30 september 2011

Met twee sporen (nieuws, 2011)

'BONITA AVENUE' OPNIEUW BEKROOND

Werd 'Bonita Avenue' vorige week nog onderscheiden met de Academica Literatuurprijs 2011, vandaag krijgt schrijver Peter Buwalda wéér een literaire prijs voor zijn debuut. Het is de Tzum-prijs 2010 voor de mooiste zin in een literaire roman.

Sommige schrijvers kunnen de werkelijkheid veranderen. Echt goede schrijvers kunnen dat in één zin. Iemand die op station Utrecht Overvecht de trein neemt, zal na het lezen van de winnende zin voor de Tzum-prijs nooit meer op dezelfde manier aankijken tegen zijn omgeving. De jury verbonden aan het literaire blad Tzum en de literaire site Tzum.info (bestaande uit Roos Custers, Coen Peppelenbos, Bart Temme en Nick ter Wal) heeft geoordeeld dat de Tzum-prijs voor de mooiste zin van 2010 naar Peter Buwalda moet gaan. De zin komt uit de vuistdikke roman 'Bonita Avenue' [blz. 341].

Hij was verpieterd op de kamer die hij huurde bij zijn oudtante in Overvecht, een buitenwijk met asbestflats, 'dreven' in plaats van 'straten', en een eigen station met twee sporen om op te gaan liggen.

De jury: ,,Als er ergens een plek bestaat om te verpieteren, dan is er geen betere plek denkbaar dan Overvecht. De beschrijving die Buwalda geeft van dat deel van Utrecht is een optelsom van droefheid. Het 'verpieteren' is al mooi, maar in combinatie met een gehuurde kamer bij een oudtante (een wezen erger dan een gewone tante) slaat de treurigheid al toe. Ook het woord 'asbestflats' heeft een zelfstandige schoonheid, vooral in de uitspraak, maar dat die flats ook nog in een buitenwijk staan, maakt het geheel extra deerniswekkend. De wijk zelf probeert er nog wat van te maken door straten dreven te noemen, maar zelfs de woorden lijken in deze wijk vals te zijn. De conclusie van de zin is dan ook, ondanks de eufemistische formulering, meer dan duidelijk.''

In 'Bonita Avenue' wordt vanuit verschillende perspectieven de familiegeschiedenis van de familie Sigerius langzaam in kaart gebracht. Het verhaal is lastig samen te vatten. De verhaallijnen in het heden laten Joni Sigerius en Aaron, de ex-vriend van Joni, aan het woord. Joni werkt intussen in de seksindustrie in Amerika en verdient bakken met geld, Aaron is schoolfotograaf en lijdt aan zware psychoses. Ze kijken terug op een cruciale periode in hun leven. Een moment ten tijde van de vuurwerkramp in Enschede. Terwijl een wijk in deze stad ontploft en in brand staat, escaleert het ook in het gezin Sigerius.

De winnaar van de Tzum-prijs krijgt een beker en een bedrag aan euro's dat gelijk is aan het aantal woorden in de zin. In dit geval is dat 35 euro. Eerdere winnaars waren: Tom Lanoye (2010), Erwin Mortier (2009), A.F.Th. van der Heijden (2008), Jeroen Brouwers (2007), Tommy Wieringa (2006), Ilja Leonard Pfeijffer (2005), Stijn Aerden (2004), Doeschka Meijsing (2003) en Paul Mennes (2002). 'Bonita Avenue' dong eerder mee naar de Libris Literatuurprijs en de Gouden Strop. Vanavond werd bekend dat het boek ook op de shortlist staat van de Ako Literatuur Prijs.

Gesignaleerd 65 (nieuws, 2011)

vers van het mes!

ARNALDUR INDRIDASON - GRAFTEKEN

Bij uitgeverij Q verschijnt dinsdag 4 oktober 'Grafteken', een nieuwe thriller van de IJslandse schrijver Arnaldur Indridason.

In 'Grafteken' maakt rechercheur Erlendur weer zijn opwachting, als op het met bloemen opgemaakte graf van de IJslandse vrijheidsstrijder Jón Sigurðsson het naakte lichaam van een meisje wordt gevonden. Waarom juist daar?

Erlendur en zijn collega’s staan voor een raadsel. Het slachtoffer was verslaafd aan heroïne. Dus beginnen Sigurður Óli en Elínborg hun onderzoek in het drugsmilieu. Een spoor leidt naar de Westfjorden van IJsland, waar Jón Sigurðsson vandaan kwam. Bestaat er een verband? Het oplossen van deze zaak wordt pas echt delicaat als blijkt dat ook kopstukken uit de economische wereld tot de verdachten behoren.

Arnaldur Indridason (Reykjavik, 1961) heeft de belangrijkste prijs voor de beste thriller in Scandinavië en Noord-Europa, de Martin Beck Award, als enige schrijver twee keer op rij gewonnen. Van zijn boeken werden wereldwijd ruim zes miljoen exemplaren verkocht.

Arnaldur Indridason - Grafteken. Vertaling: Adriaan Faber. Uitgeverij Q, 256 pag., € 15,00. ISBN 9789021441368

29 september 2011

Gesignaleerd 64 (nieuws, 2011)

vers van het mes!

TOM EGELAND - HET EVANGELIE VAN LUCIFER

Bij uitgeverij De Geus verschijnt maandag 3 oktober 'Het evangelie van Lucifer' van Tom Egeland.

Archeoloog Bjørn Beltø komt een eeuwenoud manuscript op het spoor, dat hem via religie en mythen naar de toren van Babel leidt

Het manuscript bevat historische informatie die zo sensationeel is dat er letterlijk een moord voor wordt gedaan. Ook Bjørn Beltø is niet veilig. Een mysterieuze duivelssekte aast op het manuscript. Is er nog wel iemand die Beltø kan vertrouwen? Het evangelie leidt hem naar Irak, waar hij de vondst van zijn leven doet. Een ontdekking die weleens een ander licht zou kunnen werpen op de wereldgeschiedenis.

Tom Egeland (Noorwegen, 1959) studeerde in de VS, werkte lange tijd als verslaggever en redacteur in Oslo en is nu fulltime schrijver. Hij heeft inmiddels zeven romans op zijn naam staan die in achttien talen vertaald werden. Eerder verschenen bij De Geus 'Het einde van de cirkel', 'Wolvennacht', 'De bespieder' en 'Heksenbord'. 'Wolvennacht' wordt momenteel verfilmd. Het script voor deze film heeft Egeland zelf geschreven.

Tom Egeland - Het evangelie van Lucifer. Vertaling: Annelies de Vroom. Uitgeverij De Geus, ca 440 pag., € 15,00. ISBN 9789044516746

27 september 2011

Scheve schaats (nieuws, 2011)

'SCHADUW' ONTDEKT BERNHARDS ACHTSTE DOCHTER

Nadat deze zomer werd onthuld dat prins Bernhard een derde buitenechtelijke dochter zou hebben gehad, laat uitgeverij A.W. Bruna weten dat er nog een vierde buitenechtelijke dochter is geïdentificeerd. Wie dit is, zal pas in oktober worden onthuld. En dat gebeurt in de thriller 'De Schaduw contra de Schorpioen', een nieuw deel in de Havank-serie van Tomas Ross, dat op 18 oktober verschijnt.

Niemand minder dan de beroemdste speurder uit de Nederlandse geschiedenis is verantwoordelijk voor deze opzienbarende ontdekking, stelt de Utrechtse uitgever. ,,Niet alleen heeft hij de daders weten te identificeren van de aanslagen die Frankrijk deze zomer in de ban hielden, hij wist terloops ook te achterhalen dat prins Bernhard der Nederlanden een achtste dochter had.'' Dat het uitgerekend Ross is die over weer een scheve schaats van de 'Schavuit van Oranje' schrijft, zal de koninklijke familie niet verbazen. Bij leven en welzijn liet de prins al weten dat de Haagse misdaadschrijver niet in zijn eerste leugentje was gestikt.

Het gaat niet alleen over buitenechtelijke dochters in het nieuwe Havank-boek. Een reeks aanslagen zet Europa in vuur en vlam. De Broederschap van de Schorpioen is een heilige oorlog begonnen en burgers, politie en de politiek schreeuwen moord en brand. Het is een zaak die commissaris Charles C.M. Carlier eigenlijk niet aangaat. Maar dan blijkt dat de aanslagen verband houden met een moord die hem wél aangaat. Het spoor voert via Poitiers, Londen en Den Haag uiteindelijk terug naar Parijs, waar op een dag honderden dagjesmensen de Eiffeltoren beklimmen zonder ook maar één vermoeden...

'De Schaduw contra de Schorpioen' is deel 57 in de Havank-serie. Van de Havank-boeken, waarvan het eerste deel in 1935 verscheen, zijn meer dan tien miljoen exemplaren verkocht.

26 september 2011

Gedachten en theorieën (nieuws, 2011)

HERSCHREVEN DEBUUT CONAN DOYLE TE KOOP

Het eerste, nog niet eerder gepubliceerde boek van Arthur Conan Doyle is sinds vandaag te koop. De roman, 'The Narrative of John Smith', wordt uitgegeven door The British Library in Londen.

Conan Doyle, geestelijk vader van speurder Sherlock Holmes, schreef het semiautobiografische werk tussen 1883, toen hij 23 was en probeerde zichzelf in Portsmouth te vestigen als dokter én schrijver. Het manuscript raakte onderweg naar de uitgever echter verloren in de post.

Conan Doyle herschreef het werk uit zijn hoofd, maar heeft nooit geprobeerd de nieuwe versie gepubliceerd te krijgen. Sterker nog, hij zou later zeggen dat zijn afschuw over het verlies van het manuscript alleen kon worden overtroffen door een eventuele publicatie ervan.

Zijn eerste roman bevatte al enkele elementen uit de boeken over detective Sherlock Holmes, aldus de bibliotheek. Zo zou de hospita van John Smith in de eerste roman een voorloper zijn van de huishoudster in de verhalen over de beroemde speurder. De publicatie gaat gepaard met een tentoonstelling over de in 1930 overleden schrijver en zijn werk in The British Library.

Het boek was via de website van de bibliotheek te koop, maar was vandaag al 'out of stock'. Of en wanneer het boek in het Nederlands wordt uitgegeven is niet bekend.

Het boek vertelt het verhaal van John Smith, een 50-jarige 'eigenwijs persoon', die door jicht zijn kamer niet kan verlaten. Hij zet zijn gedachten en theorieën uiteen over onderwerpen als religie en oorlog in conversaties die hij heeft met bezoekers, variërend van een gepensioneerde legerofficier tot een predikant.

(Bron: The British Library)

23 september 2011

Zoek de verschillen (nieuws, 2011)

HOLLYWOOD-SALANDER IN AANTOCHT

Op 19 januari 2012 gaat 'The Girl with the Dragon Tattoo' in première. Het betreft hier de Hollywood-bewerking van het eerste deel van Stieg Larssons Millenniumtrilogie.

De regie van de film is in handen van David Fincher ('The Social Network'). Daniel Craig en Rooney Mara spelen de hoofdrollen als respectievelijk journalist Mikael Blomkvist en hackster Lisbeth Salander. Van de trilogie van de Zweedse misdaadschrijver zijn in totaal 50 miljoen exemplaren in 46 landen verkocht. Bekijk hier alvast de trailer en zoek de verschillen met de Zweedse verfilming.

22 september 2011

Eindelijk prijs (nieuws, 2011)

'BONITA AVENUE' BEKROOND

Schrijver Peter Buwalda heeft met zijn debuut 'Bonita Avenue' de Academica Literatuurprijs 2011 gewonnen. Hieraan is een bedrag verbonden van 10.000 euro.

De roman van Buwalda (1971) verscheen vorig jaar en is ook genomineerd voor de NS Publieksprijs. Het boek dong eerder mee naar de Libris Literatuurprijs en de Gouden Strop. 'Bonita Avenue' is een familiedrama waarin onder meer de vuurwerkramp in Enschede in 2000 een grote rol speelt.

De Academica Literatuurprijs is een voortzetting van de Academica
Debutantenprijs die sinds 1995 werd uitgereikt. De prijs werd eerder
uitgereikt aan onder anderen Anna Enquist ('Het meesterstuk'), Erwin Mortier ('Marcel') en Gerbrand Bakker ('Boven is het stil').

Zeeziek en zo (nieuws, 2011)

SURFVERLEDEN AGATHA CHRISTIE IN BOEKVORM

Een reeks brieven waarin detectiveschrijfster Agatha Christie verhaalt over haar avonturen tijdens haar wereldreis in 1922, verschijnt volgend jaar in boekvorm. In de wekelijkse correspondenties aan haar moeder schreef ze onder meer over haar zeeziekte, surflessen, verbrand raken door de zon en vreemde ontmoetingen, meldt The Guardian.

De 31-jarige Christie, die toen al twee boeken had gepubliceerd, liet voor de expeditie haar tweejarige dochter en eerste man achter in Engeland. Ze bezocht Hawaï, Nieuw-Zeeland, Canada, de VS, Australië en Zuid-Afrika. Bij Kaapstad en Honolulu leerde de auteur zich staande te houden op een surfplank.

De schrijfster was een fervent reiziger. Volgens de uitgever laat het boek vol voorheen ongepubliceerde brieven, foto's, ansichtkaarten en krantenknipsels zien dat de liefde voor exotische plots en oorden in haar werk begon met die wereldreis.

Het boek 'The Grand Tour' komt in april 2012 uit bij uitgeverij HarperCollins. De uitgever sloot daartoe een contract met Christies kleinzoon Mathew Prichard en de Agatha Christie Archive Trust. Van Christies ruim honderd boeken, korte verhalen en toneelstukken werden wereldwijd meer dan twee miljard exemplaren verkocht.

(Bron: The Guardian)

Stilte, opnamen! (nieuws, 2011)

UTRECHTSE GEMEENTE DECOR VAN NOORT-THRILLER

In het eerste weekeinde van oktober strijkt de filmploeg van regisseuse Will Koopman in het Utrechtse Leusden neer om opnamen te maken van de film 'De verbouwing'. Het gaat om een bewerking van de gelijknamige vierde thriller van Saskia Noort.

De opnamen vinden plaats in en om een pand dat voor de privékliniek 'Duinhoeve' uit het boek moet doorgaan. Koopman maakte eerder een speelfilm op basis van Noorts eerste thriller 'Terug naar de kust'. Het scenario voor 'De verbouwing' werd geschreven door Lex Wertwijn.

De belangrijkste rollen worden vertolkt door Tjitske Reidinga ('Gooische Vrouwen') als hoofdrolspeelster Tessa, Peter Blok ('In Therapie', 'Evelien') als Johan, Mark Rietman ('Vuurzee') als Rogier, nieuwkomer Alex Hendrickx (Tom), Nanette Drazic (Maugosha / Gosha), Terence Schreurs (Kimmy), Redbad Klynstra (Stenjek), Masha-Maria Chernova (Juli) en Sieger Sloot (Hylke).

De thriller vertelt over plastisch chirurg Tessa (Tjitske Reidinga), die in alle opzichten geslaagd lijkt in het leven. Haar leven ligt in werkelijkheid overhoop met een puberende zoon (Alex Hendrickx) en haar onstabiele partner (Mark Rietman) die de verbouwing van hun huis op zich neemt. De verbouwing lijkt uit te lopen op een ramp en in een wanhopige poging neemt ze hulp aan van een oude vriend (Peter Blok). Daarmee komt ze in een situatie terecht waaruit geen weg meer mogelijk lijkt.

Na 'Terug naar de Kust' en 'De Eetclub' is 'De Verbouwing' de derde boekverfilming van Saskia Noort. De film wordt najaar 2012 in de bioscopen verwacht. In november 2011 verschijnt bij uitgeverij Anthos Noorts vijfde thriller 'Koorts'

Kleine lettertjes (nieuws, 2011)

OOK SUZANNE VERMEER MAAKT NOG KANS OP GOUDEN STROP

Als de uitgeverij de thrillers 'Bella Italia' en 'Noorderlicht' op tijd inzendt, draait ook auteur Suzanne Vermeer nog gewoon mee in de race om de Gouden Strop 2012. Een wijziging in het reglement van de thrillerprijs heeft dat mogelijk gemaakt.

Voorheen bepaalden de spelregels dat de uitgever van een thriller zich bij inzending er van vergewist moest hebben 'dat de desbetreffende auteur bereid is de prijs persoonlijk in ontvangst te nemen'. Bij Suzanne Vermeer zou dat in het verleden lastig zijn geweest omdat 'haar' identiteit hoe dan ook geheim moest blijven. Zo liet uitgeverij A.W. Bruna vorig najaar nog weten een afgevaardigde te zullen sturen, mocht de genomineerde Vermeer daadwerkelijk de NS Publieksprijs winnen.

Zoals later bekend werd is Suzanne Vermeer het pseudoniem van de op 21 juni overleden schrijver Paul Goeken. Mocht de jury van de Gouden Strop de laatste thrillers van Vermeer/Goeken zo veel kwaliteit toedichten dat ze kans maken op een nominatie en er dus een uitnodiging volgt voor de uitreiking, dan is er geen man overboord. Het liefst heeft de Gouden Strop-organisatie nog steeds dat de winnaar zelf het beeldje en de cheque in handen krijgt. Maar in het geval van Vermeer/Goeken is dat uiteraard onmogelijk. Het reglement is nu aangepast, in die zin dat de uitgever een vertegenwoordiger mag sturen. Ook andere thrillerauteurs die onder pseudoniem schrijven en van wie de identiteit niet mag worden onthuld, hoeven, als de uitgever tenminste gegronde redenen opgeeft, niet op te komen draven.

Ook wat betreft de jury heeft het reglement een verandering ondergaan. Voorheen zat er namens sponsor The Read Shop een afgevaardigde in de jury. Die bepaling is geschrapt. De jury telt vijf leden, waaronder een voorzitter en 'vier reguliere juryleden, zoals ervaren recensenten van het spannende genre'. Een dezer dagen wordt de samenstelling van de jury bekendgemaakt.

