10 september 2011

Plaat van de maand (17)

De Spanningsblog besteedt met recensies, interviews en nieuws voornamelijk aandacht aan de hedendaagse thriller en de auteurs daarvan: Monaldi & Sorti, Jussi Adler-Olsen, Gregg Hurwitz, Violet Leroy, noem maar op. De vroege Nederlandse misdaadroman is op deze site een ondergeschoven kindje. Maar verzamelaar Wim van Eyle biedt uitkomst. Uit zijn rijke collectie richt Van Eyle eens per maand de schijnwerper op het werk van een - soms vergeten - Nederlandse misdaadschrijver uit vroeger tijden. Vandaag de zeventiende aflevering uit de serie Plaat van de maand. Nu over William Fox. Alias Peter Leslie. Alias Adrianus Johannes Veltman.

NIET ERG VERHEFFEND

(Door Wim van Eyle)

Ik had er geen idee van wie zich achter dit kennelijke pseudoniem verschool. Ik kende James M. Fox (zie Plaat van de maand 16), maar William? Totdat ik voor in het boek 'De strijd om zijn eer' de volgende opdracht vond: 'Voor mijn vriend Jan Drost uit waardering voor zijn gezonde critiek, De Schrijver A.J. Veltman.'


Toen wist ik het wel, dat was Adriaan Johannes Veltman, geboren in 1905 en tevens de auteur van een hele stapel misdaadboeken onder het pseudoniem Peter Leslie. Ik vond William Fox ook terug in het Lectuur Repertorium met de aantekening 'criminele romans, niet erg verheffend'.

Het feit alleen al dat de Fox boeken uitgegeven werden door Van Kersen zei eigenlijk al genoeg. Deze uitgever van met name de Edward Multon-boeken graaide maar wat raak en las de manuscripten nooit, als het maar spannend was. Dito covertje er om en klaar was Kees.


Dat de covertekenaars ook geen hoog cijfer scoorden deed hem niets. En zo verschenen er bij Van Kersen acht boeken van de hand van William Fox:
'De strijd om zijn eer' (1951)
'De dood speelt mee' (1953)
'De moord op O'Kelly' (1953)
'De mysterieuze erfenis' (1953)
'Het avontuur van Mabel Green' (1954)
'Het geheim van het speelhol' (1954)
'In de schaduw van de dood' (1954)
'Nacht over New York' (1954)


Er is nog een negende boekje maar dat zou ook door iemand anders geschreven kunnen zijn die ook het pseudoniem William Fox hanteerde: 'De verkeerde vrouw', in 1964 uitgegeven door de Vrije Pers (deeltje uit de rode vampen serie)


De boeken stonden uiteraard in vele buurtbibliotheken. Ja, ja, een mens moet wat als verzamelaar.....

(Bron: Wim van Eyle)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten