26 april 2007

Patricia Cornwell - Modus Operandi (1995)

Medisch handboek als thriller




(Door Peter Kuijt)

'De kogel in haar achterhoofd was rechts tussen de pariëtaal- en de temporaalkwab binnengedrongen, waarbij het hersenvlies en een aftakking van de middelste meningeale ader was geraakt. En toch was er geen blauwe plek, geen subdurale of epidurale hematomen.'

Dit is geen citaat uit Arts & Auto, Top Santé of de jongste nota van de Gezondheidsraad, maar uit Modus Operandi, de vijfde thriller van de Amerikaanse Patricia Cornwell. De oud-systeemanaliste van de pathologisch-anatomische dienst in Virginia laat zich graag voorstaan op haar meer dan gemiddelde kennis van de medische encyclopedie.

Modus Operandi staat bol van het jargon, waar specialisten graag hun status aan ontlenen. Wat dacht u van de volgende voltreffer: 'Als ze zou zijn verdronken, zouden de longblaasjes opgezwollen zijn. Dan zou er oedeem in de blaasjes zitten, met een onevenredig grote autolytische verandering van het longepitheel.'

De medische termen mogen je dan om de oren vliegen, Modus Operandi kan eenvoudigweg niet zonder. Patholoog-anatoom dr. Kay Scarpetta uit Richmond, de heldin in Cornwells thrillers, moet - met gebruikmaking van zo'n beetje alle medische technieken die na de aderlating zijn bedacht - een moord zien op te lossen in een slaperig stadje in de bergen van North Carolina. Slachtoffer is het elfjarige meisje Emily Steiner, doodgeschoten en gefileerd gelijk een sliptongetje.

De manier waarop de moordenaar te werk is gegaan - de modus operandi - wijst aanvankelijk in de richting van de beruchte seriemoordenaar Temple Gault. Scarpetta zet samen met FBI-agent Benton Wesley en rechercheur Pete Marino de achtervolging in. Naarmate de onderzoeken vorderen, blijkt echter dat de sporen in een aantal totaal verschillende richtingen leiden.

Ondertussen vindt de patholoog-anatoom tal van problemen op haar weg. Zo raakt haar nichtje Lucy - een whizkid die op de FBI-academie in Quantico een ingewikkeld computerprogramma in elkaar sleutelt - verwikkeld in een obscuur zaakje. Voorts wordt Scarpetta geconfronteerd met een politieman die iets te veel heeft genoten van wurgseks, worstelt ze met haar gevoelens voor de getrouwde Wesley en gaat een onderzoek aan de Universiteit van Tennessee - waar stoffelijke overschotten in diverse stadia van ontbinding worden bestudeerd - haar ook niet in de koude kleren zitten. Lastige parketten voor Scarpetta te over, zogezegd, maar de spanning wordt er niet minder om.

De verrassende ontknoping heeft te maken met - alweer - een medisch vraagstuk en wel met het syndroom van Münchhausen by proxy. Op deze plaats volgt geen uitleg van het syndroom, omdat we daarmee de dader zouden verklappen.

KRO's literatuurpaus Martin 'ik heb al veel boeken' Ros plaatste onlangs Modus Operandi terecht op de eerste plaats van zijn persoonlijke Boeken Tip Vijf. Overigens was Ros niet alleen getroffen door de inhoud van het boek, ook was hij - netjes gezegd - gefascineerd door de schrijfster zelf. Kwijlend bekende hij voor de camera dat Cornwells foto boven z'n bed hangt. Ros kan alvast een afspraak maken met de kapper, want de productieve misdaadauteur komt in 't najaar naar Nederland. Dan verschijnt ook haar zesde thriller Het Kaïnsteken.

Patricia Cornwell - Modus Operandi, uitgeverij Luitingh-Sijthoff

Geen opmerkingen:

Een reactie posten