groningen. Na zijn studie werkte hij als docent Nederlands in het internationaal onderwijs en gaf hij les aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Hij is een van de oprichters van 'This Is Propaganda', een onderzoeksproject naar de relatie tussen media, commercie en politiek.

Andere nieuwe titels:

Koren Zailckas - 'Moeder, moeder' (maart 2014). Het gezin van Josephine Hurst (twee mooie dochters, een intelligente zoon, goedverdienende echtgenoot) loopt ogenschijnlijk op rolletjes. Maar wanneer dochter Rose wegloopt met een onbekend vriendje verstevigt Josephine de greep op haar gezin. Ze transformeert haar onberispelijke huis in een donkere gevangenis. Koren Zailckas (Saoedi-Arabië, 1980) schreef eerder een veelbesproken autobiografische roman over haar jeugd.
James Patterson - 'Erewoord, Alex Cross' (maart 2014). Zonder co-auteur geschreven nieuw deel in de serie rond de voormalige FBI-agent en psycholoog. Voor Alex Cross is er niets in de wereld zo belangrijk als zijn familie: kinderen, grootmoeder en vrouw Bree. Maar er is één crimineel die koste wat kost wil bewijzen dat hij de grootste genius is in de geschiedenis van de misdaad. Hij heeft ook de middelen om de familie van Cross in te zetten als wapen in zijn strijd.
Jackie Bateman - 'Dorst' (april 2014). Wanneer de mysterieuze Oliver neemt in een leegstaand huis in een Schots dorp, is hij het gesprek van de dag. Zeker als hij interesse toont in alleenstaande moeder Lauren. Wanneer Lauren verdwijnt blijft haar 15-jarige dochter Lizzy alleen achter. Het onderzoek naar haar verdwenen moeder loopt dood. Samen met haar vriend Simon belandt Lizzy in een neerwaartse spiraal van drugs en geweld. Jackie Bateman werd geboren in Engeland, groeide op in Kenia en woont thans in Vancouver. 'Dorst' is haar debuut en tevens het eerste deel van de Lizzy-trilogie.
Donna Leon - 'Het onbekende kind' (april 2014). Commissaris Brunetti onderzoekt de dood van de hulp van de plaatselijke stomerij. De man was doof en achterlijk en lijkt te zijn gestorven door een overdosis slaappillen. Het vreemde is echter dat Brunetti geen spoor van hem kan terugvinden in de bevolkingsadministratie. Langzaam ontrafelt zich het geheim rond de afkomst van de man.
Robert Harris - 'De officier' (april 2014). Thriller over een van de grootste spionageschandalen uit de Europese geschiedenis. In januari 1895 wordt de joods-Franse officier Alfred Dreyfuss veroordeeld tot levenslange opsluiting op Duivelseiland. Hij is schuldig bevonden aan spionage voor de Duitsers. Georges Picquart, officier van de Franse inlichtingendienst, krijgt opdracht om een geheim onderzoek te doen naar de zaak-Dreyfuss. Hij ontdekt dat de werkelijke spion nog altijd actief is in het Franse leger. Roman Polanski werkt aan de verfilming van 'De officier'.
Julie Hastrup - 'De blinde vlek' (maart 2014). In het hoge gras van Kastellet in Kopenhagen wordt het lichaam van gevonden van Kirsten Schack. Zij was een populaire maatschappelijk werkster die zich haar hele leven lang heeft ingezet voor de bescherming van allochtone, mishandelde vrouwen. Het wordt een klus voor rechercheur Rebekka Holm, die hoopte de zomer te kunnen gebruiken om haar relatie nieuw leven in te blazen.
Roel Janssen - 'Fout goud' (februari 2014). Stropwinnaar Janssen schrijft over de erfenis die Elmer van der Breggen op het spoor zet van het goud dat de nazi's tijdens de Tweede Wereldoorlog uit Nederland hebben gestolen. Zijn zoektocht brengt hem in Berlijnse bunkers en naar de zoutmijn waar de Amerikanen in de laatste weken van de oorlog het verborgen nazigoud ontdekten. Elmer stuit verder op de verzwegen geschiedenis van zijn familie, op nazivolgelingen van Florrie Rost  van Tonningen en op de macht van Zwitserse banken.
Lisa Gardner - 'In haar naam' (februari 2014). Charlie Grant is ervan overtuigd dat ze vermoord gaat worden. Haar twee jeugdvriendinnen zijn gedood, allebei op dezelfde datum, op hetzelfde tijdstip, de een een jaar na de ander.

18 november 2013

Wordt verwacht 361 (nieuws, 2013)

KUNSTENARES NEEMT WRAAK OP CRITICI

Een intrigerende en spannende roman over een miskende kunstenares. Zo bestempelt uitgeverij De Bezige Bij de roman 'De vlammende wereld' van Siri Hustvedt, die zij in april 2014 uitbrengt. 

New York, jaren negentig van de vorige eeuw. Kunstenares Harriet Burden neemt wraak op de kunstcritici die haar (werk) niet op waarde weten te schatten. Onder de naam van drie jongemannen exposeert ze haar nieuwste werk. Met haar undercoverproject daagt ze hypocriete kunstrecensenten uit. Als de door haar 'uitverkoren kunstenaars' beroemd worden, dreigt haar plan te mislukken, want de jongemannen keren haar de rug toe en ontkennen haar bijdrage aan hun succes.

'De vlammende wereld' wordt gebracht als 'een intellectuele detective', opgebouwd uit een verzameling documenten over Harriet Burden. Via dagboekfragmenten, knipsels, interviews en kattebelletjes komt het hoofdpersonage tot leven. Het resultaat is volgens de uitgever een intrigerend web van feit en fictie, van werkelijkheid en kunst. 

Siri Hustvedt (Northfield, 1955) schreef essaybundels, poëzie, non-fictie en romans, waaronder de bestsellers 'Wat me lief  was', 'Het verdriet van een Amerikaan' en 'De zomer zonder mannen'. Drie jaar geleden verschenen haar memoires over haar ervaringen met de psychiatrie, 'Een geschiedenis van mijn zenuwen'. Hustvedt woont met haar man, schrijver Paul Auster, en hun dochter in New York.

Online succes (nieuws, 2013)

VIERDE REEKS THE KILLING BIJ NETFLIX

De Amerikaanse versie van de Deense succesreeks 'The Killing' krijgt een vierde en laatste seizoen dat exclusief bij Netflix te zien zal zijn. 
De serie kende in de Verenigde Staten tot nu toe een wispelturig bestaan. Waar het bij de eerste twee seizoenen nog ging om een remake van het eerste seizoen van de originele Deense reeks 'Fobrydelsen', werd daar bij de derde reeks flink van afgeweken. Het nu te maken vierde seizoen van zes afleveringen betreft ook een nieuw verhaal rond de rechercheur 'Sarah Linden' ('Sarah Lund' in 'Fobrydelsen').

AMC, de zender die de serie in Amerika uitzond, vond de kijkcijfers te mager voor een vervolg, maar Netflix - dat de eerste drie reeksen aanbiedt via het online streamingaanbod - stelt dat 'The Killing' online juist veel wordt bekeken. Een vervolg paste dus perfect bij de video-on-demand-gigant, die wereldwijd 40 miljoen betalende abonnees heeft. Abonnees van Netflix krijgen voor een bedrag van zo'n 9 euro per maand een pakket aan honderden films en series die ze online, streamend via de pc, tablet, smartphone en smart-tv kunnen bekijken. 

(Bron: De Morgen)

Met walkingdinner (nieuws, 2013)



KIJKEN WIE DE KOGEL KRIJGT

Vrijdagavond 29 november wordt in het Letterenhuis in Antwerpen De Diamanten Kogel uitgereikt. Er zijn zes genomineerden: drie Vlamingen en drie Nederlandse auteurs. Het Vlaamse trio bestaat uit Jo Claes met 'Getekend vonnis', Patrick Conrad ('Tango assassino') en Rudy Soetewey ('2017'). Hun rivalen uit het noorden zijn Escober ('Overkill'), Walter Lucius ('De vlinder en de storm') en Charles den Tex ('De erfgenaam'). 

De organisatie van De Diamanten Kogel heeft drie persoonlijke invitaties beschikbaar gesteld voor de lezers van De Spanningsblog. De gelukkigen mogen elk een introducee meenemen en zijn dan getuige van de feestelijke uitreiking van deze Vlaamse thrillerprijs in het Antwerpse. Vanzelfsprekend zijn zij ook van harte welkom op de voorafgaande receptie en het 'walkingdinner'. 

De eerste drie deelnemers die het antwoord weten op de vraag wie de eerste Nederlandse winnaar was van De Diamanten Kogel, krijgen een uitnodiging van de organisatie van De Diamanten Kogel. Graag het antwoord mailen naar het adres dat te vinden is via de link onder 'Whodunnit?', in de rechterkolom op deze pagina.

16 november 2013

Wordt verwacht 360 (nieuws, 2013)

WIE IS LILY EIGENLIJK?

'Een emotionele en intellectueel uitdagende roman', die doet denken aan 'De verborgen geschiedenis' van Donna Tartt. Ziehier de omschrijving die uitgeverij Artemis geeft aan de spannende roman 'Radslag' van de Amerikaanse schrijfster Jennifer duBois. Het boek wordt in april 2014 op de Nederlandse markt losgelaten.

Lily Hayes vertrekt naar Buenos Aires om daar een semester te gaan studeren. Bij aankomst is ze meteen gefascineerd door alles wat ze ziet: de kleurrijke gebouwen, het eten op straat, de knappe maar afstandelijke buurman. Haar hardwerkende kamergenote Katy is een beetje saai, maar Lily is ook niet naar de Argentijnse hoofdstad gekomen om vrienden te worden met andere Amerikanen.

Vijf weken later is Katy op gruwelijke wijze vermoord in hun huis en Lily is de hoofdverdachte. Haar vader komt direct over. overtuigd van haar onschuld, maar naarmate de zaak vordert duiken er misleiding, geheimen en verdacht DNA op. Maar wie is Lily eigenlijk?

Jennifer duBois (1983) studeerde politicologie, filosofie en literatuur en gaf les aan Stanford University. Ze schreef artikelen voor onder andere Playboy, The Wall Street Journal, The Missouri Review en The Florida Review. Haar debuutroman 'A Partial History of Lost Causes' won verschillende literaire prijzen, waaronder de Northern California Book Award for Fiction. Tegenwoordig geeft ze les aan Texas State University. In een interview stelt duBois dat de affaire rond de Amerikaanse studente Amanda Knox een inspiratiebron was voor sommige thema's uit 'Radslag'.

15 november 2013

Gesignaleerd 275 (nieuws, 2013)

vers van het mes!

PATRICK FLANERY - GEVALLEN LAND

Bij uitgeverij De Bezige Bij is verschenen 'Gevallen land' van de Amerikaanse schrijver Patrick Flanery.

Poplar Farm is al generaties lang het eigendom van Louises familie. Nu is de boerderij in vervallen staat en de bomen eromheen zijn omgehakt. Paul Krovik, een projectontwikkelaar, neemt het landgoed van Louise over nadat zij het niet meer kan bekostigen. Zijn ambitieuze plannen met Poplar Farm worden echter gedwarsboomd door een aantal stevige miscalculaties en de economische crisis, en hij wordt tot waanzin gedreven door de mislukking van zijn droom.

Uiteindelijk moet Paul het landgoed noodgedwongen verkopen en de halfafgemaakte woning wordt betrokken door Julie en Nathaniel en hun zoon Copley. Ze proberen te aarden in hun nieuwe omgeving, maar de jonge Copley raakt ervan overtuigd dat er nog iemand in hun huis woont.

Patrick Flanery werd in 1975 in Californië geboren en groeide op in Omaha, Nebraska. Hij werkte in de filmindustrie voordat hij naar Engeland verhuisde, waar hij literatuur studeerde in Oxford. Hij debuteerde in 2012 met de roman Absolutie, die werd onderscheiden met de Spear’s/Laurent Perrier First Book Award en genomineerd voor diverse prijzen, waaronder de RSL Ondaatje Prize, de Desmond Elliott Prize en de Guardian First Book Award.

Patrick Flanery - Gevallen land. Vertaling: Auke Leistra. Uitgeverij De Bezige Bij, 463 pag., € 24,90. ISBN: 978 90 234 8441 7.

Gesignaleerd 274 (nieuws, 2013)

vers van het mes!

SASCHA OPPENBERG - BENAUWD

Bij uitgeverij Ellessy is verschenen 'Benauwd', het thrillerdebuut van Sascha Oppenberg.

Paul van Schaik werkt al jaren op kantoor maar wil eigenlijk schrijver worden. Hij heeft echter andere dingen aan zijn hoofd. Zijn vrouw Lisa is bij hem weg; ze verwijt hem de plotselinge dood van hun dochter Justina. Paul kan zich er echter weinig van herinneren, althans dat probeert hij zichzelf wijs te maken. 

Op aanraden van zijn werkgever belandt hij bij een psycholoog. Dit is echter olie op het vuur, want onverwacht geconfronteerd met zijn verleden alsook de recente dood van zijn vader, glijdt Paul af en verliest de luttele greep die hij tot voor kort nog op zijn leven had.

Als hij dan ook nog een relatie krijgt met Angela - een heetgebakerde Macedonische, die haar eigen plannen met hem heeft, en zijn beste vriend Ralph niet blijkt wie hij dacht te zijn, lijkt een fatale afloop onontkoombaar.

Alexander Sascha Oppenberg (1973) werkt al tien jaar bij het Europees Octrooibureau in Rijswijk. Echter hij heeft altijd de ambitie gehad om een bekend schrijver te worden. Zo publiceerde hij tal van korte verhalen bij de schrijfclub van het OEB en volgde hij een opleiding aan de Schrijversvakschool te Amsterdam. Oppenberg woont in Kijkduin, is getrouwd en heeft twee kinderen.

Schrijven begon bij Oppenberg in 2007 met een ingeving: ga ik vanavond uit of blijf ik thuis en begin ik aan een roman? ,,Het werd het laatste'', vertelt hij in een persbericht van Ellessy. ,,Ik plakte een verhaallijn aan elkaar die uiteraard nog aan alle kanten rammelde, maar ik voelde een energie en een gedrevenheid die me compleet wakker schudde. Schrijven is voor mij zoeken naar de lichtschakelaar in het donker. Het is leven, lijden en sterven, en dat allemaal tegelijkertijd met het gevaar dat je ondanks al die moeite nooit wordt uitgegeven. Wat dat betreft moet je als schrijver overtuigd zijn van je eigen talent, anders kun je die weg beter niet inslaan.''

Eenmaal klaar met zijn verhaal kwam de auteur bij toeval op de site van TenPages.com terecht. Daar moest hij door het promoten van zijn manuscript meer dan honderd aandeelhouders zien te enthousiasmeren. ,,Binnen zes weken had ik het benodigde aantal bij elkaar, waarna TenPages verschillende uitgevers benaderde. Degene die uiteindelijk met ons in zee ging was Uitgeverij Ellessy.''

'Benauwd' bevat thema’s die de schrijver zeer aan het hart gaan, zoals bijna-doodervaringen, worstelen met het dagelijks leven, contact met gene zijde en strubbelingen binnen een moeizaam huwelijk. ,,Ik wilde een roman schrijven met spirituele elementen. Zelf heb ik tweemaal een bijna-doodervaring gehad, op mijn 22e en 26e. Daarnaast is er mijn tweelingzusje die een dag na onze geboorte overleed. Ik heb altijd het gevoel dat ze nog steeds deel van mij uitmaakt. Misschien dat ik daardoor extra ontvankelijk ben voor spirituele signalen.''

Sascha Oppenberg - Benauwd. Uitgeverij Ellessy, 216 pag., €17,95. ISBN: 978 90 8660 230 8

Wordt verwacht 359 (nieuws, 2013)

PLAATJES DRAAIEN EN MOORDEN OPLOSSEN

Een jaar later dan gepland, maar in maart 2014 brengt uitgeverij Anthos 'm dan toch naar de boekhandel: 'Kortsluiting', het thrillerdebuut van Jeroen van Inkel, de, zoals hij zichzelf op Twitter omschrijft, 'radio guy at Q-Music'. In februari van dit jaar liet hij al weten de eerste versie van zijn manuscript ('70.499 woorden') te hebben afgerond. Wellicht heeft de redactie nogal wat tijd gevergd. Maar het resultaat mag er zijn, althans als we op de waarschuwing 'Een verslavende bestseller' op de cover moeten afgaan.

Van Inkel (zijn echte naam is Jeroen Hendrik Donderwinkel) blijft in zijn debuut dicht bij zijn eigen wereld. Hoofdrolspeler is Vrank van Houten, een van de bekendste radio-dj's van het land. Hij leidt een lekker leven, heeft een mooie vrouw en lieve kinderen. Maar hij wil meer...

Samen met zijn beste vriend Walter presenteert hij eens in de maand een misdaadprogramma op radio Flevoland. Als Vrank wordt benaderd over een oude zaak waarbij lichaamsdelen in de kelder van een psychiatrisch instituut zijn gevonden, ziet hij zijn kans schoon in de journalistiek naam te maken.

Terwijl hij zich in de zaak vastbijt, breekt een hectische tijd aan: hij wordt achtervolgd en bedreigd, rijdt en passant een scheve schaats en moet ook nog eens Walter uit de goot helpen. Het loopt allemaal anders dan verwacht, zo veel is duidelijk.

Jeroen van Inkel (Amsterdam, 1961) is een van Neerlands bekendste deejays. Hij begon ooit bij Radio Nova, werkte als anchorman bij Radio Veronica en presenteert sinds een aantal jaren Van Inkel In De Middag bij Q-Music. In 2010 werd hij onderscheiden met de Marconi Oeuvre Award, de belangrijkste Nederlandse radioprijs.


Andere nieuwe titels:

Esther Verhoef - 'De kraamhulp' (maart 2014). Nieuwe thriller van bestsellerauteur die ook de pseudoniemen Escober en Marique Maas gebruikt. De omslag toont twee lange damesbenen onder een korte, zwarte kokerrok, hetgeen ons niet direct aan een kraamhulp doet denken. Maar de thriller gaat er wel over. 'De kraamhulp zou toch degene moeten zijn die je kunt vertrouwen...', meldt Anthos in de brochure. Verdere informatie ontbreekt.
Nicci French - 'Donderdagskinderen' (mei 2014). Deel vier in de Frieda Klein-serie, waarvan al meer dan een half miljoen exemplaren zijn verkocht. Psychoanalytica Frieda Klein besluit een vroegere schoolvriendin te helpen, wier problemen met haar onhandelbare dochter Becky haar boven het hoofd groeien. Becky geeft steeds meer van zichzelf bloot in de gesprekken die volgen. Frieda raakt er van overtuigd dat hun hetzelfde is overkomen; sterker nog, dat zij beiden slachtoffer zijn van dezelfde dader.
Tom Rob Smith - 'De boerderij' (maart 2014). Zijn eerste drie boeken schreef hij over Leo Demidov, officier bij de geheime dienst van de Sovjet-Unie. In De boerderij slaat de Brit een andere weg in. Voor Daniel komt het als een schok dat zijn moede Tilde is opgenomen in een inrichting in Zweden. Zijn ouders zouden in het hoge noorden van hun pensioen gaan genieten, maar dat is op een nachtmerrie uitgelopen. Tilde lijdt aan achtervolgingswaanzin, beweert Daniels vader. Maar zij, inmiddels ontsnapt en naar Londen gevlucht, vertelt Daniel een heel ander verhaal.
Cocco & Magella - 'Schaduw over het meer' (april 2014). Giovanni Cocco (1976) is een Italiaans thrillerschrijver, Amneris Magella (1958) is forensisch patholoog. Samen schrijven ze over politiecommissaris Stefania Valenti die een onderzoek begint nadat er vlakbij het Comomeer resten van een lichaam zijn gevonden. Als blijkt dat het iemand betreft die in de Tweede Wereldoorlog is omgekomen en de zaak verjaard is, krijgt die weinig prioriteit van de Italiaanse recherche. Maar Valenti kan de zaak niet loslaten: ze is geïntrigeerd geraakt door het verleden van de streek, de geschiedenis van Joodse families, smokkelaars, onderduikers, informanten en Gestapo-agenten.
Judith Visser - 'Vreemden in de nacht' (mei 2014). Zoals De Spanningsblog al eerder meldde, heeft Visser de overstap gemaakt van Xander Uitgevers naar Anthos. In haar nieuwe thriller wordt een jong echtpaar in een afgelegen woning op brute wijze van het leven beroofd. Veertig jaar later neemt Cassandra Wolf, een voedingscoach wier relatie net is verbroken, haar intrek in het huis. Ze wil een nieuwe start maken en er een praktijk aan huis beginnen, maar haar plannen komen al snel op een zijspoor te staan vanwege angstaanjagende gebeurtenissen.
Herman Koch - 'Geachte heer M.' (mei 2014). 'Geachte heer M.' van bestsellerauteur Koch ('Het diner') wordt omschreven als een spannend verhaal over vriendschap en loyaliteit en bewondering en afgunst en kan dus niet in deze rubriek ontbreken. De ooit gevierde schrijver M. raakt steeds meer in de vergetelheid. Zijn grootste bestseller was een boek over een oude verdwijningszaak van een leraar. Deze man verdween na een kortstondige affaire met een leerlinge en werd voor het laatst gezien bij een vakantiehuis, waar zij en haar nieuwe vriendje vertoefden. M.'s benedenbuurman was destijds bij de verdwijningszaak betrokken en volgt de schrijver op de voet.

14 november 2013

Gesignaleerd 273 (nieuws, 2013)

vers van het mes!

DONALD NOLET - VERSLEUTELD

Bij uitgeverij Cargo is verschenen 'Versleuteld', het thrillerdebuut van Donald Nolet. Het is na 'De tweede november' van Tomas Ross de tweede thriller die onder de vlag van de imprint Tomas Ross Crime wordt uitgegeven.

Walther Gruber is als Duitse radiotechnicus tijdens de bezetting in Nederland gestationeerd. Na de oorlog verdwijnt hij spoorloos. Ruim zeventig jaar later komt Joshua Lambert erachter dat Gruber zijn werkelijke grootvader was. Joshua gaat op zoek naar het verleden van dit onbekende familielid, maar merkt al snel dat hij niet de enige is. Een race tegen de klok volgt, met als inzet een van de grootste geheimen van de Tweede Wereldoorlog.

Donald Nolet (1975) studeerde Japanse taal en cultuur in Leiden. Sinds zijn afstuderen werkt hij als copywriter in de reclamewereld.

Donald Nolet - Versleuteld. Het Pearl-Harborcomplot, uitgeverij Cargo, 288 pag., € 19,90. ISBN: 978 90 234 8321 2.

R.J. Ellory - Een inktzwart hart (2013)

ELLORY OP ZIJN BEST

(Door Arno Ruitenbeek)

Vincent Madigan is een corrupte rechercheur die net zoveel uppers en downers neemt als Elvis in zijn slechtste periode. Een halfslachtige poging beter mens te worden, moet wel mislukken. Oftewel: R.J. Ellory op zijn best.

De wereld van deze Britse thrillerauteur kent alle tinten zwart en slechts af en toe een randje grijs. ‘Een inktzwart hart’ wijkt alleen door zijn veelzeggend sombere titel af van zijn schitterende voorgangers als ‘De helden van New York’ en ‘Een stil geloof in engelen’. Ellory geeft telkens weer invulling aan mijn overtuiging dat de mens slecht is en geneigd tot het slechte.

Madigans pillen- en drankverslavingen zijn maar een futiel deel van zijn dagelijkse problemen, die zich het beste laten verklaren door zijn schimmige relatie met de sadistische drugsbaron Sandia. Om zijn torenhoge schuld aan de aartsslechterik af te lossen, overvalt de speurder met drie huurlingen een groepje Sandia-vazallen van wie Madigan weet dat ze een hoop geld binnenbrengen.

Het wordt een bloedbad en brengt hem nog veel verder in moeilijkheden dan in zijn ergste nachtmerrie. Om het vege lijf, maar in elk geval zijn baan te redden, zet hij een ingenieuze val op voor een collega, zijn baas en z’n informant.

De lezer wordt via de talrijke monologues interieurs voortdurend op de hoogte gehouden van de kronkels in het meestal benevelde brein van de antiheld. Het is niet gemakkelijk om voor of tegen hem te zijn, om hen de hemel of de hel te wensen. Want net als je denkt dat Madigan toch niet zo verrot is als hij zich voordoet, flikt hij weer een smerig geintje.

R.J. Ellory - Een inktzwart hart. Vertaling: Kris Eikelenboom. Uitgeverij De Fontein, 383 pag.

Beoordeeld worden (nieuws, 2013)

MARTIN CRUZ SMITH HEEFT ZIEKTE VAN PARKINSON - AL 18 JAAR

Martin Cruz Smith
De Amerikaanse schrijver Martin Cruz Smith, bekend van onder andere de trhiller 'Gorki Park', heeft in een videoboodschap in de New York Times onthuld dat hij al achttien jaar lijdt aan de ziekte van Parkinson. Zijn laatste boek 'Tatiana', dat dit jaar verscheen, heeft hij met hulp van zijn vrouw Em kunnen voltooien. Zij typte het manuscript, terwijl haar man haar dicteerde.

Smith hield de ziekte tot voor kort ook verborgen voor zijn redacteur en uitgeverij Simon & Schuster. ,,Ik wilde niet daarop beoordeeld worden'', aldus de schrijver. ,,Ik ben of een goede schrijver of ik ben geen goede schrijver. 'Hij is onze uitstekende, aan Parkinson lijdende schrijver', wie zit daar nu op te wachten?'' Smith heeft diverse operaties ondergaan om de symptomen van de ziekte te bestrijden.

Smith (1942) groeide op in Reading, Pennsylvania, waar zijn vader een witte jazzmuzikant was en zijn moeder een zangeres van Indiaanse afkomst. Later heeft hij de naam Cruz aangenomen als eerbetoon aan zijn grootmoeder. Hij werkte als journalist, was verbonden aan plaatselijke tv-stations en correspondent voor Associated Press. Zijn grote doorbraak kwam met 'Gorki Park' en hij werd als snel vergeleken met John le Carré. 'Gorki Park', waarin voor het eerst de Russische politieman Arkady Renko de hoofdrol speelt, werd met veel succes verfilmd. Ook in 'Tatiana' treedt Renko weer op. 

(Bron: New York Times

13 november 2013

Gesignaleerd 272 (nieuws, 2013)


vers van het mes!

SASKIA NOORT - DEBET

Bij uitgeverij Anthos verschijnt donderdag 14 november 'Debet', het vervolg op de thriller 'De eetclub' (2004) van Saskia Noort

Op een koude winternacht verongelukt Michel Brouwers, tv-producer. Met dit ongeluk komt er een einde aan alles waarin Karen, zijn echtgenote, geloofde. Het perfecte plaatje dat haar leven lijkt, blijkt een gruwelijke leugen wanneer alle spoken uit het verleden zich een voor een aandienen. 

Tussen het rouwen en het opvoeden van haar twee puberdochters door probeert ze de waarheid boven tafel te krijgen. Ook keert ze in deze thriller terug naar de plek waar het allemaal begon: Bergen. 

Het Noord-Hollandse dorp is in de greep van de economische crisis, evenals Karen en de vriendengroep van toen, de eetclub. Onder aanvoering van Simon, haar ex-minnaar, gaat de strijd om macht, geld en genot onverminderd door. Karen ontrafelt eindelijk het ware geheim van de eetclub, maar wel met gevaar voor eigen leven.

Saskia Noort (1967) is schrijfster en columniste. Ze debuteerde in 2003 met de later verfilmde thriller 'Terug naar de kust'. 'De eetclub' werd met meer dan 650.000 exemplaren de best verkochte Nederlandse thriller ooit. Ze was best verkopende thrillerauteur in 2010, 2011 en 2012. Van haar thrillers werden in totaal 2,5 miljoen exemplaren verkocht. Op 9 november jongstleden ontving ze van het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs de Meesterprijs voor haar bijdrage aan het thrillergenre.

Saskia Noort - Debet. Uitgeverij Anthos, € 19,95. ISBN: 978 90 414 2298 9.

De trailer van 'Debet': 




Gesignaleerd 271 (nieuws, 2013)

vers van het mes!

DAN T. SEHLBERG - MONA

Bij uitgeverij Karakter is verschenen 'Mona', het thrillerdebuut van de Zweedse IT-ondernemer Dan T. Sehlberg.

Samir Mustaf is een Libanese oud-professor aan het Massachusetts Institute of Technology, wiens dochter Mona vijf jaar eerder door een Israëlische clusterbom om het leven is gekomen. Hij heeft als vergeldingsactie het meest geavanceerde computervirus ooit ontworpen en beraamt een cyberaanval op het financiële systeem van Israël.

Eric Söderquist, informaticaprofessor aan het Royal Institute of Technology in Stockholm, heeft Mindsurf uitgevonden: een door gedachten bestuurbaar systeem dat mensen met een fysieke handicap in staat stelt over het web te surfen.

Erics vrouw Hanna komt na de uitvinding van haar man te hebben getest in een coma terecht, getroffen door een zeer agressieve en nog onbekende aandoening. De artsen tasten volkomen in het duister. En hoewel iedereen om hem heen denkt dat hij gek is geworden, is Eric ervan overtuigd dat zijn vrouw geïnfecteerd is met een krachtig computervirus dat bekendstaat als Mona. De enige manier om zijn vrouw te redden is door de maker ervan op te sporen…

'Mona', een thriller met sciencefictionelementen, is het eerste deel van een tweeluik. Dan T. Sehlberg (1969) is ondernemer in de IT- en mediasector en heeft verschillende bedrijven opgericht. De schrijver woont met zijn vrouw en twee dochters in Stockholm.

Dan T. Sehlberg - Mona. Vertaling: Corry van Bree. Uitgeverij Karakter, 352 pag., € 19,95. ISBN: 978 90 4520 783 4

Gesignaleerd 270 (nieuws, 2013)

vers van het mes!

ROBERT POBI - LOKAAS

Bij uitgeverij Karakter is verschenen 'Lokaas', de tweede thriller van Robert Pobi.

Na de plotselinge dood van zijn vrouw heeft succesvol thrillerauteur Gavin Corlie erg veel moeite om grip te houden op de wereld om hem heen. Hij koopt een oud huis in het dorpje New Mannheim, in de staat New York, dat tussen de heuvels genesteld ligt en uitkijkt over een groot meer. Daar, in dat idyllische landschap, hoopt hij eindelijk aan het verwerkingsproces te kunnen beginnen.

Maar zijn nieuwe leven in midden de natuur is verre van idyllisch; als een dertienjarig jongetje dat in een rolstoel zit, Finn Horn, bijna verdrinkt in het meer ontdekt Gavin een ontstellend geheim: er zijn de afgelopen tientallen jaren opvallend veel mensen in het vredige dorpje spoorloos verdwenen.

Is de corrupte, aan amfetamine verslaafde sheriff hier verantwoordelijk voor? Of is Finns bewering dat er een beest in het Lake Caldesac huist meer dan een bijna-dood-hallucinatie? In een strijd tegen de tijd en Moeder Natuur, gaan Gavin en Finn op jacht naar een wezen dat lijkt te zijn geëvolueerd met één enkel en angstaanjagend doel: zich voeden met menselijk aas…

Robert Pobi heeft dertien jaar lang in antiek gehandeld. Hij drinkt liever Amerikaanse dan Schotse whisky en opent oesters met een oud jagersmes. Als het mooi weer is, brengt hij een groot deel van zijn tijd door in een hutje aan een meer in de bergen en wanneer de kou intreedt, vertrekt hij richting de Florida Keys. Toen zijn eerste korte verhaal gerecenseerd werd (geschreven toen hij twaalf was), had dat een schorsing van school tot gevolg. Eerder publiceerde hij de thriller 'Doodshoofd'.

Robert Pobi - Lokaas. Vertaling: Peter de Rijk. Uitgeverij Karakter, 448 pag., € 19,95. ISBN: 978 90 4520 763 6

12 november 2013

Verkwisten (nieuws, 2013)

THRILLER PATRICIA CORNWELL VOL 'WRAAKZUCHT EN WOEDE'

De Amerikaanse thrillerauteur Patricia Cornwell heeft voor haar nieuwste thriller 'Dust' inspiratie geput uit de rechtszaak die zij dit jaar voerde tegen haar voormalig financieel adviseurs. Volgens haar zit er genoeg wraakzucht en woede in 'Dust', waarin de slechterik een financier is. Een van zijn cliënten eist honderd miljoen dollar schadevergoeding van hem. 

De 57-jarige Cornwell, die wereldwijd honderd miljoen boeken heeft verkocht, is nog steeds in een bittere juridische strijd verwikkeld met accountantskantoor Anchin, Block & Anchin LLP en zijn voormalige directeur Evan H. Snapper. De schrijfster sleepte hen voor de rechter omdat ze volgens haar tientallen miljoenen dollars van haar vermogen hadden verkwist. 

De zaak veranderde in een juridische scheldpartij, toen advocaten van haar accountantskantoor details van Cornwells privéleven openbaar maakten. Zo vertelden ze de rechter in Boston dat de schrijfster zelf een impulsieve verkwister was, die het meeste van haar jaarinkomen van ruim tien miljoen dollar verspilde aan onbelangrijke zaken. In februari oordeelde een jury ten gunste van de auteur. Haar accountantskantoor moest haar vijftig miljoen dollar schadevergoeding betalen.

Maar de zaak, die Cornwell als 'een van de grootste teleurstellingen in mijn leven' omschreef, sleept zich nog steeds voort. De tegenpartij heeft hoger beroep aangetekend. Haar advocaten hebben Cornwell geadviseerd zich niet meer in het openbaar over de zaak uit te laten. ,,De jury heeft geoordeeld en daar zijn we gelukkig over'', is het enige wat ze kwijt wil. ,,We gaan door met ons leven.''

'Dust', dat vanaf vandaag in de winkel ligt, is het eenentwintigste deel in de serie rond patholoog-anatoom Kay Scarpetta. In een interview met Sunday Times Magazine liet de schrijfster weten dat die reeks nog niet ten einde is. Ze heeft al een plot voor het 22ste deel in gedachten. ,,Scarpetta verveelt me nog lang niet. Ik zou haar nooit 'uit de weg ruimen'. Dat kan ik niet maken tegenover mijn fans. We gaan nog veel plezier aan Scarpetta beleven, ze is niet zo maar iemand die in vlees snijdt.''

(Bron: The Telegraph)

11 november 2013

Grof geld (nieuws, 2013)

STROP-WINNAAR VERHAALT OVER FOUT GOUD

Journalist en thrillerauteur Roel Janssen, die in 2007 de Gouden Strop won met 'De tiende vrouw' komt na jaren weer met een spannend boek. Begin volgend jaar verschijnt bij uitgeverij Cargo zijn thriller 'Fout Goud'. Zijn laatste thriller, 'De stem van het volk', dateert van 2009.

'Fout Goud' is gebaseerd op de waargebeurde roof door de nazi's van het goud van de Nederlandsche Bank tijdens de Tweede Wereldoorlog, laat Janssen weten. Meer dan de helft van dit goud is nooit teruggekomen. Het edelmetaal ligt nog altijd in Zwitserland.

Inmiddels is de vierde druk van Janssens boek 'Grof Geld. Financiële schandalen en speculaties in Nederland' een feit. Van het boek zijn meer dan tienduizend exemplaren verkocht. De nieuwe editie ligt vanaf deze week in de boekhandel. 

Janssen: ,,Het boek is uitgebreid met een nieuw hoofdstuk over het Vestia-schandaal van 2012, het één na grootste speculatieverlies ter wereld. Voor deze nieuwe editie heb ik de inleiding en enkele bestaande hoofdstukken aangevuld. Zo is het hoofdstuk over Louis Reijtenbagh geactualiseerd. Reijtenbagh, een voormalige huisarts uit Almelo en een van de grootste speculanten ter wereld, kwam in 2009 kortstondig in de publiciteit in verband met het zeventiende-eeuwse schilderij 'Gezicht op de Herengracht vanaf de Vijzelgracht'. Het afgelopen jaar heeft hij in Australië een spectaculaire slag geslagen waarmee hij honderden miljoenen euro's aan speculatiewinst gaat toucheren.