31 januari 2018

Gesignaleerd 428 (nieuws, 2018)

C.J. Tudor - De krijtman


De vertaalrechten van het boek werden tijdens de Frankfurter Buchmesse al aan 39 landen verkocht. Dus hoe je het ook of wendt of keert: De krijtman, het thrillerdebuut van de Britse C.J. Tudor, is nu al een sensatie. Het boek is deze week verschenen bij uitgeverij A.W. Bruna.


Toen C.J. Tudor op een avond thuiskwam, werd ze begroet door een serie met krijt getekende mannetjes die haar dochter op de oprit van hun huis had gekalkt. De stokmannetjes die overdag nog zo onschuldig leken, joegen haar in het schijnsel van de straatlantaarns de stuipen op het lijf. Het inspireerde haar tot het schrijven van De krijtman.

Het probleem was, we werden het nooit eens over het precieze begin. Was het toen we voor het eerst de krijtmannetjes tekenden, of toen ze opeens uit zichzelf verschenen? Was het dat afschuwelijke ongeluk? Of toen ze het eerste lichaam vonden?
(fragment uit het boek)

Achteraf begon het allemaal op de dag dat het verschrikkelijke ongeluk plaatsvond op de kermis. Toen de twaalfjarige Eddie de Krijtman voor het eerst ontmoette. Het was de Krijtman die Eddie op het idee bracht van de tekeningen: een manier voor hun vriendengroep om geheime boodschappen in krijt voor elkaar achter te laten. En het was leuk, in het begin, totdat de tekeningen hen leidden naar een lichaam van een meisje.

Het grootste deel ervan, althans.

25 januari 2018

Ronduit zat (nieuws, 2018)

Prijs voor thrillers zonder geweld tegen vrouwen gelanceerd


Een Britse scenarioschrijfster heeft een nieuwe prijs in het leven geroepen voor thrillers waarin vrouwen niet worden geslagen, gestalkt, seksueel uitgebuit, verkracht of vermoord.

Bridget Lawless bedacht de Staunch Book Prize, ter waarde van bijna 2.300 euro, omdat zij de beschrijvingen van geweld tegen vrouwen in thrillers 'ronduit zat' was. Het prijzengeld betaalt ze uit haar eigen zak, maar ze begint binnenkort een crowdfundingsactie om bijkomende kosten te kunnen opvangen. Lawless zit zelf in de jury, samen met actrice en schrijfster Doon Mackichan.

24 januari 2018

Met alle respect (nieuws, 2018)

Van stille dood nieuwe thrillerprijs is 'geen sprake'


Noord- en Zuid-Korea onderhandelen vandaag de dag met meer voortvarendheid over de verbetering van hun relatie dan de partijen die overleggen over de lancering van een nieuwe Nederlandse thrillerprijs. Saskia Noort stelde ruim een half jaar geleden voor een nieuwe award voor het spannende boek in het leven te roepen uit onvrede over de jongste uitreiking van de Gouden Strop. Vooralsnog blijft nog in nevelen gehuld of die nieuwe prijs er komt. Maar afstel? Niet volgens de uitgever.

Een dag na de wat chaotische en afgeraffelde uitreiking van de Gouden Strop in het programma RTL Late Night kondigde Saskia Noort via Twitter aan een eigen prijs voor het beste spannende boek in het leven te roepen. Noort had haar buik vol van de Strop, meldde ze destijds. 'Het spannende boek is terug bij af. De uitreiking van de Gouden Strop was een aanfluiting. Neerbuigend naar auteurs en genomineerden. Dat kan anders.'

23 januari 2018

Wordt verwacht 429 (nieuws, 2018)


Alex Cross in het verdachtenbankje


Voor alles moet een eerste keer zijn. Zelfs voor Alex Cross, de held in de thrillerserie van bestsellerfabrikant James Patterson. In De zaak tegen Alex Cross, die 15 maart bij uitgeverij Cargo verschijnt, staat de geliefde hoofdpersoon deze keer aan de verkeerde kant van de wet.

In - als we het goed hebben - de vijfentwintigste thriller over de in Washington D.C. werkzame Afro-Amerikaanse speurder en psycholoog wordt Alex Cross beschuldigd van het neerschieten van de handlangers van zijn Gary Soneji. En dat is Cross' aartsvijand die hem al sinds Along came a Spider (1992) op zijn zachtst gezegd dwarszit.

Cross wordt aan de schandpaal genageld en als voorbeeld gesteld voor alle 'triggerhappy' agenten. De held weet dat het om een gevalletje van zelfverdediging ging, maar zal de jury hem in het gelijk stellen?

Terwijl Cross vecht voor zijn vrijheid, laat zijn voormalige partner John Sampson hem een video zien die aanwijzingen bevat rond de vermissing van een aantal jonge meisjes. Ondanks zijn schorsing gaat Cross toch op onderzoek uit en hij belandt in de donkerste hoeken van het internet, waar moord slechts een vorm van ontspanning is.

James Patterson (1947) is de succesvolste hedendaagse thrillerauteur ter wereld. Van zijn boeken zijn meer dan 240 miljoen exemplaren verkocht. Naast de Alex Cross-serie publiceert Patterson ook de succesvolle reeks The Women's Murder Club.

Van de Cross-thrillers zijn er slechts enkele verfilmd: Along came a Spider en Kiss the Girls. 'Er waren wel plannen voor meer films', vertelde Patterson in 2016 in een interview met Larry King. 'Maar daarna verliep het ontwikkelen van een nieuwe film bij de Paramount-studio's niet zo soepel. Zo wilden ze een film maken van de thriller Roses are red. Ze stuurden een filmscenario naar me toe. En geloof het of niet, het enige wat ze uit het boek hadden overgenomen waren de titel en de naam van Alex Cross. Meer zat er niet in.'

Foto auteur: Deborah Feingold

22 januari 2018

Tof of niet tof (nieuws, 2018)

Uitgeefcontract te winnen


Uitgeverij De Crime Compagnie is op zoek naar nieuw thrillertalent. 'Schrijf jij de Crème de la Crime?', vraagt zij in een persbericht. Om hier het antwoord op te vinden organiseert de uitgever met het open onlineplatform de zogeheten Crime Compagnie Contest. 'De misdadig goede winnaar van deze wedstrijd wint een uitgeefcontract!', zo wordt beloofd.

Psychologische thriller, bloedstollende detective of spannend misdaadroman – of je nu al een manuscript af hebt of nog moet beginnen met schrijven, iedereen mag volgens De Crime Compagnie meedoen. Kandidaten hebben drie maanden de tijd om publiceren op het gratis lees- en schrijfplatform Sweek met de tag #CrimeCompagnieContest.

Deelnemers dienen een schrijversprofiel aan te maken op Sweek en kunnen daar hun manuscript in één keer of hoofdstuk voor hoofdstuk, plaatsen. Vóór de deadline (zie data hieronder) moeten 35.000 woorden zijn gepubliceerd. Het verhaal hoeft nog niet af te zijn, maar uiteindelijk moeten het minimaal 70.000 woorden worden.


21 januari 2018

Kampeerbusje (nieuws, 2018)

Tomas Ross: Nog maar één keer per jaar


Tientallen boeken heeft hij op zijn naam staan. Waar anderen een jaar of zelfs wel langer de tijd namen voor het schrijven van één thriller, publiceerde Tomas Ross in dezelfde tijdsspanne met twee vingers in de neus er zelfs twee. Maar ook deze thrillerveteraan gaat de productie terugschroeven. 'Ik heb mijn vrouw beloofd dat ik voortaan nog maar één boek per jaar schrijf', vertelt de 73-jarige auteur in het AD.

Op 25 januari verschijnt Ross' nieuwste thriller, Het verdriet van Wilhelmina, het laatste deel van zijn 'Indië'-trilogie. Het boek gaat over de aanval op Pearl Harbor en een mysterieuze overeenkomst tussen koningin Wilhelmina en de Britse leider Winston Churchill.

Het verdriet van Wilhelmina is, als we Tomas Ross moeten geloven, dus het laatste boek dat dit jaar van zijn hand verschijnt. Maar hij is al weer druk bezig met een nieuw boek, bekent hij. Die gaat over de geruchtmakende moord op de prostituee Blonde Dolly, in 1959 in Den Haag.

De belofte aan zijn vrouw leidt ertoe dat Ross wat minder vaak achter de tekstverwerker zal zitten. De reden? Zijn vrouw heeft een kampeerbusje gekocht. 'En ik moet mee. En ik mag geen laptop meenemen.'

Na het voltooien van zijn Indië-trilogie heeft Ross al 'geoefend' met een lager werkritme. Voor het eerst in 35 jaar voerde hij een maand geen klap uit. 'Ik verveelde me te pletter. Ik heb echter nog steeds een drang om mezelf te bewijzen dat ik het kan. Elk boek is als het beklimmen van een berg. Het begint altijd lekker en daarna loop ik vast. Dan begint het me te duizelen. Wat ik dan doe? Zeuren en sigaretten roken.'

Bron: AD    

19 januari 2018

Wordt verwacht 428 (nieuws, 2018)

De vraag is: ben je vrij?


Tijdens het schrijven van een boek tot nieuwe inzichten komen: het overkomt de beste auteurs. Zo ook Ellen den Hollander. Zij had die ervaring bij het maken van haar vierde thriller Over de grens, die op 24 april bij uitgeverij Q verschijnt.


Net als in de eerdere thrillers van AD-journaliste Ellen den Hollander speelt ook in Over de grens een vakgenote de hoofdrol. Journalist Amy Muller is het paradepaardje van haar krant De Tijd. Ze scoort de ene na de andere primeur. Ze zorgt er zelfs voor dat een politicus wordt ontmaskerd en aan de kant wordt gezet.

Muller heeft het allemaal te danken aan een tipgever, wiens bestaan zij angstvallig geheim houdt voor de hoofdredactie van haar krant. Ze is te verlegen om zelf op onderzoek uit te gaan. Maar is haar bron wel betrouwbaar? En waarom helpt hij/zij haar niet als ze echt in nood zit?

Hoe ver ga je voor succes? Hoe ver voor de liefde? Hoe ver voor je vrijheid? Het zijn de vragen die Den Hollander stelt in Over de grens. 'Tijdens het schrijven van dit boek ontdekte ik gaandeweg dat Over de grens niet alleen gaat om het vinden van de waarheid of het opsporen van slechteriken. Wat telkens terugkomt, is de vraag: ben je vrij? Vrij in de liefde en in je werk? Is er niemand die je gevangen houdt, letterlijk of figuurlijk? Mag je laten zien wie je bent? Voor mij is dat een actueel thema dat mij na aan het hart ligt. Wie het wereldnieuws volgt, weet dat de vrijheid die wij als vanzelfsprekend beschouwen, dat absoluut niet is.'

Ellen den Hollander (1969) studeerde Nederlandse taal- en letterkunde in Leiden. Ze werkt als journalist bij het Algemeen Dagblad. Over de grens is na Door het vuur, De primeur en Noodtoestand haar vierde thriller.

Cijfers en letters (nieuws, 2018)

Dan Brown schreef bestverkochte boek van 2017


De thriller Oorsprong van Dan Brown (uitgeverij Luitingh-Sijthoff) is met 243.770 exemplaren het bestverkochte boek van 2017. Op de tweede plek staat Judas van Astrid Holleeder (Lebowski/Overamstel) met 118.496 exemplaren en Goede dochter van Karin Slaughter (HarperCollins) bezet met 102.555 verkochte boeken de derde plek. Hiermee bestaat de top 3 bestverkochte boeken geheel uit spannende boeken, zo heeft de Stichting CPNB bekendgemaakt.

Dat uitgeverij Luitingh-Sijthoff blij is met het bestverkochte boek van vorig jaar, behoeft geen betoog. Van de weeromstuit lanceert de uitgever een actie waarbij drie door de auteur gesigneerde exemplaren van Oorsprong worden verloot. Degenen die zo'n exemplaar willen hebben, dienen de uitgever te laten weten waarom ze willen winnen. Meedoen kan tot en met zondag 21 januari, prijswinnaars ontvangen volgende week persoonlijk bericht.

Dagboek van een getuige van Astrid Holleeder staat op de vierde plek van de CPNB Bestverkochte Boeken Top 100 2017. Judas was in 2016 de bestverkochte titel en staat voor het tweede jaar in de Top 3. De hoogste genoteerde roman is Pogingen iets van het leven te maken van Hendrik Groen (Meulenhoff) en de hoogste non-fictie titel is Sapiens van Yuval Noah Harari (Thomas Rap/De Bezige Bij). Uniek is de notering (plek 79) van een poëzietitel: Gedichten van de broer van Roos van Tim Hofman (Meulenhoff). In 2017 is in totaal voor € 530 miljoen aan boeken verkocht.

18 januari 2018

Tijdsbesteding (nieuws, 2018)

Het gouden ei nog steeds populair op school



Het gouden ei, de thriller van Tim Krabbé, is al sinds jaar en dag een favoriet onder middelbare scholieren. De roman staat steevast bovenaan de lijst met meestgelezen boeken in de bovenbouw. Ook dit jaar is dat niet anders.

Dit blijkt uit een overzicht van de website lezenvoordelijst.nl. Het moge dan geen verrassing zijn dat Tim Krabbé bovenaan staat, de notering van Charles den Tex is dat wel. De misdaadauteur staat op 10 met zijn thriller Cel, waarmee hij zijn derde Gouden Strop won.

Het gouden ei en Cel zijn de enige twee spannende romans in de toptien. Andere noteringen zijn voor Annejet van der Zijl (Sonny Boy) Herman Koch (Het diner), Harry Mulisch (De aanslag), Wanda Reisel (Die zomer), J. Bernlef (Hersenschimmen), Tessa de Loo (De tweeling), Els Beerten (Allemaal willen we de hemel) en W.F. Hermans (Nooit meer slapen).


16 januari 2018

Voer voor discussie (nieuws, 2018)

Waarom krijgen vrouwen geen genoeg van thrillers?

Mannen schrijven, lezen en kopen natuurlijk ook thrillers. Maar sinds jaar en dag zwaaien de vrouwen de scepter in het spannende genre. Zaterdag 20 januari wordt op de centrale redactie van het Algemeen Dagblad nog eens stevig gepraat en gediscussieerd over deze status quo. Waarom kunnen vrouwen, als auteurs en lezers, geen genoeg krijgen van thrillers? 

Een aantal vooraanstaande schrijfsters van thrillers doet er zaterdag hun zegje over op de redactie in Rotterdam. Janneke Siebelink, hoofdredacteur van lees.bol.com, ondervraagt bestsellerauteur Simone van der Vlugt en Isa Maron, auteur van onder andere het vierluik De Noordzeemoorden, spreekt over vrouwen op de zogenoemde Schaal van het Kwaad. Ook schrijfster, actrice en oud-juryvoorzitter van de Gouden Strop Inge Ipenburg gaat in op het thrillergenre en zijn beoefenaars. Er zijn overigens, opmerkelijk genoeg, geen mannelijke auteurs uitgenodigd.

De discussie maakt onderdeel uit van de presentatie van het nieuwste boek van de Britse auteur Sophie Hannah, Heb jij haar gezien? Uiteraard gaat ook Hannah, auteur van een elftal misdaadromans en twee detectives rond de bekende Agatha Christie-speurder Hercule Poirot, in op de vraag wat vrouwen hebben met suspense.

Hannah schrijft in Heb jij haar gezien? over Cara Burrows, die uitgeblust haar man en kinderen verlaat en de wijk neemt naar een wellnessresort. Als ze daar uitgeput haar hotelkamer betreedt blijkt die al bezet.

Het foutje van de receptionist doet Cara twijfelen; het meisje dat ze springlevend in de kamer heeft gezien is iemand die ze niet gezien kán hebben: de vermoorde Melody Chapa, wier ouders een levenslange gevangenis uitzitten voor de moord op haar. Cara raakt verwikkeld in een web van leugens en intrige, een gevaarlijk web.

Bezoekers kunnen na afloop een rondleiding krijgen op de redactie van het AD. Tickets zijn voor € 7,50 verkrijgbaar via club.ad.nl.

Onverwacht dilemma (nieuws, 2018)

Het pact van Wilhelmina en Churchill

Tomas Ross presenteert donderdag 25 januari in boekhandel Paagman in Den Haag zijn nieuwste thriller Het verdriet van Wilhelmina. Het is volgens uitgeverij Cargo het 'spectaculaire slotstuk' van de Indië-trilogie.

Het is eind november 1941. Na de Duitse opmars in Europa is de angst groot dat Nederlands-Indië zal worden aangevallen door Japan. In Engeland krijgt koningin Wilhelmina op het landgoed Stubbings House bezoek van de Britse premier Winston Churchill. Hij stelt haar voor een onverwacht en verschrikkelijk dilemma.

Acht jaar later: de nationalisten van Soekarno hebben de onafhankelijke Republik Indonesia uitgeroepen. Voormalig inlichtingenofficier Arnie Springer hoort dat zijn oude liefde op Java is verdwenen nadat ze samen werd gezien met de beruchte Nederlandse deserteur Poncke Princen. Hoewel Arnie na de gruwelen van de jappenkampen gezworen heeft nooit terug te gaan, vliegt hij in april 1949 naar Batavia. In de tropische hitte onderneemt hij een levensgevaarlijke zoektocht en belandt hij in een mijnenveld van intriges waarin alles verband lijkt te houden met het pact van Wilhelmina en Churchill.

Tomas Ross zal tijdens de presentatie worden geïnterviewd door journalist Jean-Pierre Geelen.




Bekijk hier de trailer:






14 januari 2018

In verzet gaan (nieuws, 2018)

Stephen King bekroond voor oeuvre over fenomeen mens

De Amerikaanse bestsellerauteur Stephen King krijgt de 2018 PEN America Literary Service Award. De prijs is bedoeld voor een veelgeprezen auteur, wiens werk 'helpt de lezer de menselijke natuur te doorgronden', aldus een persverklaring.

Andrew Solomon, president van PEN America, zei in een toelichting dat de schrijver van onder andere It en Carrie 'ons heeft geïnspireerd om in verzet te gaan tegen duistere krachten. King heeft dat bereikt door zijn enorme rijke oeuvre, zijn onzelfzuchtige zorg voor het welzijn van de mens en zijn uitgesproken verdediging van de vrijheid van meningsuiting'.

Stephen King heeft meer dan vijftig boeken geschreven, waaronder Under the Dome, over een stad in Maine die plotseling van de rest van de wereld afgesloten raakt door een 'onzichtbare krachten'. Volgens een criticus van de New York Times bevat dit boek een diepgeworteld sociaal commentaar over de wereld 'na 9/11, Hurricane Katrina en de oorlog in Irak'.

De schrijver steunt met zijn Haven Foundation bovendien collega-auteurs en artiesten die te lijden hebben onder ontberingen van allerlei aard. King is een fanatiek pleitbezorger van vrijheid van meningsuiting op bijvoorbeeld Twitter. Zijn optreden heeft ertoe geleid dat King door president Donald Trump wordt geblokt op dit platform.

King krijgt zijn prijs op 22 mei tijdens een bijeenkomst in het American Museum of Natural History. Op die dag komt ook zijn nieuwe boek The Outsider uit. In 2017 won Stephen Sondheim de prijs, als eerste componist ooit. Het jaar daarvoor werd J.K. Rowling met de award bekroond.

Bron: New York Times

13 januari 2018

Naar nieuw hoogtepunt (nieuws, 2018)




Anniko van Santen opnieuw juryvoorzitter


Televisiespresentatrice Anniko van Santen leidt opnieuw de jury van de Gouden Strop. Dat heeft ze vandaag via NPO Radio 2 laten weten.

Van Santen was in 2017 ook al de voorzitter van de Stropjury. Voor de presentatrice van Opsporing Verzocht was het juryvoorzitterschap ‘het hoogtepunt van 2017’, ze verving Huub Stapel halverwege het jurytraject.

Anniko van Santen verheugt zich erop ook dit jaar de stapels thrillers te lezen: ‘Er worden zo ontzettend veel goede en vooral razend spannende thrillers in Nederland geschreven', laat ze weten.  De prijzen voor de beste Nederlandstalige spannende boeken worden bekendgemaakt bij de start van de Spannende Boeken Weken (6 t/m 24 juni). Op 9 mei maakt Anniko van Santen in RTL Late Night de nominaties voor De Gouden Strop bekend. In de RTL Late Night uitzending van 6 juni wordt de naam van de winnaar geopenbaard. Dan wordt ook de winnaar van de Schaduwprijs, het beste thrillerdebuut, door juryvoorzitter Peter Römer onthuld.

De Gouden Strop en de Schaduwprijs zijn een initiatief van het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs (GNM). De Gouden Strop, de prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige spannende boek, bestaat 32 jaar en is genoemd naar het gelijknamige boek van Joop van den Broek. Aan De Gouden Strop is een geldprijs van 10.000 euro verbonden en een sculptuur van de hand van Marianne van den Heuvel. Vorig jaar won Tot stof van Felix Weber. Kort geleden maakte de Stichting Gouden Strop bekend in gesprek te gaan met een nieuwe geldschieder.

De jury bestaat naast juryvoorzitter Anniko van Santen dit jaar uit: Jos van Cann (recensent VN’s Detective & Thrillergids en auteur van de Moordgids), Marian van Leth (oud-directeur BiblioNu Venray/Horst), Els Roes (Thriller & Zo, recensent VN’s Detective & Thrillergids) en Herma Schipperheijn (Boekhandel Augustinus Nijmegen). In de jury zitten dit jaar dus maar twee 'echte' recensenten.

Herinnert u zich deze nog? Felix Weber (r.) krijgt in juni 2017 uit handen van Humberto Tan de Gouden Strop overhandigd (Foto: Chris van Houts)
Voor de samenstelling van de jury van de editie van 2018, is de Stichting CPNB wel creatief met de reglementen omgegaan. Die schrijven immers voor 'dat de voorzitter jaarlijks wisselt'. Ook de bepaling dat slechts één jurylid twee jaar achter elkaar zitting mag nemen, telt dit jaar kennelijk niet mee. Zowel Els Roes als Marian van Leth was in 2017 ook al van de partij. En dat de jury dit jaar slechts twee recensenten telt, komt wat armoedig over. 

De Schaduwprijs wordt in 2018 voor de 22ste keer uitgereikt. De prijs werd in 1997 ingesteld door het GNM om aankomende schrijvers in het genre te stimuleren. De prijs is vernoemd naar 'De Schaduw', de legendarische hoofdpersoon uit de detectiveromans van Havank. De winnaar ontvangt een geldbedrag van duizend euro en een kunstwerk van Daan Jippes. Vorig jaar won Bling bling van Jan Van der Cruysse. De jury bestaat naast juryvoorzitter Peter Römer (thrillerauteur en voorzitter GNM) dit jaar uit: Michel van Bergen Henegouwen (thrillerauteur), Linda Jansma (thrillerauteur), Marian Lerchbaumer (Bibliotheek Kennemerwaard) en Isa Maron (thrillerauteur).

De uitreiking van de Gouden Strop in 2017, in een krappe tien minuten bij RTL Late Night, werd destijds met weinig enthousiasme begroet. Vele auteurs misten de allure die bij een prijs als de Gouden Strop zou horen. Bestsellerauteur Saskia Noort kondigde vervolgens aan met een eigen thrillerprijs te komen. Hoewel er volgens bronnen met diverse partijen over deze nieuwe onderscheiding wordt onderhandeld, wordt de kans steeds kleiner dat deze er ook echt zal komen.    

09 januari 2018

Grenzeloze ambitie (nieuws, 2018)

Boris Dittrich schrijft spannend geschenkboekje


Oud-politicus Boris Dittrich schrijft het Geschenkboek voor de Spannende Boeken Weken 2018. Dat heeft de Stichting CPNB vandaag laten weten. De cadeaunovelle gaat BARST heten.

Boris Dittrich (foto Ed van Rijswijk)
De thrillers van de voormalige D66-politicus Dittrich worden geprezen om zijn beeldende beschrijvingen en gelaagde personages. Sinds zijn debuut in 2011 heeft hij vier enthousiast ontvangen literaire thrillers afgeleverd. W.O.L.F. (2016), over extremisme in Berlijn, werd door de VN Detective & Thriller Gids uitgeroepen tot beste Nederlandstalige thriller.

Boris Ottokar Dittrich neemt het stokje over van de Zuid Afrikaanse thrillerauteur Deon Meyer die in 2017 het Geschenkboek De vrouw in de blauwe mantel schreef, dat in een oplage van 350.000 exemplaren uitkwam.

De Spannende Boeken Weken lopen van woensdag 6 t/m zondag 24 juni 2018. In die periode geeft de boekhandel BARST, het Geschenkboek van Dittrich, cadeau aan haar klanten bij besteding van minimaal € 12,50 aan Nederlandstalige boeken.

'Ik vind het geweldig eervol om in 2018 de auteur van de Spannende Boeken Weken te mogen zijn’, zegt Boris Dittrich over de opdracht het Geschenkboek te schrijven. ‘Een bijzondere rij van door mij zeer gewaardeerde auteurs ging mij voor. Op dit moment ben ik bezig met het schrijven van het Geschenkboek dat de titel BARST zal krijgen. In BARST staat een moord centraal en grenzeloze ambitie rond een populair tv-programma. Ik probeer een toegankelijk en spannend boek te schrijven, waardoor hopelijk nog meer mensen geïnspireerd raken Nederlandse spannende boeken te gaan lezen.

Boris Dittrich was advocaat in Amsterdam, rechter in Alkmaar en jarenlang Tweede Kamerlid en fractievoorzitter van D66. Zijn werk als strafrechter en in de psychiatriekamer wekten zijn nieuwsgierigheid naar de psychologische drijfveren achter misdaad. Sinds 2007 werkt Dittrich voor Human Rights Watch, vanuit New York en Berlijn. Zijn thrillers schrijft hij het liefst op reis, tijdens de lange vluchten die hij als mensenrechtenactivist over de hele wereld maakt. In verrassende plots verbindt hij actuele thema’s met spannende psychologische inzichten. Na zijn thrillerdebuut Moord en brand (2011) volgde het enthousiast ontvangen De waarheid liegen (2013). Zijn derde thriller W.O.L.F. (2016), over extremisme in Berlijn, werd bekroond met vijf sterren in de VN Detective & Thriller Gids. In oktober 2017 verscheen zijn meest recente literaire thriller Halszaak dat lovende kritieken kreeg. Deze thriller is losjes geïnspireerd op de beruchte nekklem-zaak waarbij Mitch Henriquez overleed.

Verspilling (nieuws, 2018)

Forsyth gaat het toch nog een keer proberen


De Britse journalist/thrillerschrijver en voormalig MI6-agent Frederick Forsyth heeft met uitgeverij Transworld een deal gesloten om nog de komende herfst een nieuwe thriller te publiceren. Nog geen anderhalf jaar geleden liet de schrijver weten zijn typemachine aan de wilgen te hangen. 

The Fox, zoals Forsyths achttiende thriller zal gaan heten, is gebaseerd op de verhalen van de Britse hackers Gary McKinnon en Lauri Love. Het vertelt het verhaal over een achttienjarige scholier met het aspergersyndroom, die in staat is om door firewalls heen te dringen en de geheimen van buitenlandse overheden en andere grotere organisaties bloot te leggen.

De schrijver erkende dat hij plannen had om 'met pensioen te gaan', maar nadat hij de plot voor het nieuwe boek had verzonnen vond hij een verspilling van tijd om er niet mee verder te gaan. Forsyths uitgever Bill Scott-Kerr is buitengewoon opgetogen. 'Ik ben blij dat we een nieuw bewijs van zijn formidabele verhalenvertellerij tegemoet mogen zien.' Forsyth heeft wereldwijd 75 miljoen boeken verkocht.

In 2016 zei Forsyth nog dat hij geen onderwerpen meer heeft waarover hij wil schrijven. De schrijver volgde een opleiding tot gevechtspiloot voordat hij in 1961 bij het persbureau Reuters aan de slag ging. Sinds 1970 schrijft hij boeken. Na zijn laatste reis naar Somalië om research te doen voor de thriller The Kill List, zei zijn vrouw: 'Je bent nu veel te oud, deze plaatsen zijn verdomd gevaarlijk en je rent niet meer zo snel als je jaren geleden deed.' Hij probeerde nog online informatie over het land te vinden, maar de resultaten vielen hem zwaar tegen. 'Ik vond slechts statistieken, maar geen sfeer.'

Forsyths eerste thriller, The Day of the Jackal, verscheen in 1971 en was direct een succes. Het boek gaat over een aanslag op het leven van de Franse president Charles de Gaulle door rechts-extremisten die boos waren om de president ermee instemde dat Algerije onafhankelijk werd. De verfilming met in de hoofdrol Edward Fox werd een klassieker.

Bron: The Bookseller