30 december 2024

Bij bosjes (column, 2024)

 


Vakkenvullen verdient beter



(Door Peter de Zwaan)

Wat verdient een schrijver. Daar had ik het in de vorigecolumn over en ik bedoelde: wat verdient hij per uur.

Ik geef mezelf als voorbeeld en zeg meteen dat je snelle schrijvers hebt en langzame, dunne en dikke, slimme en domme, kortom, iedereen is en doet anders, het gaat om het idee.

Ik schrijf twee jeugdboeken in een jaar, als ik uitsloverig doe twee van 184 pagina’s en een dunne van 112 pagina’s. Allemaal delen van de Bob Evers-serie en, soms schrik ik er zelf van, ik ben nu bezig met deel 79, au, toevallig bijna mijn leeftijd en stel dat ik 140 word... u mag er niet aan denken.

Het schrijven van een boek duurt door de bank genomen 20 weken, uitgaande van zeven uur per dag en zeven dagen in de week. Inderdaad, ik heb weinig vrienden en schrijven is het enige dat ik wil en kan.

In totaal ben ik 980 uur bezig voor rond 60.000 woorden.

Een boek kost 14,99 euro. Volgend jaar wordt dat 17,49 maar nu geef ik ze nog bijna weg.

De meeste schrijvers krijgen van hun uitgever 10 procent van de verkoopprijs, soms ook nog van de prijs zonder btw, maar dat laat ik verder zitten.

Als er één boek wordt verkocht verdien ik op basis van 10 procent voor 980 uur werken dus 1,499, afgerond 1,5 euro.

Als ik er 1000 verkoop, verdien ik 1500 euro. Dat is nog steeds voor die 980 uur werken en het maakt een gemiddelde uurprijs  van 1,53 euro.

Ik zei in het vorige stukje toch zeker dat een vakkenvuller in een kramplach zou schieten? U zit met een frons in het voorhoofd en gelooft geen barst van wat ik beweer. ‘Zijn er echt mensen aan wie zoveel schroefjes los zitten dat ze voor 1,53 per uur gaan werken?’

Ja hoor, die zijn er, bij bosjes. Het wemelt in dit land van de schrijvers, kijk maar eens onder de artikelen in uw krant: Jan Jansen, filosoof en schrijver, Jan Jansen, natuurkundige en schrijver, Janna Jansen, prof. mr. dr. in het-een-en-ander en schrijver. Iedereen schrijft. De meesten voor minder dan 1,53 per uur, want ik geef als voorbeeld de verkoop van 1000 boeken en dat is ver boven het gemiddelde. Ik ken mensen die bereid zijn geld toe te geven alleen om een boek te baren met hun naam op de voorkant.

Daar is niks mis mee. Schrijf het van je af, het houdt je van de straat en over het algemeen heel rustig.

Maar het verdient niet en als je van de opbrengst van je boeken moet leven dan heb je gegarandeerd het adres van de voedselbank paraat.

Daarom zijn er schrijvers die hun boeken zelf uitgeven. Dat verandert de situatie. In de vorige column heb ik uitgelegd dat iemand die zijn eigen boeken uitgeeft heel wat meer dan 10 procent kan verdienen. Hij moet dan wel eelt op zijn ziel en zijn computer hebben, maar daar heb ik het een andere keer over.

Als je de zaken niet goed aanpakt, zit je toch al gauw op 40 procent winst van de verkoopprijs. In mijn voorbeeld 4 keer 1,53 is 6,12 euro per uur. Het kan beter en ik weet hoe het moet, maar als je kunt zeggen dat je met je schrijverij toch maar mooi 6,12 euro per uur verdient, dan hoef je in elk geval niet te blozen als je dochter thuiskomt van een paar uur vakkenvullen en vol meelijden zegt: ‘Pap, ik heb een pak vla voor je gekocht, je wordt zo mager.’

Deze column is ook te lezen op www.peterdezwaan.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten