29 juli 2019

Jo Nesbø - Het mes (2019)

Drie kapotte knokkels



(Door Peter Kuijt)


De belangrijkste exportproducten van Noorwegen zijn olie, gas en vis. Maar vlak daarna volgt Jo Nesbø. Wereldwijd verkocht de oud-profvoetballer, popmuzikant en beurshandelaar meer dan veertig miljoen van zijn thrillers over Harry Hole. Het mes is de twaalfde misdaadroman met de drankzuchtige rechercheur in de hoofdrol.


Harry Hole ligt ditmaal heel diep in de goot. Recent verlaten door zijn grote liefde Rakel Fauke, het is uitgesloten dat het tussen de twee nog goed komt. Geveld door whisky van Jim Beam of goedkopere merken.

Als Hole op een dag uit de diepste duisternis van dronkenschap ontwaakt, ontdekt hij drie kapotte knokkels en geronnen bloed langs de randen. Hij is besmeurd met bloed. Maar hij herinnert zich niet wat er is gebeurd.

 Ondertussen is Svein Finne vrijgekomen, de serieverkrachter met letterlijk een gat in zijn hand, die twintig jaar eerder door Hole in de cel belandde. Finne zint op wraak op de rechercheur, die tegelijkertijd te maken krijgt met iemand die hem een moord in de schoenen probeert te schuiven.

Jo Nesbø houdt op een respectabele wijze veel schotels in de lucht en levert een uitstekende thriller af, vol vaart en een flink aantal kleurrijke personages. Het verhaal mondt uit in een onvervalste whodunit.

En Hole blijft, ondanks zijn drankzucht, een aantrekkelijk karakter. Een man met – ook in nuchtere toestand – opmerkelijke gedachten. Hij houdt bijvoorbeeld niet van tatoeages omdat ze je dwingen vast te houden aan oude overtuigingen. ‘Een tattoo van Jezus is namelijk heel vreemd op de borst van een atheïst.’

Jo Nesbø - Het mes. Uitgeverij Cargo, 525 pag.

Deze recensie verscheen eerder in het AD.

24 juli 2019

Slag om Arnhem (nieuws, 2019)


Tomas  Ross viert 75ste verjaardag met omnibus
 



Van 17 tot 25 september 1944 werd in en rond Arnhem fel gevochten tussen de Duitse bezetter en de geallieerden. Voor de laatste liep deze grootste militaire operatie op Nederlands grondgebied op een mislukking uit: ze konden de brug over de Rijn niet innemen. 

Aan de vooravond van deze veldslag, op 16 september, werd in het Zuid-Hollandse Den Bommel Willem Pieter Hogendoorn geboren. Hij zou onder de naam Tomas Ross uitgroeien tot de beste en meest productieve factionschrijver van Nederland.

Hogendoorn viert, zoals de rekenaars onder ons al hebben vastgesteld, over een kleine twee maanden zijn vijfenzeventigste verjaardag. Ter gelegenheid daarvan brengt zijn uitgeverij Cargo de drie thrillers die hij tussen 2004 en 2006 schreef over de militaire operatie Market Garden en dubbelspion King Kong uit in een omnibus onder de titel Voor koningin en vaderland. Het zijn in totaal 1216 pagina's, die door NRC Handelsblad destijds werden betiteld als 'verplichte kost voor oorlogsvorsers en historisch geïnteresseerden'. 

Het eerste boek, De dubbelganger uit 2004, begint op 9 mei 1940. In Den Haag komt het bericht door dat Hitler bij het aanbreken van de dag zal binnenvallen. Diezelfde nacht weet inlichtingenofficier Daan Kist een zending voor de Duitse spion Fuchs te onderscheppen, waarbij ook de beroemde dubbelspion King Kong is betrokken. Na het bombardement op Rotterdam ontkomt Kist naar Engeland en raakt betrokken bij een groep hooggeplaatste Britse politici en aristocraten die buiten Churchill om vrede willen sluiten met nazi-Duitsland.

In De Anjercode (2005) schrijft Ross over de opbouw van een 'geheim leger' in bezet Nederland als steun aan het verzet tegen de Duitsers. Nederlandse agenten werden op Nederlandse bodem gedropt, die radioverbindingen met Londen tot stand moesten brengen. Al vrij snel bleek echter dat er verraad in het spel was: tientallen agenten werden direct na aankomst opgepakt en gedwongen hun berichten door te geven aan Londen. Het was het begin van het zogenaamde Englandspiel.

King Kong (2006) is het slotstuk van het drieluik. Daarin gaat Ross nader in op het Englandspiel en de mislukte slag om Arnhem. Nooit is de plotselinge concentratie van Duitse troepen bij de Gelderse hoofdstad volledig verklaard en wie wie heeft verraden. Vaststaat dat de Duitse Sicherheitsdienst twee dagen vóór de aanval was geïnformeerd door de Nederlandse verrader Chris Lindemans, alias King Kong. Ook is zeker dat Lindemans kort daarvoor te gast was in het hoofdkwartier van prins Bernhard, opperbevelhebber van de Nederlandse strijdkrachten. Maar waarom heeft Bernhard altijd volgehouden dat hij King Kong pas op 22 september 1944 voor het eerst heeft ontmoet?

Prins Bernhard was 'not amused' over de thrillers van Ross. In 2004 liet de prins een open brief in de Volkskrant afdrukken waarin hij liet weten dat Ross met zijn publicaties over hem te ver was gegaan. Ross heeft de prins twee keer ontmoet, vertelde hij in een interview op De Spanningsblog. Dat was op de première van de Tom Poes-tekenfilm, waaraan Ross had meegewerkt. Toen producent Rob Houwer Ross aan de prins voorstelde als de man die net een boek over de Lockheed-affaire had geschreven, draaide Bernhard zich meteen om en liep weg. De tweede keer was bij de presentatie van een documentaire over de Prinses Irenebrigade. Ross: 'Bernhard was de beschermheer. Irene zelf kwam niet, die was pacifistisch.'

Tomas Ross geeft, zoals bekend, zijn tekstverwerker zelden rust. Hij viert dit jaar 40 jaar schrijverschap én hij heeft inmiddels 75 boeken geschreven. In januari 2020 verschijnt zijn nieuwe thriller Indisch requiem.

foto auteur: Ben Kleyn

23 juli 2019

De donkere kant (nieuws, 2019)

Een warm lijk smaakt naar meer 



Met succes organiseerde schrijver Michael Berg in Het Glaspaleis, een voormalig warenhuis in Heerlen, de afgelopen twee jaar een goedbezochte thrilleravond onder de titel Het lijk was nog warm. En succes smaakt naar meer. Vandaar dat de Gouden Strop-winnaar een derde editie op touw zet die op zaterdag 16 november haar beslag moet krijgen.  

Op De Spanningsblog wordt regelmatig gemopperd dat er in Nederland nauwelijks initiatieven van de grond komen om een of meerdere avonden ter meerdere eer en glorie van het spannende boek te organiseren. In het buitenland weten ze er wel raad mee, kijk bijvoorbeeld naar het Verenigde Koninkrijk (Bloody Scotland) en Duitsland (Die Criminale).

Het is in Nederland magertjes gesteld met thrilleravonden. De Avond van het Spannende Boek is een paar jaar geleden al geëlimineerd en andere 'spannende' projecten sneuvelen al op de tekentafel.  Daarom verdienen de initiatieven die er wel zijn aandacht en respect. Dat geldt bijvoorbeeld voor het Nederlands Thrillerfestival in Zoetermeer, maar ook voor het 'geesteskindje' van Michael Berg.

De schrijver van het bekroonde Nacht in Parijs wist de afgelopen jaren illustere gasten als Roel Janssen, Isa Maron, Toni Coppers, Corine Hartman, Joyce Spijker en Charles den Tex naar Heerlen te lokken. En voor editie 3 ziet de lijst met invités er ook indrukwekkend uit en dat terwijl Berg in de tussentijd nog hard moet werken aan zijn nieuwe thriller Ik zie je die in oktober verschijnt. Wat te denken van de schrijvers Inge Ipenburg, Yvonne Franssen, Jo Claes en het schrijversechtpaar Peter Römer en Annet Hock? Speciale gast is de Limburgse cold case-expert Bob Willemsen.

De avond wordt gevuld met interviews over het schrijverschap, het schrijven van thrillers en, zoals Berg op het op Facebook verwoordt, 'de aantrekkingskracht van de donkere kant van het leven'. De schrijvers zullen ook voordragen uit eigen werk.

Voor wie de gasten niet goed kent, volgt hier een korte introductie:

Inge Ipenburg (Deventer, 1957) is vooral bekend als actrice, o.a. met haar rol als Martine Hafkamp in de beginjaren van GTST. In 2014 verscheen haar spannende debuutroman Het gerecht waarvan inmiddels een zesde druk is verschenen. Daarna schreef ze Een schitterend ongeluk. Dit jaar verschijnt het tweeluik Moordenaarsstorm (april) en De mannen vallen (september).

Jo Claes (Hasselt, 1955) won in 2015 de Gouden Strop voor De mythe van Methusalem. Claes schrijft zowel fictie als non-fictie, maar de grootste bekendheid geniet hij met zijn thrillers waarin de Leuvense politieman Thomas Berg de hoofdrol speelt. In de serie verschenen inmiddels dertien delen.

Yvonne Franssen (Tegelen, 1969) debuteerde in 2011 met de thriller Talio. Daarna volgden nog twee thrillers en een versjesbundel. In 2018 keerde ze weer terug naar het thrillergenre met Schaduwen. Haar 5e thriller heet Kamer 305 en verschijnt oktober dit jaar.

Peter Römer (Amsterdam, 1952) en Annet Hock (Amsterdam, 1960) zijn al zo’n 34 jaar getrouwd, Annet werkt sinds 1998 als zelfstandig trainer/coach in haar eigen bedrijf. Peter combineert een leven als acteur, regisseur en scenarioschrijver met het schrijven van spannende boeken. Hij heeft onder meer 15 Baantjer boeken op zijn naam. Samen schreven Annet en Peter twee psychologische thrillers, waarvan Oog om oog dit voorjaar is verschenen.

Bob Willemsen is leider van het Cold Caseteam Limburg, een van de tien cold case teams die Nederland telt. Landelijk gezien wachten ongeveer 1500 zaken op hun oplossing. Door wetswijziging kunnen cold cases niet meer verjaren en dankzij de wetenschap (DNA, AI) is de politie steeds meer in staat om de daders op te sporen.

De toegangsprijs voor de thrilleravond bedraagt 10 euro. Klik hier voor tickets.

22 juli 2019

Fel begeerd (nieuws, 2019)

Theakston-prijs voor rechtbankthriller



De Noord-Ierse schrijver Steve Cavanagh heeft met zijn rechtbankthriller Thirteen The Theakston Old Peculier Crime Novel of the Year Award gewonnen. De prijs is dit jaar voor de vijftiende keer uitgereikt en is een van de meest begeerde awards in het genre.  

Thirteen (Dertien in Nederlandse vertaling) is het vijfde deel in de serie rond advocaat en voormalig oplichter Eddie Flynn. Cavanagh kreeg vrijdag 19 juli de prijs overhandigd tijdens de openingsavond van het Theakston Old Peculier Crime Writing Festival in de Old Swan Hotel in Harrogate.

Cavanagh deelde de shortlist met vijf collega-auteurs. De longlist bestond uit achttien thrillers, geschreven door auteurs uit het Verenigd Koninkrijk of Ierland. De winnaar krijgt omgerekend ruim 3.300 euro op zijn bankrekening bijgeschreven. Ook een handgemaakt en gegraveerd biervat viel Cavanagh ten deel.

Steva Cavanagh (1976) is inmiddels al bestempeld als de 'John Grisham voor een nieuwe generatie'. Zijn boek gaat over een beroemd Hollywoodkoppel. Nu wordt de ene helft, filmacteur Robert Solomon, beschuldigd van het vermoorden van zijn bij leven en welzijn prachtige vrouw. De verdediging wil in 'dit proces van de eeuw' slechts één man in hun team hebben: Eddie Flynn. Alles wijst erop dat Robert schuldig is, maar tijdens het proces begint Eddie daaraan te twijfelen. En de uitgever neemt op de rest van het verhaal al een voorschot met een tekst op de cover die veel weggeeft: 'De moordenaar is geen verdachte. Hij zit in de jury.'

Cavanagh is het pseudoniem van mensenrechtenadvocaat Steve Mears. Hij schreef zijn debuut De verdediging in de avonduren. Vorig jaar won hij de CWA Gold Dagger voor zijn derde thriller The Liar.

Hoewel een Amerikaan viel ook James Patterson in de prijzen. Hij won de tiende Theakston Old Peculier Outstanding Contribution to Crime Fiction Award, kort gezegd een oeuvreprijs.

James Patterson is de meest uitgeleende auteur door Britse bibliotheken in de afgelopen elf jaar. Zijn boeken zijn wereldwijd 300 miljoen keer over de toonbank gegaan. De thrillerfabrikant schaart zich met zijn prijs in het rijtje tussen collega's als John Grisham, Lee Child, Val McDermid, Sara Paretsky, Lynda La Plante, Ruth Rendell, PD James, Colin Dexter en Reginald Hill.

Niet alleen Patterson bezocht het festival in Harrogate. Ook schrijvers als Jeffery Deaver, Harlan Coben, Ian Rankin, Jo Nesbo, Stuart MacBride, Val McDermid en Belinda Bauer stonden op de gastenlijst.

20 juli 2019

Simon de Waal - Systema (2019)

De lange arm van de USSR



(Door Peter Kuijt)


Simon de Waal verricht ongetwijfeld zegenrijk werk als rechercheur zware misdaad in Amsterdam. Maar gelukkig doet hij dat parttime. De rest van de tijd schrijft hij scenario’s waar de liefhebber van spannende films en tv-series blij van wordt. Hetzelfde doet hij met thrillers en politieromans waarmee hij inmiddels een indrukwekkend oeuvre heeft opgebouwd.

Cop vs Killer, Pentito en Nemesis zijn thrillers waar je een puntje aan kunt zuigen en dat geldt evenzeer voor zijn jongste boek Systema.

De titel slaat op het project in het geheime Sovjet-laboratorium Vector in Novosibirsk. Wetenschappers ontwikkelden dodelijke virussen van ziektes als cholera, tyfus en ebola om in te zetten als biologische oorlogsvoering tegen het Westen. Na de val van het communisme vluchtten vele onderzoekers naar het Westen en namen de ampullen met virussen mee als ‘wisselgeld’.

Maar de arm van de voormalige USSR reikt nog steeds ver. Geheim agenten zitten de wetenschappers achter de broek. In Edinburgh wordt de vader van Sookie Pavlik vergiftigd en in Amsterdam wordt de vader van Alex Koesman opgezocht. Sookie zint op wraak en ook Alex heeft zo zijn redenen om in actie te komen.

In het begin moet de lezer wat moeite doen om zich het verhaal eigen te maken, want Simon de Waal schakelt van Edinburgh regelmatig over naar Amsterdam, Moskou, Parijs en nog meer kleurrijk beschreven locaties. Maar daarna is het genieten geblazen van stevige actie, puike dialogen, actuele terzijdes (de brand in de Notre Dame), verrassende plotwendingen en een spectaculaire finale. Grote klasse!

Simon de Waal - Systema. Uitgeverij Lebowski, 255 pag.

Deze recensie verscheen eerder in het AD.

Peter James - Ultiem bewijs (2019)

Man met missie in geroutineerde plot 



(Door Hans Knegtmans)

Peter James is vooral bekend door zijn boekenserie over rechercheur Roy Grace. Zo nu en dan schrijft hij een standaloneroman. De meest recente is Ultiem bewijs. 'De beste what-if thriller sinds De Da Vinci Code', roept collega-auteur Lee Child blij op de voorflap.


Nou, zo'n vaart loopt het niet. Het uitgangspunt van het boek is ambitieus genoeg. Onderzoeksjournalist Ross Hunter wordt benaderd door de gepensioneerde hoogleraar kunstgeschiedenis Harry F. Cook. Deze zegt door toedoen van een tussenpersoon een oud manuscript in zijn bezit te hebben gekregen, waarin wordt verkondigd dat zeer binnenkort God levend en wel de aarde zal bezoeken. (De precieze uitleg is complexer, maar mag de lezer zelf ontdekken.)

Cook geeft hem het manuscript te leen, plus de coördinaten van de drie plekken waar het bewijs zich zou bevinden. Al snel moet Ross het zonder zijn tipgever stellen, die in koelen bloede vermoord wordt. Voorts blijkt de geruchtenmachine tientallen belangstellenden te genereren die, afhankelijk van hun maatschappelijke positie en levenswandel, de terugkeer van de Heiland te eigen bate willen gebruiken of juist dwarsbomen.

Alleen al met overleven maakt Ross vele overuren. En dan moet hij ook zijn gevoelens tegenover de dames kanaliseren. Hij mag dan met de lastige Imogen getrouwd zijn (zij verwacht zelfs een kind van hem), zijn hart gaat eigenlijk uit naar de spontane en goudeerlijke tv-presentatrice Selly. Anderzijds is hij geen versierder, zodat hij niet zonder meer de relationele oversteek maakt.

De auteur toont zich een geroutineerde plotter, en voor in het vliegtuig en/of het vakantiehuisje is dit boek geen slechte keus. Tenzij de lezer hecht aan doordacht en creatief taalgebruik, dan moet hij niet bij James wezen: 'Ik zal mijn neef bellen. Ik weet niet waarom je daarheen gaat, en daar wil ik ook niet naar vragen, maar ik voel aan dat het belangrijk is. Ik hoor het aan je stem, Ross, je bent een man met een missie.'

Ten slotte: de lezer die zich oprecht afvraagt of God nu wel of niet leeft, wordt in het ongewisse gelaten. Weliswaar suggereert de auteur dat een van de personages geen gewone aardbewoner is, maar dan nog. We kunnen niet iedereen tot God bombarderen.

Peter James - Ultiem bewijs. Uitgeverij De Fontein, 495 pag.

Deze recensie, met toestemming van de auteur overgenomen, verscheen eerder in het AD.

18 juli 2019

Ook voor nieuwkomers (nieuws, 2019)

Ook Londen krijgt zijn thrillerfestival


Het is natuurlijk een knotsgek land, dat Engeland dat afstevent op een ongetwijfeld rampzalige Brexit. Maar het is wel het land waar elk zichzelf respecterend stadsbestuur groen licht geeft aan een lokaal thrillerfestival. Maar Londen is een van de weinige steden waar geen een- of meerdaags evenement aan het spannende boek is gewijd. Daar komt nu met Capital Crime verandering in.


Van 26 tot en met 28 september is het hotel Grand Connaught Rooms in de wijk West End het epicentrum van het spannende boek. Het festival organiseert, zoals het zelf zegt, 'toegankelijke' evenementen waar het genre, dat zoveel lezers trekt, centraal staat. Het belangrijkste doel is thrillerfans te vermaken en nieuwkomers hiervoor te interesseren.

Capital Crime biedt lezers de mogelijkheid om met hun favoriete schrijvers en filmmakers in contact te komen. Het festival verwacht ruim achthonderd bezoekers in drie dagen te trekken. De 'line-up' telt al meer dan honderd gasten, zo heeft de organisatie bekendgemaakt. En dat zijn niet de minste. Op het programma staan namen als Mark Billingham, Martina Cole, Ian Rankin, Ann Cleeves, Don Winslow, Sophie Hannah, Denise Mina en Anthony Horowitz.

Er zijn veel interessante programma-onderdelen. Zo moet schrijver Mark Billingham een keiharde ondervraging ondergaan door een ervaren rechercheur, gaat Ian Rankin in discussie met collega Don Winslow over het thema The Human Cost of Crime en nemen thrillerschrijvers het tegen elkaar op in de quiz Whose crime is it anyway? Verder wordt er gediscussieerd over de invloed van Agatha Christie op het genre en staat de vraag Vormt misdaadliteratuur een probleem voor feministen? centraal in een paneldiscussie waaraan leden van het collectief Killer Women deelnemen. Een ander panel praat weer over de vraag of true crime beter is dan fictie.

Het festival is een initiatief van de Britse scenarioschrijver Adam Hamdy en David Headly, directeur van de onafhankelijke boekhandel Goldsboro Books. Wie het festival wil bezoeken, moet in de buidel tasten. De tickets variëren in prijs van 145 tot 278 euro en zijn verkrijgbaar op de website van Capital Crime. 

Sneeuwstorm (nieuws, 2019)

In een busje



Opgesloten zitten, ergens niet meer uit kunnen. Weinigen zullen, gevangen in een soortgelijke situatie, de omstandigheden als rooskleurig ervaren. Als je de vrijheid wordt ontnomen, slaat de angst toe. Hierover gaat ook de thriller Geen uitweg van de Amerikaan Taylor Adams, die uitgeverij Luitingh-Sijthoff eind september op de markt brengt.

'Duister en sterk, zo slim als een Agatha Christie en zo snel als een James Patterson.' Dat zegt A.J. Finn, schrijver van de bestseller De vrouw in het raam, over de thriller van Taylor Adams. Maar ja, Finn is niet in zijn eerste leugentje gestikt, dus de lezer zal toch echt zelf een oordeel over het boek moeten vellen.

De heldin van het verhaal is Darby Thorne. Deze studente is onderweg naar haar zieke moeder wanneer ze vast komt te zitten in een sneeuwstorm. Noodgedwongen moet ze de storm uitzitten bij een afgelegen wegrestaurant, samen met enkele andere reizigers.