Met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid zal de jury een verbijsterende hoeveelheid thrillers onder ogen krijgen. Wellicht wordt het recordaantal van 111 inzendingen van dit jaar wel gebroken. Op of rond 1 april 2012 wordt een longlist van minimaal tien en maximaal twaalf thrillers bekendgemaakt. Medio april volgt de publicatie van de shortlist van vier of vijf boeken. De uitreiking van de Gouden Strop is op de Avond van het Spannende Boek 2012 in de Melkweg in Amsterdam.

21 september 2011

Gesignaleerd 63 (nieuws, 2011)

vers van het mes!

JUDITH VISSER - TIME-OUT

Bij uitgeverij Boekerij is deze week 'Time-out' van Judith Visser verschenen, het zesde boek en vierde thriller van deze Rotterdamse schrijfster. De thriller is voorzien van zogeheten 'mobile tags', codes die met een smartphone zijn te scannen, waarna de gebruiker op een site terechtkomt waar extra informatie (foto's, een geschrapte scène) staat.

Schrijfster Kimberley Franklin heeft in haar man Manuel haar grote liefde gevonden, tot zij hem een schokkend geheim uit haar verleden opbiecht. Hij is zo onaangenaam verrast dat hij een 'time-out' in hun relatie wil en voor onbepaalde tijd naar zijn familie in Duitsland vertrekt.

Spoedig na het vertrek van Manuel loopt Kim Martine, een vriendin van vroeger, weer tegen het lijf. Terwijl Kim treurt over haar huwelijk en ze geregeld bij Martine haar hart uitstort, overkomt haar ook nogal wat pech: haar auto wordt gestolen en ze krijgt een ernstig ongeluk. Martine werpt zich op als haar reddende engel en luisterend oor. Maar is zoveel pech wel toeval? En waarom wil Manuel niet op Kims sms’jes antwoorden?
Langzaam komt Kim achter een afschuwelijke waarheid…

Judith Visser (1978) debuteerde met 'Tegengif' en 'Tinseltown'. Haar derde boek 'Stuk' werd genomineerd voor de Gouden Strop. Daarna schreef zij de thrillers 'Oversteken' en 'Trip'.

Judith Visser - Time-out. Uitgeverij Boekerij, 249 pag., € 17,95

Heerlijk heldere films (nieuws, 2011)

Hollywood verfilmt Heineken-boek van Peter R. de Vries



Het boek van Peter R. de Vries over de ontvoering van Alfred Heineken wordt volgend jaar in Hollywood verfilmd. De Vries heeft daartoe een contract gesloten met de Amerikaanse producent Informant Media.

De producent is van plan een internationale topcast aan te trekken voor de rolprent. De Vries, die recent bekendmaakte te stoppen met zijn tv-programma, zal als adviseur optreden. De film en zijn betrokkenheid bij het maken ervan hebben overigens niets te maken met het besluit om zijn tv-programma te beëindigen, laat De Vries weten.

De film wordt Engelstalig en wordt in Nederland, België en de Verenigde Staten opgenomen. De makers zijn van plan het verhaal over de ontvoering 'volledig waarheidsgetrouw' te verfilmen waardoor de film het predicaat 'true crime' krijgt.

In oktober gaat de Nederlandse speelfilm De Heineken Ontvoering in première, met Rutger Hauer in de hoofdrol. Met die film, waarin ontvoerder Willem Holleeder overigens niet met naam en toenaam voorkomt, heeft De Vries geen bemoeienis.

De TROS komt volgend jaar met de 4-delige Freddy, die toont hoe Heineken uitgroeide tot biermagnaat. Die serie begint als hij in 1983 wordt ontvoerd en in een loods gevangen wordt gehouden. Vanuit zijn benauwde positie blikt hij terug op zijn leven.

Christopher Brookmyre - Verborgen lichamen (2011)

'Dit is Glasgow'


(Door Hans Knegtmans)

Verborgen lichamen van Chris (voorheen Christopher) Brookmyre speelt in Glasgow. Een oudere collega legt hoofdinspecteur Catherine McLeod het wezen van de locale misdaad uit. Het gaat altijd om oog om oog, tand om tand. Afrekeningen, vetes, jaloezie, kleine wraakacties. 'Als je in Sauchiehall Street hoefgetrappel hoort, is het een paard en geen zebra, en hoe komt dat?' 'Dit is Glasgow', antwoordt Catherine, altijd al een snelle leerling. Dat principe moet dus ook van toepassing zijn op de executie van onderwereldfiguur Jai McDiarmid.

De andere hoofdpersoon, de meisjesachtige Jasmine Sharp, werkt als hulpje bij haar oom Jim, na zijn pensionering bij de politie actief als privédetective. Ze vreest dat hij haar vooral uit liefde en barmhartigheid om zich heen duldt. Wanneer Jim van de aardbodem verdwijnt, bestaat haar eerste zelfstandige klus uit een wanhopige speurtocht naar haar familielid. Vanzelfsprekend ontmoeten de twee vertellijnen elkaar verderop.

Verborgen lichamen mag dan een bloedserieus en soms schrijnend verhaal zijn, Brookmyre maskeert dit door een ontspannen schrijfstijl, met soms een absurdistisch terzijde. Bijvoorbeeld wanneer Jasmine zich als journalist voordoet, terwijl haar begeleider Glen Fallan de rol van fotograaf speelt. 'Jasmine vroeg waarom hij dacht dat hij er met zo'n pet op meer als een fotograaf uitzag, maar daar gaf hij geen antwoord op.'

De meeste personages zijn criminelen, betrouwbare politiemensen en collega's die heulen met de onderwereld. Veel van hen worden niet live in het verhaal opgevoerd, maar blijven namen waarvan de lezer zich niet kan herinneren of hij die persoon nu wel of niet zou moeten kennen. Dit maakt de toch al ingewikkelde intrige extra ondoorzichtig. Zonde van wat met enig knippen en plakken een eersteklas thriller had kunnen zijn.

Christopher Brookmyre - Verborgen lichamen. Vertaling: Jan Mellema. Uitgeverij Van Holkema & Warendorf, 350 pag.

(Bron: Het Parool)

20 september 2011

Als een huisarts (nieuws, 2011)

'HEILIGE GRAAL' VOOR THRILLERFANS KOMT BOVEN WATER

James M. Cain
Het wordt 'de Heilige Graal' voor thrillerfans genoemd: het verloren gewaand manuscript van een ongepubliceerd boek van James M. Cain, auteur van de klassieker 'The postman always ring twice'. Voor die fans is er goed nieuws: het manuscript is boven water en wordt volgend jaar in boekvorm uitgegeven.

Het gaat om het boek 'The Cocktail Waitress' en vertelt het verhaal van een jonge weduwe die een baantje krijgt in een cocktailbar, nadat haar man onder verdachte omstandigheden om het leven is gekomen.

Het was het laatste boek dat de in 1892 geboren Cain schreef voor hij in 1977 stierf. Het boek is echter nooit gepubliceerd. Charles Ardai, oprichter van de Amerikaanse uitgeverij Hard Case Crime, werd op het bestaan van het manuscript opmerkzaam gemaakt door schrijver Max Allan Collins. De afgelopen negen jaar besteedde Ardai aan het opsporen van het originele manuscript en het verkrijgen van de rechten. Hij vergelijkt zijn ontdekking van het manuscript als 'het vinden van een onbekend verhaal van Hemingway of een verloren gewaande compositie van Gershwin'. Cain wordt beschouwd als een van de grootste schrijvers van 'noir fiction', een subgenre van de hardboiled misdaadliteratuur. 'The Cocktail Waitress' is de Heilige Graal voor thrillerfans, concludeert Ardai dan ook.

Cain maakte in een interview uit 1976 melding van het manuscript van 'The Cocktail Waitress'. De schrijver beschreef het als een 'levendig verhaal', maar hij moest nog wel het een en ander aan de plot schaven. Volgens Ardai wordt het nog een gepuzzel om de vele notities en minuscule kanttekeningen die Cain maakte te ontcijferen. ,,Cain was geen huisarts, maar hij schreef wel als een huisarts.''

(Bron: The Guardian)

Gesignaleerd 62 (nieuws, 2011)

vers van het mes!

JOHN SANDFORD - VUILE HANDEN

Bij uitgeverij A.W. Bruna verschijnt deze maand 'Vuile handen' van John Sandford, een nieuw deel in de Lucas Davenport-reeks.

Op een koude ochtend in Minnesota stormen drie gemaskerde mannen een ziekenhuisapotheek binnen. Ze binden de aanwezigen vast en halen alles overhoop. Maar er gaat iets mis en een van de personeelsleden sterft. Er is één getuige: Weather Karkinnen, chirurg en echtgenote van rechercheur Lucas Davenport.

De overvallers realiseren zich dat de politie alles op alles zal zetten om hen te pakken te krijgen, en daarom gaan ze op zoek naar de vrouw die hen kan identificeren. Zij was de enige getuige. Nu moet ze dood…

Lucas Davenport, die zich natuurlijk zelf op de zaak stort, komt daarmee onder toenemende druk te staan om het brein achter de overval te ontdekken.
Dan worden de dode lichamen van twee leden van een criminele motorbende gevonden. Davenport vermoedt dat hun dood te maken heeft met de overval en dat zij door hun medebendeleden zijn omgebracht. Maar waarom?

John Sandford is het pseudoniem van journalist en Pulitzer Prize-winnaar John Roswell Camp. Hij debuteerde in 1989. Sandford schreef dertig thrillers, waarvan eenentwintig in de Lucas Davenport-reeks en vier in de Virgil Flowers-serie. Hij woont in Minnesota.

John Sandford - Vuile handen. Uitgeverij A.W. Bruna, 272 pag., € 19,95. ISBN 978 94 005 0111 9

19 september 2011

Vanaf de set (nieuws, 2011)

MARIA PETERS NEEMT REGIE 'COP VS KILLER' OVER

Maria Peters en schrijver Simon de Waal nemen per direct
de regie van Hans Pos over van de misdaadthriller Cop vs. Killer. Dat meldt een woordvoerder van productiebedrijf Shooting Star.

Pos werd van het weekeinde op de set onwel en moest in het ziekenhuis
worden opgenomen. Daarom kan hij de opnames, die een paar dagen bezig waren, niet afmaken.

Peters maakte eerder films als 'Kruimeltje' en 'Sonny Boy'. De Waal schreef het scenario en het boek waar de film op is gebaseerd. Het is voor De Waal, die eerder series als 'Baantjer' en 'Unit 13' en de speelfilm 'Lek' schreef, de eerste keer dat hij op de regiestoel plaatsneemt.

'Cop vs. Killer' verhaalt over een rechercheur die op een meedogenloze topcrimineel jaagt. De hoofdrollen worden gespeeld door Jeroen Willems, Marcel Hensema, Ariane Schluter en Mimoun Oaïssa. De opnames van de telefilm duren tot 13 oktober.

Wordt verwacht 258 (nieuws, 2011)

MET DE ZEGEN VAN GRISHAM

De Amerikaanse bestsellerauteur John Grisham beveelt naar eigen zeggen nooit het werk van collega's aan. ,,Ik heb talloze aanvragen voor een quote ontvangen van auteurs die een uitgeverij zochten'', aldus Grisham. ,,Ik heb ze allemaal afgewezen.''

Voor één auteur wil de meester van de legal thriller wel een uitzondering maken en dat is zijn landgenoot Corban Addison (foto). Grisham vindt dat zijn thrillerdebuut 'Gestolen onschuld' een groot publiek verdient. Niet alleen omdat het verhaal 'zo mooi' is, aldus Grisham, maar ook omdat het 'zo'n belangrijke boodschap' uitdraagt. Of Grisham het allemaal bij het rechte eind heeft, kan de lezer vanaf november 2011 zelf bepalen, want dan verschijnt 'Gestolen onschuld' bij uitgeverij Luitingh. De uitgever kwalificeert het boek als een kruising tussen Grishams 'Advocaat van de duivel' en Khaled Hosseini's 'Duizend schitterende zonnen'.

Ahalya van zeventien en Sita van vijftien raken tijdens de tsunami in 2004 hun hele familie kwijt. Op zoek naar hulp worden ze door een tussenhandelaar verkocht aan een pooier in de sloppenwijken van het Indiase Mumbai.

In Amerika heeft advocaat Thomas Clarke heeft ondertussen andere zorgen. Zijn huwelijk is op de klippen gelopen en zijn vrouw is naar haar ouders in Mumbai vertrokken. En ook op zijn werk zijn grote problemen. Dan neemt hij een rigoureus besluit. Hij reist haar achterna en gaat pro-deo werken voor CASE, Coalition Against Sexual Exploitation.

Met hulp van CASE weet hij Ahalya te bevrijden maar Sita is spoorloos verdwenen. Thomas bijt zich vast in de zaak en is vastbesloten om het meisje te vinden. Maar herwint hij daarmee ook het hart van zijn vrouw?

Addison studeerde rechten en bouwkunde. Op zijn vijftiende begon hij al te experimenteren met het schrijven van verhalen. Acht jaar lang zocht hij naar 'een verhaal met vleugels'. Uiteindelijk vond het verhaal hem, aldus zijn website.

Drie jaar geleden bracht Addisons vrouw hem op het idee van een verhaal over de wereldwijde mensenhandel. Addison verrichtte vervolgens veel onderzoek naar moderne slavernij in India, Europa en in politieke kringen in Washington D.C. In Mumbai ging hij undercover om in contact te komen met slachtoffers van mensenhandel.

Andere nieuwe titels:

Stephen King - '22-11-1963' (november 2011). Een kleine negenhonderd pagina's tellende thriller over de vraag 'Wat als John F. Kennedy niet op 22 november 1963 was vermoord?'. Klik hier voor meer informatie.
John Hart - 'Het ijzeren huis' (februari 2012). Nieuwe thriller van met prijzen overladen auteur. Michael werkt meer dan 20 jaar voor een maffiabaas in New York. Hij is beroemd en berucht, niemand durft hem wat te doen. Maar Michael krijgt moeite met zijn reputatie als hij Elena ontmoet.
Marcia Clark - 'Dood door schuld' (november 2011). Thriller van hoofdaanklager (o.a. in de zaak-O.J. Simpson) over goedgebekte hulpofficier van justitie Rachel Knight. Zij drinkt met collega Jake een borrel om te vieren dat er weer een moordenaar achter de tralies zit. Later ziet ze bij een hotel agenten rondlopen. Een vermeende pedofiel heeft een kind vermoord en daarna de hand aan zichzelf geslagen. Het blijkt om Jake te gaan. Maar Knight is overtuigd van diens onschuld.
Don Winslow - 'Wild' (januari 2012). Botanist Ben weet hoe je de beste wiet ter wereld verbouwt. Ex-SEAL Chon weet hoe je mensen verbouwt. Blondine Ophelia doet niets meer dan mooi zijn. En ze is helemaal wild van Ben én Chon. Dan wordt Ophelia door een drugsbende ontvoerd.
Thomas Young - 'Stille vijand' (oktober 2011). Terroristen hebben een bom geplaatst in een vliegtuig vol patiënten. Het toestel mag nergens landen, maar brandstof en medicijnen raken op. Er is maar één man die de situatie kan redden: majoor Parson.
Harry Kramp - 'De pitch' (januari 2012). Opvolger van reclamethriller 'De commercial'. Reclameman Paul Hollak krijgt per telefoon een aanbod: hij kan drie keer zijn huidige salaris verdienen als hij exclusief voor de mysterieuze Rus Adam Parkhomenko gaat werken. Daar zit natuurlijk een luchtje aan.
Elizabeth Corley - 'Beschermd geheim' (januari 2012). Als ondernemer Arthur Wainwright onder verdachte omstandigheden sterft, laat zijn testament het bedrijf en de familie in verwarring achter. Met name zijn zoon Graham is stomverbaasd dat niet hij maar naar Alexander het leeuwendeel erft. Graham is er niet van overtuigd dat zijn vader zelfmoord heeft gepleegd. En dan vallen er nog meer doden...
Olen Steinhauer - 'Exit strategie' (november 2011). Terwijl spion Milo Weaver snakt naar een normaal leven, samen met zijn gezin, voelen zijn vrouw en dochter zich juist steeds meer van hem vervreemd. En dan wordt Weaver ook nog op de hielen gezeten door zijn suprieuren en zijn eigen geweten.
Erik Bolt - 'De neergang van de Don' (februari 2012). Na 'Een messteek in de rug' is dit de tweede politieroman rond politieman Felix de Grave. Wanneer hij zijn oude dienstmakker de Don tegenkomt, hoort hij dat diens nichtje dood in zijn huis is aangetroffen. Vermoord door een fout vriendje, beweert de Don, maar de korpsleiding van Amsterdam-Amstelland denkt er het hare van.
Robert Ludlum & Kyle Mills - 'Het Ares Akkoord' (februari 2012). In Oeganda wordt een Special Forces-team aangevallen door een groep boeren. Op videobeelden is te zien dat de groep onnatuurlijk snel en sterk is, ongevoelig lijkt te zijn voor pijn en geen angst kent. Aan kolonel Jon Smith de taak om de zaak te onderzoeken.
Ian Rankin - 'De onmogelijke dood' (februari 2012). Malcolm Fox en zijn team van Interne Zaken worden naar het district Fife (geboorteplaats van Rankin) gestuurd. Rechercheur Paul Carter is corrupt en zijn collega's houden hem de hand boven het hoofd.
Sam Bourne - 'De uitverkorene' (januari 2012). De kersverse Amerikaanse president Stephen Baker is zeer populair, maar als een van zijn tegenstanders wordt vermoord, rijst toch direct de vraag of Baker daarvoor verantwoordelijk is. Of is het een poging hem in diskrediet te brengen? Campagne-adviseur Maggie Costello duikt in de zaak.
James Rollins - 'Hof van Eden' (november 2011). Lorna Polk, onderzoeker aan een instituut dat bedreigde diersoorten beschermt, wordt door een helikopter van de grenspolitie naar een vastgelopen vissersboot gebracht. De bemanning wordt vermist, maar aan boord zitten talloze exotische dieren in kooien. De dieren hebben iets gemeen: een verontrustend hoge mate van intelligentie.

Hans Pos - EXIT (2011)

Bella Cecilia


(Door Peter Kuijt)

La Bella Bettien luidde de bijnaam van de in Haarlem geboren Bettien Martens, die voor Colombiaanse drugsbazen als 'go between' werkte en voor hen 'lijntjes' uitzette en afzetmarkten creëerde in Europa. In 1992 werd ze in Rome gearresteerd. Nog geen twee jaar later volgde haar vrijlating, als premie voor de getuigenis tegen haar opdrachtgevers. Voorzien van een nieuwe identiteit en een nieuw uiterlijk verdween ze met de noorderzon.

Criminoloog Frank Bovenkerk schreef het boek La Bella Bettien over haar duistere carrière. Dat boek was voor regisseur Hans Pos weer de basis om de film Bella Bettien te maken. Negen jaar later gaat Pos met zijn eerste thriller EXIT verder waar de film ophoudt: het tweede leven van de kroongetuige.

Bettien heet in EXIT Cecilia. Ze is zowel charmant als keihard, spreekt haar talen vloeiend en windt de ene drugsbaron na de andere crimineel om haar vinger. Met haar getuigenis weet ze de Colombiaanse cocaïnebaas Ricardo Morales voor lange tijd achter de Italiaanse tralies te krijgen. Maar de tentakels van Morales reiken zelfs als hij in de cel zit ver. Net als Cecilia gewend begint te raken aan haar tamelijk onzichtbare leven als bibliotheekmedewerkster Rebecca in Seattle, weet Morales de boel zodanig te manipuleren dat zij gedwongen wordt zich bekend te maken en terug te keren naar Amsterdam.

Pos, die dezer dagen druk doende is met de verfilming van Cop vs Killer, een thriller van Simon de Waal, is overduidelijk een man van het beeld. Bijkans elk hoofdstuk begint met uitgebreide, fraaie beschrijvingen van ter zake doende locaties. Maar daardoor raakt nogal eens de vaart uit het verhaal. Ook maakt Pos soms te veel werk van het introduceren van bijfiguren. Het valt de lezer moeilijk om zich met de belangrijkste karakters te kunnen identificeren. Niettemin weet hij de spanning behoorlijk lang vast te houden. Een tikkeltje tegenvallend is de piefpafpoeffinale die het eerder in de bioscoop dan op papier goed doet.

Dialogen zijn bij Pos in goede handen. Soms verliest hij zich in een wat archaïsch taalgebruik. Waarom niet 'gebarend' gebruikt in plaats van meerdere keren 'gesticulerend'? En als synoniem voor 'het liefdesspel' is het werkwoord 'neuken' tegenwoordig ook heel gewoon. Toch is EXIT interessant genoeg om naar Pos' tweede boek, De tranen van Tamara uit te kijken.

Hans Pos - EXIT. Uitgeverij Q, 285 pag.

17 september 2011

Busrit (nieuws, 2011)

JOHN LE CARRÉ VINDT 'SPOOKS' ROTZOOI

John le Carré, grootmeester van de spionageroman, vindt de BBC-serie 'Spooks' over de Britse geheime dienst MI5 niet meer dan 'troep'. Op de dag dat de redactie van De Spanningsblog een dvd-box van serie 6 bestelt, sabelt de successchrijver en voormalig geheim agent 'Spooks' neer.

De reeks is nu aan zijn tiende en laatste seizoen bezig en is vooral onder het Britse kijkerspubliek behoorlijk populair. De reeks waarin het MI5-team onder leiding van Harry Pearson aanslagen en ander onheil moet zien te voorkomen, trekt per aflevering meer dan zes miljoen kijkers in het Verenigd Koninkrijk.

Maar Le Carré wordt dus niet opgewonden van 'Spooks'. Tijdens de première van een nieuwe filmversie van zijn spionageroman 'Tinker, Tailor, Soldier, Spy' liet Le Carré zich ontvallen de BBC-serie onrealistisch te vinden. ,,Als je die wereld echt kent, dan weet je dat het een en al idiotie is. Ik heb bijna een halve eeuw in een soortgelijke omgeving gewerkt en dan krijg je wel een notie van wat er werkelijk toe doet en wat niet.'' Le Carré heeft als agent zowel voor de binnenlandse geheime dienst (MI5) als de buitenlandse (MI6) gewerkt.

,,Het idee dat geheim agenten zo maar in het rond schieten en mensen doden is waanzin'', aldus Le Carré. ,,Het spijt me. Ik kijk niet naar 'Spooks', het is bagger.'' De serie is vermaard om het feit dat belangrijke karakters het soms niet overleven. In de eerste reeks wordt een van de agenten gedood, wanneer haar hoofd in een friteuse wordt geduwd. Volgens Le Carré wordt met 'Spooks' de werkelijkheid belasterd en weergegeven als 'een busrit vol snelle wagens en snelle vrouwen'.

(Bron: The Guardian)

15 september 2011

Smiley op het doek (nieuws, 2011)

FILMFESTIVAL GENT OPENT MET LE CARRÉ-THRILLER

'Tinker Tailor Soldier Spy', een film van de Zweedse regisseur Tomas Alfredson en gebaseerd op de gelijknamige bestseller van John le Carré, zal op dinsdag 11 oktober het 38ste Filmfestival Gent openen.

De film gaat over George Smiley, gespeeld door Gary Oldman, een spionage-expert met pensioen. Tot de Britse geheime dienst MI6 hem terugroept om een Russische spion op te sporen die is geïnfiltreerd tot in de hoogste rangen van de Britse veiligheidsdienst.

Naast Oldman zijn hoofdrollen weggelegd voor onder meer Colin Firth, John Hurt en Tom Hardy. Het is niet de eerste keer dat 'Tinker Tailor Soldier Spy' wordt verfilmd: in de jaren zeventig bracht de BBC een miniserie met Alec Guinness in de hoofdrol.

Het 38ste Filmfestival Gent vindt plaats van 11 tot 22 oktober. Het volledige programma wordt op 28 september bekendgemaakt.

(Bron: De Standaard)

14 september 2011

Affaire in den vreemde (nieuws, 2011)

OVERSPEL IN BELGIË

'Overspel', de nieuwe psychologische thriller van de VARA, is verkocht aan België. Ook andere buitenlandse zenders hebben belangstelling getoond, aldus de omroep.

Vorige week was de eerste aflevering te zien op tv. 'Overspel' draait om een jonge fotografe, getrouwd met een officier van justitie, die een affaire krijgt met een advocaat van een dubieuze vastgoedmagnaat. Met deze advocaat is haar man juist in een juridisch gevecht verwikkeld. Onder anderen Sylvia Hoeks, Ramsey Nasr en Fedja van Huêt spelen mee in de serie, die tot en met 17 november is te zien. Schrijfster Nicolet Steemers heeft het scenario bewerkt tot een thriller die begin oktober bij uitgeverij L.J. Veen verschijnt.

Matthew Dunn - De rekruut (2011)

Held zonder humor


(Door Peter Kuijt)

Debutant Matthew Dunn heeft niet van de eerste de beste een aanbeveling afgedrukt op de cover van zijn thriller De rekruut. Het is Lee Child, geestelijk vader van all time hero Jack Reacher, die Dunns boek 'door de waargebeurd-factor' een van de allerbeste thrillers van het jaar vindt. Een behoorlijk overdreven loftuiting.

Child baseert zich kennelijk op de achtergrond van Dunn, oud-kopstuk van de Britse geheime dienst MI6. Dunn rekruteerde agenten en nam, zo moeten we maar aannemen, zelf deel aan tientallen undercoveropdrachten over de hele wereld. Kortom, Dunn zal wel weten waarover hij schrijft.

De rekruut in het verhaal is MI6-agent Will Cochrane. Hij wordt door zowel zijn eigen dienst als de CIA op pad gestuurd voor een bloedlinke missie. Bij de diensten bestaat het vermoeden dat het leger en de inlichtingendienst van Iran een grote aanslag op het Westen voorbereiden. Cochrane moet op jacht naar de leider van de Qods, een geheim onderdeel van het Iraanse leger. De man staat ook wel bekend onder de codenaam Meggido.

Wat volgt is een kat-en-muisspel dat zich uitstrekt van Oost-Europa tot aan de Verenigde Staten. Cochrane schakelt de hulp in van een in Parijs wonende journaliste, die destijds de geliefde was van Meggido tijdens de Balkanoorlog. En hij weet zich ook verzekerd van de steun van een kwartet goed getrainde commando's, meesters in het schaduwen en getraind in het elimineren van de vijand.

De vele actiescènes in het boek doen het goed. Dunns stijl is echter niet je dat: houterig, afstandelijk, vol clichés: er worden wel heel vaak wenkbrauwen opgetrokken. Cochrane is een held zonder humor, immer opvliegend tegen de bobo's van MI6 en CIA en natuurlijk heeft ook hij een bijzonder traumatische jeugd gehad. Wat irriteert is de schromelijke overdrijving die van de pagina's afspat: Cochrane is namelijk geen gewone geheim agent, nee, hij is een superagent, de enige overlevende van de keiharde Spartan-opleiding van MI6. De aanslag die ophanden is zal een bloedbad aanrichten zoals de wereld nog nooit heeft aanschouwd en Meggido is de schurk der schurken, bijkans nog gevaarlijker dan Darth Vader. Van held en vijand worden karikaturen gemaakt.

Tel hierbij op dat Dunn een ronduit tegenvallende finale voor de lezer in petto heeft, dan luidt de conclusie: De rekruut is een matig debuut.

Matthew Dunn - De rekruut. Vertaling: Hugo Kuipers. Uitgeverij De Boekerij, 368 pag.

13 september 2011

Van au (nieuws, 2011)

PETER DE ZWAAN À LA NICCI FRENCH

Bij uitgeverij Ellessy Crime verschijnt in oktober 2011 de thriller 'Zusjesliefde'. Het is het debuut van Lia Peters.

Hoewel debuut? Achter Lia Peters gaan thrillerveteraan Peter de Zwaan en zijn echtgenote Lia Krijnen schuil. De Zwaan gaat dus voor het eerst een Nicci French-experiment aan.

In 'Zusjesliefde' wordt de zoektocht beschreven van Anne Procee, telg uit een welgestelde Enschedese familie, naar haar verdwenen zusje Liz. Het verhaal wordt verteld vanuit de gedachtenwereld van Anne en Liz die beiden een last met zich meedragen: hun zuster Helen werd vermoord teruggevonden na een ontvoering die fataal afliep. Het verhaal speelt zich af in en rond Enschede, maar de ontknoping is in Normandië.

De Zwaan laat weten dat tussen alle bedrijven door vier jaar aan het boek is gewerkt. En de samenwerking ging af en toe 'van au', aldus de auteur.

Met antwoorden komen (nieuws, 2011)

THRILLERAUTEUR BETREKT OPA'S NAZI-VERLEDEN IN NIEUW BOEK

De Duitse strafpleiter Ferdinand von Schirach is met de twee verhalenbundels 'Misdaden' en 'Schuld' een van de topauteurs geworden in zijn land. En dat terwijl hij zijn achternaam niet mee heeft. Zijn grootvader heette namelijk Baldur von Schirach en was een prominente nazi die de Hitler Jugend leidde en tot twintig jaar celstraf werd veroordeeld tijdens de oorlogsprocessen in Neurenberg.

Sinds Von Schirach de bestsellerlijsten domineert met zijn boeken heeft de 47-jarige advocaat vragen moeten beantwoorden over zijn opa. En dat ondanks het feit dat zijn verhalenbundels waren gebaseerd op de criminelen die hij had verdedigd en niet op de misdaden uit familiekring.

Von Schirach heeft nu besloten zijn familiegeschiedenis in een volgende thriller te verwerken. Daarin komt een personage voor dat gebaseerd is op zijn nazi-opa. ,,Ik voelde de noodzaak om iets te schrijven over het nationaal-socialisme'', zei hij in een interview met het weekblad Die Zeit. ,,Als je opgroeit met een achternaam als de mijne, zul je als je vijftien of zestien bent jezelf een aantal vragen moeten stellen en met antwoorden moeten komen waarmee je kunt leven. Dat is je verantwoordelijkheid.''

In zijn nieuwe boek, 'Der Fall Collini', dat deze maand verschijnt, vertelt Von Schirach het verhaal van Caspar Leinen, een jonge advocaat die de Italiaanse moordenaar Fabrizio Collini juridische steun verleent. Op pagina 3 wordt gemeld dat Collini bekent de Duitse fabrikant Hans Meyer om het leven te hebben gebracht. Hij schoot hem vier keer van achteren door het hoofd, waarna hij zo hard op de schedel van Meyer stampte dat de hak van zijn schoen afbreekt. Het mysterie van de thriller is waarom Collini dat deed. En dat antwoord ligt verscholen in Meyers optreden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

In een essay in Der Spiegel beschrijft Von Schirach de dag dat hij ontdekte wie zijn grootvader in werkelijkheid was. ,,Ik was twaalf jaar oud. In ons geschiedenisboek stond een foto van hem: 'Baldur von Schirach, leider van de Hitler Jugend'. Ik zie nog steeds die foto voor me.'' Hij begreep maar niet hoe zijn grootvader (hier rechts op de foto tijdens het Neurenbergproces), een ontwikkelde, belezen man zich op achttienjarige leeftijd aansloot bij de nazi's na een ontmoeting met Hitler.

Ferdinand von Schirach bestudeerde later de verslagen van de Neurenberg-processen om 'te kunnen begrijpen' hoe de Holocaust kon plaatsvinden. Hij las ook hoe zijn opa, 'een man met belangstelling voor cultuur en een eigen loge in de Weense Opera', de deportatie leidde van duizenden Joden uit de Oostenrijkse hoofdstad.

Von Schirachs eerste twee boeken verkochten meer dan een miljoen exemplaren in het Duitse taalgebied. De verhalenbundels zijn vertaald in 32 talen. De recensies van Der Fall Collini zijn uitermate positief. Het boek zal naar verwachting hoge noteringen bereiken in de bestsellerlijsten.

(Bron: The Guardian)

Leve het karakter (nieuws, 2011)

SPENSER GEREANIMEERD

Robert B. Parker
Met de dood van Robert B. Parker leek er vorig jaar ook een eind te zijn gekomen aan een van de meest aansprekende karakters uit de Amerikaanse misdaadliteratuur: privédetective Spenser uit Boston. Spenser dook op in 39 van de zeventig boeken die Parker heeft geschreven.

Maar Spenser herrijst. Evenals politiechef Jesse Stone uit Paradise, Massachusetts, die gezichtsbepalend was in negen Parker-thrillers. Met de zegen van de nabestaanden van Parker, die in januari 2010 op 77-jarige leeftijd overleed, zullen deze karakters voortleven in nieuwe thrillers geschreven door auteurs die bij Parkers uitgeverij Putnam onder contract staan.

Het eerste nieuwe 'Parker'-boek is al in de VS verschenen. Het gaat om de Jesse Stone-thriller 'Killing the Blues', geschreven door Michael Brandman, een auteur die nauw samenwerkte met Parker bij de verfilming van zijn thrillers voor tv. Hoewel Brandman het boek heeft geschreven, vindt hij dat alle credits toch naar Parker dienen te gaan. ,,Bob was de grootmeester die de ogenschijnlijk moeiteloze stijl uitvond, die een lezer direct het verhaal in trekt'', aldus Brandman in USA Today.

In mei 2012 verschijnt 'Lullaby', het veertigste deel in de Spenserreeks. Het boek wordt geschreven door Ace Atkins, auteur van negen romans, waaronder The Ranger, over een Irakveteraan die nu misdadigers achter de broek zit. ,,Door Bob Parker ben ik gaan schrijven'', aldus Atkins. ,,Voor mijn 21ste verjaardag stond mijn moeder in de rij in een boekwinkel in Atlanta om een gesigneerd exemplaar van Parkers Double Deuce te bemachtigen. Het was mijn mooiste verjaardagscadeau ooit.''

Brandman en Atkins zijn niet de enigen die het werk van een overleden auteur voortzetten. Zo schreef Eric van Lustbader verder aan de Jason Bourne-thrillers van Robert Ludlum en leeft Mike Hammer, een creatie van Mickey Spillane, voort in de boeken van Max Allan Collins. Robert B. Parker zelf voltooide Raymond Chandlers 'Poodle Springs' en schreef een vervolg op zijn klassieker 'The big sleep', getiteld 'Perchance to dream'.

(Bron: USA Today)

Onzekere bestuurders (column, 2011)

WILLEM

(Door Peter de Zwaan)

Een gemeente die een gebouw heeft waarin toneelvoorstellingen worden gehouden noemt dat gebouw schouwburg. Dat is handig, dan weet je waar je moet zijn als je toneel wilt zien. Een gemeente met onzekere bestuurders noemt de schouwburg stadsschouwburg. 'We zijn een echte stad hoor, we lijken een groot dorp, maar u maakt een vergissing.'

Mijn woonplaats Enschede heeft een stadsschouwburg.

Nog wel.

Over een poosje moeten we naar het Wilminktheater, van Willem, u kent hem wel, 'niemand gaat zo ver mee, Enschede', die Willem.

In Enschede is Willem Wilmink een beroemdheid en van beroemdheden hebben we er niet veel dus is er een Wilminkschool, een Wilminkplein, een Wilminkwandelroute, een Wilminkprijs (kinderliedjes), een Wilminkwandelpad, een Wilminkweg, een Wilminkfestival en, een eindje verderop, een Wilminkmonument.
Er schijnen bestuurders te zijn die vinden dat Enschede van naam moet veranderen: Wilminkstad. Daar wil je wel naar toe als je in de Randstad woont, naar Wilminkstad, tienertours, dagtochten, bejaardenreizen, allemaal op naar de Javastraat (Wilminkhuis) en Het Bolwerk (Wilminkcafé).

Er is een klein probleem. Jan Cremer wil het, naar men zegt, absoluut niet hebben. Jan krijgt in Enschede het Cremermuseum, maar dat is nog niet veel meer dan een reusachtig, uit elkaar getrokken balenpakhuis uit het textielverleden met op de gevel zoveel afbeelding van Jan-op-de-motor (zie omslag 'Ik Jan Cremer') dat je er al gauw een beetje buikpijn van krijgt. Een half jaar geleden vertelde Cremer me dat zijn museum in september af zou zijn, 'hooguit oktober'. Hij moet zich in het jaar hebben vergist. Kom maar eens langs in september 2015, beste kans dat je naar binnen kunt.

Jan Cremer is een erg aardig mens met als speciale eigenschap dat hij geen hekel heeft aan Jan Cremer. Ik denk dat hij zou stemmen voor Cremerstad en u weet als beroemdheden (of hun vazallen) elkaar te lijf gaan dan gebeurt er uiteindelijk niets, waardoor Enschede gewoon Enschede blijft heten en de ANWB geen borden hoeft te veranderen.

Wilmink en Cremer, grootheden in Enschede, de plaats die u op tien kilometer afstand passeert als u op weg bent naar Berlijn. Of Moskou.

Ergens in die plaats ligt een schrijver te woelen in zijn graf, de beste die Enschede ooit had en geheel genegeerd.

Willem Brakman.

(Deze column is ook te lezen op www.peterdezwaan.nl)

Peter de Zwaan (1944, Meppel) heeft tientallen publicaties op zijn naam staan, misdaadromans en jeugdboeken. Voor zeven van zijn thrillers werd hij genomineerd voor de Gouden Strop, de prijs voor het beste Nederlandstalige spannende boek. Met 'Het Alibibureau' won hij in 2000 de Gouden Strop. Begin mei verscheen bij uitgeverij Cargo zijn thriller 'De vuurwerkramp van Harmen Saliger'. (Foto Peter de Zwaan: Bob Bronshoff)

Gesignaleerd 61 (nieuws, 2011)

vers van het mes!

GERARD O'DONOVAN - DODENLIJST

Bij uitgeverij Van Holkema & Warendorf verscheen vorige week 'Dodenlijst' van Gerard O'Donovan. Het is de tweede thriller met rechercheur Mike Mulcahy in de hoofdrol.

Mike Mulcahy zit eindelijk op zijn plek bij de politie van Dublin, bij de International Liaison Unit. Dan vraagt journaliste Siobhan Fallon zijn hulp bij het opsporen van een vermiste vrouw – de vriendin van een rijke makelaar die net onder verdachte omstandigheden zelfmoord heeft gepleegd.

Mulcahy is al erg druk met zijn eigen zaken: de moord op een Ierse drugsbaron in Spanje en de mysterieuze vondst van een grote partij cocaïne voor de kust van Ierland. Siobhan en hij kunnen nog niet vermoeden dat de drie zaken niet alleen verband houden met elkaar, maar ook met de komst van een beruchte huurmoordenaar uit Colombia. Samen raken ze verwikkeld in een jacht op een moordenaar die geen enkel middel schuwt om de enige die de waarheid kent voor altijd het zwijgen op te leggen.

Gerard O'Donovan begon zijn carrière bij de Ierse douane en woonde enige tijd in Madrid en Wenen voordat hij journalist en recensent werd voor o.a. The Sunday Times en The Daily Telegraph. In 2007 behaalde hij met zijn eersteling 'Kruisiging' de shortlist voor de Debut Dagger van de Crime Writers' Association.

Gerard O'Donovan - Dodenlijst. Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf, € 17,99. ISBN: 978 90 475 1684 2
www.gerard-odonovan.com

12 september 2011

Gesignaleerd 60 (nieuws, 2011)

vers van het mes!

BIRGER BAUG - VERLOSSING

Bij uitgeverij A.W. Bruna verschijnt de thriller 'Verlossing' van de Noorse auteur Birger Baug. De uitgever belooft een terugkeer van het politieduo Heming en Holm, dat eerder van zich deed lezen in 'Straf'.

Inspecteur Halvor Heming is met zijn gezin op vakantie op een eiland in het noorden van Noorwegen. Thuis in Oslo buigt zijn collega Kristine Holm zich over de onverklaarbare golf van verdachte sterfgevallen onder de drugsverslaafden van de stad. Wanneer ze met een anonieme tipgever afspreekt, wordt ze aangevallen door twee mannen, die haar met een mes neersteken.

Holm belandt, in coma, in het ziekenhuis en Heming keert meteen terug van vakantie om de zaak over te nemen en de aanvallers van zijn collega te vinden. Al snel komt hij te weten dat er een nieuwe, onbekende drugsleverancier in de stad is; niet Noord-Afrikaans, zoals de andere dealers, maar van Scandinavische origine. Tegelijkertijd raakt Heming in contact met de studente Irene, die voor haar studie veel patiëntendossiers heeft ingezien en mogelijk over cruciale informatie beschikt. Irene blijkt echter niet helemaal eerlijk te zijn tegen Heming. Wat houdt ze achter?

Birger Baug (1969) werd geboren in Nordby bij Oslo. Hij studeerde politieke wetenschappen, literatuurwetenschap en journalistiek en werkte zeven jaar als journalist bij de krant Dagavisen.

Birger Baug - Verlossing. Uitgeverij A.W. Bruna, 312 pag., € 17,95. ISBN 978 94 005 0101 0

Vlijmscherpe woorden (nieuws, 2011)

BART DEBBAUT, MANNETJESMAKER

De Vlaamse zaakvoerder en thrillerschrijver Bart Debbaut heeft een meer dan vol adressenboekje. Bij elke lancering van een nieuwe spannende roman weet hij wel weer een coryfee te strikken. Zo maakten Yves Leterme, al ruim een jaar afscheidnemend eerste minister van België, en haikumeester annex President van Europa Herman van Rompuy hun opwachting bij de presentatie van een van Debbauts thrillers.

Ook bij de doop van Debbauts nieuwste, 'Ik maak je kapot', zal een BV (Bekende Vlaming) het woord voeren. Het is Bart de Wever, voorzitter van de politieke partij N-VA en een van de sleutelfiguren in de recordbrekende Belgische regeringsvorming. Hij zal op maandag 26 september een inleiding houden in Cultuurzaal De Passant in het immer bruisende Zoutleeuw. En het is natuurlijk een dure plicht voor Debbaut om als een echte mannetjesmaker, een spindoctor op het scherp van de snede, die De Wever zo ver te krijgen dat-ie eindelijk eens werk maakt van een nieuw Belgisch kabinet.

'Ik maak je kapot' is Debbauts vierde thriller rond het Leuvense speurdersduo John Leyssens & Mieke Van Cattendyck. Waar de thriller precies over gaat, maakt ook Debbauts website niet echt duidelijk. In ieder geval zijn de vier woorden uit de titel, 'Ik maak je kapot', belangrijk. Vier vlijmscherpe, snoeiharde woorden.

Het zal toch niet op de Belgische regeringscrisis slaan...?

11 september 2011

De zieners (achtergrond, 2011)


Thrillerschrijvers zagen 9/11 aankomen

(Door Peter Kuijt)

De Amerikaanse thrillerauteur Tom Clancy publiceerde in 1994 zijn boek Debt of honor (Ereschuld in Nederlandse vertaling). Daarin laat de schrijver, mogelijk geïnspireerd door de ramp in 1992 met de El Al Boeing in de Bijlmer, een volgetankte Jumbo Jet bestuurd door een verbitterde Japanse piloot neerkomen op het Capitool in Washington D.C. De president en talrijke leden van het Huis van Afgevaardigden komen om het leven.

Tegenover de BBC verklaarde Clancy later dat hij de plot van het boek had besproken met een Amerikaanse luchtmachtofficier. 'Die keek me met grote ogen aan. Deze mogelijkheid hadden ze nooit besproken.'

Politici, leger en inlichtingendiensten werd na de aanslagen van 11 september 2001, vandaag precies tien jaar geleden, 'gebrek aan verbeelding' verweten. Niemand had zich kunnen voorstellen dat terroristen zo succesvol aanslagen van een dergelijke omvang hadden kunnen uitvoeren.

Maar fictieschrijvers konden dat wel. De aanslag in 1983 met een vrachtwagen vol springstoffen op een Amerikaanse legerbasis was voor Frederick Forsyth (foto) de aanleiding voor de opzet van een nieuwe thriller. Forsyth stelde zich een terrorist met een vliegbrevet voor. Zou die met een vliegtuig een aanslag kunnen plegen op een wolkenkrabber? De auteur liet het plan voor deze thriller varen omdat hij vond dat de aanslag gemakkelijk te kopiëren was door echte terroristen en omdat hij dacht dat zijn lezers het ongeloofwaardig zouden vinden.

Twee jaar voor de aanslagen deed schrijfster Catherine Coulter in de
thriller The Edge een griezelige voorspelling. Op pagina 19 laat ze een personage zeggen: ,,Misschien zou ik niet bij de contra-terrorismesectie terecht komen. Zeker niet na 11 september, toen de wereld veranderde.''

Ook de Britse acteur Michael Caine (foto) had voorzienende gaven. Hij had een plot bedacht voor een thriller, waarin terroristen een vliegtuig op een Londense wolkenkrabber laten neerstorten. Na de aanslagen in New York kon hij geen letter meer op papier zetten. ,,Het gebeurde echt'', zei Caine in een BBC-radioprogramma. ,,Ik was helemaal geschokt. Ik ben gestopt met schrijven.''

De aanslagen van 9/11 zorgden voor een enorme hoeveelheid aan non-fictie. Zes jaar na de aanslagen waren er ruim duizend boeken verschenen. Fictieschrijvers bleven aanvankelijk ver achter, kennelijk uit schroom om munt te slaan of hun fantasie te laten prikkelen door zo'n tragedie. Maar de laatste jaren zijn er in een gestage stroom thrillers geproduceerd met een link naar 9/11.

Nelson DeMille schreef in 'Wild Fire' (2006) over een rechts complot om een Amerikaanse nucleaire aanval op moslimterroristen uit te lokken. New York Times-journalist Alex Berenson won een Edgar Award met zijn Al Qaida-thriller De betrouwbare terrorist. De Deense schrijver Leif Davidsen laat in De vijand in de spiegel een taskforce oprichten om een Deens Al Qaida-kopstuk te bestrijden. Diens Ierse collega Glenn Meade voert in As van het kwaad een Al Qaida-topman op die de Amerikaanse regering chanteert met verspreiding van grote voorraden zenuwgas.

In De verdwenen broer van Mary Higgins Clark staan de dood van een vader tijdens 9/11 en de vermissing van een broer centraal. Veel lof kreeg de Amerikaanse auteur Olen Steinhauer voor diens De toerist, dat zich voor én na de tragedie in New York afspeelt. En in Op sterven na dood van Peter James grijpt de hoofdpersoon de chaos na de aanslagen aan om een nieuw leven te beginnen.

De terreur van Al Qaida heeft de interesse voor spionagethrillers aangewakkerd. Het werk van 'meesters in het genre' als John le Carré en Frederick Forsyth is nog steeds gewild. Goed ontvangen zijn ook de spionageromans van Dame Stella Rimington, voormalig directeur van de Britse geheime dienst MI5.

Ook Nederlandse auteurs hebben zich door 9/11 laten inspireren. Dit jaar verscheen van de hand van Simone van der Vlugt de thriller In mijn dromen over een helderziende kapster die een aanslag in Amsterdam ziet aankomen. Van der Vlugt verwijst volop naar de instortende WTC-torens, de exploderende treinen in Madrid en de aanslagen op het openbaar vervoer in Londen, maar schrijft ook alinea's vol over de Koran, die eerder verbindend dan polariserend werken.

In Advocaat van de vijand van strafpleiter Geert-Jan Alexander Knoops belandt een Amerikaanse advocaat zelfs op audiëntie bij een 'wijze' Osama bin Laden in het Pakistaanse hooggebergte. Tja, soms is fictie echt vreemder dan de werkelijkheid...

10 september 2011

Leonard Rosen - Een en al chaos (2011)

Bijna geslaagde thriller


(Door Guido Huisintveld)

Amsterdam. Op de bovenste verdieping van een grachtenpand wordt een Amerikaanse wiskundige met een dosis raketbrandstof naar het hiernamaals geschoten. De bomaanslag heeft een internationaal karakter zodat inspecteur Henri Poincaré van Interpol de zaak op zich neemt. Wie was de dader? De ex-verloofde? De antiglobalisten? Een hoogbegaafde collega? Henri wordt van het kastje naar de muur gestuurd.

In dit thrillerdebuut van de Amerikaanse auteur Leonard Rosen wordt het hoofdpersonage niet geheel toevallig gepresenteerd als zijnde de kleinzoon van de Franse wiskundige Jules Henri Poincaré, die werkelijk geleefd heeft van 1854 tot 1912. In het boek komen verschillende wiskundige theorieën ter sprake: het menselijk gedrag als mathematisch model, de wereldeconomie als een fractale structuur, patronen in een ogenschijnlijke chaos en de opzienbarende overeenkomst tussen een bloemkoolstronkje en een rivierenstelsel...

Wees gerust: het verhaal is gemakkelijk te volgen zonder noemenswaardige kennis van wiskunde. Leonard Rosen heeft vooral een spannende thriller willen schrijven en in dat opzicht is hij bijna geslaagd.

Bijna. Want naarmate het verhaal vordert wordt de geloofwaardigheid ernstig op de proef gesteld. De auteur jojoot met de spanningsboog: strak, slap, strak, slap… Vermoeiend.

Aan de andere kant biedt het boek een paar interessante invalshoeken en is het opvallend genoeg om Leonard Rosen in de gaten te gaan houden.

Leonard Rosen - Een en al chaos. Vertaling: Mechtild Claessens. Uitgeverij De Arbeiderspers, 372 pag.

Plaat van de maand (17)

De Spanningsblog besteedt met recensies, interviews en nieuws voornamelijk aandacht aan de hedendaagse thriller en de auteurs daarvan: Monaldi & Sorti, Jussi Adler-Olsen, Gregg Hurwitz, Violet Leroy, noem maar op. De vroege Nederlandse misdaadroman is op deze site een ondergeschoven kindje. Maar verzamelaar Wim van Eyle biedt uitkomst. Uit zijn rijke collectie richt Van Eyle eens per maand de schijnwerper op het werk van een - soms vergeten - Nederlandse misdaadschrijver uit vroeger tijden. Vandaag de zeventiende aflevering uit de serie Plaat van de maand. Nu over William Fox. Alias Peter Leslie. Alias Adrianus Johannes Veltman.

NIET ERG VERHEFFEND

(Door Wim van Eyle)

Ik had er geen idee van wie zich achter dit kennelijke pseudoniem verschool. Ik kende James M. Fox (zie Plaat van de maand 16), maar William? Totdat ik voor in het boek 'De strijd om zijn eer' de volgende opdracht vond: 'Voor mijn vriend Jan Drost uit waardering voor zijn gezonde critiek, De Schrijver A.J. Veltman.'


Toen wist ik het wel, dat was Adriaan Johannes Veltman, geboren in 1905 en tevens de auteur van een hele stapel misdaadboeken onder het pseudoniem Peter Leslie. Ik vond William Fox ook terug in het Lectuur Repertorium met de aantekening 'criminele romans, niet erg verheffend'.

Het feit alleen al dat de Fox boeken uitgegeven werden door Van Kersen zei eigenlijk al genoeg. Deze uitgever van met name de Edward Multon-boeken graaide maar wat raak en las de manuscripten nooit, als het maar spannend was. Dito covertje er om en klaar was Kees.


Dat de covertekenaars ook geen hoog cijfer scoorden deed hem niets. En zo verschenen er bij Van Kersen acht boeken van de hand van William Fox:
'De strijd om zijn eer' (1951)
'De dood speelt mee' (1953)
'De moord op O'Kelly' (1953)
'De mysterieuze erfenis' (1953)
'Het avontuur van Mabel Green' (1954)
'Het geheim van het speelhol' (1954)
'In de schaduw van de dood' (1954)
'Nacht over New York' (1954)


Er is nog een negende boekje maar dat zou ook door iemand anders geschreven kunnen zijn die ook het pseudoniem William Fox hanteerde: 'De verkeerde vrouw', in 1964 uitgegeven door de Vrije Pers (deeltje uit de rode vampen serie)


De boeken stonden uiteraard in vele buurtbibliotheken. Ja, ja, een mens moet wat als verzamelaar.....

(Bron: Wim van Eyle)

Gesignaleerd 59 (nieuws, 2011)

vers van het mes!

MONALDI & SORTI - MYSTERIUM

Bij uitgeverij Cargo is donderdag 8 september de vierde thriller 'Mysterium' van het Italiaanse duo Monaldi & Sorti verschenen. Ook in deze historische thriller speelt Atto Melani de hoofdrol.

Tyrrheense Zee, december 1646. De jonge castraat Atto Melani lijdt met zijn reisgezelschap schipbreuk. Ze stranden op een vergeten eiland, waar Melani in een verlaten fort de sporen aantreft van een Slavonische monnik en de schat waar de castraat, net als zijn reisgenoten, naar op zoek was: een aantal verloren gewaande literaire meesterwerken uit de Oudheid.

Tijdens de speurtocht die hierop volgt, ontdekt Melani een verband tussen de meesterwerken en een vijf jaar eerder gepleegde, mysterieuze moord, waarvan de dader onvindbaar is. Langzaam ontrafelt zich het grote geheim achter de eeuwenoude geschriften.

Rita Monaldi en Francesco Sorti haalden met 'Imprimatur', 'Secretum' en 'Veritas', de eerste drie delen van de Atto Melani-reeks, haalden ze wereldwijd de bestsellerlijsten. Dit jaar schreven zij het geschenkboekje van de Maand van het Spannende Boek: 'Versluiering'.

Monaldi & Sorti - Mysterium. Vertaling: Jan van der Haar. Uitgeverij Cargo, 800 pag., € 24,90. ISBN 978 90 234 6350 4.

09 september 2011

Ter ziele (nieuws, 2011)

VLAAMS THRILLERGENOOTSCHAP OPGEHEVEN

Het Genootschap van Vlaamse Misdaadauteurs vzw heeft de pijp aan Maarten gegeven. Alle bestuursleden hebben hun ontslag ingediend. Omdat zich geen nieuwe kandidaten voor een bestuursfunctie hebben gemeld, is besloten het genootschap op te heffen, zo blijkt uit de notulen van 1 september.

Het GVM stond aan de wieg van De Diamanten Kogel, de Vlaamse evenknie van de Nederlandse thrillerprijs De Gouden Strop. Dat het GVM ter ziele is, betekent niet automatisch ook de ondergang van de 'Kogel'. De prijs zal in ieder geval dit jaar nog worden uitgereikt. Voor de tiende editie van DDK zijn meer dan honderd titels ingezonden. Tijdens de Vlaamse boekenbeurs, begin november, zal de shortlist worden geopenbaard.