Dan doet ze een schokkende ontdekking: in een busje op de parkeerplaats zit een meisje opgesloten. Darby heeft geen idee van wie het voertuig is. Wel weet ze dat de eigenaar van het voertuig in het wegrestaurant moet zitten. Wie zal het zijn?

Ze weet dat ze met het meisje moet zien te ontsnappen, maar wie kan ze vertrouwen…?

Het boek heeft kennelijk zo'n ingenieus plot en herbergt zoveel spanning dat de vertaalrechten zijn verkocht aan 28 landen. Ook is er al een verfilming in de maak. En dat moet Taylor Adams goed doen, want hij schrijft ook voor de film- en tv-industrie. Hij publiceerde eerder de romans Eyeshot en Our last night. Adams zwaaide in 2008 met vlag en wimpel  af van de Eastern Washington University met de aantekening 'uitmuntend' in scenarioschrijven. De talentvolle student kreeg ook de Edmund G. Yarwood Award, vernoemd naar de hoogleraar die 46 jaar aan de universiteit heeft gedoceerd.

17 juli 2019

Exit (nieuws, 2019)

Misdaadschrijver Andrea Camilleri (93) overleden 



De Italiaanse thrillerauteur Andrea Camilleri, de geestelijk vader van commissaris Salvo Montalbano, is vandaag op 93-jarige leeftijd overleden. Dat melden verschillende media.

Andrea Camilleri verkocht wereldwijd 30 miljoen boeken, die in 120 verschillende talen werden uitgebracht. Aan het begin van zijn carrière schreef de auteur gedichten en korte verhalen. In de jaren 70 werkte hij als scriptschrijver voor tv-producties van RAI, zoals over inspecteur Maigret, de speurder van Georges Simenon.

Zijn in 1992 verschenen boek Het jachtseizoen werd een internationale bestseller. Twee jaar later startte de boekenserie waar Camilleri grotere bekendheid mee kreeg. De vorm van water werd in 1994 het eerste verhaal van een reeks detectives over inspecteur Montalbano, die verschillende zaken oplost in de fictieve Siciliaanse stad Vigàta. Later verschenen onder meer De hond van terracotta, De gestolen twaalfuurtjes en Zeven maandagen met Montalbano.

In 2017 verscheen er in Nederland voor het laatst een vertaalde Montalbano-thriller: Net van bescherming. Andere titels van Camilleri die in het Nederlands verschenen, zijn De Siciliaanse Opera, Het medaillon en Zwarte zon.

Andrea Camilleri werd op maandag 17 juni getroffen door een hartaanval. Sindsdien verbleef hij in kritieke toestand in het Santo Spirito della Capitale ziekenhuis in Rome.

Een dag na zijn opname had de nieuwsbrief van de artsen enige hoop gegeven aan de vele fans van Andrea Camilleri. Van medewerkers van professor Roberto Ricci werd vernomen dat de toestand van Camilleri 'stationair' was geworden, mede dankzij het 'sterke gestel' van de patiënt.

De schrijver werd geboren in Porto Empedocle op het eiland Sicilië. In 2017 zei hij het volgende over zijn gezondheidstoestand: 'Ik ben blind maar het kwijtraken van mijn zicht heeft mijn andere zintuigen weer tot leven gewekt. Zij hebben mij gered. Mijn geheugen is verbeterd en ik herinner me meer dingen met grote helderheid dan voorheen. Bovendien schrijf ik nog steeds.'

16 juli 2019

Ronduit huiveringwekkend (nieuws, 2019)

De nieuwe 'Den Tex' is in aantocht



We hebben er een tijdje op moeten wachten, drie jaar om precies te zijn, maar over enkele maanden ligt er dan toch een nieuwe thriller van Charles den Tex in de winkel. Op 8 oktober verschijnt Verloren vrouw bij HarperCollins Holland, de nieuwe uitgeverij van de drievoudig winnaar van de Gouden Strop.

'De nieuwe 'Den Tex' speelt zich af op de rand van de toekomst', laat de uitgeverij weten. 'Net als bij eerdere boeken, zoals De macht van meneer Miller en CEL, laat Verloren vrouw ons zien wat er op ons afkomt, en dat is ronduit huiveringwekkend.'

Als we op de belofte van HarperCollins Holland moeten afgaan, zal de lezer zich voortdurend afvragen: Kan dit al? Is dit de nieuwe werkelijkheid? 'De combinatie van technologie en ongebreidelde ambitie duwt ons steeds verder in een hoek die prachtig lijkt, maar die intens bedreigend is.'

De jonge Djenna wordt in het holst van de nacht gewond op straat aangetroffen. Ze lijdt aan geheugenverlies. Aanknopingspunten om haar verleden te achterhalen lijken er niet te zijn. Als ze zelf op zoek gaat, blijkt dat ze wordt gezocht. Wie is ze? Is ze iemand die ze liever niet wil zijn?

Van willoze prooi verandert ze in een meedogenloze jager, bijgestaan door oplichter Luc, de man die haar middenin de nacht vond. Samen moeten ze haar opdrachtgever vinden en verslaan voordat zij weer zichzelf kan worden. Steeds weer blijkt: er zijn geen good guys meer, alleen nog maar bad guys. En bad girls.

Charles den Tex is een van de succesvolste thrillerauteurs van Nederland. Bijna al zijn boeken werden genomineerd voor de Gouden Strop en drie keer won hij die prijs: voor Schijn van kans, De macht van meneer Miller en CEL. Verloren vrouw is zijn eerste nieuwe thriller sinds het verschijnen van Bot in 2016.

De schrijver maakte begin dit jaar bekend over te stappen van uitgeverij De Geus naar HarperCollins Holland. Bij De Geus werden zijn boeken sinds 2002 uitgegeven. Hij had behoefte aan een andere uitgever, stelde hij. 'Het is de nieuwe impuls die ik zocht en ik ben ervan overtuigd dat we samen mooie dingen gaan maken.' Uitgever Erwin Koning liet zich eveneens opgetogen uit. 'Met diverse auteurs heeft HarperCollins Holland al een mooie basis in het thrillergenre, en de komst van Charles verstevigt dit groeiende spanningsfonds.'

15 juli 2019

Achter de schermen (nieuws, 2019)

Nieuw! De influencerthriller! 



Je hebt advocaten die advocatenthrillers schrijven, politiemensen die een politieroman publiceren, oud-spionnen die een spionageroman fabriceren, expats die met een expatthriller op de proppen komen, chef-koks die een dodelijk menu serveren in een culinaire thriller en vrouwen die vrouwenthrillers schrijven. Kortom, er zijn thrillerauteurs die maar al te graag schrijven over de wereld die ze maar al te goed kennen. Eind dit jaar dient zich een nieuwe categorie aan, want dan verschijnt voor zover bekend de eerste influencerthriller. Geschreven door... een influencer.

Nu hoor je Theo en Thea in de verte al roepen: 'Wat zijn dat eigenlijk, influencers?' 'Een influencer is iemand die invloed heeft, online wordt gevolgd door mensen en een autoriteit is op een specifiek gebied', zegt marketingdeskundige Rocco Stalvord in een interview met Nu.nl. De influencer is luid en duidelijk aanwezig op social media-platforms. Deze persoon heeft een publiek dat maar al te graag naar hem of haar luistert. Volgelingen, discipelen of na-apers zonder eigen mening, als je het kritisch bekijkt.

Eind vorig jaar stond mode-expert Anna Nooshin aan de top van Nederlands bekendste influencers (800.000 volgers op Instagram). Zij wordt op de voet gevolgd door vlogger Enzo Knol. Ook make up-deskundige Nikkie 'Tutorials' de Jager en stylist Fred van Leer ('Leer van Fred!') staan in de influencerhitlijsten. Arjen Lubach, ook een influencer. En wat te denken van Saskia Noort? Die heeft, voor een schrijver, op Insta best veel volgers, 13.700. De beheerder van De Spanningsblog heeft allesbehalve invloed, met zijn negen volgers op Instagram...

Joyce Spijker kent het influencersleven van binnenuit, zegt uitgeverij Ambo|Anthos die haar thriller Overkill in november van dit jaar op de markt brengt. Spijker werkte bijna tien jaar als communicatieadviseur en woordvoerder. Ze is nu werkzaam als schrijfcoach, contentspecialist en gastspreker. 'Naast papier is het podium mijn favoriete hangout om mensen te boeien', schrijft ze op haar website. 'Als spreker, maar zeker ook als facilitator van een event.' In haar blogs schrijft ze over Temptation Island als het Ter land, ter zee en in de lucht van deze tijd en verschaft ze tips aan beginnende auteurs: 'Vergeet jezelf niet te promoten. Hoe gek dat ook klinkt, personal branding is als auteur van levensbelang.'

Over Overkill dan maar. Claire Kant is een hardwerkende influencer en bouwde dankzij manager Thomas in korte tijd een droomcarrière op. Op beeld lijkt haar leven een sprookje, maar achter de schermen gaat een schrijnende werkelijkheid schuil en legt haar verslechterende gezondheid een bom onder haar succes. Hoe lang houdt ze dit bedrog nog vol?

Thomas de Bruijne bouwde dankzij paradepaardje Claire en dubieuze financiële hulp van zakenpartner Reinier zijn talent agency EPIC uit tot het meest gewilde influencersbureau van Nederland. Maar nu Claires gezondheid opspeelt en Reinier zijn geld terug wil, moet hij verder gaan dan ooit om de droom te blijven verkopen.

Joëlle Lammerstee is een documentairemaaktster en stelt de waarheid boven alles. Ze keurt de bewerkte wereld van influencers geen blik waardig tot haar baan op het spel staat en een docu over EPIC haar kan redden. En niet alleen dat. In haar zoektocht naar de waarheid heeft ze een verborgen agenda. Haar uitgangspunt ‘de waarheid voor alles’ verandert in ‘alles voor de waarheid’ en brengt haar naar de rand van de afgrond.

De uitgever belooft een grootse marketingcampagne. Uiteraard ook online.

12 juli 2019

In de keuken (nieuws, 2019)

Kok en wijnkenner snoepen mee van 'De eetclub'



Met haar tweede thriller De eetclub vestigde Saskia Noort zich definitief in de voorhoede van de vaderlandse bestsellerauteurs. Het boek is inmiddels verfilmd, bewerkt tot een toneelstuk, bekroond met een Franse prijs en volgens de schrijfster zo goed als geplagieerd door Liselotte Stavorinus in Het reservaat. Vijftien jaar en ruim 500.000 exemplaren verder vindt uitgeverij Ambo|Anthos het hoog tijd voor een nieuwe editie, een culinaire in dit geval.


De eetclub begon ooit als een grap, vertelde Saskia Noort in een interview uit 2004. Het succes van haar debuut Terug naar de kust stelde haar succes om haar werkzaamheden als freelance journaliste wat af te bouwen.

'Toen ik nog tijd had, had ik ook zo'n eetclubje met een aantal vrienden. Op een avond vroeg een van hen of ik weer een boek aan het schrijven was. 'Hoe ga je het noemen', vroeg ze. 'De eetclub', zei ik. Het was een beetje een zuur grapje omdat we juist een discussie over het voortbestaan van de club hadden. Maar aan de andere kant is het een prachttitel want het is een heel mooie arena om iets fout te laten gaan.'

Voor de enkeling die geen weet heeft van waar De eetclub over gaat, volgt hier in drie zinnen de door de uitgeverij verstrekte samenvatting. 'Evert Struyk komt bij een brand om het leven. Zijn vrouw en hun vriendenclub, 'De eetclub', zijn geschokt. Dan wordt duidelijk dat bepaalde mensen belang hebben bij Everts dood.'

Uitgeverij Ambo|Anthos betitelt De eetclub als een klassieker en als die vijftien jaar bestaat dan moet dat natuurlijk gevierd worden. In oktober verschijnt een jubileumeditie met tien recepten, die volgens de uitgeverij passen bij 'het opmerkelijke leven van de hoofdpersonen'. Als deze versie van De eetclub een succes wordt, dan snoepen Chef-kok Jonathan Zandbergen van Michelin-restaurant Merlet in Shoorl en wijnkenner Harold Hamersma ervan mee, want zij komen met 'toegankelijke recepten' en wijnsuggesties op de proppen.

11 juli 2019

Bloedspatten (nieuws, 2019)

Nieuwe 'Grisham' focust op onterecht veroordeelde man



De Amerikaanse thrillerauteur John Grisham publiceert dit najaar zijn 33ste roman. In The Guardians schrijft hij over een onschuldige man achter de tralies en een dappere advocaat die hem van alle blaam probeert te zuiveren.


Quincy Miller werd 22 jaar geleden tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld. Hij werd schuldig bevonden aan de moord op Keith Russo, een advocaat in een kleine plaats in Florida. Maar er waren geen getuigen en Miller had weinig reden om de raadsman te doden. Slechts de feiten dat Russo slecht werk had geleverd in de scheidingszaak van Miller, de verdachte zwart was in een overwegend blanke stad en dat een lantaarn met bloedspatten in Millers auto was gevonden, waren voldoende om de verdachte schuldig te bevinden. Volgens Miller was de lantaarn door iemand anders in de kofferbak gelegd. De lantaarn werd overigens vernietigd in een brand, net voordat het proces tegen Miller zou beginnen.

Het gebrek aan bewijs maakte niets uit voor de rechter en de jury. Volgens de wet was hij schuldig. Hoe vaak Miller ook zei dat hij onschuldig was, zijn straf bleef levenslang. Maar na 22 jaar komt er een kans op vrijheid. Advocaat Cullen Post buigt zich over Millers zaak. De afgelopen tien jaar wist Post acht ten onrechte veroordeelde mannen weer vrij te krijgen. Miller wordt de volgende, zo belooft Post. Maar er zitten machtige en meedogenloze mensen achter de moord op Russo. Zij vinden het beter dat een onschuldige man uiteindelijk zal sterven in de cel, dat één van hen.

Met dit thema weet John Grisham wel raad. Hij is namelijk bestuurslid van het Innocence Project, dat middels DNA-tests de vrijlating van 349 onschuldige mannen en vrouwen heeft bewerkstelligd. Onder hen waren er twintig die in dodencellen zaten, wachtend op hun executie. Grishams non-fictieboek The Innocent Man, over twee onrechtmatige veroordelingen in de jaren 80 is bewerkt tot een zesdelige documentaireserie op Netflix.

The Guardians ligt op 15 oktober in de winkel.

Bron: The Bookseller

10 juli 2019

Stadsgids (nieuws, 2019)

Vlaamse misdaadauteur Lydia Verbeeck overleden



De Vlaamse schrijfster Lydia Verbeeck is op donderdag 4 juli overleden. Ze is 71 jaar geworden. Dat meldt de Gazet van Antwerpen. 


Lydia Verbeeck (1948) werd in het Vlaamse Aartselaar geboren. Ze was onderwijzeres, maar legde zich vanaf 1990 volledig toe op het schrijven van scenario’s voor radio en televisie. Ze schreef ook kinderverhalen, jeugdboeken, misdaadverhalen en historische romans en thrillers. In juni verscheen haar meest recente boek De Gestolen Glasramen. De titel van die thriller verwijst naar de glas-in-loodramen van de Sint-Gummaruskerk in Lier.

De plaats Lier speelde trouwens vaker een rol in de boeken van Lydia Verbeeck. Ze woonde er en ze leidde er als stadsgids ook toeristen rond. Voor haar oeuvre en haar verdienste als stadsgids kreeg Lydia Verbeeck eind maart de Lifetime Achievement Award, maar door haar verslechterde gezondheidstoestand kon ze die niet komen ophalen. Via haar dochter liet ze weten hoe jammer ze het vond er niet bij te kunnen zijn.

Ze heeft vijf historische thrillers op haar naam staan, waarvan Toevluchtsoord en Verzegeld werden genomineerd voor de Hercule Poirotprijs. In 2013 en 2014 schreef ze twee misdaadromans rond reisleidster Sofie Catoor en haar chauffeur. Vanaf 2015 schakelde ze weer over op het schrijven van historische romans rond Lier.

Bron: Gazet van Antwerpen

08 juli 2019

Bloedrood (nieuws, 2019)


Handige tip: Nicci French schuin afsnijden




Nicci French houdt van elke dag vers water en vindt het heerlijk om zich elke dag lekker uit te strekken en twee duimlengtes te groeien. Maar vooraf dient Nicci French wel schuin afgesneden te worden. Let op: deze tip niet uitproberen op Nicci French zelf, maar op de tulp die naar het Britse schrijversechtpaar is vernoemd. 


Nicci French bezocht zondag 7 juli van Park Rusthoff in Sassenheim voor een signeersessie van hun nieuwste boek Huis vol leugens. Tot hun 'most pleasantly surprise' mochten Nicci Gerrard en Sean French de eerste naar hen genoemde tulpen met champagne dopen, een initiatief van boekhandel Wagner in de Zuid-Hollandse plaats.

‘Net als veel andere boekhandels wilden wij Nicci French heel graag eens in de winkel ontvangen’, vertelt Willemien Cazzato-Wagner in Boekblad. ‘En toen ik het omslag van hun nieuwe thriller Huis vol leugens zag, met die prachtige tulp erop, dacht ik: nu heb ik je! Wat zou het gaaf zijn om ze juist nu naar de Bollenstreek te halen en een tulp aan Nicci French te koppelen.' Het is volgens Cazzato-Wagner de eerste tulp die naar een schrijver is vernoemd. Het gaat om een bloedrode tulp met een wit puntje.

De tulp komt van kweker Maveridge. Overigens moet de thrillerfan nog wel even geduld betrachten voordat hij of zij Nicci French schuin kan afsnijden: de tulp komt pas over twee jaar op de markt.

Bron: Boekblad

Extreem muterend (nieuws, 2019)

'Jurassic Park'-scenarist debuteert met thriller 




Hij schreef de scripts voor Hollywood-blockbusters die bij elkaar meer dan zes miljard dollar hebben omgezet. Nu probeert David Koepp met zijn tekst in print een fortuin binnen te harken. Op 3 september verschijnt bij HarperCollins Holland zijn sf-thrillerdebuut Koelcel. 

Koelcel is volgens de kenners die er al een blik op mochten werpen een sensationele sf-thriller met een razend tempo. Bijna 'een must' voor de fans van het werk van Michael Crichton, de auteur van Jurassic Park en Disclosure.

December 1987. Robert Diaz, lid van een geheime elite-eenheid van het Pentagon, reist naar de Australische woestijn om een mogelijke biochemische aanval te onderzoeken. Hij vindt iets wat nog veel verontrustender is: een extreem muterend plantachtig organisme dat de wereld kan verwoesten. Hij kan het net op tijd terugdringen en bewaart het in een koelcel in een zwaar bewaakt overheidsgebouw.

Maart 2019. Het gebouw wordt verkocht en het organisme weet te ontsnappen. En het muteert sneller dan ooit tevoren… Diaz, inmiddels met pensioen, wordt opgeroepen om twee argeloze bewakingsagenten - een ex-gevangene en een alleenstaande moeder - te helpen. Diaz weet wat er op het spel staat, de anderen leren het gaandeweg… Het doel is simpel: het organisme isoleren en de mensheid redden. Maar hoe?

David Koepp (1963) is een Amerikaans ­filmregisseur. Maar met zijn scenario's werd hij pas echt bekend. Hij schreef de scripts van onder meer Jurassic Park, Spider-Man, Mission: Impossible, Angels And Demons, Inferno en War of the Worlds. Volgens Wikipedia kreeg hij voor het script van Panic Room de bescheiden vergoeding van vier miljoen dollar. De filmrechten op Koelcel zijn inmiddels verkocht voor een bedrag met zeven cijfers voor de komma.

06 juli 2019

Blake Crouch - Reset (2019)

De slagman die een werper werd



(Door Hans Knegtmans)


Reset van het nieuwe Amerikaanse thrillerfenomeen Blake Crouch vertelt twee verhalen die in elkaar grijpen. Politieman Barry Sutton stuit op een vrouw die zich op de veertigste verdieping van een kantoorgebouw ophoudt. Zij lijdt aan het False Memory Syndrome. Dat heeft in de Verenigde Staten van 2018 een hoge vlucht genomen. De slachtoffers lijden aan waanvoorstellingen die nauwelijks van echt zijn te onderscheiden. Het enige waarin de nepvoorstellingen afwijken is de kleur. Je kunt ze opvatten als de beelden van een zwartwitfilm vergeleken met de technicolor van de werkelijkheid. Hoe dan ook, haar suïcidale aanvechtingen krijgen de overhand en ze maakt de dodelijke sprong.

Het andere verhaal speelt zich elf jaar eerder af. De piepjonge Helena maakt zich zorgen om de voortschrijdende alzheimer van haar moeder. Haar geniale geest heeft een methode uitgedokterd om een futuristische stoel te bouwen waarmee iemand (lees: haar moeder) haar geheugen kan opfrissen. Natuurlijk kost dat een lieve cent, maar ze treft een puissant rijke weldoener die bereid is dit goede doel te sponsoren.

Deze verhalen zijn niet zonder meer verenigbaar, maar je kunt het wel aan Crouch overlaten ze kunstig naar elkaar toe te schrijven. De hoofdpersonen blijft geen tegenslag bespaard. De spectaculairste mislukking in het verhaal is dat de experimentele stoel niet slechts mensen helpt herinneringen te herbeleven, maar hen ook in staat stelt fysiek terug te keren naar het verleden.

Door het 'wetenschappelijke' karakter van de roman ziet de schrijver zich genoodzaakt tot het gebruik van potjeslatijn. In vertaling ziet dat er soms nogal amateuristisch uit. Ik zou graag zeggen dat dit de schuld van Crouch is, maar zo simpel is het niet.

De lakmoesproef voor foute vertalingen is zoals zo vaak een onzinnige beschrijving van een baseballwedstrijd, dit keer tussen de Boston Red Sox en de Colorado Rockies. In het begin lijkt er niets aan de hand. Soxwerper Curt Schilling neemt het op tegen de gevreesde slagman Todd Helton. Maar: één pagina verder is dezelfde Helton ineens de werper van de Rockies geworden. Hij gooit zelfs een slagman uit! De twee vertalers hebben tot deze exegese besloten - in goed overleg?

Blake Crouch - Reset. Uitgeverij The House of Books, 352 pag.

Deze recensie, met toestemming van de auteur overgenomen, verscheen eerder in Het Parool.

05 juli 2019

Kassa! (nieuws, 2019)


Gouden Vleermuis komt met keiharde pegels




Vijf schrijvers en één auteursduo mochten hem de afgelopen jaren vastpakken - tenminste, als ze enige voorzichtigheid in acht namen: de Gouden Vleermuis. Het is de prijs waarmee het Nederlands Thrillerfestival in Zoetermeer de schrijvers van spannende boeken wil eren. Met ingang van dit jaar bestaat de onderscheiding naast de fragiele trofee uit een cheque met een respectabel geldbedrag.

In 2013 werd voor de eerste keer de Gouden Vleermuis uitgereikt. Die ging toen naar drievoudig Gouden Stropwinnaar Charles den Tex. Het jaar daarop viel opnieuw een drievoudig winnaar van de Strop in de prijzen: Tomas Ross, in 2015 gevolgd door René Appel (twee keer winnaar van de Gouden Strop). We herinneren ons nog levendig dat de trofee vrij kort na de overhandiging aan Appel ineenstortte, eigenlijk verdient ook deze vleermuis een beschermde status.

In 2016 en 2017 richtte het Nederlands Thrillerfestival de blik naar Zweden en werden respectievelijk Håkan Nesser en Sara Löwestam gehuldigd. Vorig jaar ging de trofee naar het auteursechtpaar Theo en Marianne Hoogstraaten.

Het gaat goed met het Nederlands Thrillerfestival dat inmiddels de voorbereidingen treft voor de elfde editie (27 oktober tot en met 3 november). Een notariskantoor meldde zich dit jaar als nieuwe sponsor naast de andere weldoeners, zoals de plaatselijke Rabobank, de dierenboetiek en een makelaardij. In het comité van aanbeveling zitten niet de minste thrillerfans. Wat te denken van omroepbaas Jan Slagter, acteur Peter Tuinman en bouwbons en oud-minister Maxime Verhagen. En dat werpt zijn vruchten af. Dit jaar mag de gelukkige winnaar van de Gouden Vleermuis meteen zijn of haar bankrekeningnummer doorgeven want dan wordt er terstond vijfduizend euro overgemaakt.

Nu is het met het thrillerfestival gissen aan welke criteria de schrijvers moeten voldoen. Het is niet uitsluitend een prijs voor Nederlands(talig)e auteurs, gezien de Zweedse bofkonten Nesser en Löwestam. Vorig jaar liet secretaris Bé Emmens nog weten dat bij toekenning van de prijs 'de ontwikkeling die de schrijvers in de afgelopen jaren hebben doorgemaakt een belangrijke rol speelt'. Een vrij algemene bepaling, lijkt ons. Emmens voegde daaraan toe: 'Natuurlijk is ook de belangstelling van de genomineerden voor de Gouden Vleermuis bij de definitieve keuze meegewogen. Dat geldt ook voor de bereidheid om tijdens het boekenfestival aanwezigheid te zijn om de Gouden Vleermuis in ontvangst te nemen.' Kortom, laat weten dat je de Sprinter naar het station van Zoetermeer, een stad van zo'n 125.000 inwoners met af en toe een liquidatie op een bedrijventerrein, wilt nemen om je prijs op te halen en je hebt je reiskosten er zo uit.

Of de criteria zijn aangescherpt nu er flink wat doekoe in het spel is, is onbekend. Evenmin is duidelijk of er kenners van het thrillergenre in de jury zitten. Vragen van De Spanningsblog hierover bleven tot dusver onbeantwoord.

03 juli 2019

Veelbelovend en innovatief (nieuws, 2019)


Geniaal als Steve Jobs, genadeloos als Pablo Escobar 



Uitgeverij HarperCollins Holland brengt op 10 september het true crime-boek De val van LeRoux van Elaine Shannon op de markt. Het is het levensverhaal van een van de grootste criminelen van de eenentwintigste eeuw. 

'Paul LeRoux is zo’n boef van het kaliber dat we kennen uit oude James Bond-films', schrijft Hendrik Jan Korterink op zijn website Misdaadjournalist.nl. 'Hij ontpopte zich tot een internationale slechterik, die met een groep huursoldaten zijn belangen beschermde. Van goudwinning in Kongo tot crystal meth in Noord-Korea en cocaïne in Peru. Hij werkte als informant voor de DEA en speelde met verve een dubbelrol.'

De zoon uit een Zuid-Afrikaans mijnwerkersgezin blijkt op jonge leeftijd een begiftigd programmeur. Hoewel hij destijds werd gezien als een veelbelovende, innovatieve ondernemer op het gebied van internetveiligheid, wordt hij inmiddels verdacht van handel in drugs en illegale medicijnen, het verkopen van onderdelen van kernwapens, hacken, omkoping, smokkelen, witwassen, fraude, en het beramen van acht moorden. LeRoux is zo geniaal als Steve Jobs en zo genadeloos als Pablo Escobar, aldus uitgeverij HarperCollins.

Hoe verliep de carrière van een online handelaar in medicijnen en groot kenner van data-encryptie tot digitaal kartelbaas met banden met de maffia, corrupte politici en terroristen? En hoe lukte het een kleine groep elite-agenten om hem op te pakken? LeRoux, getrouwd met een Nederlandse, zit inmiddels een celstraf van 25 jaar uit.

‘Paul LeRoux is de meest angstaanjagende en intrigerende crimineel over wie ik ooit heb gelezen', zegt thrillerschrijver Don Winslow. En collega Dennis Lehane zegt: 'Vlijmscherp, kippenvel bezorgend verslag van een nieuw soort crimineel, die zo angstaanjagend is omdat hij echt is.’

Journalist Elaine Shannon heeft haar sporen verdiend met verhalen over nationale veiligheid, georganiseerde misdaad en terrorisme. Vijf jaar lang dook ze onder in LeRoux’ duistere wereld. Ze sprak met undercoveragenten en wist zich in te werken in de inner circle rondom LeRoux. Ze schreef al eerder andere succesvolle boeken in het true crime-genre.

02 juli 2019

Een leven daarna (nieuws, 2019)

Astrid Holleeder voltooit trilogie met 'Familiegheimen'



Bij uitgeverij Lebowski verschijnt vrijdag 5 juli het boek Familiegeheimen van Astrid Holleeder. Het boek is een pleidooi voor een bestaan dat niet bepaald wordt door anderen, zo belooft de uitgever. Familiegeheimen verschijnt een dag na de uitspraak in de rechtszaak tegen Astrids broer Willem. 


Astrid Holleeder als peuter
In Familiegeheimen vertelt Astrid Holleeder over het leven dat zij en de andere leden van de familie - moeder Stien, dochter Miljuschka, zus Sonja en haar kinderen Richie en Francis - leiden, voor en tijdens het proces tegen Willem Holleeder. Maar vooral is er ruimte om na te denken over een leven daarna.

Hoe neem je afscheid van een gezinslid? Hoe leef je met gevoelens van schuld, angst en verraad; hoe verhoud je je in een nieuwe gezinsformatie tot elkaar en tot de buitenwereld, en hoe kijk je naar de toekomst?

In gesprekken met haar therapeute geeft Astrid Holleeder openheid over haar diepste zielenroerselen, en zijn we getuige van de hernieuwde band met haar dochter Miljuschka, over wie ze nog niet eerder schreef.

Eerder schreef Astrid Holleeder de bestsellers Judas en Dagboek van een getuige. Met Familiegeheimen voltooit de schrijfster deze trilogie.

Enkele citaten uit Familiegeheimen:

Splitsen komt doordat je niet geleerd hebt een mens in zijn totaal te ervaren, met zijn goede en zijn slechte kanten, en toch het vertrouwen te behouden. 

De ongezonde manier waarop wij van jongs af aan getraind waren in het bewaken van geheimen, vormde de vruchtbare grond voor ons leven na dat met mijn vader. 

'Wat ga je nu doen?'
'Even naar Mil. Ik moet haar een vraag stellen, die ik haar nog niet heb durven stellen. En dan kan ik verder met mijn leven.'

01 juli 2019

Voorwaardelijk vrij (nieuws, 2019)

David Baldacci tovert weer nieuwe held uit zijn tekstverwerker



Bij A.W. Bruna verschijnt op 23 juli Een goede daad van David Baldacci. 'Een extra thriller voor in de zomer', aldus de uitgever.


De thriller is het begin van een nieuwe serie met Aloysius Archer. Deze oorlogsveteraan en ex-gevangene probeert zijn leven na enkele turbulente jaren weer op te pakken. Maar wat begint als een simpel klusje, loopt uit op een moordmysterie...

Wanneer Archer in 1949 voorwaardelijk vrijkomt uit de gevangenis, waar hij zat voor een misdaad die hij niet heeft gepleegd, vestigt hij zich in het stadje Poca City. Archer heeft een lijst meegekregen met wat hij verplicht is te doen na zijn vrijlating en wat hem allemaal verboden is. Hij moet een baan zoeken en zich regelmatig melden bij zijn reclasseringsambtenaar. Maar een bar bezoeken, laat staan alcohol nuttigen, is hem verboden. Contact met 'losbandige' vrouwen is al helemaal uit den boze.

Archers zoektocht naar werk brengt hem de eerste de beste avond al naar een bar waar hij aan de praat raakt met Hank Pittleman, een van de machtigste zakenmannen in het stadje. Pittleman biedt hem een baan aan, maar wat in eerste instantie een simpel klusje lijkt – het innen van een schuld – blijkt algauw een stuk complexer te liggen. Wanneer er een moord wordt gepleegd en Archer de belangrijkste verdachte is, beseft hij dat hij weleens snel weer in de gevangenis zou kunnen belanden. Tenzij hij zelf de moordenaar weet te vinden...

Aloysius Archer sluit aan bij het inmiddels indrukwekkende rijtje personages dat Baldacci heeft gecreëerd. Amos Decker, Will Robie, John Puller, Sean King, Michelle Maxwell en Atlee Pine gingen hem reeds voor.

Van David Baldacci zijn in Nederland en Vlaanderen al meer dan 2 miljoen boeken verkocht. Zijn boeken worden in meer dan 45 landen vertaald en wereldwijd zijn er meer dan 120 miljoen exemplaren verkocht.

Baldacci studeerde politieke wetenschappen aan de Virginia Commonwealth University, waar hij cum laude afstudeerde, en rechten aan de University of Virginia. Tijdens deze periode begon hij met schrijven. Na zijn studies was hij gedurende negen jaar werkzaam als bedrijfsjurist en advocaat in Washington D.C. In 1996 debuteerde hij met Het recht van de macht en vanaf dat moment wijdde hij zich geheel aan het schrijven.

Met zijn Wish You Well Foundation strijdt Baldacci samen met zijn vrouw Michelle al sinds jaar en dag tegen analfabetisme en hiervoor ontving hij op 12 juli 2008 de The Silver Bullet Award. Zijn debuut Absolute Power werd in 1997 verfilmd door en met Clint Eastwood. Baldacci heeft bijna veertig thrillers, romans, jeugd- en kinderboeken geschreven.

Foto auteur: Mariel Kolmschot

Extra dimensie (nieuws, 2019)

Puzzelen met Suzanne Vermeer



Het schijnt dat lezers die de vakantiethrillers van Suzanne Vermeer wel kunnen waarderen, ook verzot zijn op puzzelen. Om die reden heeft uitgeverij A.W. Bruna besloten om Lentevuur, de nieuwe thriller van Vermeer die in februari 2020, aan te vullen met een envelop met vijf puzzels. Die raadsels zouden een tweede mysterie blootleggen.

Voor het extraatje met de puzzels heeft A.W. Bruna een deal gesloten met Puzzelpost. ‘Je kunt het boek gewoon apart lezen, maar in het verhaal zijn ook aanwijzingen opgenomen die je samen met de puzzels helpen bij het oplossen van een tweede mysterie’, zegt marketingcoördinator Gemma Groen in Boekblad. De puzzels geven het verhaal een extra dimensie, gelooft de uitgever.

Nog meer leuk nieuws voor de Suzanne Vermeer-fan: het aantal keren dat een nieuwe thriller verschijnt, wordt opgevoerd. Normaal gesproken verschenen er twee thrillers per jaar, een zomerthriller in april en een winterthriller in oktober of november. Lentevuur komt er nu bij in februari, nadat deze zomer ook al een extra verhalenbundel is gepubliceerd, De eilanden. In die bundel is ook een verhaal van een fan opgenomen, de winnaar van een Suzanne Vermeer-schrijfwedstrijd. De uitgeverij ontving ongeveer veertig inzendingen. En in augustus verschijnt een minithriller, Zuidenwind.

Suzanne Vermeer, ooit ontsproten aan het brein van de in 2011 overleden thrillerauteur Paul Goeken, is een merk geworden. Uitgeverij A.W. Bruna zoekt bewust de fans op die van de vakantiethrillers houden. Vanaf 18 juli organiseert de uitgeverij speciale Suzanne Vermeer Zomerweken: zes weken lang wordt er op Facebook een speciale actie rondom de auteur georganiseerd. 'Ook hebben wij een Suzanne Vermeer-verjaardagskalender gemaakt die we weggeven bij acties of op sociale media', aldus Groen. 'We zijn continu bezig te kijken wat goed valt bij de doelgroep en zoeken daarbij ook de samenwerking met de boekhandel.’

Bron: Boekblad